Ο θαυματοποιός Ζέλικο

Ο θαυματοποιός Ζέλικο

Εκτενές αφιέρωμα στο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έκανε η ισπανική εφημερίδα «Marca», χαρακτηρίζοντάς τον ως τον κορυφαίο προπονητή της Ευρώπης.

Παραφράζοντας, μάλιστα, τη φράση του πρώην παίκτη της Μπαρτσελόνα, Γκάρι Λίνεκερ, καταλήγει: «Θα μπορούσαμε να πούμε πως το μπάσκετ είναι ένα άθλημα δύο ομάδων των πέντε παικτών, στο οποίο στο τέλος επικρατεί η ομάδα που έχει στον πάγκο της τον Ομπράντοβιτς». Το αφιέρωμα έγινε με αφορμή την κατάκτηση του νταμπλ από τον Παναθηναϊκό (Ευρωλίγκα και πρωτάθλημα Ελλάδας), που σηματοδότησε τον 21ο τίτλο του Σέρβου τεχνικού στους 25 τελικούς που έχει αγωνιστεί με τους «πράσινους».

Μεταξύ άλλων, το αφιέρωμα αναφέρει: «Ο Ζέλιμιρ ή Ζέλικο Ομπράντοβιτς κέρδισε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ακόμα έναν τίτλο με τον Παναθηναϊκό, το ένατο διαδοχικό πρωτάθλημα. Ο προπονητής από το Τσάτσακ έχει κερδίσει τους 21 από τους 25 τελικούς στα 12 χρόνια παρουσίας του στους «πράσινους». Ο Ομπράντοβιτς αισθανόταν πάντα άνετα έχοντας αστέρια στην ομάδα του, παίκτες που δεν χρειάζεται να τους πεις τι πρέπει να κάνουν όταν η μπάλα «καίει». Στην καθοδήγηση τέτοιων παικτών δεν υπάρχει καλύτερος από τον Ζέλικο. Τζόρτζεβιτς και Ντανίλοβιτς στην Παρτιζάν, Τόμπσον και Βιγιακάμπα στην Μπανταλόνα, Σαμπόνις και Αρλάουκας στη Ρεάλ Μαδρίτης, Μποντιρόγκα, Σπανούλης, Διαμαντίδης, Γιασικεβίτσιους και Μπατίστ στον Παναθηναϊκό, όλοι τους αστέρια που μπορούσαν να κερδίσουν, αλλά για να τα καταφέρουν χρειάζονταν και μια καλή ομάδα.

Ναι, ο Ομπράντοβιτς ήταν πάντα σε ομάδες που είχαν μεγάλες οικονομικές δυνατότητες και μπορούσαν να του πάρουν όποιον παίκτη ζητούσε. Μην ξεχνάμε, όμως, ότι οι «συμπληρωματικοί» παίκτες είναι εκείνοι που, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ομάδες, αποτελούν το «κλειδί» στις σερβικές. Για παράδειγμα, χωρίς να χρειαστεί να πάμε μακριά, ο MVP του τελικού στην Ελλάδα ήταν ο Αντώνης Φώτσης με 6/6 τρίποντα και 22 πόντους. Και τα παραδείγματα είναι πολλά ακόμα. Η Παρτιζάν αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης με τον εκπληκτικό Τζόρτζεβιτς μεν, αλλά και τους δύο δεδομένα πιο αδύναμους ψηλούς των τελευταίων 25 χρόνων, τους Κοπρίβιτσα και Στεπάνοβιτς. Η αλήθεια είναι βοήθησε και ο Ρεμπράτσα, αλλά ήταν τότε μόλις 18 ετών. Ακόμα ένα παράδειγμα, το όγδοο ευρωπαϊκό τρόπαιο της Ρεάλ κόντρα στον Ολυμπιακό. Όλοι θυμούνται το Σαμπόνις και τον Αρλάουκας, αλλά υπήρχε και το τρίο Αντούνες, Σάντος και Γκαρσία Κολ. Ο Ομπράντοβιτς πήρε έναν παίκτη σαν τον Μάικ Μπατίστ, που ήταν στη σκιά του Γκασόλ στους Μέμφις, και τον έκανε τον πιο εκρηκτικό ψηλό του αιώνα στην Ευρώπη. Ο Κώστας Τσαρτσαρής έφυγε από το Περιστέρι με μεγάλες προσδοκίες. Εννέα χρόνια μετά όλοι ξέρουμε τι είδους παίκτης είναι ο Έλληνας φόργουορντ. Το ίδιο και ο Νίκολας, δεν έκανε τίποτα στη Βασκονία, αλλά έγινε ο εκτελεστής της Μακάμπι στο τελευταίο Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκας.

Κάθε χρονιά βλέπουμε τεχνικούς να μην μπορούν να εντάξουν στο σύστημά τους παίκτες, να μην μπορούν να τους δώσουν να καταλάβουν τον τρόπο που παίζουν. Ο Ομπράντοβιτς, όμως, χρόνο με το χρόνο έχει αποδείξει την ικανότητά του να παίρνει το μάξιμουμ από τους παίκτες του. Δύο παραδείγματα παικτών που δεν τα κατάφεραν εξίσου καλά στην ισπανική λίγκα: ο Λάζαρος Παπαδόπουλος, παίκτης-«κλειδί» για τον Παναθηναϊκό, δεν εκπλήρωσε τις προσδοκίες που δημιούργησε στην Αθήνα. Το ίδιο και ο Πέπε Σάντσεθ, που κατέκτησε μαζί του την Ευρωλίγκα του 2002. Από την άλλη πλευρά, ο Ιμπραήμ Κουτλουάι, ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Ευρώπη, απέδωσε τα μέγιστα όταν βρέθηκε υπό την καθοδήγηση του Ομπράντοβιτς, δεχόμενος -όπως και αρκετοί άλλοι παίκτες (Σισκάουσκας, Πέκοβιτς, Τομάσεβιτς- να γίνει από πρωταγωνιστής στην ομάδα του, ρολίστας στα χέρια του Ζέλικο. Γνώριζε, όμως, πως αυτός θα τον οδηγήσει στην επιτυχία.

Όντας πάνω από δύο δεκαετίες στην ελίτ των προπονητών, ο Ομπράντοβιτς είχε και τις κακές στιγμές του. Είναι η αλήθεια. Πέρυσι, οπότε ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε από το Φάιναλ Φορ, τόσο οι παίκτες του όσο και περισσότεροι από 800 φίλαθλοι έψαχναν να τον βρουν για να τον ικετεύσουν όχι να φύγει, αλλά να μείνει. Είναι ένας θρύλος. Το ταλέντο του και η γνώση του τον μετέτρεψαν στον μεγαλύτερο προπονητή στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Παραφράζοντας τα λόγια του πρώην παίκτη της Μπαρτσελόνα, Γκάρι Λίνεκερ, θα μπορούσαμε να πούμε πως το μπάσκετ είναι ένα άθλημα δύο ομάδων των πέντε παικτών, στο οποίο στο τέλος επικρατεί η ομάδα που έχει στον πάγκο της τον Ομπράντοβιτς».



Λίβερπουλ: Θέλει Σλοτ στη θέση του Κλοπ ο Φαν Ντάικ
Λίβερπουλ: Θέλει Σλοτ στη θέση του Κλοπ ο Φαν Ντάικ
Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
Πρώτο εμπόδιο ο Μοντέιρο για τον Τσιτσιπά
Πρώτο εμπόδιο ο Μοντέιρο για τον Τσιτσιπά
Η επιστροφή του Δ. Γιαννακόπουλου στο ΟΑΚΑ – Τα φιλιά στα παιδιά του και η αποθέωση του κόσμου
Η επιστροφή του Δ. Γιαννακόπουλου στο ΟΑΚΑ – Τα φιλιά στα παιδιά του και η αποθέωση του κόσμου
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved