«Πρόκληση η Μπαρτσελόνα»

«Πρόκληση η Μπαρτσελόνα»

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς τόνισε ότι αποτελούν κίνητρο οι αγώνες κόντρα στην Μπαρτσελόνα με μειονέκτημα έδρας.

Ο Σέρβος τεχνικός μίλησε για τα προσεχή εκτός έδρας παιχνίδια με τους Καταλανούς, στα οποία ο Παναθηναϊκός θέλει να κάνει το μπρέικ και να πάρει προβάδισμα για την πρόκριση στο Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκας.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο "Ζοτς": "Δεν ξέρω αν είναι απαραίτητο να μιλήσουμε για την Μπαρτσελόνα, όλοι ξέρουμε ότι όποιον ρωτήσετε στην Ευρώπη θα σας πει ότι είναι το φαβορί για να κερδίσει την Ευρωλίγκα. Γιατί εκτός ίσως από τους δικούς μας οπαδούς θα πουν ότι είναι εξαιρετική ομάδα και θα πρέπει να κερδίσει τη σειρά για να πάει στο Φάιναλ Φορ. Αν θέλουμε να δούμε ποια είναι η διαφορά στην φετινή Μπαρτσελόνα και σε αυτή που κέρδισε τον τίτλο πέρσι, αφού δεν έχει στη διάθεσή της τον Ζόρντι Τρίας, αλλά έχει τον Κόστα Πέροβιτς που είναι 2,17 μ. Επίσης είχαν προβλήματα με τον Μπαζίλε και τον Μάικλ όμως τους έχουν αντικαταστήσει με τον Άντερσον και τον Ίνγκλις οι οποίοι έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ομάδα. Κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό, έχοντας παρακολουθήσει παιχνίδια της Μπαρτσελόνα, για αυτούς είναι όλοι οι παίκτες πολύ σημαντικοί. Όλοι οι παίκτες παίζουν σε γρήγορο ρυθμό επιθετικά και αμυντικά και αυτό το αντιμετώπισαν όλες οι ομάδες που μέσα σε ένα - δύο λεπτά έβαζε πολλούς πόντους η Μπάρτσα. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε τους αιφνιδιασμούς της Μπαρτσελόνα και αυτός είναι ο πρώτος στόχος. Ακόμα ως ομάδα έχουν πάρα πολλές δυνατότητες να αλλάζουν τον σχεδιασμό τους και να έχουν διαφορετικές επιλογές. Έχουν πέντε ψηλούς, πάρα πολύ σημαντικός παίκτης είναι ο Έραζεμ Λόρμπεκ ο οποίος παίζει και στη θέση τέσσερα και στη θέση πέντε και σουτάρει καλά από την περιφέρεια. Έχουν πολλές δυνατότητες, αλλά αυτή είναι και η πρόκληση για εμάς. Αυτός που θα κερδίσει τρεις αγώνες θα φτάσει στο Φάιναλ Φορ και για αυτό πρέπει να κάνουμε ό, τι καλύτερο μπορούμε. Σε ό,τι αφορά στη δική μας ομάδα θα συμφωνήσω με αυτά που είπε ο Μάικ ότι την τελευταία βδομάδα δουλέψαμε πολύ καλά με μεγάλη αυτοσυγκέντρωση. Αυτό λοιπόν είναι ένα πολύ υψηλό κίνητρο για εμάς να αγωνιστούμε κόντρα στην Μπαρτσελόνα που έχει πλεονέκτημα έδρας. Και είχαμε με τη Σιένα, αλλά χάσαμε εδώ και κάναμε δύο εξαιρειτκούς εκτός έδρας αγώνες. Πρέπει να αγωνιστούμε καλά για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Θα μιλήσουμε με τους παίκτες για να τους εξηγήσουμε τους ρόλους του καθενός για να τους βοηθήσουμε να φτάσουμε στον στόχο μας".

Ερωτηθείς για την επιστροφή του Άλεξ Μάριτς και την ψυχολογική αλλά και αγωνιστική βοήθεια που θα προσφέρει στην ομάδα: "Την τελευταία εβδομάδα ο Μάριτς άρχισε να επανέρχεται στους ρυθμούς του. Στην αρχή έκανε μόνο ζέσταμα, σιγά - σιγά άρχισε να επανέρχεται και πριν τον αγώνα με τον Άρη ξεκίνησε τις προπονήσεις με επαφή. Είναι πάρα πολύ καλό να παρακολουθεί κανείς τη θέληση που έχει για να επιστρέψει. Είναι καλό να δει κανείς τη θέληση που είχε να μπει και να βοηθήσει. Είναι καλό και για τους παίκτες που γνωρίζουν ότι είναι έτοιμος να μπει και να βοηθήσει την ομάδα. Το πόσα λεπτά βέβαια θα είναι έτοιμος να παίξει και το πως θα αντιδράσει σε αυτή τη σειρά, είναι άλλο θέμα. Διότι θα πρέπει να αγωνιστούμε ως ομάδα όχι ως μονάδα και επαναλαμβάνω ότι είναι πολύ καλό που έχει επανέλθει και θα παίξει. Αυτό είναι σίγουρο. Ο μυς στο αριστερό του χέρι είναι ίσως στο 60% των δυνατοτήτων του. Εκείνο που προσπαθεί να κάνει στην προπόνηση, είναι να χρησιμοποιεί το αριστερό του χέρι και να προσπαθεί να σουτάρει με αυτό όσο μπορεί. Κάτι άλλο που είναι πολύ σημαντικό είναι η θέλησή του να βοηθήσει την ομάδα. Μίλησα πριν για τον αιφνιδιασμό και τους ψηλούς της παίκτες και ο Μάριτς μπορεί να βοηθήσει. Το αριστερό χέρι το χρησιμοποιούσε και στο παρελθόν. Όλοι οι παίκτες προσπαθούν να χρησιμοποιούν και τα δύο τους χέρια για να βοηθάνε την ομάδα, όμως ξέρουμε ότι όλοι έχουν ένα καλό χέρι".

Σχετικά με το εάν θεωρήθει ότι ο Παναθηναϊκός χρειάζεται ανάλογα παιχνίδια με εκείνα με τη Σιένα το 2009: "Αναμφίβολα κόντρα στην Μπαρτσελόνα θα πρέπει να παίξουμε παιχνίδι υψηλού επιπέδου. Θα πρέπει να είμαστε 40 λεπτά έτοιμοι. Εχουμε παρακολουθήσει παραπάνω από είκοσι παιχνίδια. Σήμερα θα δούμε και το χθεσινό. Σε όλα γίνεται το ίδιο πράγμα, σε δύο λεπτά η Μπαρτσελόνα τελειώνει το παιχνίδι. Όλοι το ξέρουμε αυτό, ξέρουμε τα πάντα για αυτούς και αυτοί τα πάντα για εμάς. Όλοι ξέρουν τον Ναβάρο, σκοράρει από παντού, στον προηγούμενο αγώνα έπαιξε για λίγο μπήκαν ο Σάδα και ο Γκριμάου και τελείωσε το παιχνίδι. Η ομάδα έχει και άλλους παίκτες όπως για ιnside game μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον Λόρμπεκ. Ξέρουμε τι θα χρησιμοποιήσουν. Θα πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι από το πρώτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο".

"Θα είμαι πανευτυχής αν ο πρώτος αγώνας στη Βαρκελώνη είναι όπως με τον Άρη" είπε αστειευόμενος, ενώ για το παιχνίδι με τους "κίτρινους" πρόσθεσε: "Για να μιλήσουμε σοβαρά για πολλά λεπτά παίξαμε πολύ καλά. Προσπαθήσαμε να βρούμε ομοιότητες μεταξύ του παιχνιδιού του Άρη και της Μπαρτσελόνα. Είτε το πιστεύτετε είτε όχι βρήκαμε κοινά σημεία. Η ποιότητα των παικτών της Μπαρτσελόνα και του Άρη έχει διαφορά. Πρέπει να διατηρήσουμε την αυτοσυγκέντρωσή μας για σαράντα λεπτά τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά". Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Χουάν Κάρλος Ναβάρο: "Ξέρουμε τι συμβαίνει. Μπορεί ο Ναβάρο να σκοράρει και από τα έντεκα μέτρα και να ευστοχήσει. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα το πετύχει αυτό. Στον αγώνα με τη Μενόρκα είχε 7/7 ελεύθερες βολές και τελείωσε το παιχνίδι με είκοσι πόντους. Είχε 5/15 σουτ και 7/7 στις βολές. Δεν είναι δυνατόν να τον στείλεις στις βολές, αυτό είναι αυτοκτονία. Αν φτάσουμε στην κατάσταση να έχουν το μπόνους, θα πρέπει να παίξουμε έξυπνα, είναι ένα παιχνίδι στο οποίο μπορεί και ο Μόρις να σουτάρει και να σκοράρει από παντού. Μπορεί οποιοσδήποτε να σκοράρει. Το θέμα είναι να παίξουμε συγκεντρωμένα από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό". 

"Εάν θέλεις να περάσεις στο Φάιναλ Φορ πρέπει να παίζεις σοβαρά σε όλα τα παιχνίδια. Δεν γνωρίζω τι λένε στην Μπαρτσελόνα ούτε οι προπονητές ούτε οι παίκτες μεταξύ τους, αλλά είμαι βέβαιος ότι δεν λένε πως ένα παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό θα είναι εύκολο για αυτούς. Και κανείς από εμάς δεν θα πάει στη Βαρκελώνη επειδή είναι εύκολο. Θα πάμε για να αγωνιστούμε και όχι επειδή είναι όμορφη πόλη. Πιστεύω πάρα πολύ στους παίκτες μας και πιστεύω στην ομάδα μας συνολικά. Ήταν πολύ σημαντικό που ήταν εδώ και ο Διαμαντίδης και ο Μάικ διότι θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικοί οι παίκτες και η νοοτροπία και το πνεύμα της αγωνιστικότητας που εκπέμπουν. Είναι πού σημαντικό να πάμε με τη φιλοσοφία ότι θα κάνουμε το 100%. Αν είναι καλύτερη ομάδα η Μπαρτσελόνα θα μας κερδίσει και συγχαρητήρια και τα λέμε του χρόνου".

Για το 0/4 που μετράει ο Παναθηναϊκός κόντρα στην Μπαρτσελόνα τα τελευταία χρόνια: "Αυτά ανήκουν στον παρελθόν, δεν πιστεύω να επηρεάσουν τους παίκτες".

"Στους σαράντα αγώνες που έχουμε δώσει φέτος το σκορ είναι 33-7. Για μένα ως προπονητής ο χθεσινός αγώνας, όπως ο αγώνας με την Μπαρτσελόνα ή την Καβάλα ή τον Ολυμπιακό είναι το ίδιο. Τα πιο σημαντικά παιχνίδια σε οποιαδήποτε διοργάνωση είναι τα παιχνίδια εκείνα που αποφασίζουν κάτι. Μέχρι στιγμής ήταν ας πούμε στο Κύπελλο Ελλάδας απέναντι στον Άρη. Τώρα βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση στη σειρά των παιχνιδιών με την Μπαρτσελόνα. Και το πιθανότερο είναι να αντιμετωπίσουμε και την ίδια κατάσταση στο ελληνικό πρωτάθλημα και στο ελληνικό κύπελλο, αν γίνουν οι αγώνες. Για μένα το πιο σημαντικό παιχνίδι είναι αυτό που κρίνει το αποτέλεσμα σε μία διοργάνωση. Ό, τι έχει γίνει μέχρι εκεί δεν μετράει. Ένα άλλο παιχνίδι που όντως έδωσε πίεση στην ομάδα γιατί ήταν παιχνίδι αποκλεισμού ήταν στη φάση των 16 με τη Μάλαγα, όπου δεν θέλαμε να περιμένουμε το παιχνίδι με τη Ρίτας και παίξαμε καλά και νικήσαμε. Αλλά αναμφίβολα σε οποιαδήποτε σεζόν και σε οποιαδήποτε περίοδο αν θες να παίξεις για το καλύτερο αποτέλεσμα, να πάρεις το τρόπαιο, θα πρέπει να παίξεις κόντρα στην καλύτερη ομάδα και να κερδίσεις. Θέλουμε να παίξουμε απέναντι στην Μπαρτσελόνα και να κερδίσουμε. Αλλά και τα επτά παιχνίδια που χάσαμε από τα σαράντα μέχρι τώρα, είχαμε τη δυνατότητα μέχρι το τελευταίο λεπτό να κερδίσουμε τα παιχνίδια. Το χειρότερο παιχνίδι φέτος ήταν με την Κάχα που χάσαμε με επτά πόντους, όμως 1.20'' πριν το τέλος ήταν στον πόντο και μας έβαλαν τρίποντο. Δίνουμε πάντα έμφαση στις περιπτώσεις των τελευταίων λεπτών και σε μία άμυνα ή μία επίθεση. Με την αλλαγή του κανονά που μετά τα τάιμ άουτ στο τελευταίο δίλεπτο η μπάλα πάει κοντά στην μπασκέτα, η κατάσταση πλέον είναι διαφορετική. Όπως στο χθεσινό παιχνίδι με τον Άρη είχαν τρεις βολές στο τέλος, όμως δεν ζήτησα τάιμ άουτ γιατί μου αρέσει το ανοικτό γήπεδο και είχαμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε τη διαφορά δύο πόντων που είχαμε σε εκείνο το σημείο".

Για το θέμα των ριμπάουντ και πόσο σημαντικό ρόλο θα παίξουν αυτά: "Αναμφίβολα είναι κάτι πολύ σημαντικό στη σειρά των αγώνων με την Μπαρτσελόνα, πρόκειται για ομαδική δουλειά. Το να μπορέσεις να παλέψεις είναι κάτι που είναι πολύ σημαντικό πραγματικά. Το να μην δίνεις ευκαιρία για επιθετικά ριμπάουντ στον αντίπαλο είναι σημαντικό. Για την Μπαρτσελόνα ίσως ο Ναβάρο και ο Λάκοβιτς να είναι οι μόνοι δύο παίκτες που δεν πηγαίνουν για να πάρουν ριμπάουντ και ίσως διαβάσουν αυτά που λέμε και να πάνε και αυτοί για ριμπάουντ. Ο τρόπος βέβαια που επιλέγει να παίξει κανείς αμυντικά και είναι αδύνατο στο μπάσκετ να μην διαβάσει τα μις ματς. Για μία ακόμη φορά να επαναλάβω θα προσπαθήσουμε να παλέψουμε πολύ δυνατά και αυτό θα το εξηγήσουμε στα αποδυτήρια με διαφορετικές λέξεις".

Πριν από τον προπονητή των "πράσινων" μίλησαν ο Δημήτρης Διαμαντίδης και ο Μάικ Μπατίστ.

Διαμαντίδης: "Πιστεύω στην ομάδα μου"

Ο αρχηγός του τριφυλλιού επισήμανε: "Αρχίζει η σειρά των πλέι οφ με την Μπαρτσελόνα, ξέρουμε ότι είναι πολύ καλή ομάδα. Μερικά πολύ σημαντικά στοιχεία είναι η συγκέντρωση καθ' όλη τη διάρκεια των παιχνιδιών, να αποφύγουμε τα λάθη για να παραμείνουμε μέσα στο παιχνίδι. Από σήμερα θα αρχίσουμε να βλέπουμε καλύτερα την Μπαρτσελόνα. Είναι ομάδα με ποιότητα. Θέλουμε να διεκδικήσουμε εκεί τις νίκες και να δούμε τη συνέχεια στην Αθήνα".

Ερωτηθείς για τα στοιχεία που τον κάνουν αισιόδοξο είπε: "Πιστεύω στην ομάδα μου, στους συμπαίκτες μου, στις δυνατότητές μας, αν δείξουμε ένα καλύτερο πρόσωπο, σαφώς έχουμε τις δυνατότητες να κερδίσουμε την Μπαρτσελόνα. Δεν είναι κάτι που το είπα έτσι στον αέρα".

Για το αν είναι δυσκολότερη αποστολή των τελευταίων χρόνων: "Σίγουρα είναι η δυσκολότερη αποστολή, καλούμαστε να αντεπεξέλθουμε και θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατό για να μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε, είναι η πρώτη φορά που παίζουμε με μειονέκτημα έδρας. Έχουμε τις δυνατότητες για να προκριθούμε στο Φάιναλ Φορ".

Μπατίστ: "Τίποτα δεν είναι εύκολο"

Από την πλευρά του ο Μάικ Μπατίστ δήλωσε: "Εκείνο που θα ήθελα να πω είναι ότι πρόκειται για μία δύσκολη σειρά πλέι οφ. Η Μπαρτσελόνα είναι  το φαβορί της σειράς, αλλά αυτό αποτελεί μεγαλύτερο κίνητρο για εμάς. Μερικοί πιστεύουν ότι έχει η Μπαρτσελόνα το προβάδισμα, όμως πιστεύω ότι έχουμε την ποιότητα για να τα καταφέρουμε. Έχουμε κάνει καλές προπονήσεις και πιστεύω ότι αυτό μας δίνει την ένταση για να πιστεύουμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε την Μπαρτσελόνα. Δεν ξέρω εάν είναι η πιο δύσκολη αποστολή που έχουμε κληθεί να φέρουμε εις πέρας όλα αυτά τα χρόνια. Έχουμε κάνει και πιο δύσκολα παιχνίδια, είναι η πρώτη φορά χωρίς πλεονέκτημα έδρας. Ακόμα και με πλεονέκτημα είχαμε αντιμετωπίσει και πιο δύσκολες ομάδες. Σαφώς είναι πολύ δύσκολο όταν παίζουμε με ομάδα που έχει τους ίδιους στόχους. Στο Φάιναλ Φορ έχουμε δει ομάδες να φτάνουν χωρίς πλεονέκτημα έδρας. Αυτό θέλουμε να κάνουμε κι εμείς. Σήμερα θα κάνουμε ανάλυση της Μπαρτσελόνα και ο προπονητής θα φτιάξουν το σχέδιο, όμως είμαστε εκείνοι οι οποίοι θα πρέπει να εφαρμόσουμε τα σχέδια για να πετύχουμε τον στόχο μας. Αυτή τη στιγμή εστιάζουμε στον αγώνα της Τρίτης για να μπορέσουμε να σπάσουμε την έδρα της Μπαρτσελόνα. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά τίποτα στη ζωή δεν είναι εύκολο".

Για το εάν είναι προσωπική πρόκληση για τον ίδιο αυτή η σειρά λόγω των τραυματισμών που τον ταλαιπώρησαν υπογράμμισε:"Όλα στη ζωή είναι μία πρόκληση. Μου αρέσουν οι προκλήσεις. Η Μπαρτσελόνα υπερασπίζεται τον τίτλο της στο γήπεδό της, πάμε να παίξουμε δυνατή άμυνα όπως κάνουμε όλο τον χρόνο και ίσως αυτό μας φέρει το αποτέλεσμα που θέλουμε. Ίσως είναι καλό που δεν έχουμε το πλεονέκτημα έδρας γιατί μας δίνει μεγαλύτερο κίνητρο. Ελπίζω ότι όλοι οι παίκτες το βλέπουν έτσι. Σχετικά με τους τραυματισμούς όλη η ομάδα αντιμετωπίζει φέτος, ο Άλεξ γύρισε πίσω και μας βοηθάει πολύ, μας ανεβάζει τη διάθεσή μας, θα πάμε στη Βαρκελώνη, εμένα με διασκεδάζουν αυτές οι προκλήσεις και αυτό είναι το καλύτερο να παίζεις και να απολαμβάνεις τις προκλήσεις".



Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
Σερέλης: "Θέλουμε να κρατήσουμε την έδρα μας και να πάμε στο Βερολίνο"
Σερέλης: "Θέλουμε να κρατήσουμε την έδρα μας και να πάμε στο Βερολίνο"
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved