Όταν οι Λέικερς νίκησαν-επιτέλους- τους Σέλτικς (video, photos)

Όταν οι Λέικερς νίκησαν-επιτέλους- τους Σέλτικς (video, photos)

Ο Sportsfreak κάνει πρεμιέρα στο Onsports και σας παρουσιάζει μια από τις all time classic αντιπαλότητες όχι μόνο στον κόσμο του ΝΒΑ αλλά στον παγκόσμιο αθλητισμό

Αποτελεί μια από τις all time classic αντιπαλότητες όχι μόνο στον κόσμο του ΝΒΑ αλλά στον παγκόσμιο αθλητισμό. Λος Αντζελες Λέικερς εναντίον Μπόστον Σέλτικς.  Αναμετρήθηκαν 12 φορές σε τελικούς ΝΒΑ ενώ έχουν φυσικά τους περισσότερους τίτλους αφού οι μεν Σέλτικς έχουν πάρει 17 πρωταθλήματα οι δε Λέικερς, 16! 

Γενιές και γενιές μπασκετόφιλων γαλουχήθηκαν μέσα από τις θρυλικές κόντρες των δύο ομάδων-σύμβολο του ΝΒΑ που καθήλωσαν εκατομμύρια κόσμου σε όλη τη γη με τις τιτανομαχίες τους για την ανάδειξη του Πρωταθλητή. Του Πρωταθλητή… κόσμου, όπως συνήθιζαν να λένε εκείνες τις εποχές οι Αμερικανοί, θεωρώντας λογικό ότι ο νικητής των ΗΠΑ είναι ταυτόσημος με τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή αφού κανείς δεν μπορούσε να τους ανταγωνιστεί στα επαγγελματικά τους σπορ!

lakers

Οι Λέικερς του Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, του Μάτζικ Τζόνσον, του Showtime, όπως ονομάστηκε εκείνη η ομάδα για το θεαματικό της μπάσκετ υπό την καθοδήγηση οδηγίες του Πατ Ράιλ είχαν ένα μεγάλο απωθημένο που κρατούσε δεκαετίες: Είχαν αποτύχει οκτώ φορές, ναι οκτώ (8) φορές να νικήσουν τους Σέλτικς σε τελικούς ΝΒΑ και τελικά ξόρκισαν την κατάρα το 1985! Φτάνοντας στους τελικούς με το 2ο καλύτερο ρεκόρ (62-20) του ΝΒΑ αντιμετώπιζαν όπως και την προηγούμενη χρονιά, τους Σέλτικς που με το 63-19 της κανονικής περιόδου, κατέγραφαν το καλύτερο –έως τότε- ρεκόρ ομάδας στο ΝΒΑ. Οι Σέλτικς του Κέι Σι Τζόουνς φιλοδοξούσαν να κάνουν το repeat για πρώτη φορά έπειτα από την περίοδο 1968/69 και τα χρόνια του θρυλικού τους προπονητή Ρεντ Άουερμπαχ, που ήταν οι απόλυτοι δυνάστες του ΝΒΑ.

lakse
Κι όμως, η πρόταση του ίδιου του Άουερμπαχ στον νεότατο τότε κομισάριο του ΝΒΑ Ντέιβιντ Στερν να αλλάξει η σειρά των αγώνων και να πάνε σε σύστημα 2-3-2 για να μην κουράζονται οι ομάδς που τις αλλεπάλληλες μετακινήσεις, ίσως έπαιξε το δικό της ρόλο στην ιστορική στιγμή των Λέικερς.  Διότι με τρία συνεχόμενα ματς στο Φόρουμ του Λ.Α. έπειτα από το 1-1 στο πρώτο ζευγάρι αγώνων στο Μπόστον Γκάρντεν, οι Λέικερς έβαλαν μεγάλη πίεση στους Σέλτικς του MVP της κανονικής περιόδου Λάρι Μπερντ. Νίκησαν εμφατικά 136-111 στο 3ο ματς για το 2-1, έχασαν οριακά 105-107 στο 4ο και ξανά νίκη με 120-111 για το 3-2 με το οποίο η σειρά έφευγε από το Λος Άντζελες για τη Βοστώνη! Αν κι είχαν μεσολαβήσει 12 μέρες είχε ήδη ξεχαστεί ο πρώτος ελικός που έγινε στο Γκάρντεν κι οι Σέλτικς με την καλύτερή τους εμφάνιση σε όλη τη σεζόν ισοπέδωσαν 148-114 τους Λέικερς!

lakerscelt1

Τώρα η μπάλα ήταν πιο βαριά και στις 9 Ιουνίου 1985 οι Λέικερς γράφουν ιστορία με 14 ασίστ του Μάτζικ Τζόνσον και 29 πόντους του MVP των τελικών (για δεύτερη φορά στην καριέρα του έπειτα από το μακρινό 1971) Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ (είχε μέσο όρο 30.2 πόντους, 11,3 ριμπάουντ, 6,5 ασίστ και 2 μπλοκ) αλλά και 10 ριμπάουντ του άλοτε παίκτη της ΑΕΚ, Κερτ Ράμπις!

lakers3

Ήταν η απαρχή της κυριαρχίας των Λέικερς που κέρδισαν τρία πρωταθλήματα σε τέσσερα χρόνια με την ομάδα ου έπαιξε το πιο θεαματικό και συνάμα χορταστικό μπάσκετ εκείνη τη δεκαετία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όταν οι Λέικερς νίκησαν-επιτέλους- τους Σέλτικς (video, photos)



Euroleague: Ενός λεπτού σιγή πριν το Παρτιζάν-Ολυμπιακός
Euroleague: Ενός λεπτού σιγή πριν το Παρτιζάν-Ολυμπιακός
Η ΠΑΕ ΑΕΚ ζήτησε απ' τον κόσμο της να προσέχει πιθανές προκλήσεις
Η ΠΑΕ ΑΕΚ ζήτησε απ' τον κόσμο της να προσέχει πιθανές προκλήσεις
Ολυμπιακοί Αγώνες: Εκτός από το μεγάλο «ραντεβού» ο Μάτι Λι
Ολυμπιακοί Αγώνες: Εκτός από το μεγάλο «ραντεβού» ο Μάτι Λι
Το ξεχωριστό μήνυμα της Εθνικής ομάδας
Το ξεχωριστό μήνυμα της Εθνικής ομάδας
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved