Ιτούδης: «Το πιστέψαμε»

Ιτούδης: «Το πιστέψαμε»

Η πίστη των παικτών οδήγησε τον Παναθηναϊκό στην κατάκτηση των δύο τροπαίων τη φετινή σεζόν, σύμφωνα με το Δημήτρη Ιτούδη.

Ο άμεσος συνεργάτης του Ζέλικο Ομπράντοβιτς παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό NovaΣΠΟΡ FM 94.6 κι έκανε τον απολογισμό της σεζόν, αλλά αποκάλυψε και τους στόχους εν όψει της επόμενης χρονιάς: «Αυτό οραματιζόμαστε, να ξεπεράσουμε τη Ρεάλ». Αναλυτικά τα όσα είπε…

Για το εάν έφθασε η ώρα της ξεκούρασης: «Δικαιούμαστε να ηρεμήσουμε κάποιες ημέρες, αν και είναι λίγες, αφού μπροστά μας έχουμε τη συνέχεια».

Για το πώς νιώθει: «Αυτή η σεζόν ήταν τεράστια. Ξεκινήσαμε με μεγάλη αμφισβήτηση, κάτι που μας έδωσε επιπλέον κίνητρο. Εμείς πιστεύουμε στις δυνατότητες της ομάδας. Μετά την απώλεια τριών σημαντικών παικτών, το καλοκαίρι, είχαμε πει πως ίσως να μην έχουμε την κυριαρχία σε κάποια συγκεκριμένη θέση, αλλά θα είμαστε ομάδα. Ξέραμε πως η ομάδα θα μπορούσε να παίξει πολύ καλή άμυνα, είχαμε αδυναμίες τις οποίες δουλεύαμε όλη τη χρονιά, ασχέτως εάν δεν τις τελειοποιήσαμε. Πρέπει να δώσω πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά, επειδή έβλεπες στα μάτια τους την πίστη. Το πιστεύαμε πως μπορούμε να τα καταφέρουμε. Είχαμε αντιξοότητες, αλλά η γλύκα είναι στο τέλος».

Για το εάν δικαιολογεί την αμφισβήτηση: «Δεν ήταν αδικαιολόγητη, επειδή κάποιοι στάθηκαν στο γεγονός ότι χάσαμε τρεις μεγάλους παίκτες και δεν είδαν με καλό μάτι πως, κατ’ αυτούς, δεν τους αντικαταστήσαμε. Εμείς, όμως, φέραμε κάποιους παίκτες κι εδώ, με την ευκαιρία, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους αδερφούς Γιαννακόπουλους, που είναι Παναθηναϊκοί και θα πρέπει να είναι όλοι υπερήφανοι που χάρη σε αυτούς βλέπουμε τέτοιους παίκτες στη χώρα μας. Εάν δεν υπήρχαν αυτοί, δεν θα υπήρχε Παναθηναϊκός. Αυτή η ομάδα έχει αλλάξει ρόστερ αρκετές φορές, αλλά ο κοινός παρανομαστής είναι πάντα η σκληρή δουλειά και η ομαδικότητα».

Για το εάν η φετινή είναι η καλύτερη σεζόν: «Η καλύτερη μέχρι την επόμενη. Θα συμφωνήσω απόλυτα με το Ζέλικο, που το είπε. Δεν θέλω να αναφερθώ στις δυσκολίες. Πραγματικά, θέλω να ευχαριστήσω τους παίκτες για αυτή την πίστη και αυτή τη συνεργασία. Αν ο Παναθηναϊκός ανανεώνεται συνεχώς, πάντως, για αυτό οι μόνοι υπεύθυνοι είναι οι αδερφοί Γιαννακόπουλου».

Για το ποιο είναι το… μαγικό ραβδάκι που μεταμόρφωσε τον Καλάθη: «Δεν υπάρχει. Υπάρχουν μόνο η δουλειά, η κριτική, η εγρήγορση. Ο Νικ μας έδειξε τα στοιχεία πως μπορεί να πρωταγωνιστήσει, έχει τις ικανότητες, μπορεί να εξελιχθεί σε έναν πολύ καλό πλέι μέικερ. Πέρυσι συνειδητοποίησε πού βρίσκεται, φέτος κατάλαβε τις διαφορές του ελληνικού με το αμερικανικό πρωτάθλημα και πώς πρέπει να παίζει, διαβάζοντας το παιχνίδι. Ο Νικ είναι πλέον ένας προπονητής μέσα στο γήπεδο. Οι παίκτες που έρχονται τόσο νέοι στον Παναθηναϊκό αναμφίβολα θα υποπέσουν και σε λάθη. Ωστόσο, τελείωσε το πρωτάθλημα παίζοντας 42’ στον τέταρτο τελικό κι όντας σχεδόν αλάνθαστος. Πέρασε από πολλές φάσεις μέσα στη σεζόν, δέχθηκε πολλή κριτική, αλλά λειτούργησαν θετικά όλα αυτά. Βοήθησαν πάρα πολύ και οι συμπαίκτες του, ειδικά ο Ντρου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και για εμάς, ως τεχνικό επιτελείο, μας διευκολύνει».

Για την αλλαγή του Κώστα Καϊμακόγλου, από «4άρι» σε «3άρι»: «Δεν είναι κάτι εύκολο για τον παίκτη. Επειδή, όμως, είναι έξυπνος ήταν ένα επιπλέον όπλο για εμάς. Στη σειρά με τον Ολυμπιακό, για παράδειγμα, αναγκάσαμε τον αντίπαλο να αλλάξει τον τρόπο αντίδρασής του. Γενικότερα, το ρόστερ φέτος είχε παίκτες που μπορούσαν να αντεπεξέλθουν σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Για να μην πω για τον πιο «νέο» παίκτη που έχουμε, όσο περνούν τα χρόνια γίνεται ακόμα νεότερος, τον Μάικ Μπατίστ! Τείνει να γίνει ένας νέος Μίντλεντον, με τη δουλειά του και τη διάθεσή του συνεχώς να βελτιώνεται μας δίνει το επιπλέον κίνητρο. Ο Διαμαντίδης επίσης έκανε εξαιρετική χρονιά, κρίμα που τραυματίστηκε στο τελευταίο παιχνίδι και δεν ολοκλήρωσε έτσι όπως του άξιζε τη σεζόν. Όσο για τον Φώτση, θα πρέπει σε σημαντικά παιχνίδια να τον κλειδώνουμε στο σπίτι! Είναι γνωστό, άλλωστε, όταν η μπάλα καίει πηγαίνει σε εκείνον, τη ζητάει».

Για το εάν ο Διαμαντίδης έχει περιθώρια βελτίωσης: «Εγώ το έχω πει, δεν έχουμε τελειοποιήσει την ομάδα. Το ξέρει και ο ίδιος ο Διαμαντίδης. Όταν βλέπεις τον αρχηγό σου, τον καλύτερο παίκτη σου, στην προπόνηση να θέλει να βελτιωθεί, τραβά και τους υπόλοιπους. Κάνει πιο εύκολη και τη δική μας δουλειά. Αναμφίβολα, πάντως, είναι ο σημαντικότερος παίκτης μας».

Για το εάν ο επόμενος στόχος του Παναθηναϊκού είναι να ξεπεράσει τη Ρεάλ Μαδρίτης: «Αυτό θα ήθελε ο Ομπράντοβιτς, αυτό οραματίζεται, αλλά θα το δούμε στο μέλλον. Αυτό ανήκει στην επόμενη ημέρα, θα πρέπει να δούμε τι συμβαίνει, θα γίνει κάποιο ραντεβού τις επόμενες ημέρες. Είναι λίγο νωρίς να μιλήσουμε συγκεκριμένα».

Για την πρόταση της Ταού να αναλάβει πρώτος προπονητής, την οποία απέρριψε: «Με τίμησε το γεγονός πως επέμενε ο πρόεδρος της Ταού, αλλά εγώ είχα συμβόλαιο. Το συζήτησα με τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού, αρχικά με το Ζέλικο Ομπράντοβιτς και στη συνέχεια με το Μάνο Παπαδόπουλο, και η απόφαση που πάρθηκε ήταν να μείνω στην ομάδα. Νομίζω πως ορθώς έπραξα. Είναι πολύ τιμητική η θέση μου στην ομάδα, ο Ομπράντοβιτς μου έχει δώσει χώρο να κινηθώ, δεν είμαι εδώ απλώς για να βρίσκομαι ως βοηθός. Εκφέρω άποψη, μπορώ να κάνω τις προτάσεις μου τόσο για τον τρόπο που αγωνιζόμαστε όσο και για τις κινήσεις μας στις μεταγραφές. Ο Διαμαντίδης χρειάζεται πολύ καλούς συμπαίκτες για να αποδώσει. Έτσι και ο προπονητής, χρειάζεται πολύ καλούς συνεργάτες. Στον Παναθηναϊκό έχει αναδειχθεί ο ρόλος του βοηθού».

Για τον κόσμο που τον χειροκροτεί: «Η σχέση μου με τον κόσμο είναι ειλικρινής και ιδιαίτερη. Τους ευχαριστώ για την αναγνώριση και το χειροκρότημά τους. Φυσικά, βοήθησε πολύ το γεγονός πως κατακτήσαμε τίτλους από την πρώτη μας χρονιά στον Παναθηναϊκό».

Για τη διαιτησία: «Αυτή η ερώτηση είναι περισσότερο για τους ανθρώπους του Ολυμπιακού. Ωστόσο, δράττοντας την ευκαιρία, θα μπορούσα να πω πως εμείς στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας χάσαμε ένα τρόπαιο. Αλλά δεν ασχοληθήκαμε, βρεθήκαμε στην απονομή και χειροκροτήσαμε ειλικρινά τον αντίπαλο. Εκείνο το παιχνίδι μας βοήθησε πολύ, εν όψει πλέι οφ. Είχαμε χάσει τρεις φορές, στις λεπτομέρειες. Θεωρώ ότι όσον αφορά στον Ομπράντοβιτς κι ό,τι μπορεί να ελέγξει, το προσωπικό του, τους παίκτες, δείξαμε επίπεδο. Το ίδιο κάνει και ο Ντούσαν στον Ολυμπιακό κι αισθάνομαι τυχερός που μας συνδέει φιλία. Η διαιτησία πάντα κάνει λάθη, το θέμα είναι να μη διαμορφώνει το αποτέλεσμα. Αλλά σε αυτή τη σειρά των τελικών είχαμε αρχή και τέλος. Πήραμε μια μεγάλη νίκη στο ΣΕΦ, κερδίσαμε δίκαια στο δεύτερο παιχνίδι, μας κέρδισε δίκαια ο Ολυμπιακός στο τρίτο παιχνίδι. Στο τέταρτο παιχνίδι οι αριθμοί δείχνουν πως το θέλαμε περισσότερο. Ήμασταν και τυχεροί, θα μπορούσε να είχε κερδίσει και ο Ολυμπιακός. Έχουμε δύο πολύ μεγάλες ομάδες στον ελληνικό χώρο, οι οποίες δίνουν πολλές συγκινήσεις. Η φετινή σειρά των τελικών ήταν από τις καλύτερες».

Για το επίπεδο του ελληνικού μπάσκετ: «Φέτος ήταν πολύ καλό που ο Άρης και ο ΠΑΟΚ γέμισαν τα γήπεδα, ήταν παρούσα και η Θεσσαλονίκη. Βέβαια, η διαφορά στα μπάτζετ είναι τεράστια. Το ελληνικό μπάσκετ χρειάζεται ισχυρούς τον Άρη και τον ΠΑΟΚ, όπως και την επαρχία, που θα δώσει άλλη διάσταση. Εμείς το θέλουμε πολύ. Η σειρά του «μικρού» τελικού ήταν εξίσου συναρπαστική. Δεν είναι δικό μου κομμάτι να μιλήσω για τις άλλες ομάδες, αλλά σίγουρα είναι κέρδος η σταθερότητα που δείχνουν σε αυτόν τον τομέα ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός».

Για την ελληνικότητα των ομάδων της Α1: «Το ελληνικό μπάσκετ έχει δείξει πως έχει ταλέντο στις μικρότερες ηλικίες, μπορούμε να επενδύσουμε εκεί. Ο Παναθηναϊκός είναι κάτι που το κάνει χρόνια. Είχαμε και έχουμε πολλούς παίκτες που παίζουν στην Εθνική, που έχουν μεστώσει στη φιλοσοφία του Ομπράντοβιτς. Οι αδερφοί Γιαννακόπουλοι επίσης έχουν βοηθήσει πάρα πολύ σε αυτό».

Για τους στόχους της Εθνικής Ελλάδας στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας: «Πρέπει να δούμε το ρόστερ πρώτα, τόσο το δικό μας όσο και των άλλων ομάδων. Είναι πρώιμο να μιλήσουμε. Θεωρώ, όμως, ότι θα πάμε καλά. Η Εθνική θέτει πάντα τον πήχη πολύ υψηλά».

Για το ποιον υποστηρίζει στη σειρά των τελικών του ΝΒΑ ανάμεσα στους Μαϊάμι Χιτ και τους Ντάλας Μάβερικς: «Υποστηρίζω πάντα το καλό μπάσκετ. Από εκεί και πέρα, κλίνω προς το Ντάλας επειδή προσπαθεί με έναν πιο ευρωπαϊκό τρόπο. Γίνεται μια συναρπαστική σειρά».



Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (16/04) - Πού θα δείτε Champions League, Περιστέρι και Euroleague
Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (16/04) - Πού θα δείτε Champions League, Περιστέρι και Euroleague
Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων της ημέρας (16/04) - «Σλούκας μαγικός»
Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων της ημέρας (16/04) - «Σλούκας μαγικός»
Μεταγραφές, Ρεάλ Μαδρίτης: Ζήτησε Φρίμπονγκ ο Αντσελότι
Μεταγραφές, Ρεάλ Μαδρίτης: Ζήτησε Φρίμπονγκ ο Αντσελότι
ΑΕΚ – Άρης: Το εντυπωσιακό κορεό για τα 100 χρόνια κι η οικογενειακή ατμόσφαιρα στο φινάλε (video)
ΑΕΚ – Άρης: Το εντυπωσιακό κορεό για τα 100 χρόνια κι η οικογενειακή ατμόσφαιρα στο φινάλε (video)
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved