Δέδες: «Έχουν υποχρεώσεις»

Δέδες: «Έχουν υποχρεώσεις»

Οι αδερφοί Αγγελόπουλοι εγκαταλείπουν την ΚΑΕ Ολυμπιακός μέσω διαδικασίας που προβλέπει «να τηρήσουν τις υποσχέσεις», όπως επισήμανε ο Παντελής Δέδες.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Sportday», ο δικηγόρος που εξειδικεύεται στα αθλητικά και μέλος του CAS προσπάθησε να δώσει εξηγήσεις στα βασικά ερωτήματα που προέκυψαν από την αποχώρησή τους από τον πειραϊκό σύλλογο. Αναλυτικά τα όσα είπε…

-Μπορούν να αποχωρήσουν έτσι απλά;
«Η απόφαση περί αποχώρησης είναι απλή για τους αδερφούς Αγγελόπουλους και νόμιμη, διότι δεν υπάρχει νόμος που να τους απαγορεύει να το κάνουν. Έχουν αυτό το δικαίωμα. Βεβαίως, πρέπει να ακολουθηθεί μια διαδικασία και να τηρήσουν τις υποχρεώσεις που έχουν. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι πως είναι συνυπαίτιοι για όλα τα χρέη που δημιουργήθηκαν επί των ημερών τους και οι δικαιολογίες περί σφαλμάτων στα οποία υπέπεσαν οι διαιτητές στον τάδε αγώνα δεν ευσταθούν».

-Μπορούν να κηρύξουν πτώχευση;
«Για αυτό πρέπει να υπάρχουν ορισμένα στοιχεία. Όταν ομάδα έχει προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ, στα οποία εν πολλοίς ήταν συνεπής, πώς μπορείς να τεκμηριώσεις ότι δεν υπάρχουν χρήματα; Δεν μπορούν να ζητήσουν πτώχευση. Αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να ζητήσουν να μπουν σε ειδική διαμεσολάβηση και επί δύο χρόνια. Κανείς δεν μπορεί να κάνει πράξεις εκτελέσεως εναντίον τους. Την ίδια ώρα θα κληθούν τμηματικά να ξεπληρώσουν τα χρέη».

-Υπάρχει το ενδεχόμενο να χάσει κάποιος τα χρήματά του;
«Σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο και το άρθρο 118Α, οι πρόεδροι των ομάδων, των σωματείων, ΚΑΕ, ΠΑΕ κ.λπ. είναι υπεύθυνοι για τα χρέη που έχει αθλητική ανώνυμη εταιρία προς τους τρίτους. Επομένως μπορούν να φύγουν, αλλά είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν τα χρέη που δημιούργησε ο Ολυμπιακός κατά τη διάρκεια που ήταν πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι της εταιρίας».

-Εφόσον υπάρχουν σε ισχύ συμβόλαια (κάτι που ισχύει για τους Σπανούλη, Βασιλόπουλο, Κέσελ, Νίλσεν, Παπανικολάου, Σλούκα, Έρτσεγκ, Τεόντοσιτς, Μπουρούση και Κατσίβελη, ενώ οψιόν έχει ο Νεστέροβιτς) τι θα γίνει;
«Θα αναφέρω ως παράδειγμα αυτό του Μπουρούσγη, στον οποίο χρωστούν χρήματα. Αν, λοιπόν, σηκωθεί και φύγει με καταγγελία σύμβασης, είναι υποχρεωμένοι κατ’ αρχάς ο Ολυμπιακός και μετά οι Αγγελόπουλοι να πληρώσουν τα δεδουλευμένα έως το τέλος του πρωταθλήματος και στη συνέχεια, αν ο Μπουρούσης βρει ομάδα που του δίνει περισσότερα από αυτά που έχει συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό, μπορεί να συνεχίσει εκεί την καριέρα του, δίχως να του χρωστούν χρήματα οι Αγγελόπουλοι. Αν τώρα βρει ομάδα που του δίνει λιγότερα από τα συμφωνηθέντα με τον Ολυμπιακό, οι αδερφοί Αγγελόπουλοι υποχρεούνται να πληρώσουν τη διαφορά».

-Το δεδομένο των οφειλών πώς μεταφράζεται;
«Εφόσον υπάρχει αιτία, εφόσον υπάρχουν αποδεδειγμένες οφειλές διαρκείας τεσσάρων ή πέντε μηνών, οι αθλητές έχουν το δικαίωμα να απευθυνθούν στη FIBA και σε δύο μήνες βγαίνει η απόφαση που φυσικά δικαιώνει τους παίκτες».

-Τι ισχύει για τους υπαλλήλους;
«Όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα όταν πρόκειται για εργατικές υποθέσεις. Με μία σημείωση: δεν διεκδικούν παρά τα δεδουλευμένα. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τις εμπορικές συμφωνίες. Και στα έγκυρα συμβόλαια εξυπακούεται πως διεκδικούν τα πάντα (μπόνους κ.λπ.). γενικά ο Ολυμπιακός καλείται να πληρώσει ό,τι διακανονισμό έχει κάνει κατά τη διάρκεια της προεδρίας των Αγγελόπουλων».

-Πώς οι μετοχές μπορούν να πάμε στον Ερασιτέχνη;
«Για να αλλάξουν χέρια οι μετοχές, πρέπει να τις δωρίσουν οι Αγγελόπουλοι ή να τις πουλήσουν. Αλλιώς δεν γίνεται. Και αν πουλήσουν, θα πάει το ΣΔΟΕ να ελέγξει τη διαδικασία. Ούτως ή άλλως, όμως, υπάρχει πρόβλημα οικονομικής φύσεως (σ.σ. υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης) στον Ερασιτέχνη, οπότε αυτό το ενδεχόμενο κάθε άλλο παρά απλό είναι».



Ιβάνα Κνολ: Η πιο διάσημη οπαδός του Μουντιάλ «ζεσταίνεται» για το Euro 2024 (pics)
Ιβάνα Κνολ: Η πιο διάσημη οπαδός του Μουντιάλ «ζεσταίνεται» για το Euro 2024 (pics)
Ντάνι Άλβες: «Πάρταρε» μέχρι τα ξημερώματα μετά την αποφυλάκισή του
Ντάνι Άλβες: «Πάρταρε» μέχρι τα ξημερώματα μετά την αποφυλάκισή του
Η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας
Η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας
Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved