«Μήνυμα και πίστη»

«Μήνυμα και πίστη»

Σε πλήρη ανάλυση του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στους πρώτους αγώνες τους στα play off της Ευρωλίγκας προχώρησε ο Γιώργος Λημνιάτης.

Ο πρώην παίκτης των Πειραιωτών και νυν ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Παμπαίδων μίλησε στον ραδιοφωνικό αέρα του Sentra FM 103,3, αναφέροντας πως το συγκρότημα του Ντούσαν Ίβκοβιτς έστειλε «μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση», ενώ οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς «πίστη στον εαυτό τους».

Για την ευρείας έκτασης νίκη του Ολυμπιακού ανέφερε: «Ο Ολυμπιακός με την εμφάνισή του έστειλε μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση. Έδειξε χαρακτήρα και τη φιλοσοφία του στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Ο τρόπος που νίκησε θα παίξει μεγάλο ρόλο όχι τόσο σημαντικό σε άλλα κομμάτια όσο στην ψυχολογία των αγώνων με τη Σιένα. Αυτό που μετράει στις σειρές αυτές είναι η νίκη και όχι το πώς θα την πάρεις. Είτε την κάνεις με ένα πόντο είτε με 50, το 1-0 είναι αυτό που θα μετρήσει. Ο τρόπος που χάνεις, όμως, είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Σίγουρα, η Σιένα θα χάσει σε ψυχολογία, ωστόσο δεν θα είναι έτσι την Πέμπτη (25/03)».

Φέρνοντας στο μυαλό του τους παίκτες του στην Παμπαίδων, συμπλήρωσε χαριτολογώντας: «Οι Παμπαίδες θα έπαιζαν καλύτερα από τη Σιένα. Σίγουρα, η ιταλική ομάδα άλλαξε στιλ παιχνιδιού σε σχέση με αυτό που γνωρίζαμε. Δεν έχει πλέον το επιθετικό ταλέντο των προηγούμενων χρόνων και βασίζεται στην άμυνα. Έχασε τον Μακάλεμπ με τραυματισμό, ο Καουκένας είχε επίσης πρόβλημα και ήταν λογικό ο Πιανιτζιάνι, που είναι έξυπνος προπονητής, να πάει σε μια αμυντική φιλοσοφία. Είχα, πάντως, πάρα πολλά χρόνια να δω μια ομάδα του επιπέδου της Σιένα να έχει τέτοια τραγική επιθετική εικόνα. Η κακή εικόνα της βέβαια είναι απόρροια και της άμυνας του Ολυμπιακού. Η πίεση ψηλά, με τις οδηγίες του Ίβκοβιτς ακόμα κι όταν η διαφορά ήταν πολύ μεγάλη, έφερε τον τρόπο άμυνας του Ολυμπιακού, που ανάγκασε σε 17 λάθη τους Ιταλούς. Η άμυνα έχει στόχο να πιέσει τον αντίπαλο, αν δεν κλέψεις, τουλάχιστον να οδηγήσεις τον αντίπαλο στο λάθος ή στην κακή επιθετική επιλογή».

Ο Γιώργος Λημνιάτης αναφέρθηκε και στην αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με την Μπαρτσελόνα, λέγοντας: «Αποδείχθηκε αυτό που έλεγα, χωρίς να θέλω να το παίξω προφήτης, ότι ο Παναθηναϊκός δεν ήταν χαμένος από χέρι όπως πίστευαν μερικοί. Μια ομάδα σαν τον Παναθηναϊκό, όπως και να είναι, δεν μπορείς να τη θεωρείς χαμένη εκ των προτέρων. Για παράδειγμα, η Λίβερπουλ ακόμα και με την Μπαρτσελόνα να παίξει δεν είναι χαμένη. Μετράνε πολλά. Είναι η φανέλα, η προσωπικότητα των παικτών και του προπονητή. Τον Παναθηναϊκό, μια ομάδα δομημένη με το ίδιο στιλ και την ίδια φιλοσοφία όλα αυτά τα χρόνια, δεν μπορείς να τον θεωρείς χαμένο». Για την αναμέτρηση της Πέμπτης (25/03) πρόσθεσε: «Πριν από το παιχνίδι το ερώτημα για εμένα ήταν το επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού και όχι το αμυντικό. Εμένα με προβλημάτιζε το αν θα βάλει πάνω από 70 πόντους. Όσα ματς έχασε φέτος στην Ευρωλίγκα, τα έχασε γιατί είχε πρόβλημα επιθετικό. Έμεινε χθες (22/03) ζωντανός από το επιθετικό παιχνίδι του και την καλή βραδιά του Διαμαντίδη».

Για τις επιδόσεις του αρχηγού των «πρασίνων», συμπλήρωσε: «Ο Διαμαντίδης, έτσι όπως είναι ο Παναθηναϊκός, είναι αναγκασμένος σε αυτά τα παιχνίδια να πάει σε πιο επιθετικό παιχνίδι. Δεν του αρκεί πλέον, όπως τα άλλα χρόνια, να παίζει άμυνα, να κλέβει και όποτε χρειάζεται να πηγαίνει στο σκοράρισμα». Σε ερώτηση για τα τρικ που χρησιμοποίησε ο Ομπράντοβιτς, απάντησε: «Το πρώτο πράγμα που έκανε ο Παναθηναϊκός, παρά το ψηλό σκορ, ήταν να πάει το παιχνίδι σε “5 εναντίον 5”. Έκοψε τους αιφνιδιασμούς που είναι το παιχνίδι που εκφράζει την Μπαρτσελόνα και τις ισπανικές ομάδες. Όμως και στο “5 εναντίον 5” η Μπαρτσελόνα έχει ταχύτητα στην εκτέλεση κι όμως εκεί ο Παναθηναϊκός ήταν καλός, άσχετα από τους 83 πόντους. Το τρικ ήταν η άμυνα στο τέλος, στα τελευταία 13 λεπτά, που έπαιξε μια ζώνη 1-4 με έναν παίκτη πάνω στο Ναβάρο και τους υπόλοιπους σε μια ζώνη προσαρμογών. Νομίζω πως ήταν προσανατολισμένος ο Παναθηναϊκός. Ο Ναβάρο κινεί τα νήματα της Μπαρτσελόνα, είναι ένας τεράστιος παίκτης, εκτός από σκοράρισμα έχει και δημιουργία. Λογικά επικεντρώθηκαν να τον περιορίσουν».

Ο Παναθηναϊκός έδωσε σουτ στον Ρούμπιο και στον Σάβα, η Μπαρτσελόνα επέλεξε να αφήσει ελεύθερο τον Διαμαντίδη. Το σχόλιο του Γιώργου Λημνιάτη δεν άφηνε πολλά περιθώρια: «Θα διαφωνήσω με τον Πασκουάλ, δεν είναι το ίδιο μέγεθος οι δύο αυτοί παίκτες με τον Διαμαντίδη. Διαφωνώ με την επιλογή του. Θεωρώ πως λέγοντάς το αυτό πήγε να καλύψει την αμυντική αδυναμία της Μπαρτσελόνα, δεν ήθελε πραγματικά να τον αφήσει». Ερωτώμενος για τη διαιτησία, δεν θέλησε να σχολιάσει. «Υπάρχουν φάσεις που μπορούν να συζητηθούν», αρκέστηκε να τονίσει.

Όσον αφορά στα δεύτερα παιχνίδια, την Πέμπτη (222/03), για τον Παναθηναϊκό επεσήμανε: «Τα παιχνίδια στα οποία μπορεί να γίνει η ανατροπή της έδρας, παραδοσιακά, είναι το πρώτο και τρίτο. Πιστεύω ότι ο τρόπος που έχασε ο Παναθηναϊκός έχει πειράξει ψυχολογικά την ομάδα. Θα ήταν καλύτερο να χάσει με 20 πόντους, παρά έτσι όπως έχασε. Ο Ομπράντοβιτς έλεγε πριν από τους αγώνες πως πρέπει οι παίκτες του να πιστέψουν στον εαυτό τους. Με αυτή την εμφάνιση οι παίκτες έπεισαν τον ίδιο τους τον εαυτό ότι μπορούν να κερδίσουν την Μπαρτσελόνα εκεί μέσα. Το ματς της Πέμπτης (25/03) θα είναι τελείως διαφορετικό και πιο δύσκολο για τον Παναθηναϊκό».

Αναφορικά με τον Ολυμπιακό κι αν είναι «παγίδα» η ευκολία με την οποία κέρδισε στον πρώτο αγώνα, δήλωσε: «Είναι παγίδα σε περίπτωση που οι παίκτες επαναπαυθούν. Ωστόσο, θεωρώ πως τέτοιου επιπέδου παίκτες και ο προπονητής δεν θα παρασυρθούν. Επίσης, δεν νομίζω να δούμε τη Σιένα να παίζει όπως στο πρώτο παιχνίδι, αλλά και πάλι δεν της δίνω τύχη. Έχει εμφανείς αδυναμίες».



Κριστιάνο Ρονάλντο: Ο λόγος που κοιμάται 5 με 6 φορές τη μέρα
Κριστιάνο Ρονάλντο: Ο λόγος που κοιμάται 5 με 6 φορές τη μέρα
Super League: Ο Γερμανός Σρέντερ ορίστηκε στο ΠΑΟΚ - ΑΕΚ | Οι διαιτητές της αγωνιστικής
Super League: Ο Γερμανός Σρέντερ ορίστηκε στο ΠΑΟΚ - ΑΕΚ | Οι διαιτητές της αγωνιστικής
Μαρία Σάκκαρη: Πρόκριση στη Μαδρίτη με κυριαρχική εμφάνιση
Μαρία Σάκκαρη: Πρόκριση στη Μαδρίτη με κυριαρχική εμφάνιση
Γιαννακόπουλος: Mην υπάρξουν αντιδράσεις για τη διαιτησία - Δική μου δουλειά να διασφαλίσω το 50-50
Γιαννακόπουλος: Mην υπάρξουν αντιδράσεις για τη διαιτησία - Δική μου δουλειά να διασφαλίσω το 50-50
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved