«Το πάνω χέρι ο Παναθηναϊκός»

«Το πάνω χέρι ο Παναθηναϊκός»

Τον Παναθηναϊκό «βλέπει» νικητή στον τέταρτο τελικό ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, στο ΟΑΚΑ (05/06, 22.00), ο Γιάννης Γκαγκαλούδης.

Με δηλώσεις του στο Ρέθυμνο Sport FM 103.3 αναφέρθηκε ακόμα στη διαιτησία, την απόφαση του Γιάννη Μπουρούση να αποσυρθεί από την Εθνική, τη σειρά των «μικρών» τελικών ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και στον Άρη, το ενδεχόμενο να επιστρέψει στον ΑΓΟΡ, αλλά και τη δημιουργία Μεσογειακής Λίγκας. Αναλυτικά η συνέντευξή του…

-Έχεις λάβει μέρος σε αγώνες ειδικών αποστολών. Ποια είναι η γνώμη σου, με τη μεγάλη εμπειρία που έχεις, όσον αφορά στη σειρά των μεγάλων τελικών της Α1 μπάσκετ;
«Νομίζω ότι ο Παναθηναϊκός στο τέταρτο ματς έχει μεγαλύτερο πλεονέκτημα λόγω της έδρας. Το να παίζεις μπροστά σε 20.000 κόσμο, ειδικά σε ματς μεταξύ Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού όπου η ατμόσφαιρα είναι πάρα πολύ καυτή και οι συνθήκες ιδιαίτερες, σίγουρα ανεβάζει την αδρεναλίνη. Πιστεύω ότι ο Παναθηναϊκός θα έχει το «πάνω χέρι» έτσι ώστε να κάνει το 3-1 στις νίκες και να μπορέσει να πάρει το πρωτάθλημα».

-Πιστεύεις ότι έτσι όπως είναι οι δύο ομάδες, με τα ρόστερ τα οποία διαθέτουν, προσφέρουν το θέμα που υπόσχονταν στην αρχή της σεζόν;
«Δεν είμαστε εμείς που μπορούμε να το κρίνουμε αυτό. Εμείς είμαστε μπασκετμπολίστες, εσύ που είσαι δημοσιογράφος μπορείς να το κάνεις, επίσης. Εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι στη ζωή τίποτα δεν είναι τυχαίο. Κι εγώ όταν έπαιζα στον Παναθηναϊκό και γενικά σε μεγάλες ομάδες όπως ο ΠΑΟΚ και ο Άρης πάλευα όλη τη χρονιά για να πάρω το πλεονέκτημα έδρας στους τελικούς. Ο Παναθηναϊκός είναι η δεύτερη χρονιά που καταφέρνει και «σπάει» την έδρα του Ολυμπιακού. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Τώρα, το να καθόμαστε να μιλάμε για διαιτησίες είναι πολύ εύκολο και με τον τρόπο αυτό ρίχνουμε στάχτη στα μάτια των οπαδών και των δύο ομάδων. Πρέπει να πούμε τα πράγματα όπως έχουν. Σίγουρα ο Παναθηναϊκός είχε μια εύνοια στο παιχνίδι του ΟΑΚΑ και δεν νομίζω ότι και ο Ολυμπιακός δεν είχε μια τέτοια εύνοια στο τρίτο μεταξύ τους ματς. Δυστυχώς στην Ελλάδα οι διαιτητές, και το λέω με βαριά καρδιά, παίζουν πάντα «έδρα» και δεν το κάνουν μόνο στα παιχνίδια των δύο «αιωνίων». Πιστεύω ότι ένας πρωταθλητής για διαδοχικά χρόνια κερδίζει την εύνοια της διαιτησίας -στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Παναθηναϊκός-όπως και στο ποδόσφαιρο ο Ολυμπιακός, πόσο μάλλον όταν έχει φτάσει κανείς στην κορυφή της Ευρώπης. Παίζει επίσης πάρα πολύ μεγάλο ρόλο όταν τα 13 από τα 14 τελευταία χρόνια στην Ελλάδα είσαι πρωταθλητής. Έχεις πάρει 6 από τελευταία 15 πρωταθλήματα Ευρώπης. Είναι μια πορεία τεράστια! Ο Ολυμπιακός, την ίδια στιγμή στο ποδόσφαιρο, όπως αναφέρεις κι εσύ στην ερώτηση σου, ό,τι και να λένε κάποιοι, δεν παύει να έχει πάρει 13 στα 15 τελευταία πρωταθλήματα. Δεν μπορείς να μιλάς, λοιπόν, συνέχεια για διαιτησία γιατί καταντάς γραφικός και κουραστικός. Είναι μια σειρά τελικών που οι ομάδες είναι ισοδύναμες. Ο Ολυμπιακός έχει πάρα πολύ καλό ρόστερ, έχει πάρα πολύ καλή ομάδα και έναν τεράστιο προπονητή. Ξέραμε ότι τα παιχνίδια θα είναι δύσκολα και ότι θα κριθούν στον πόντο. Από εκεί και πέρα, είδαμε ότι ο Παναθηναϊκός έκανε το «break» στο πρώτο παιχνίδι. Για αυτό παίζεις, αυτό διεκδικείς όταν έχεις το ντεζαβαντάζ της έδρας και τώρα λέω ότι η ομάδα του Ομπράντοβιτς είναι πολύ δύσκολο να χάσει το πρωτάθλημα».

-Όσον αφορά τις δηλώσεις του Γιάννη Μπουρούση για την αποχώρησή του από την Εθνική Ελλάδας, ποια είναι η γνώμη σου; Εσύ συμφωνείς ότι άλλο είναι η συλλογική και άλλο η εθνική προτίμηση;
«Δεν διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά δεν παύει ο Γιάννης, επειδή τον γνωρίζω και προσωπικά, να ενήργησε λίγο παρορμητικά. Είναι τέτοιος σαν χαρακτήρας. Εγώ θέλω να πιστεύω ότι δεν το εννοεί και ότι σε αυτή του την απόφαση τον οδήγησε η ένταση της στιγμής στο δεύτερο παιχνίδι. Από εκεί και πέρα, κανείς δεν μπορεί και δεν έχει το δικαίωμα να ξεχνάει και να απαξιώνει τη στάση του Γιάννη όλα αυτά τα χρόνια στην Εθνική. Γιατί εμείς οι Έλληνες έχουμε την τάση να ξεχνάμε εύκολα τα πάντα. Θυμίζω ότι ο Γιάννης, πέρυσι, έπαιζε με σπασμένο χέρι στην Εθνική, αλλά αν από εκεί και πέρα ένιωσε ο ίδιος ότι ήρθε η στιγμή να σταματήσει από την Εθνική, αυτό πρέπει να το σεβαστεί ο καθένας, όπως όταν σεβάστηκε την απόφαση του Διαμαντίδη να αποχωρήσει. Οι απουσίες των δύο αυτών παικτών στις επερχόμενες διοργανώσεις θα είναι τεράστιες. Η Εθνική Ελλάδας, όμως, έχει από πίσω «βάθος», αρκεί να το βγάλουμε και να το αναδείξουμε».

-Έχοντας υπάρξει παίκτης του ΠΑΟΚ και του Άρη, πες μας τη γνώμη σου και για αυτή τη σειρά των μικρών τελικών της Α1.
«Σε αυτή τη σειρά των αγώνων έχω πέσει μέσα 100%. Αυτές οι ομάδες είναι τόσο ίδιες μεταξύ τους, έχοντας πολύ μικρή απόκλιση, που όλα τα παιχνίδια τους θεωρούσα και συνεχίζω να πιστεύω πως θα πάνε στον πόντο και κανείς δεν ξέρει ποιος θα κερδίσει. Σε αυτούς τους αγώνες δεν έχει παίξει μεγάλο ρόλο η έδρα, κάτι το οποίο έχει γίνει στον μεγάλο τελικό».

-Πιστεύεις ότι ο ΠΑΟΚ έχει παίκτες που δεν γνωρίζουν το βάρος της φανέλας που φοράνε και έχει χαμηλό ρόστερ σε σχέση με τον Άρη, ο οποίος δείχνει να έχει πολλές λύσεις από τον πάγκο;
«Οι ίδιοι παίκτες που παίζουν στη σειρά των «μικρών» τελικών είναι αυτοί που οδήγησαν τον ΠΑΟΚ στην 3η θέση και τον κρατάνε ακόμα ψηλά παρά τη φυγή του Λάζαρου Παπαδόπουλου. Αυτοί συνέχισαν μόνοι τους κι έφεραν τον ΠΑΟΚ εκεί που είναι. Για αυτό είναι άδικο να κατηγορούμε αυτούς τους παίκτες και να λέμε ότι είναι «λίγοι». Για εμένα η ουσία είναι ότι η συγκεκριμένη ομάδα δεν μοιάζει με εκείνη όταν ήμουν εγώ εκεί. Θέλω να πω ότι δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει και να μην πει δημόσια -εγώ τουλάχιστον στη ζωή μου έχω μάθει να μιλάω δημόσια και να λέω τα πράγματα με το όνομά τους κι όχι όπως θέλουν να τα βλέπουν κάποιοι- ότι οι Έλληνες παίκτες του ΠΑΟΚ παίζουν εφτά μήνες απλήρωτοι! Μην ξεχνάμε επίσης και το γεγονός ότι οι ξένοι παίκτες -άνθρωποι είναι κι αυτοί- βρίσκονται πολύ μακριά από τα σπίτια τους και τις οικογένειές τους. Κι εγώ προσωπικά, κατέβαινα και κατεβαίνω σε απεργίες για τα δικαιώματα όλων των παικτών, ανεξαρτήτου χρώματος και εθνικότητας. Το μπάσκετ είναι η δουλειά μας. Είμαστε επαγγελματίες, δεν έχουμε τη δυνατότητα να εργαστούμε κάπου αλλού για να ζήσουμε και δεν είμαστε ούτε ο Σπανούλης ούτε ο Διαμαντίδης να παίρνουμε 2,5 εκατομμύρια ευρώ, να μπορούμε να κάτσουμε μέχρι και ένα χρόνο απλήρωτοι. Είμαι 14 χρόνια επαγγελματίας και η περσινή μαζί με τη φετινή σεζόν ήταν οι χειρότερες της καριέρας μου όσον αφορά στα οικονομικά, για αυτό είναι καλό που ανεβαίνουν κάποιες ομάδες από την επαρχία στην Α1, όπου εκεί αγαπάνε το μπάσκετ και νοιάζονται για αυτό και δεν ανεβαίνουν κάποιες άλλες της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης που έχουν 50-60 άτομα στο γήπεδο. Όταν μια ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ, για παράδειγμα, έχει τόσα οικονομικά προβλήματα, κάποια στιγμή θα βγουν στην επιφάνεια, από την άποψη ότι ο παίκτης αρχίζει και κουράζεται, ξενερώνει και λέει «άντε άλλη μία βδομάδα να τελειώσουμε». Όταν βέβαια παίζει ΠΑΟΚ - Άρης το πράγμα αλλάζει. Σαν ντέρμπι τα έχω ζήσει στο πετσί μου, είναι πολύ μεγαλύτερης αξίας ματς από το Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός για κάθε Θεσσαλονικιό. Ο Άρης συμφωνώ, έχει πιο πλούσιο ρόστερ, έχει παιδιά που έχουν προσωπικότητα, εννοώντας την εμπειρία τους στην Α1 και αυτά τα παιχνίδια, να ξέρετε, τα «παίρνουν πάντα πάνω τους» παίκτες όπως ο Χατζηβρέττας, ο Ταπούτος, ο Αποστολίδης, ακόμα και ο Σλούκας που είναι από τα λίγα ταλέντα που έχουμε βγάλει τα τελευταία χρόνια και θέλουμε την ίδια συνέχεια και πορεία για να μπορέσουμε να ποντάρουμε πάνω του ως μπάσκετ. Τα λέω όλα αυτά, προς Θεού, δίχως να θέλω να υποτιμήσω τους ξένους. Δεν θέλω να θεωρηθώ «Ελληνάρας» ή «πατριώτης», αλλά είναι η πραγματικότητα».

-Προσωπικοί στόχοι και βλέψεις για τη νέα χρονιά; Θα συνεχίσεις στο Μαρούσι;
«Το Μαρούσι μπορεί να μην υπάρχει σαν ομάδα από τη νέα χρονιά. Έχω κάποιες προτάσεις από το εξωτερικό (Τουρκία και Ισπανία), αλλά επειδή του χρόνου παντρεύομαι με ενδιαφέρει κυρίως να βρω μια ομάδα στην Ελλάδα».

-Το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΑΓΟΡ το έχεις σκεφτεί;
«Κατ’ αρχάς θέλω να δώσω συγχαρητήρια για την άνοδο της ομάδας του Ρεθύμνου στην Α1. Πρόκειται για μια ομάδα που βάσει της φετινής της πορείας στην Α2 αξίζει να βρίσκεται στην μεγάλη κατηγορία. Ελπίζω να παραμείνει στην κατηγορία, γιατί το ελληνικό μπάσκετ χρειάζεται ομάδες σαν το Ρέθυμνο και τη Δράμα. Με τον ΑΓΟΡ έχουν γίνει πολλά στο παρελθόν. Η επιστροφή μου στο Ρέθυμνο είναι απαγορευτική. Δέχτηκα επίθεση από μερίδα οπαδών του Ολυμπιακού, οι οποίοι δεν κατάλαβαν ότι εμένα με ενδιέφερε μόνο ο ΑΓΟΡ όπου αγωνιζόμουν και όχι οι άλλες ομάδες. Γνώρισα αξιόλογους ανθρώπους στο Ρέθυμνο που με βοήθησαν όπως ήταν ο πρόεδρος του ΑΓΟΡ και ήταν τιμή να συνεργαστώ μαζί τους, τους ευχαριστώ»!

-Ποια είναι η γνώμη σου για τη δημιουργία Μεσογειακής Λίγκας;
«Μιλάτε για τη λίγκα που θα παίζει ο Ολυμπιακός ή ο Παναθηναϊκός με ομάδες της Σερβίας ή του Ισραήλ; Χμ, ας κάνουν ένα πρωτάθλημα οι δυο τους να παίζουν 77 παιχνίδια μεταξύ τους και να μας αφήσουν εμάς τους υπόλοιπους να κάνουμε ένα πρωτάθλημα που θα είναι συναρπαστικό και θα έχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον».



Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι
Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι
Μακάμπι Τελ Αβίβ: Χωρίς Μπάλντγουϊν στο Game 2 με τον Παναθηναϊκό
Μακάμπι Τελ Αβίβ: Χωρίς Μπάλντγουϊν στο Game 2 με τον Παναθηναϊκό
Super League: "Αγκαλιά" με τον τίτλο η ΑΕΚ!
Super League: "Αγκαλιά" με τον τίτλο η ΑΕΚ!
ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 3-0: Βήμα τίτλου με εμφάνιση... Πρωταθλήτριας για την «Ένωση»
ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 3-0: Βήμα τίτλου με εμφάνιση... Πρωταθλήτριας για την «Ένωση»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved