Αρχή στο Μπιλμπάο για Ολυμπιακό

Αρχή στο Μπιλμπάο για Ολυμπιακό

Από τη χώρα των Βάσκων, όπου θα τεθεί αντιμέτωπος με την Μπιλμπάο (21/10, 21.30, ΝΕΤ), θα ξεκινήσει το φετινό ταξίδι του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα.

Το συγκρότημα του Ντούσαν Ίβκοβιτς θέλει να «σπάσει» την αρνητική παράδοση, που το θέλει να ηττάται κάθε φορά που αρχίζει τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του από την Ισπανία, περνώντας με επιτυχία το εμπόδιο της «πρωτάρας», στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Γηραιάς Ηπείρου, αντιπάλου του. Οι Βάσκοι θέλουν να εκμεταλλευτούν τη δύναμη της έδρας τους, και τον ενθουσιασμό τους, αλλά οι Πειραιώτες εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην τους αφήσουν.

Με προβλήματα θα παραταχθούν αμφότερες οι ομάδες στο παρκέ, αφού ο Ολυμπιακός δεν έχει στη διάθεσή του τους τραυματίες Κέιλιν Λούκας, Μιχάλη Πελεκάνο και Παναγιώτη Βασιλόπουλο, ενώ την τελευταία στιγμή θα αποφασιστεί η συμμετοχή του Πέρο Άντιτς, που τραυματίστηκε χθες (20/10) στο μεγάλο δάχτυλο του αριστερού ποδιού. Ο Φώτης Κατσικάρης δεν μπορεί να υπολογίζει στις υπηρεσίες του τραυματία Δημήτρη Μαυροειδή.

Ο Ολυμπιακός έχει τοποθετηθεί στον Α’ Όμιλο της φετινής Ευρωλίγκας, με αντιπάλους την ιταλική Καντού, την τουρκική Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ, τη γαλλική Νανσί και τις ισπανικές Κάχα Λαμποράλ και Μπιλμπάο.

Μπιλμπάο

Η εκπληκτική πορεία της στο περσινό ισπανικό πρωτάθλημα, όπου έφθασε μέχρι τον τελικό, εξασφάλισε στην Μπιλμπάο την παρθενική συμμετοχή της στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Γηραιάς Ηπείρου. Το συγκρότημα του Φώτση Κατσικάρη, με τα δικά μας παιδιά Βασιλειάδη και Μαυροειδή, αλλά και την προσθήκη ποιοτικών παικτών όπως οι Φίσερ, Λόπεζ και Γκριμάου, θέλει να αποδείξει πως δεν είναι πυροτέχνημα και ήρθε για να μείνει!

Έδρα της είναι η «Bilbao Arena», χωρητικότητας 10.000 θέσεων, εκ των οποίων οι 8.000 καλύπτονται από εισιτήρια διαρκείας. Ιδρύθηκε μόλις το 2000 κι έχει ήδη προλάβει να αλλάξει τρεις ονομασίες (Λαγκούν Άρο Μπιλμπάο, Ιουρμέτια Μπιλμπάο και Μπισκάγια Μπάσκετ Μπιλμπάο) και ισάριθμα γήπεδα («Παμπελόν λα Κασίγια», «Μπισκάγια Αρίνα» και «Μπιλμπάο Αρίνα»). Η περσινή ήταν η πιο επιτυχημένη χρονιά της στην ιστορία της.

Το ρόστερ της: Γκαρντ: Χόρχε Μπλάνκο, Κώστας Βασιλειάδης, Ρότζερ Γκριμάου, Γιάνις Μπλουμς, Ραούλ Λόπεζ, Τζος Φίσερ, Άαρον Τζάκσον, Φόργουορντ: Μάρκο Μπάνιτς, Άλεξ Μούμπρου, Άξελ Ερβέλ, Σέντερ: Τόμας Χαμπλς, Δημήτρης Μαυροειδής, Όλιβερ Στέβιτς, Ντορ Φίσερ.

Κάχα Λαμποράλ

Δεύτερη ισπανική ομάδα, επίσης βασκική, υπάρχει στον όμιλο του Ολυμπιακού και δεν είναι άλλη από την Κάχα Λαμποράλ. Με πλήρως ανανεωμένο ρόστερ, το συγκρότημα από τη Βιτόρια επιστρέφει στην Ευρωλίγκα αποφασισμένο να πουλήσει πολύ ακριβά το… τομάρι του. Εξάλλου, το μότο του παραμένει αναλλοίωτο με το πέρασμα των ετών - κερδίζουμε οποιονδήποτε, οπουδήποτε! Ο Πάμπλο Πριγκιόνι επέστρεψε, στα 34 του, μετά το διετές «διάλειμμα» στη Ρεάλ Μαδρίτης, αμετακίνητος στον πάγκο του παραμένει ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς.

Έδρα της θα είναι η «Iradier Arena» έως ότου ολοκληρωθούν τα έργα αύξησης της χωρητικότητας στη «Φερνάντο Μπουέσα Αρίνα». Ιδρύθηκε το 1959 ως C.D. Βασκονία, την τριετία 1983-1986 μετονομάστηκε σε Κάχα Αλάβα, από το 1986 έως το 2009 χρησιμοποίησε τα ονόματα Ταουγκρές Βασκονία και Ταού Κεράμικα Βασκονία και την τελευταία διετία «βαφτίστηκε» Κάχα Λαμποράλ Βασκονία. Έχει στην κατοχή της τρία πρωταθλήματα Ισπανίας (2002, 2008, 2010), έξι Κύπελλα (1995, 1999, 2002, 2004, 2006, 2009), τέσσερα Σούπερ Καπ (2005, 2006, 2007, 2008), αλλά κι ένα Σαπόρτα (1996). Έχει προκριθεί σε τέσσερα Φάιναλ Φορ Ευρωλίγκας (από την περίοδο 2004-2005 έως τη σεζόν 2007-2008).

Το ρόστερ της: Γκαρντ: Πάου Ρίμπας, Πάμπλο Πριγκιόνι, Φερνάντο Σαν Εμετέριο, Μπραντ Όλεσον, Ουνάι Καλμπάρο, Τόμας Ερτέλ, Ρίτσαρντ Ντόρσι, Ρέτζι Ουίλιαμς, Σάντρο Γκάτσιτς, Κάρλος Μαρτίνεθ, Μαμαντού Ντιόπ, Φόργουορντ: Μίλκο Μπιέλιτσα, Κέβιν Σεραφέν, Μίρσα Τελέτοβιτς, Νεμάνια Μπιέλιτσα.

Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ

Το φετινό Φάιναλ Φορ θα διεξαχθεί στην έδρα της και η Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να λείπει. Αν και ξεκίνησε δυναμικά στο μεταγραφικό παζάρι, το σκάνδαλο που ξέσπασε στο ποδόσφαιρο επηρέασε και το μπασκετικό τμήμα και ανάγκασε τον προπονητή της, Νέβεν Σπάχια, να διατηρήσει μεγάλο μέρος του περσινού κορμού της ομάδας. Οι Τούρκοι δεν έχουν προκριθεί ποτέ σε Φάιναλ Φορ κι αν τα καταφέρουν θα γίνουν μόλις η δεύτερη ομάδα της χώρας που το πετυχαίνει.

Έδρα της είναι το «Σινάν Ερντέμ», χωρητικότητας 16.000 θεατών. Ιδρύθηκε το 1913 και αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 1960. Η πρώτη επιτυχία της ήρθε το 1967, όταν κατέκτησε το πρωτάθλημα Τουρκίας. Έχει άλλους τέσσερις εγχώριους τίτλους (2007, 2008, 2010, 2011) και τρία Κύπελλα Τουρκίας (1967, 2010, 2011).

Το ρόστερ της: Γκαρντ: Ροκό Λένι Ούκιτς, Κέρτις Τζέρελς, Ομάρ Ονάν, Ερμπίλ Έρογλου, Ενγκίν Ατσούρ, Χακάν Ντεμιρέλ, Μάρκο Τόμας, Φόργουορντ: Μιρσάντ Τουρκσάν, Τζέιμς Γκιστ, Μπερκάι Καντάν, Εμίρ Πρέλντζιτς, Ταμπό Σεφολόσα, Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς, Σέντερ: Γκασπάρ Βίντμαρ, Κάγια Πεκέρ, Ογκούζ Σαβάς.

Νανσί

«Πεινασμένη» για διάκριση εμφανίζεται η Νανσί, στην επιστροφή της στην Ευρωλίγκα ύστερα από δύο χρόνια απουσίας. Με σύνθεση που απαρτίζεται κυρίως από ντόπιους παίκτες και μεγάλο αστέρι της το Νικολά Μπατούμ, μπορεί να ελπίζει πως θα γίνει η ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης μόνο εάν διαρκέσει για πολύ καιρό ακόμα το λοκ άουτ. Σε διαφορετική περίπτωση, ο φόργουορντ των Πόρτλαντ Μπλέιζερς θα επιστρέψει άμεσα στο ΝΒΑ και το όνειρο θα ξεθωριάσει για τους Γάλλους.

Έδρα της είναι το «Παλέ ντε Σπορ Σαν Βέιγ», χωρητικότητας 6.000 θεατών. Ιδρύθηκε το 1967 και το πλήρες όνομά της είναι Σταντ Λορέν Γιουνιβερσιτί Κλαμπ Νανσί. Πρωταθλήτρια Γαλλίας πέρυσι, αλλά και το 2008, έχει να επιδείξει ακόμα ένα Κύπελλο Κόρατς, το 2002. Αυτή είναι μόλις η δεύτερη συμμετοχή της στη διοργάνωση. Προπονητής της είναι ο Ζαν-Λουκ Μονσό.

Το ρόστερ της: Γκαρντ: Κένι Γκραντ, Τζαμάλ Σούλερ, Κέβιν Ταλιέν, Τζον Λίνεχαν, Κίνγκσλεϊ Πιντά, Πάπα-Φιλίπε Αμαγκού, Φόργουορντ: Βίκτορ Σάμνικ, Αμπντέλ-Καντέρ Σιλά, Αντριέν Μορμάν, Νικολά Μπατούμ, Σέντερ: Βινσέντ Πουρσό, Ακίν Ακινγκμπάλα, Μουσά Μπαντιάν, Τζενάν Κούρτιτς.

Καντού

Τριάντα χρόνια πέρασαν από την πρώτη φορά που η Καντού πανηγύρισε τον ευρωπαϊκό τίτλο, αλλά από τότε έχουν αλλάξει πάρα πολλά για τους Ιταλούς, που δεν θυμίζουν σε τίποτα πλέον το ένδοξο παρελθόν τους. Παίρνουν μέρος για πρώτη φορά στην Ευρωλίγκα με τη σύγχρονη μορφή της και θέλουν να θυμηθούν στιγμές της λαμπερής ιστορίας τους. Με… φόρα από την περσινή πρόκρισή τους στον τελικό του ιταλικού πρωταθλήματος, οι παίκτες του Αντρέα Τριντσιέρι έχουν θέληση, όχι όμως και εμπειρία, παρότι στο ρόστερ υπάρχουν τρεις Ιταλοί βετεράνοι (Μαρκονάτο, Μπαζίλε, Ματσαρίνο).

Έδρα της Καντού είναι το «Πάλα Ντέσιο», χωρητικότητας μόλις 3.900 θεατών. Εκεί, βέβαια, μπορεί να δει κανείς τα δύο ευρωπαϊκά (1982, 1983), τα άλλα τόσα διηπειρωτικά (1975, 1982) τα τέσσερα Κύπελλα Κόρατς (1973, 1974, 1975, 1991) και τα ισάριθμα Σαπόρτα (1977, 1978, 1979, 1981), συν τρία ιταλικά πρωταθλήματα (1968, 1975, 1981) κι ένα Σούπερ Καπ Ιταλίας (2003). Ιδρύθηκε το 1936 κι έχει αλλάξει μέχρι στιγμής 20 ονόματα, ανάλογα με το χορηγό της. Από πέρυσι ονομάζεται επίσημα Μπένετ Καντού.

Το ρόστερ της: Γκαρντ: Αντρέα Τσιντσιαρίνι, Φεντερίκο Μπολζονέλα, Τζιανλούκα Μπαζίλε, Νίκολας Ματσαρίνο, Ντέιβιντ Λάιτι, Φόργουορντ: Βλαντιμίρ Μίτσοφ, Μπένζαμιν Όρτνερ, Αούντου Αμπάς, Μάρκο Μερόνι, Μανουτσάρ Μαρκοϊσβίλι, Μάαρτεν Λέενεν, Σέντερ: Μάρκο Σκέκιτς, Ντένις Μαρκονάτο, Μάρκο Ντιβιάτσι.

Αρχή στο Μπιλμπάο για Ολυμπιακό



«Πάρτι» της Παρί Σεν Ζερμέν στη Βαρκελώνη και ραντεβού με Ντόρτμουντ στα ημιτελικά
«Πάρτι» της Παρί Σεν Ζερμέν στη Βαρκελώνη και ραντεβού με Ντόρτμουντ στα ημιτελικά
Θρίαμβος για το Περιστέρι του Σπανούλη - Ιστορική πρόκριση στο Final Four του BCL
Θρίαμβος για το Περιστέρι του Σπανούλη - Ιστορική πρόκριση στο Final Four του BCL
Γνώριμοι στην Ελλάδα οι διαιτητές στις ρεβάνς ΠΑΟΚ - Μπριζ και Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός
Γνώριμοι στην Ελλάδα οι διαιτητές στις ρεβάνς ΠΑΟΚ - Μπριζ και Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός
Γκάφα ολκής από οπαδούς της Μπαρτσελόνα - Επιτέθηκαν στο πούλμαν της ομάδας τους (vid)
Γκάφα ολκής από οπαδούς της Μπαρτσελόνα - Επιτέθηκαν στο πούλμαν της ομάδας τους (vid)
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved