Ρήγας: «Εύκολα θύματα οι διαιτητές»

Ρήγας: «Εύκολα θύματα οι διαιτητές»

Στο υψηλό επίπεδο της ελληνικής διαιτησίας, η οποία όμως έχει σταματήσει να αναπτύσσεται, αναφέρθηκε ο Κώστας Ρήγας.

Ο επικεφαλής διαιτησίας της Ευρωλίγκας και σύμβουλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης μίλησε στην εφημερίδα «Καθημερινή» για την ελληνική διαιτησία, η οποία στερείται οργάνωσης, αλλά και τους ρέφερι που αποτελούν πάντα τα εύκολα θύματα μιας ήττας. Αναλυτικά τα όσα είπε…

-Ποιο είναι το επίπεδο της ελληνικής διαιτησίας;
«Θεωρώ ότι υπήρξε μια περίοδος μη ανάπτυξης. Η απρονοησία στην οργάνωση είχε ως αποτέλεσμα να μην αναπληρωθούν, τα τελευταία δύο χρόνια, ισάξια οι διαιτητές του παρελθόντος. Υπάρχει ένα κενό, λόγω έλλειψης οργανωμένου σχεδίου. Οι διαιτητές που έχουν ξεχωρίσει, το έχουν καταφέρει χάρη στο ταλέντο και τις ικανότητές τους».

-Υπάρχει περίπτωση να... μοιάσει στο ποδόσφαιρο;
«Όχι. Αν και το μπάσκετ, μαζί με το πόλο, είναι τα πιο δύσκολα αθλήματα για τους διαιτητές. Το μπάσκετ, ευτυχώς, δεν παρουσιάζει τα συμπτώματα του ποδοσφαίρου. Αυτό αποδεικνύει ότι το επίπεδο είναι αρκετά υψηλό».

-Θα σταματήσει ποτέ ο ηττημένος να κατηγορεί τους διαιτητές; Πλησιάζουν μεγάλα παιχνίδια ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό...
«Δυστυχώς όχι. Είναι τα εύκολα θύματα. Θα ήθελα, όμως, να πω κάτι στις μεγάλες ομάδες. Παλαιότερα ο Παναθηναϊκός κατηγορούσε τον Ολυμπιακό για διαιτητική εύνοια και τώρα γίνεται το αντίθετο. Όταν ρίχνεις τόσα λεφτά σε μια ομάδα, πρέπει να τη «χτίζεις» σε γερές βάσεις και με υγιείς συνθήκες. Μόνο έτσι μπορεί να αναπτυχθεί n επένδυσή τους. Δεν πρέπει να επιζητάς να κερδίσεις τις εντυπώσεις για μία... μέρα. Δεν μπορεί ο Χριστοδούλου, ο Γκόντας, ο Πηλοΐδης, ο Κορομηλάς να σφυρίζουν στις κορυφαίες διοργανώσεις ανά τον κόσμο και να παίρνουν τις καλύτερες κριτικές και εδώ να φθείρονται με τέτοιον τρόπο. Βέβαια, αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Συμβαίνουν και αλλού...».

-Στην Ευρωλίγκα υπάρχουν περιπτώσεις ομάδων, όπως στην Ελλάδα, που ζητούν εξαιρέσεις των διαιτητών;
«Όχι, δεν μου το έχει ζητήσει κανείς. Δεν θα μου φαινόταν παράλογο αν μια ομάδα ζητούσε εξαίρεση κάποιου διαιτητή για διάφορους λόγους. Ωστόσο, δεν μου έχει ζητηθεί».

-Είστε υπέρ ή κατά της τεχνολογίας;
«Είμαι κάθετα αντίθετος στη χρήση της τεχνολογίας, όταν αυτή αντικαθιστά την κρίση του διαιτητή. Η χρήση του instant replay είναι απαραίτητη και χρήσιμη. Λέω όμως «όχι» όταν πρόκειται για ένα αμφισβητούμενο φάουλ, για το εάν η μπάλα ήταν στην κάθοδο ή την άνοδο σε ένα κόψιμο, ή εάν ήταν βήματα ή όχι. Εκεί υπάρχει η κρίση του διαιτητή».

-Υπάρχει σύγκριση των Ελλήνων με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους διαιτητές;
«Η σύγκριση με τους διαιτητές στην Ευρώπη είναι αναπόφευκτη. Έχουμε σοβαρά στελέχη, αλλά λείπει η οργάνωση. Πάντα η Ελλάδα «έβγαζε» καλούς διαιτητές και συνεχίζει να το κάνει».



ΔΕΑΒ: Μία αγωνιστική «κεκλεισμένων των θυρών» στην ΑΕΛ
ΔΕΑΒ: Μία αγωνιστική «κεκλεισμένων των θυρών» στην ΑΕΛ
Βόλεϊ Γυναικών: Ψυχωμένος Παναθηναϊκός έκανε το 2-2
Βόλεϊ Γυναικών: Ψυχωμένος Παναθηναϊκός έκανε το 2-2
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Οι ενδεκάδες του ντέρμπι της Super League - Βασικός ο Αραούχο, εκτός o Μπερνάρ
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Οι ενδεκάδες του ντέρμπι της Super League - Βασικός ο Αραούχο, εκτός o Μπερνάρ
Λαμία-ΠΑΟΚ 1-1: Πισωγύρισμα και ο τίτλος απομακρύνεται
Λαμία-ΠΑΟΚ 1-1: Πισωγύρισμα και ο τίτλος απομακρύνεται
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved