«Αμοιβαίος σεβασμός για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό» (photos)

«Αμοιβαίος σεβασμός για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό» (photos)

Σε ρυθμούς του «αιώνιου» ντέρμπι στο πλαίσιο του ΤΟΡ16 της Ευρωλίγκας, κινείται όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και όλη η Ευρώπη, μια και οι δύο μονομάχοι έχουν... μονοπωλήσει τα τελευταία χρόνια στις κατακτήσεις των τροπαίων. Αντώνης Φώτσης και Γιώργος Πρίντεζης παρέθεσαν κοινή συνέντευξη και μιλούν για τις «μάχες» των «αιωνίων».

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως η «καρδιά» του ευρωπαϊκού μπάσκετ τις τελευταίες ώρες «χτυπάει» στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα. Η αντίστροφη μέτρηση για το μεγάλο τζάμπολ του Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός για το Top-16 της Euroleague έχει ξεκινήσει και οι πρωταγωνιστές βγαίνουν μπροστά.

Αντώνης Φώτσης και Γιώργος Πρίντεζης έχοντας φάει με το… κουτάλι τα «αιώνια» ντέρμπι μοιάζουν ως οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για να μιλήσουν για την «μητέρα» των... ευρωπαϊκών «μαχών». Οι δύο παίκτες παραχώρησαν κοινή συνέντευξη στο site της Ευρωλίγκας και έστειλαν το μήνυμά τους για τον μεγάλο αγώνα αλλά και για την παρουσία του κόσμου.

Ξεκαθάρισαν πως υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ των αντιπάλων και οι παίκτες προσπαθούν πάντα να δίνουν το καλύτερο παράδειγμα μέσα στο παρκέ. Οι δύο διεθνείς συμφωνούν πως το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι κρίσιμο για την πορεία των δύο ομάδων και ξεκαθαρίζουν πως ο ανταγωνισμός μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού έχει ως... αποτελέσμα οι δύο ομάδες να φτάσουν σε υψηλό επίπεδο στην Ευρώπη.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη των δύο διεθνών:

Ευχαριστούμε που παίρνετε μέρος στην ειδική αυτή συνέντευξη πριν το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωλίγκα μετά από 12 χρόνια. Πρώτη ερώτηση, και για τους δυο σας: Πόσο ενθουσιαστικό είναι να παίρνεις μέρος σε αυτό το κομμάτι της Ευρωλίγκα, που κάθε παιχνίδι είναι μεγαλύτερο και πιο σημαντικό, για τον καθέναν σας;

Φώτσης: «Σίγουρα είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε στο Top 16, και περιμένουμε ότι αυτά τα παιχνίδια θα είναι πιο σκληρά, από τη στιγμή που όλες οι ομάδες είναι καλύτερες. Αρχίσαμε καλά, αλλά είχαμε μια μικρή κάμψη στην απόδοσή μας. Πιστεύω πως το παιχνίδι απέναντι στον Ολυμπιακό είναι καλό για εμάς, ένα σκληρό παιχνίδι. Είναι οι πρωταθλητές Ευρώπης για δυο συνεχόμενες σεζόν. Θα είναι δύσκολο παιχνίδι, αλλά έχουμε παίξει αρκετές φορές στο παρελθόν. Ελπίζω ότι θα είναι ένα εξαιρετικό παιχνίδι, για να το απολαύσει ο κόσμος».

Πρίντεζης: «Ξέρουμε πως η φάση του Top 16 τα τελευταία δυο χρόνια έχει γίνει πολύ δύσκολη και μεγάλη. Κατά τη γνώμη μου, είναι σαν έναν νέο πρωτάθλημα, με πολλά παιχνίδια, μερικά από τα οποία είναι πιο δύσκολα από κάποια παιχνίδια των playoffή του FinalFour. Δεν παίζει ρόλο ότι τερματίσαμε πρώτοι στον όμιλο στην κανονική περίοδο. Όλες οι ομάδες είναι πολύ δυνατές τώρα, είμαστε σε ένα δύσκολο όμιλο, όπου είναι κι ο Παναθηναίκός. Κάθε ομάδα αυτή τη στιγμή μπορεί να κερδίσει σε κάθε γήπεδο. Πρέπει να είσαι στην καλύτερη σου κατάσταση, όχι μόνο για έναν μήνα, όπως ήταν παλιά στο Top 16, αλλά για μια μακρά περίοδο».

Γιώργο, στα μισά του Top 16 ο Ολυμπιακός τα πηγαίνει καλύτερα σε σχέση με πέρσι και πρόπερσι. Τα πράγματα πάνε σύμφωνα με το πλάνο σας;

«Είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι είμαστε καλύτεροι. Είναι αλήθεια πως αυτή τη στιγμή είμαστε δεύτεροι στον όμιλο, αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, και πολλά θα βασιστούν στο παιχνίδι της Πέμπτης, ένα κρίσιμο παιχνίδι για εμάς και τον Παναθηναϊκό. Την τελευταία περίοδο, δεν ήμασταν τόσο καλοί στο Top 16, ακόμα και στα playoff, παίξαμε απέναντι σε μια ομάδα με ίδια δυναμικότητα και κερδίσαμε στο τελευταίο παιχνίδι στην έδρα μας, πολλοί μπορεί να θυμούνται πως έγινε. Συνεπώς, υπάρχει μακρύς δρόμος μπροστά μας. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι στον στόχο μας και να πάμε παιχνίδι με το παιχνίδι».

Αντώνη, παίζεις στον Παναθηναϊκό από τη δεκαετία του ’90, ξέρεις καλύτερα από τον καθένα πως χτυπάει η καρδιά του συλλόγου. Τι λέει αυτός ο χτύπος για την Ευρωλίγκα αυτή τη χρονιά;

«Όλα αυτά τα χρόνια που είμαι στον Παναθηναϊκό, παρόλο που υπήρχε πολύ ταλέντο στην ομάδα, το ισχυρότερο όπλο μας είναι πως και οι 12 παίκτες προσπαθούν σκληρά για να δώσουν τα πάντα στην ομάδα και στο παρκέ να βοηθήσουν για να πετύχουμε τους στόχους μας. Αυτό είναι που μας κάνει καλούς, βάζουμε τον εαυτό μας κάτω από το «εγώ» και κοιτάζουμε το σύνολο. Αυτό είναι καλό για την ομάδα».

Οι φίλαθλοι εκτός Ελλάδας δεν έχουν την ευκαιρία να δουν ένα Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Αυτή την εβδομάδα, θα είναι ένας αγώνας Ευρωλίγκας και θα τον δουν. Είναι ευκαιρία για θέαμα το παιχνίδι της Πέμπτης για την Ελλάδα και πως μπορούν να βοηθήσουν οι οπαδοί;

Φώτσης: «Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι το ίδιο που προσπαθούμε να στείλουμε όλα αυτά τα χρόνια: να υπάρχει μια ωραία ατμόσφαιρα όπως υπάρχει και στο παρκέ ανάμεσα στους παίκτες, που δεν έχουν προβλήματα μεταξύ τους. Προσπαθούν μόνο να κάνουν το καλύτερο για να κερδίσει η ομάδα τους, το ίδιο πρέπει να γίνεται κι εκτός παρκέ, κάτι που σημαίνει ότι οι φίλαθλοι πρέπει να το απολαύσουν, να δουν έναν καλό αγώνα μπάσκετ σε πολιτισμένη ατμόσφαιρα και όλοι να πάμε σπίτια μας ικανοποιημένοι».

Πρίντεζης: «Συμφωνώ 100% με τον Αντώνη. Στο παρκέ, θα γίνει ένα πραγματικό ντέρμπι, και όλα τα παιχνίδια μεταξύ των δυο ομάδων έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Πολλές φορές καταστρέφονται από πολλά πράγματα, και από οπαδούς που κάνουν ηλίθια πράγματα. Πιστεύω πως αυτοί είναι η μειοψηφία των φιλάθλων. Πιστεύω πως δεν υπάρχει λόγος και δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από κανένα άλλο ευρωπαϊκό ντέρμπι».

Η ΑΝΤΙΠΑΛΟΤΗΤΑ

Στο ντοκιμαντέρ με τις πρωτεύουσες του μπάσκετ, στο επεισόδιο για την Αθήνα, είδαμε πόσος σεβασμός υπάρχει ανάμεσα στις δυο ομάδες, στους παίκτες και στους συλλόγους. Υπάρχει όμως και μεγάλος ανταγωνισμός. Ισχύει αυτό και για τους παίκτες ή μόνο για τους οπαδούς;

Φώτσης: «Σίγουρα, υπάρχει αρκετή πρόοδος. Όσο για τον κόσμο, πιστεύω πως η κατάσταση δεν είναι όπως στο παρελθόν. Ο αριθμός των φιλάθλων που έχουν κακή συμπεριφορά μικραίνει, κι αυτό αρχίζει από τους παίκτες. Είναι ξεκάθαρο πως στο παρκέ υπάρχει μεγάλος σεβασμός και παρότι είμαστε αντίπαλοι, προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο για τη νίκη, έχουμε υπάρξει συμπαίκτες ή γνωριζόμαστε για χρόνια, και υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός. Όλο αυτό, είναι και το νόημα του αθλητισμού, να κάνεις το καλύτερο κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, να βοηθήσεις την ομάδα σου να νικήσει, και τίποτα άλλο. Αυτό είναι που μας ικανοποιεί και μας διασκεδάζει. Πιστεύω πως είναι το καλύτερο μέρος του αθλήματος».

Πρίντεζης: «Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι μια μικρή μερίδα οπαδών δημιουργεί προβλήματα εξωτερικά, ότι αυτό επηρεάζει όλο τον κόσμο. Έχω συναντήσει οπαδούς του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού που μιλούν σωστά, που αγαπάνε το μπάσκετ και δεν τους αρέσουν αυτά τα πράγματα που γίνονται. Θέλω να πιστεύω πως η πλειοψηφία σκέφτεται έτσι. Ενας μικρός αριθμός είναι που το καταστρέφει, αλλά δεν πρέπει να επικεντρωθούμε εκεί, όπως είπε κι ο Αντώνης, ανάμεσα στους παίκτες δεν υπάρχει κανένα θέμα. Οι περισσότεροι είμαστε φίλοι, παίζουμε στην Εθνική ομάδα, μένουμε στα ίδια δωμάτια δυο μήνες κάθε καλοκαίρι, ζούμε μαζί, έχουμε τον ίδιο στόχο κάθε καλοκαίρι. Είναι ανούσιο και χαζό να συμβαίνουν τέτοια πράγματα».

Αυτές οι δυο ομάδες έχουν κερδίσει τους πέντε από τους επτά τελευταίους τίτλους στην Ευρωλίγκα. Πόσο καλύτερο κάνει ο Ολυμπιακός τον Παναθηναϊκό κι αντίστροφα, εξαιτίας και της αντιπαλότητας που υπάρχει ανάμεσά τους και πόσο περήφανοι μπορεί να είναι οι οπαδοί όταν τα καταφέρνετε σε διεθνές επίπεδο;

Φώτσης: «Όταν ο κυριότερος αντίπαλός σου γίνεται καλύτερος, θα πρέπει να γίνεις κι εσύ καλύτερος για να τον νικήσεις. Αν ο Ολυμπιακός ήταν χειρότερος, δεν θα χρειαζόταν να βελτιωθούμε και πολύ γιατί τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα και θα μέναμε στάσιμοι. Το repeatτου Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα έχει κάνει τους δυνατούς αντιπάλους του σε Ελλάδα και Ευρώπη να θέλουν να τον νικήσουν και να είναι στη θέση του. Για να το κάνεις αυτό, θα πρέπει να βελτιωθείς καθώς δεν αντιμετωπίζεις μια συνηθισμένη ομάδα αλλά μια από τις καλύτερες».

Πρίντεζης: «Έχω την ίδια γνώμη. Όσο είναι δυνατός ο Παναθηναϊκός, εμείς θα προσπαθούμε να είμαστε καλύτεροι. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Παναθηναϊκό. Όταν βλέπεις τον αντίπαλό σου να βελτιώνεται και να πηγαίνει καλά στην Ευρώπη, δίνει κίνητρο στην ομάδα και στον κόσμο, είναι μια θετική πίεση για να πετύχεις περισσότερα».

Στη διάρκεια μιας δύσκολης περιόδου για την Ελλάδα, αυτές οι δυο ομάδες είναι σύμβολο ελληνικής τελειότητας, κάνοντας το καλύτερο που μπορούν. Πόσο σημαντικό είναι για όλους – συλλόγους, παίκτες, φιλάθλους – να δείξουν πως αυτή την τελειότητα στα παιχνίδια του Top 16 που έρχονται μεταξύ σας;

Φώτσης: «Οι δυο ομάδες, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, πρωταγωνιστούν στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Έχουν δείξει πως παρότι σαν χώρα και εξαιτίας της κρίσης δεν πάμε καλά, αυτό δεν έχει επηρεάσει το επίπεδο των ομάδων. Ελπίζω να συνεχίζουμε έτσι, να δώσουμε χαρά στον κόσμο που την χρειάζεται».

Πρίντεζης: «Όπως είπατε, τα τελευταία πέντε χρόνια τέσσερα τρόπαια Ευρωλίγκας έχουν έρθει στην Ελλάδα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για το ελληνικό μπάσκετ και για τη χώρα μας γενικά. Σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, βλέπουμε πως το μπάσκετ που είναι ένα δημοφιλές άθλημα, χωρίς να έχει σημασία αν κερδίζει ο Ολυμπιακός ή ο Παναθηναϊκός, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι χαρούμενοι, που τους αρέσει αυτό που βλέπουν. Είναι ένα επιπλέον κίνητρο για εμάς, αυτά τα παιχνίδια της Ευρωλίγκας. Ειδικά το να φτάσεις στο τέλος και να γίνεις πρωταθλητής Ευρώπης».

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός άρχισαν διαφορετικά το Top 16. Πόσο σημαντικό είναι αυτό το παιχνίδι;

Φώτσης: «Είναι σίγουρα πολύ ειδικό παιχνίδι. Όλα τα παιχνίδια απέναντι στον Ολυμπιακό είναι διαφορετικά, ειδικά τώρα που παίζουμε για το Top 16, στον αγώνα που ολοκληρώνει τον πρώτο γύρο. Σίγουρα, το να παίζεις απέναντι στον Ολυμπιακό στην έδρα σου, είναι έξτρα κίνητρο. Πρέπει να κάνεις μεγάλη προσπάθεια για να πάρεις τη νίκη».

Πρίντεζης: «Θεωρητικά, εξαιτίας και των προηγούμενων αποτελεσμάτων μας, θα μπορούσαμε να είμαστε πιο χαλαροί αλλά είναι ένα παιχνίδι που πραγματικά πρέπει να κερδίσουμε, για ψυχολογικούς λόγους και για να διασφαλίσουμε τη δεύτερη θέση όσο πιο γρήγορα γίνεται. Δεν θα πω πως είναι ένας αγώνας «χωρίς αύριο», όμως. Υπάρχει μακρύς δρόμος μπροστά μας στο Τοπ 16, τώρα τελειώνει ο πρώτος γύρος. Ο δεύτερος γύρος θα είναι δύσκολος για όλες τις ομάδες καθώς μπορούν να συμβούν πολλά».

Σύμφωνα με τις προηγούμενες καταστάσεις που έχουμε δει, αμφότερες οι ομάδες ξοδεύουν δύναμη και ενέργεια συγκεντρωμένες σε αυτό το παιχνίδι. Είναι εύκολο να πέσεις σε μια τέτοια παγίδα;

Φώτσης: «Σίγουρα, είναι εύκολο να πέσεις σε παγίδα, γιατί όλα τα παιχνίδια ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, μονοπωλούν το ενδιαφέρον στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Είναι ένα παιχνίδι Ευρωλίγκας, αλλά οι δυο ομάδες ζουν για παιχνίδια σαν αυτό, τόσο στα ελληνικά PlayOffόσο και στην Ευρωλίγκα. Θα είναι δύσκολο παιχνίδι, και οι δυο ομάδες θα δώσουν τα πάντα για να νικήσουν».

Πρίντεζης: «Ξέρουμε όλοι ότι είναι ένα ειδικό ματς. Ακόμα και αν ήταν φιλικό, θα ήταν πολύ σημαντικό για εμάς τους παίκτες αλλά και τους οπαδούς κάθε ομάδας. Και οι δυο θέλουν τη νίκη, ειδικά τώρα που θα είναι αγώνας για το Top 16. Θα παίξουμε ε ένα γήπεδο που δεν έχουμε παίξει όπως θα θέλαμε στις τελευταίες δυο επισκέψεις μας εκεί».

Αντώνη, όπως είπε κι ο Γιώργος, υπάρχει ακόμα μακρύς δρόμος για το Top 16 αλλά θεωρητικά, ο Ολυμπιακός είναι πιο χαλαρός την ώρα που ο Παναθηναϊκός μοιάζει να έχει την πλάτη στον τοίχο. Πόσο σημαντικό γίνεται το παιχνίδι για εσάς;

«Γενικά, δεν κοιτάζω τι σκέφτεται ο αντίπαλος. Συγκεντρωνόμαστε στο πώς θα είμαστε καλύτεροι. Για εμάς, είναι ένα παιχνίδι κόντρα στον Ολυμπιακό στην έδρα μας και ανεξάρτητα από τη θέση μας στον όμιλο ή σε ποιο γύρο είμαστε, θα δώσουμε τα πάντα για τη νίκη. Πάντα εξετάζουμε τα παιχνίδια ξεχωριστά».

Γιώργο, τι πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός για να μην έχει το ίδιο αποτέλεσμα με τις ελληνικές διοργανώσεις νωρίτερα στη σεζόν;

«Δεν έχουμε δείξει την ταυτότητα που έχουμε σαν ομάδα στα τελευταία παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό. Ήμασταν χωρίς ενέργεια, αυτοπεποίθηση, τα χαρακτηριστικά που έχουμε σαν ομάδα τα τελευταία δυο χρόνια, τα οποία μας έφεραν επιτυχίες. Αν το κάνουμε αυτό, πιστεύω πως το αποτέλεσμα θα είναι θετικό για εμάς, όχι μόνο σε αυτό το παιχνίδι αλλά και στη συνέχεια, αφού θα αντιμετωπίσουμε τον Παναθηναϊκό αρκετές φορές ακόμα».

Σαν πάουερ φόργουορντ, θα αντιμετωπίσετε ο ένας τον άλλον στο παιχνίδι της Πέμπτης. Ποιο είναι το πιο δυνατό σημείο του αντιπάλου σας;

Φώτσης: «Είναι ξεκάθαρο αυτό που κάνει ο Γιώργος στο παρκέ. Είναι ένας παίκτης με πολλή ενέργεια, πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος σε αυτόν, μπορεί να σου δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε μικρό χρονικό διάστημα. Πρέπει να μένεις συγκεντρωμένος πάνω του».

Πρίντεζης: «Ξέρουμε πως αποδίδει ο Αντώνης όλα αυτά τα χρόνια. Πρέπει να πω το ίδιο για αυτόν. Δημιουργεί μεγάλη ζημιά σε μικρό χρόνο. Δεν μπορείς να τον αφήσεις ελεύθερο, ούτε για ένα δευτερόλεπτο, γιατί μπορεί να σε σκοτώσει και με το μακρινό σουτ. Επιπλέον, είναι πολύ καλός στην άμυνα. Ξέρουμε πως όταν είναι στο παρκέ, θα δώσει το κάτι παραπάνω στην ομάδα του».

Αντώνη, είναι… λεφτά στην τράπεζα η άμυνα για τον Παναθηναϊκό;

«Σίγουρα, είναι η δύναμή μας για πολλά χρόνια, από εκεί ξεκινάμε. Άσχετα από το πόσο καλοί είμαστε στην επίθεση ή πόσο ταλέντο έχουμε, αν έχουμε μια κακή ημέρα και δεν σκοράρουμε, γνωρίζουμε πάντα πως η άμυνα θα είναι εκεί και στην άσχημη μέρα μας. Είναι θέμα θέλησης, και δεν έχει σημασία αν έχεις καλή ή κακή μέρα στην επίθεση».

Γιώργο, ο Παναθηναϊκός έχει μια σταθερά που είναι η άμυνα, ειδικά στα τελευταία παιχνίδια με τον Ολυμπιακό. Ακόμα και στη νίκη σας στην έδρα σας για το πρωτάθλημα, πετύχατε μόνο 55 πόντους, αρκετά κάτω από τον μ.ό. σας των 80 πόντων. Τι συμβαίνει με την επίθεσή σας κόντρα σε αυτούς;

«Δεν είναι μόνο η επίθεση το κύριο χαρακτηριστικό μας. Έχουμε δείξει μεγάλη βελτίωση στην άμυνα, ειδικά τώρα στο Top 16. Έχουμε καλή αμυντική επίδοση, διαβάσαμε καλά τα παιχνίδια, κάτι που σημαίνει ότι παίζοντας καλή άμυνα είχαμε την ικανότητα να τρέξουμε και να πετύχουμε εύκολους πόντους. Δεν μπορείς να είσαι σε τοπ φόρμα και να πετυχαίνεις 100 πόντους σε κάθε παιχνίδι. Θα έχεις και άσχημες μέρες. Σε βάθος χρόνου, θα πρέπει να είσαι όσο καλός γίνεται σε ένα συγκεκριμένο βαθμό. Πρέπει να είσαι το ίδιο καλός σε άμυνα και επίθεση».

Δείτε αποκλειστικά βίντεο στο Onsports TV



Παναθηναϊκός AKTOR - Περιστέρι: Γιορτάζει με τον κόσμο του στο ΟΑΚΑ πριν τη μάχη των playoffs
Παναθηναϊκός AKTOR - Περιστέρι: Γιορτάζει με τον κόσμο του στο ΟΑΚΑ πριν τη μάχη των playoffs
Ολυμπιακός: «Ερυθρόλευκο» το αεροδρόμιο για την υποδοχή των παικτών που «άλωσαν» την Πόλη (vids)
Ολυμπιακός: «Ερυθρόλευκο» το αεροδρόμιο για την υποδοχή των παικτών που «άλωσαν» την Πόλη (vids)
Βαθμολογία UEFA: Δύσκολη η 15η θέση - Μόνο μαθηματικές ελπίδες
Βαθμολογία UEFA: Δύσκολη η 15η θέση - Μόνο μαθηματικές ελπίδες
Άρης: Χωρίς τέσσερις ολοκληρώνει την προετοιμασία του
Άρης: Χωρίς τέσσερις ολοκληρώνει την προετοιμασία του
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved