Η ανάλυση του Μπερτομέου για το Financial Fair Play

Η ανάλυση του Μπερτομέου για το Financial Fair Play

Το Financial Fair Play, που θέλει να θεσπίσει η Ευρωλίγκα ακολουθώντας τα χνάρια της UEFA, ανέλυσε με συνέντευξη που παραχώρησε, ο Τζόρντι Μπερτομέου.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωλίγκας παραχώρησε συνέντευξη στον «Ελεύθερο Τύπο». Αναλυτικά η συνέντευξη…

- Μπορείτε να περιγράψετε με απλά λόγια το σχέδιο του Financial Fair play στην Ευρωλίγκα;
«Όταν η οικονομική κατάσταση ενός κλαμπ παρουσιάζει διακυμάνσεις, οι επιπτώσεις στη διοργάνωση είναι αλυσιδωτές. Γι’ αυτό η Ευρωλίγκα προσπαθεί να θεσπίσει κάποιες αρχές αποσκοπώντας σε μεγαλύτερη οικονομική σταθερότητα ανάμεσα στις ομάδες της. Η ιδέα είναι να ενοποιήσουμε τα οικονομικά κριτήρια που χρησιμοποιούνται στα διάφορα εθνικά πρωταθλήματα. Λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη ομοιογένειας μεταξύ αυτών, η δημιουργία μιας κοινής βάσης θα μεγαλώσει τη σταθερότητα της διοργάνωσης μέσω της βελτίωσης των μεθόδων διοίκησης και του ελέγχου των προϋπολογισμών».

- Το break even αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του σχεδίου σας, όπως συμβαίνει με το αντίστοιχο σχέδιο της UEFA;
«Ο κανόνας του break even υποχρεώνει τα κλαμπ να μην ξοδεύουν περισσότερα από τα έσοδα που αποκομίζουν. Κι είναι το βασικό κριτήριο, καθώς περιλαμβάνει όλες τις αρχές που θέλουμε να σεβαστούμε με αυτή την πρωτοβουλία. Το break even αποτελεί επίσης τον πυρήνα του Financial Fair play της UEFA, το οποίο παρουσιάστηκε με επιτυχία ενώπιον της Επιτροπής Πολιτισμού και Εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Επιπλέον, εκπρόσωποι της Ευρωλίγκας είχαν συζητήσεις με τους αρμόδιους της UEFA προκειμένου να μοιραστούν ιδέες και να συγκρίνουν τα κριτήρια, δεδομένου ότι η κατάστασή τους είναι παρόμοια με τη δική μας».

- Σκοπεύετε να συνδέσετε τη διαδικασία αδειοδότησης των ομάδων της Ευρωλίγκας με την υποχρέωση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών;
«Αυτό που έχει παρουσιαστεί για την ώρα είναι μια πρόταση-πλαίσιο, ένας γενικός οδηγός προς την κατεύθυνση που πρέπει να εργαστούμε. Τα ακριβή κριτήρια και οι διαδικασίες θα συναποφασιστούν και θα τεθούν προς οριστική έγκριση. Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι η διαδικασία αδειοδότησης και το Financial Fair play είναι δύο διαφορετικές έννοιες. Ανάμεσά τους υπάρχει διασύνδεση, αλλά είναι διαφορετικές. Η διαδικασία αδειοδότησης δεν θα επηρεαστεί άμεσα από το Financial Fair Play, αλλά οι ομάδες που μετέχουν στην Ευρωλίγκα θα πρέπει να πληρούν τους όρους του, όταν αυτοί προσδιοριστούν».

- Σκοπεύετε να παρακολουθείτε συνεχώς την οικονομική κατάσταση των κλαμπ και να επιβάλλετε κυρώσεις ακόμα και στη διάρκεια της σεζόν;
«Δεν τίθεται θέμα καθημερινής παρακολούθησης των οικονομικών των ομάδων. Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε στη βάση του ετήσιου ελέγχου με ένα ανώτατο όριο επιτρεπόμενων ζημιών για περίοδο τριών χρόνων. Η επιβολή κυρώσεων στη διάρκεια της σεζόν είναι κάτι που πρέπει να αξιολογείται κατά περίπτωση. Αλλά ένα από τα προβλήματα που ακριβώς θέλουμε να αποφύγουμε είναι να φτάνουμε στο σημείο ομάδες να μην μπορούν να συνεχίσουν στη διοργάνωση επειδή έχουν καταρρεύσει οικονομικά».

- Ενόψει της εφαρμογής του σχεδίου, σας προβληματίζει το ότι τα κλαμπ του μπάσκετ έχουν μικρότερα έσοδα σε σύγκριση με τα ποδοσφαιρικά κλαμπ;
«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως το ζήτημα δεν είναι πόσα έσοδα έχουν τα κλαμπ, αλλά αν στη διοργάνωση μετέχουν οικονομικά υγιείς οργανισμοί. Είτε έχουν μικρό μπάτζετ είτε μεγάλο».

- Ποιες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις των κλαμπ;
«Όλα κατανόησαν την ανάγκη να δρομολογηθεί αυτή η πρωτοβουλία. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι δεν θα είναι εύκολο να κάνουμε αυτό το βήμα και η μετάβαση από τις προηγούμενες δομές στις καινούριες θα είναι δύσκολη. Θεωρούμε όμως ότι τα κλαμπ κατανόησαν τη σημασία του σχεδίου για το μέλλον το δικό τους και της διοργάνωσης».

- Πότε θα λάβετε τις οριστικές αποφάσεις και θα αρχίσετε την εφαρμογή του σχεδίου;
«Στόχος μας είναι να τεθούν σε λειτουργία όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί τη σεζόν 2015-16. Το σχέδιο θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι στη Γενική Συνέλευση, όπου τα κλαμπ θα ψηφίσουν για την έγκρισή του. Θα ακολουθήσει η ανάπτυξή του με συγκεκριμένες δράσεις».



Ιβάνα Κνολ: Η πιο διάσημη οπαδός του Μουντιάλ «ζεσταίνεται» για το Euro 2024 (pics)
Ιβάνα Κνολ: Η πιο διάσημη οπαδός του Μουντιάλ «ζεσταίνεται» για το Euro 2024 (pics)
Ντάνι Άλβες: «Πάρταρε» μέχρι τα ξημερώματα μετά την αποφυλάκισή του
Ντάνι Άλβες: «Πάρταρε» μέχρι τα ξημερώματα μετά την αποφυλάκισή του
Η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας
Η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας
Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved