«Δεν άντεξε ο Ολυμπιακός»

«Δεν άντεξε ο Ολυμπιακός»

Στην μεγάλη πίεση που δεν άντεξε ο Ολυμπιακός αναφέρθηκε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος σε δηλώσεις του για τους τελικούς του πρωταθλήματος.

Ο Έλληνας τεχνικός μίλησε στον Sentra 103,3 και στην εκπομπή «Pick n Roll» με τον Διονύση Μαρίνο και τόνισε αναλυτικά...

Για την καλή ατμόσφαιρα στους τελικούς: «Είναι πολύ σημαντικό για το μπάσκετ στη χώρα μας, να μην έχουμε βία στα γήπεδα. Ειδικά τώρα που έχουμε κοινωνικά προβλήματα, το τελευταίο που θα θέλαμε είναι να έχουμε προβλήματα και στα γήπεδα του μπάσκετ. Θεωρώ ότι και ο μεγάλος και ο μικρός τελικός δεν είχαν περιστατικά βίας, ούτε μεμονωμένα ούτε οργανωμένα. Για μένα το πιο σημαντικό είναι, τελειώνοντας οι σειρές και του μεγάλου και του μικρού τελικού, να είναι κερδισμένο το μπάσκετ».

Για το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός είναι δύο από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης: «Νομίζω ότι το ελληνικό πρωτάθλημα είναι το μόνο που έχει δύο πολύ μεγάλες ομάδες. Μπορεί να είναι οι δύο ομάδες που ξεχωρίζουν και η απόστασή τους από τις υπόλοιπες να είναι χαοτική, κάτι που δεν είναι σωστό για το πρωτάθλημα, όμως ούτε στην Ισπανία βλέπουμε να υπάρχει δεύτερη ομάδα που να κοντράρει την Μπαρτσελόνα, αλλά ούτε και στην Ιταλία που η Σιένα έχει μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες».

Για την προσφορά του μπάσκετ: «Βάσει τίτλων, το μπάσκετ είναι το Νο 1 και σε συλλογικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Διαχρονικά είναι το άθλημα που μας έχει δώσει τις περισσότερες χαρές. Αν βάλουμε το 1987 σαν αφετηρία, φέτος έχουμε 2011 και ο Παναθηναϊκός είναι πρωταθλητής Ευρώπης. Άρα το μπάσκετ δεν ήταν ένας κομήτης που ξαφνικά έκανε μια λάμψη και πήρε δύο, τρεις τίτλους και μετά χάθηκε. Αυτό πρέπει να αναλογιστούμε και να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να το προστατέψουμε».

Για τον πρώτο τελικό του Ολυμπιακού απέναντι στον Παναθηναϊκό: «Ήταν ένα ματς με πολλή τακτική. Νομίζω ότι σε σχέση με τον τελικό του Κυπέλλου είχε πολλές διαφορές. Στο Κύπελλο ο Ολυμπιακός είχε το πάνω χέρι. Όμως ο Παναθηναϊκός μελέτησε πολύ εκείνο το παιχνίδι και αντέδρασε σε πολλά σημεία της τακτικής. Πέρα από την τακτική όμως, αυτό το παιχνίδι, είχε την πίεση του γηπεδούχου. Μπορεί ο γηπεδούχος να έχει το πλεονέκτημα σε μια σειρά τελικών υπάρχει όμως η πίεση του «αν δεν υπερασπιστώ την έδρα μου, τότε το πλεονέκτημα που έχω γίνεται μπούμερανγκ». Ο Ολυμπιακός δεν άντεξε σε αυτή την πίεση. Στο πρώτο ημίχρονο οι παίκτες έκαναν σωστά αυτά που τους ζητούσε ο προπονητής, αλλά στο δεύτερο επικράτησε το άγχος και για αυτό είδαμε ότι ο Ολυμπιακός έκανε πολλές βεβιασμένες ενέργειες στα τελευταία λεπτά. Το παιχνίδι κρίθηκε στο τελευταίο λεπτό, όπως και όλα τα φετινά ματς των δύο ομάδων. Πιστεύω ότι και τα υπόλοιπα θα κριθούν στις λεπτομέρειες. Όταν λοιπόν το ματς πλησιάζει στο τέλος και βρίσκεται στον πόντο τότε είναι ο γηπεδούχος που είναι πιο πιεσμένος. Θεωρώ ότι φέτος ο Ολυμπιακός είναι πιο κοντά στον Παναθηναϊκό από κάθε άλλη φορά. Λόγω του κ. Ίβκοβιτς, που σέβομαι και εκτιμώ, ο Ολυμπιακός μπορεί και διεκδικεί επί ίσοις όροις το πρωτάθλημα και νομίζω ότι είναι ικανός να πάρει τη νίκη στο δεύτερο ματς. Φυσικά από την άλλη πλευρά πλευρά υπάρχει ο Παναθηναϊκός με τον κ. Ομπράντοβιτς που είναι Πρωταθλητής Ευρώπης και λογικά θα υπερασπίσει την έδρα του. Ωστόσο πιστεύω ότι σε αυτό το παιχνίδι η ψυχολογία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Και οι δύο προπονητές ξέρουν πως θα περάσουν στους παίκτες την ψυχολογία και την πίστη για να πετύχουν τον στόχο τους.

Για την τακτική του αγώνα: «Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε καλύτερα το παιχνίδι. Στο πρώτο πεντάλεπτο και οι δύο ομάδες ήταν νευρικές, έκαναν πολλά λάθη και είχαμε χαμηλό σκορ. Ο Ολυμπιακός μετά το πρώτο πεντάλεπτο πήρε ένα προβάδισμα και μέχρι το 15' μας έδειξε ότι ήταν καλά οργανωμένος και ήξερε πού να χτυπήσει. Όμως η είσοδος του Μάριτς έδωσε ένα ελαφρύ πλεονέκτημα στον Παναθηναϊκό, που ανέκαμψε. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός επικεντρώθηκε στην άμυνα του και σιγά – σιγά πήρε μια μικρή διάφορα, κάτι που δημιούργησε μια πίεση στον Ολυμπιακό, που έπαιξε με τρία γκαρντ, προσπαθώντας να κοντρολάρει τον ρυθμό. Από την άλλη αυτό είναι σαν μειονέκτημα ότι χάλασε η αμυντική του λειτουργία. Ο Καϊμακόγλου πόσταρε συχνά και δημιουργούσε προβλήματα και σε εκείνο το σημείο ο Παναθηναϊκός επιλέγει να παίξει μια μεικτή ζώνη άμυνας. Κρατούσε τους ψηλούς του μέσα στην ρακέτα και οι κοντοί εναλλάσσονται στο pick n roll με αλλαγές στην περιφέρεια.  Σε αυτή την άμυνα ο Ολυμπιακός δεν είχε λύσεις, παρά το γεγονός ότι είχε κάποια ελεύθερα σουτ που δεν μπήκαν. Σαν να μην έφτανε αυτό, λόγω της πίεσης έχασε κάποια λέι απ που στοίχησαν. Η πίεση μεταφέρθηκε στον γηπεδούχο, για αυτό και είδαμε ότι στο τέλος ο Παναθηναϊκός είχε καθαρό μυαλό, αλλά και τον Διαμαντίδη που έκανε την διαφορά.

Για το επαγγελματικό μέλλον του: «Δεν ισχύει απόλυτα ότι φεύγω για την Μόσχα. Έχω κάποιες προτάσεις από την Α1 τις οποίες και θα εξετάσω σοβαρά. Σίγουρα όμως είναι στόχος μου να βρεθεί κάτι καλό στο εξωτερικό. Στον Κολοσσό κάναμε μια καλή προσπάθεια, αλλά έκλεισε ο κύκλος μου για αυτό και αποχώρησα. Η ομάδα είναι μέσα στην καρδιά μου, αλλά κοιτάω το επόμενο βήμα».



Χάντμπολ: Η αποστολή της Εθνικής για την Ολλανδία
Χάντμπολ: Η αποστολή της Εθνικής για την Ολλανδία
Γυναικεία βογγητά «πάγωσαν» τον Λούκα Ντόνσιτς (vid)
Γυναικεία βογγητά «πάγωσαν» τον Λούκα Ντόνσιτς (vid)
Απολαμβάνει την πίεση ο Μίλτος Τεντόγλου
Απολαμβάνει την πίεση ο Μίλτος Τεντόγλου
Αταμάν: «100% στο Final Four Σλούκας και Χουάντσο»!
Αταμάν: «100% στο Final Four Σλούκας και Χουάντσο»!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved