Υψηλές προσδοκίες στη Νέα Υόρκη

Υψηλές προσδοκίες στη Νέα Υόρκη

Η νίκη των Νιου Γιορκ Νικς στην πρεμιέρα του φετινού πρωταθλήματος του ΝΒΑ, επί των Μπόστον Σέλτικς, είναι μόνο η αρχή…

Δεκατρία χρόνια μετά τη συμμετοχή της στους τελικούς του 1999, η Νέα Υόρκη φαντάζει φέτος ικανή να επιστρέψει στην «ελίτ». Η παρουσία των Μπαρόν Ντέιβις, Καρμέλο Άντονι, Αμάρε Στούνταμαϊρ και Τάισον Τσάντλερ δίνει τη δυνατότητα στο Μάικ Ντ’ Αντόνι να έχει στη διάθεσή του ένα από τα πιο ισχυρά σύνολα της λίγκας, ενώ το ιστορικό «Madison Square Garden» αναμένεται να ζήσει και πάλι, ύστερα από χρόνια, μεγάλες στιγμές. Προτού, όμως, οι Νικς φτιάξουν ξανά ανταγωνιστική ομάδα και ικανή, τουλάχιστον στα χαρτιά, να διεκδικήσει τον τίτλο γνώρισαν την απόλυτη παρακμή.

Τα πέτρινα χρόνια

Η δεκαετία του 2000 κύλησε με τους Νιου Γιορκ Νικς να δέχονται τη μία «σφαλιάρα» πίσω από την άλλη. Παρά τα σημαντικά ονόματα (Μάρμπουρι, Κάρι, Κρόφορντ, Ράντολφ) που ήρθαν στο «μεγάλο μήλο», με εξαίρεση το 2001 και το 2004, η Νέα Υόρκη δεν κατάφερε καν να μπει στα πλέι οφ! Τα λάβαρα των πρωταθλημάτων του 1970 και του 1973 είχαν αρχίσει να στοιχειώνουν το «Madison Square Garden», ενώ οι παλιότεροι οπαδοί των Νικς είχαν αρχίσει να αναπολούν το Φρέιζερ, το Μονρό, το Ριντ, τον Τζάκσον, τον ΝτεΜπουσέρ, δηλαδή τους ήρωες της δεκαετίας του ’70, που χάρισαν τους δύο και μοναδικούς τίτλους στην ιστορία του συλλόγου.

Ακόμη και τη δεκαετία του ’90 οι Νικς είχαν να επιδείξουν τη συμμετοχή σε δύο τελικούς (1994,1999) και, φυσικά, την επιβλητική μορφή του Πάτρικ Γιούιν. Η δεκαετία του 2000, όμως, ήταν απλώς καταστροφική. Ο Τζέιμς Ντόλαν έψαχνε, μάταια όμως, να βρει τον τρόπο να επαναφέρει την ομάδα του στο δρόμο των επιτυχιών.

Η άφιξη του Αμάρε και ο Καρμέλο

Το καλοκαίρι του 2010 ο Ντόλαν πρόσφερε πενταετές συμβόλαιο στον Αμάρε Στούνταμαϊρ, αντί του ποσού των 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Ουσιαστικά, η έλευση του δυναμικού πάουερ φόργουορντ/σέντερ στη Νέα Υόρκη αποτέλεσε την απαρχή της αντεπίθεσης των Νικς, αν και η προσπάθεια απόκτησης του Λεμπρόν Τζέιμς κατέληξε στο κενό, αφού ο «βασιλιάς, προτίμησε την «ασφάλεια» των Χιτ, στους οποίους είχαν ήδη υπογράψει ο Ντουέιν Ουέιντ και ο Κρις Μπος.

Οι Νικς έμειναν με τον Αμάρε, ο οποίος σήκωσε την ομάδα στις πλάτες του, αλλά ήταν φανερό πως δεν είχε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει μόνος του το όνειρο του Τζέιμς Ντόλαν, οδηγώντας την στον τίτλο. Η Νέα Υόρκη είχε απόλυτη ανάγκη την απόκτηση ακόμη ενός σούπερ σταρ κι αυτός δεν άργησε να βρεθεί στο πρόσωπο του Καρμέλο Άντονι. Ύστερα από «θρίλερ» διαπραγματεύσεων, που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2011, ο Καρμέλο Άντονι έκανε την επιθυμία του πραγματικότητα, αφού η ανταλλαγή των Νικς με τους Νάγκετς ολοκληρώθηκε, με τους Φέλτον, Γκαλινάρι, Τσάντλερ και Μοζγκόφ να παίρνουν το δρόμο για το Ντένβερ.

Η έλευση του «Μέλο» δημιούργησε προσδοκίες ακόμη και για την κατάκτηση του τίτλου, αλλά στον πρώτο γύρο των πλέι οφ οι Σέλτικς, θύμισαν στους Νικς πως δεν επαρκεί απλώς και μόνο η παρουσία δύο σούπερ σταρ για να φθάσεις στο πολυπόθητο δαχτυλίδι του πρωταθλητή. Με το επιβλητικό 4-0 η Βοστώνη απέκλεισε στον πρώτο γύρο των πλέι οφ της Ανατολής τους Νικς, δίνοντάς τους ένα πολύ καλό μάθημα και αναγκάζοντάς τους να κοιτάξουν από άλλο πρίσμα το μέλλον.

Ήθελε σέντερ, πήρε Τσάντλερ

Το καλοκαίρι του 2011 βρήκε την ομάδα της Νέας Υόρκης να δείχνει έντονη κινητικότητα στο μεταγραφικό μέτωπο. Ο Μάικ Ντ’ Αντόνι ξεκαθάρισε από την αρχή πως ο πρώτος στόχος του ήταν η εύρεση ενός πρωτοκλασάτου σέντερ. Στο στόχαστρο της ομάδας του «μεγάλου μήλου» βρέθηκε ο Μαρκ Γκασόλ των Μέμφις Γκρίζλις, ενώ για αρκετό καιρό ακούγονταν τα ονόματα των Σάμιουελ Ντάλαμπερτ και Ντε Άντρε Τζόρνταν. Όπως φάνηκε στη συνέχεια, όμως, όλα αυτά αποτελούσαν μόνο παραπέτασμα καπνού, αφού ο πραγματικός στόχος ήταν ο Τάισον Τσάντλερ.

Ο 29χρονος σέντερ, βλέποντας τον κόσμο από τα 216 εκατοστά, ήταν καθοριστικός πέρυσι στην κατάκτηση του τίτλου από τους Μάβερικς. Όντας, ο δεύτερος καλύτερος αμυντικός σέντερ πίσω από τον Ντουάιτ Χάουαρντ ήταν αυτό ακριβώς που έλειπε από την εξίσωση του Ντ’ Άντόνι: ο σέντερ που θα κάλυπτε τις αμυντικές αδυναμίες του Αμάρε Στούνταμαϊρ και θα έδινε 10-12 σίγουρα ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Οι Νικς υπέγραψαν τετραετές συμβόλαιο, αξίας 58 εκατομμυρίων δολαρίων, με τον Τσάντλερ αλλά δεν περιορίστηκαν εκεί!

Συνέχεια με Μπαρόν Ντέιβις

Παρά την προσθήκη του 34χρονου Μάικ Μπίμπι, ο Μάικ Ντ’ Αντόνι γνώριζε καλά πως αποτελεί ρίσκο να πάει στη νευραλγική θέση του πλέι μέικερ με τον πρώην άσο των Χοκς και των Χιτ και τον άπειρο ουσιαστικά Τόνι Ντάγκλας. Μόλις λίγες ημέρες αφότου κυκλοφόρησαν οι πρώτες φήμες περί ενδιαφέροντος των Νικς για τον Μπαρόν Ντέιβις, ο Καρμέλο Άντονι σχολίασε: «Όλοι ξέρουμε τι είναι ικανός να κάνει ο Μπαρόν, εάν είναι υγιής και εάν είναι συγκεντρωμένος στο παιχνίδι. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στο πρωτάθλημα».

Η Νέα Υόρκη μπήκε δυναμικά στο κόλπο για τον 32άχρονο Ντέιβις, τον οποίο διεκδικούσαν και οι Λ.Α. Λέικερς και Μαϊάμι Χιτ. Πολλοί σκέφτηκαν πως το γεγονός ότι η γενέτειρα του πρώην άσου των Καβαλίερς είναι η Καλιφόρνια θα έπαιζε ρόλο στην απόφασή του να πάει στους Λέικερς. Ο ίδιος, όμως, φαίνεται πως είχε πάρει την απόφαση να φορέσει τη φανέλα των Νικς. Η απόκτησή του κόστισε μόλις 2,5 εκατ. δολάρια, αλλά το πρόβλημα είναι πως τα εκατομμύρια των οπαδών των Νικς θα πρέπει να περιμένουν 7-9 εβδομάδες μέχρι να τον δουν με τη στολή της αγαπημένης τους ομάδας στο παρκέ. Η αιτία δεν είναι άλλη από ένα πρόβλημα στην πλάτη του έμπειρου γκαρντ.



Τον Τρέβορ Τόμπσον αναζητά η αστυνομία, σύμφωνα με το BasketNews
Τον Τρέβορ Τόμπσον αναζητά η αστυνομία, σύμφωνα με το BasketNews
Super League 2: Εξασφάλισε την άνοδο ο Λεβαδειακός!
Super League 2: Εξασφάλισε την άνοδο ο Λεβαδειακός!
Πόλο Γυναικών: Στον τελικό του Champions League o Ολυμπιακός!
Πόλο Γυναικών: Στον τελικό του Champions League o Ολυμπιακός!
ΠΑΟΚ: Ίωση ο Κωνσταντέλιας και χάνει το ντέρμπι!
ΠΑΟΚ: Ίωση ο Κωνσταντέλιας και χάνει το ντέρμπι!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved