UEFA – Euroleague: Η μέρα με τη… νύχτα

UEFA – Euroleague: Η μέρα με τη… νύχτα

Τρομακτικές είναι οι διαφορές στα έσοδα των ομάδων που αγωνίζονται στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις του ποδοσφαίρου συγκριτικά με αυτές του μπάσκετ…

Δύο είναι τα αθλήματα που πρωταγωνιστούν στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες. Ο λόγος για το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Στα συγκεκριμένα αθλήματα, οι διοργανώσεις που κεντρίζουν περισσότερο τα βλέμματα είναι αυτές που αφορούν την Ευρώπη.

Για να μπορέσει μία ομάδα να κάνει καλή πορεία σε μία τέτοια διοργάνωση, χρειάζεται έναν άνθρωπο από πίσω που θα βάζει αρκετά χρήματα έτσι ώστε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που θα κάνουν πρωταγωνίστρια την ομάδα του.

Στο ποδόσφαιρο, κάτι τέτοιο φαντάζει… εύκολο από τη στιγμή που η UEFA φροντίζει να χρηματοδοτεί με αστρονομικά ποσά τους συλλόγους που συμμετέχουν. Αντίθετα, αυτό που συμβαίνει με το μπάσκετ και τη Euroleague, δεν έχει προηγούμενο…

Τα έσοδα που λαμβάνουν οι ομάδες από τη Euroleague δεν αρκούν ούτε για ένα… ερασιτεχνικό σωματείο του ποδοσφαίρου. Ενδεικτικό είναι πως μία νίκη στην Euroleague προσφέρει στους συλλόγους το αμυδρό ποσό των 7.000 ευρώ!

Την ίδια ώρα όμως, ο Ζόρντι Μπερτομέου στις τιμωρίες των ομάδων δεν φοβάται να επιβάλλει βαριά πρόστιμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη τιμωρία του Παναθηναϊκού με περισσότερα από 20.000 ευρώ για… λέιζερ και υβριστικά συνθήματα!

Κάτι που σημαίνει ότι για να καλυφθεί αυτό το ποσό το «τριφύλλι» θα έπρεπε να κάνει τρεις νίκες στη διοργάνωση.

Όταν πηγαίνουμε όμως, στο χώρο του ποδοσφαίρου, βλέπουμε πως μία απλή συμμετοχή ομάδας στους ομίλους του Champions League μπορεί να αποφέρει κέρδη έως και 20 εκατομμυρίων ευρώ. Μία νίκη στη διοργάνωση προσφέρει παραπάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, με βάση τα νέα δεδομένα που ανακοινώθηκαν από την UEFA.

Βέβαια, η διοργανώτρια αρχή του Champions League και του Europa League δεν βγάζει από τα… ταμεία της αυτά τα ποσά. Το τμήμα marketing κάνει τρομερή δουλειά με αποτέλεσμα οι χορηγοί για το θεσμό, όχι μόνο να καλύπτουν τα έξοδα αυτά, αλλά και να φέρνουν τρομακτικά κέρδη για την UEFA.

Για αυτό άλλωστε η είσοδος στους ομίλους του Europa League μπορεί να αποφέρει κέρδη έως και 10 εκατομμυρίων ευρώ σε κάθε σύλλογο.

Με τα νέα δεδομένα του Champions League, η ομάδα που θα φτάσει στην κατάκτηση του τίτλου, θα κερδίσει κάτι λιγότερο από 40.000.000 ευρώ! Αντίθετα αν μία ομάδα φτάσει στην κορυφή της Euroleague, όπως μας ενημέρωσε πρόσφατα ο κύριος Ζόρντι Μπερτομέου, θα λάβει παραπάνω από 250.000 ευρώ! Σαν ανέκδοτο μπορεί να ακουστεί όλο αυτό.

Όταν μιλάμε για τα δύο δημοφιλέστερα αθλήματα του κόσμου, είναι αδιανόητο να υπάρχει μία τόσο χαοτική διαφορά στα έσοδα τόσο για τους συλλόγους, όσο και για την ίδια τη διοργάνωση. Ένα από τα δεδομένα συμπεράσματα που βγαίνουν από τη συγκεκριμένη ιστορία, είναι πως ο Ζόρντι Μπερτομέου, σίγουρα κάτι δεν κάνει καλά στη θέση που κατέχει στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ…

CHAMPIONS LEAGUE

Είσοδος ομίλους    12.000.000
Νίκη    1.500.000
Ισοπαλία    500.000
Πρόκριση στους «16»    5.500.000
Προημιτελικά    6.000.000
Ημιτελικά    7.000.000
Χαμένος Τελικού    10.500.000
Κατάκτηση    15.000.000

Euroleague

Νίκη    7.000
Κατάκτηση    250.000



Τένις: Θρίαμβος της Σβιάτεκ στη Μαδρίτη - Λύγισε τη Σαμπαλένκα σε... μαραθώνιο τελικό!
Τένις: Θρίαμβος της Σβιάτεκ στη Μαδρίτη - Λύγισε τη Σαμπαλένκα σε... μαραθώνιο τελικό!
Άστον Βίλα: Πιθανή η συμμετοχή Μαρτίνες και Τίλεμανς στη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό
Άστον Βίλα: Πιθανή η συμμετοχή Μαρτίνες και Τίλεμανς στη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό
Το πασχαλινό post του Φώτη Ιωαννίδη με την Ελένη Βουλγαράκη
Το πασχαλινό post του Φώτη Ιωαννίδη με την Ελένη Βουλγαράκη
Στην Μπολόνια ο Παναθηναϊκός «έραψε» το τρίτο του αστέρι! (photos+videos)
Στην Μπολόνια ο Παναθηναϊκός «έραψε» το τρίτο του αστέρι! (photos+videos)
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved