Έτσι την κερδίζει…

Έτσι την κερδίζει…

Το Onsports αναλύει τους λόγους που ο Παναθηναϊκός έχει αντιστρέψει την κατάσταση και θέλει μία νίκη για να αποκλείσει την Μπαρτσελόνα.

Τα «μαγικά» τρικ του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο ηρωισμός των παικτών του Παναθηναϊκού οδηγούν το «τριφύλλι» σε νίκες με την Μπαρτσελόνα, όμως δεν είναι οι μοναδικές αιτίες των νικών. Διαβάστε τους βασικούς λόγους που οι «πράσινοι» βρίσκονται σαράντα μόλις λεπτά από το να φτάσουν σε ένα ακόμα Φάιναλ Φορ.

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς

«Ο καλός ο καπετάνιος, στις φουρτούνες φαίνεται». Αυτό λέει μία παροιμία η οποία ταιριάζει απόλυτα στον φετινό Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» χωρίς να έχουν εντυπωσιάσει όλη τη σεζόν, φαινόταν ότι μετά την ήττα από τη Λιέτουβος Ρίτας εντός έδρας και τη δεύτερη θέση στον όμιλο του TOP 16 πήγαιναν στο «στόμα του λύκου», μιας και απέναντί τους θα έβρισκαν την πανίσχυρη –και κατά τους περισσότερους το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας- Μπαρτσελόνα. Το μαεστρικό κοουτσάρισμα του «Ζοτς» -ο οποίος υπερτερεί ξεκάθαρα του Πασκουάλ, που σίγουρα πάντως είναι πολύ καλός προπονητής- στα μέχρι τώρα παιχνίδια είναι μία από τις βασικές αιτίες που έχει γείρει η πλάστιγγα υπέρ των πρωταθλητών Ελλάδας. Το «τριφύλλι» εμφανίζεται «διαβασμένο» για κάθε κίνηση του αντιπάλου, ενώ η διαχείριση του ρόστερ είναι ιδανική, καθώς όποιος παίκτης πατάει στο παρκέ είναι πανέτοιμος να βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις και γνωρίζοντας ακριβώς τον ρόλο του.

Ο ρόλος του Καλάθη

Από την πρώτη σεζόν του Νικ Καλάθη στους «πράσινους» ο νεαρός Ελληνοαμερικάνος έχει αμφισβητηθεί έντονα. Τον τελευταίο μήνα όμως δείχνει ότι έχει κατανοήσει πλήρως τον ρόλο του και παίζοντας με καθαρό μυαλό έχει κερδίσει μία θέση στο ροτέισον του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Μετά το παιχνίδι πρόκρισης από το TOP 16 στην έδρα της Μάλαγα, ο 22χρονος πλέι μέικερ έδειξε άλλος άνθρωπος. Αποκορύφωμα η φοβερή άμυνα επάνω στον Ναβάρο, τον οποίο έχει σταματήσει και στα τρία παιχνίδια που έχουν παίξει μέχρι στιγμής Παναθηναϊκός και Μπαρτσελόνα. Η αυτοπεποίθησή του έχει ανέβει στα ύψη, κάτι που φαίνεται και από τον τρόπο που αντιδρά μετά από κάποιο λάθος του, αλλά και με την εμπιστοσύνη που δείχνει στο μακρινό του σουτ, το οποίο δοκιμάζει συχνότερα και με καλύτερα αποτελέσματα.

Η άμυνα και τα ριμπάουντ

Στον πρώτο αγώνα η Μπαρτσελόνα σκόραρε 83 πόντους και πήρε τη νίκη. Αυτοί βέβαια οι πόντοι δεν προήλθαν από αιφνιδιασμούς και γρήγορο παιχνίδι, στοιχεία που αρέσουν στους «μπλαουγκράνα». Φαινόταν ότι εφόσον συνεχιζόταν έτσι η σειρά, αργά ή γρήγορα η παραγωγικότητα των πρωταθλητών Ευρώπης θα μειωνόταν. Έτσι κι έγινε στο δεύτερο και το τρίτο ματς, οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ σκόραραν 71 και 74 πόντους αντίστοιχα και ο Παναθηναϊκός πήρε τα δύο ροζ φύλλα αγώνα. «Κλειδιά» η άμυνα φυσικά, αλλά και τα ριμπάουντ.

Στο πρώτο παιχνίδι ο Παναθηναϊκός είχε 33 «σκουπίδια» έναντι 26 των Καταλανών. Στη δεύτερη αναμέτρηση στο Παλάου Μπλαουγκράνα οι «πράσινοι» «κατέβασαν» 31 ριμπάουντ, με τους γηπεδούχους να μαζεύουν 29, ενώ χθες (29/3) τα 38 ριμπάουντ του Παναθηναϊκού, απέναντι στα 30 της Μπάρτσα, είναι διαφορά που έπαιξε τον ρόλο της στην τελική έκβαση του αγώνα.

Η φανέλα

Καλώς ή κακώς τα τελευταία 15 χρόνια, ο Παναθηναϊκός μαζί με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τη Μακάμπι, έχουν τις πιο βαριές φανέλες. Η Μπαρτσελόνα παλεύει με νύχια και με δόντια να βγάλει την ταμπέλα του «λούζερ» από επάνω της, όμως τα δύο Ευρωπαϊκά που κατέκτησε το 2003 και πέρσι, δεν έχουν καταφέρει να αλλάξουν άρδην την ψυχολογία των παικτών και συνολικότερα της ομάδας.

Η διαφορά

Σε σχέση με την περσινή αγωνιστική περίοδο ο Παναθηναϊκός μπορεί –κατά τους περισσότερους- να μην έχει τόσο ταλέντο, αλλά έχει περισσότερα ψηλά κορμιά και όπως φαίνεται «ματσάρει» καλύτερα με την Μπαρτσελόνα. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τα αποτελέσματα. Αρκεί κάποιος να σκεφτεί ότι στις δύο προηγούμενες σεζόν οι «μπλαουγκράνα» μετρούσαν τέσσερις σερί νίκες.



Άρης – ΑΕΚ: Ατομικό για Μουκουντί και Άμραμπατ | Εκτός οι Λιβάι Γκαρσία, Στάνκοβιτς
Άρης – ΑΕΚ: Ατομικό για Μουκουντί και Άμραμπατ | Εκτός οι Λιβάι Γκαρσία, Στάνκοβιτς
Europa Conference League LIVE: ΠΑΟΚ – Μπριζ και Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός
Europa Conference League LIVE: ΠΑΟΚ – Μπριζ και Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός
Volley League: Ματσάρα και μείωσε ο Παναθηναϊκός
Volley League: Ματσάρα και μείωσε ο Παναθηναϊκός
ΕΟΚΑΝ: Επιβεβαίωση από FIFA - «Κανένα θετικό δείγμα Έλληνα παίκτη»
ΕΟΚΑΝ: Επιβεβαίωση από FIFA - «Κανένα θετικό δείγμα Έλληνα παίκτη»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved