Όρκος πρόκρισης

Όρκος πρόκρισης

Αποφασισμένοι να αποκλείσουν την Μπαρτσελόνα και να προκριθούν στο Φάιναλ Φορ που θα γίνει στο «σπίτι» των Καταλανών (06-08/05) είναι οι παίκτες του Παναθηναϊκού.

Το Onsports αναλύει τους λόγους για τους οποίους οι «πράσινοι» μπορούν να πετύχουν την υπέρβαση.

«Φονικό» βλέμμα

Αν έβλεπε κάποιος τις αντιδράσεις των «πράσινων» στα αποδυτήρια του Χουάν Μάρτιν Καρπένα, όταν έμαθαν ότι η Κάχα Λαμποράλ νίκησε στη Λιθουανία τη Λιέτουβος Ρίτας και αντίπαλός τους στη φάση των «8» θα ήταν οριστικά οι «μπλαουγκράνα», θα διαπίστωνε ότι όχι μόνο δεν έχουν τους εαυτούς τους ξεγραμμένους (πώς θα μπορούσαν άλλωστε), αλλά υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία και πείσμα.

Η νίκη κόντρα στη Μάλαγα ήταν κομβικής σημασίας και με τον τρόπο που αυτή ήρθε («ξεμπούκωμα» στο δεύτερο ημίχρονο και άνετη επικράτηση) επέστρεψε τη σιγουριά στο «πράσινο» στρατόπεδο. Όσοι πήραν χρόνο συμμετοχής στην Ανδαλουσία έδειχναν με το «φονικό» βλέμμα που συνόδευε τις προσπάθειές τους, ότι δεν ήταν διατεθειμένοι για κανέναν λόγο να αφήσουν την πρόκριση να «πετάξει». Και τελικά «πέταξαν» εκείνοι για τους προημιτελικούς, εκεί που είναι δεδομένο ότι το «τριφύλλι» θα παραταχθεί όχι μόνο με σωστό σχέδιο «μάχης» (γι’ αυτό εγγυάται η παρουσία του Ζέλικο Ομπράντοβιτς), αλλά και με το ίδιο βλέμμα, που είναι ικανό να τρομάξει οποιονδήποτε αντίπαλο...

Τα «κλειδιά»

Μία από τις αιτίες που ο Παναθηναϊκός δεν έχει παίξει όπως θα περιμένε ο περισσότερος κόσμος, ήταν και είναι οι απουσίες. Για μεγάλα χρονικά διαστήματα της σεζόν, οι πρωταθλητές Ελλάδας εμφανίζονταν στο παρκέ δίχως αρκετά από τα βασικά τους στελέχη. Αυτό, μπορεί να μην το επικαλέστηκε ποτέ κανείς μέσα από την ομάδα ως δικαιολογία, όμως αναμφίβολα επηρεάζει. Πλέον ο μόνος που απουσιάζει είναι ο Άλεκς Μάριτς ο οποίος θα έκανε ακόμα πιο δυνατό τον Παναθηναίκό κοντά στο καλάθι.

Επίσης κάποιοι παίκτες δεν έχουν αποδείξει στο παρκέ τους λόγους για τους οποίους αποκτήθηκαν. Η περίπτωση του Σάτο είναι χαρακτηριστική με τον Κεντροαφρικανό «πασπαρτού» να ξεκινάει καλά τη σεζόν όμως στη συνέχεια να παρουσιάζει μία κάμψη στην απόδοσή του. Όποιος περίμενε ότι το ίδιο μέτριο αγωνιστικό πρόσωπο θα εμφάνιζε και στον «τελικό» με τη Μάλαγα έπεσε έξω. Ο Σάτο από νωρίς ήταν «ζεστός» επιθετικά και ο –συνήθης- «κέρβερος» αμυντικά και έδειξε ότι ο Σάτο που όλοι γνωρίζουν, θα κάνει δύσκολη τη ζωή των περιφερειακών της Μπαρτσελόνα όπως έκανε και παλαιότερα φορώντας τη φανέλα της Σιένα.

Στο πιο κρίσιμο σημείο της χρονιάς μοιάζει να ξυπνάει και ο Νικ Καλάθης. Έπαιξε σε –σχεδόν- όλο το δεύτερο ημίχρονο κόντρα στους Ανδαλουσιανούς και πραγματοποίησε μία «μεστή» εμφάνιση κάνοντας μυαλωμένο ματς και αναγκάζοντας τον «Ζοτς» να του πλέξει το εγκώμιο μετά το τέλος του αγώνα. Πλέον η αυτοπεποίθηση του 21χρονου πλέι μέικερ βρίσκεται στα ύψη και ήρθε η ώρα να αποδείξει κόντρα στους γκαρντ των πρωταθλητών Ευρώπης ότι έχει τις δυνατότητες –διότι για τα προσόντα είναι δεδομένο- να φτάσει πολύ ψηλά και να κοντράρει στα ίσα παίκτες όπως ο Ρούμπιο και ο Σάδα.

Σίγουρα η παρουσία των παικτών που θα έρθουν από τον πάγκο με ειδικούς ρόλους θα είναι πολύ σημαντική και όλοι αναμένεται να παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις για να αποτελέσουν «κλειδιά» της «πράσινης» πρόκρισης. Άλλωστε το κίνητρο της παρουσίας σε Φάιναλ Φορ είναι τεράστιο για όλους.

Κωδικός άμυνα

Αρκετοί λένε –λόγω των τεσσάρων ηττών που έχει γνωρίσει το «τριφύλλι» στις ισάριθμες τελευταίες αναμετρήσεις μεταξύ των δύο ομάδων- ότι ο Παναθηναϊκός δεν «ματσάρει» καθόλου καλά με τους Καταλανούς. Υπάρχει όμως μία πολύ σημαντική διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν. Αν και ανέκαθεν για τους πρωταθλητές Ελλάδας η άμυνα αποτελούσε βασικό όπλο, φέτος αποτελεί το κυριότερο βέλος στη φαρέτρα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Απόδειξη; Το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός είχε το καλύτερο παθητικό σε ολόκληρο το TOP 16 επιτρέποντας στους αντιπάλους του, να σκοράρουν κατά μέσο όρο 65,8 πόντους ανά παιχνίδι. Αν καταφέρει να κρατήσει την Μπάρτσα κάτω από τους 70 πόντους, τα πράγματα αλλάζουν άρδην. Με βάση την μέχρι τώρα αμυντική εικόνα της ομάδας, οι παίκτες του «τριφυλλιού» δικαιούνται να πιστεύουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν.

Ώρα εκδίκησης

Έναν χρόνο πριν, η Μπαρτσελόνα κοντραρόταν με τον Παναθηναϊκό για το TOP 16 της Ευρωλίγκας. Το συγκρότημα του Τσάβι Πασκουάλ νίκησε δύο φορές τους «πράσινους» και τους έστειλε σπίτι τους. Όποιος πιστεύει ότι αυτό έχει ξεχαστεί, κάνει λάθος. Ποια καλύτερη ρεβάνς για τον «Πεντάστερο» από τον αποκλεισμό των Κυπελλούχων Ισπανίας λίγο πριν από το Φάιναλ Φορ που θα διεξαχθεί στην έδρα τους; Αν τελικά το πετύχουν, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στην τελική φάση, οι «πράσινοι» θα έχουν γράψει ιστορία και θα έχουν επαναλάβει θρίαμβο ανάλογου βεληνεκούς με εκείνον του 2002, όταν στην Μπολώνια είχαν νικήσει στον τελικό της Ευρωλίγκας τη γηπεδούχο Κίντερ και είχαν πανηγυρίσει το τρίτο τους τρόπαιο.

Η φανέλα

Σίγουρα αν μπουν δέκα φανέλες στο γήπεδο μόνες τους, δεν θα παίξουν μπάσκετ, όμως όπως και να το κάνουμε και αυτές έχουν τη σημασία τους. Ο Παναθηναϊκός αποτελεί την πιο επιτυχημένη ομάδα μπάσκετ στην Ευρώπη την τελευταία 15ετία με πέντε κατακτήσεις Ευρωλίγκας. Στον αντίποδα η Μπάρτσα στο ίδιο χρονικό διάστημα μετράει δύο, όμως η διαφορά «βάρους» φανέλας είναι μεγάλη, μιας και οι Καταλανοί ακόμη και μετά από τα δύο τρόπαια που έχουν κατακτήσει, θεωρούνται ακόμα από κάποιους ομάδα-λούζερ και θέλουν να βγάλουν μία και καλή την ταμπέλα αυτή από πάνω τους. Πόσο εύκολο θα είναι αυτό απέναντι στον Παναθηναϊκό, θα κριθεί από τη διάθεση των παικτών του «Ζοτς» οι οποίοι πάντως είναι ορκισμένοι για την πρόκριση...



Οι Μαξ Φερστάπεν και Σέρτζιο Πέρεζ σε αγώνα ταχύτητας στην... άμμο
Οι Μαξ Φερστάπεν και Σέρτζιο Πέρεζ σε αγώνα ταχύτητας στην... άμμο
Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας: Κεκλεισμένων των θυρών το Παναθηναϊκός-Άρης λόγω του νέου νόμου
Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας: Κεκλεισμένων των θυρών το Παναθηναϊκός-Άρης λόγω του νέου νόμου
Δωρεάν ταξίδια* αξίας 1.000 ευρώ στο opaponline.gr – Έως την Κυριακή οι συμμετοχές
Δωρεάν ταξίδια* αξίας 1.000 ευρώ στο opaponline.gr – Έως την Κυριακή οι συμμετοχές
Κύπελλο Ελλάδας: Άναψε «πράσινο» για τελικό με κόσμο ο Αχιλλέας Μπέος - Διαφωνία για τον αριθμό
Κύπελλο Ελλάδας: Άναψε «πράσινο» για τελικό με κόσμο ο Αχιλλέας Μπέος - Διαφωνία για τον αριθμό
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved