Νικάς; Το σηκώνεις...

Νικάς; Το σηκώνεις...

Όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν η ομάδα που νικάει στον πρώτο τελικό είναι αυτή που κατακτά στο τέλος και το πρωτάθλημα...

Το Onsports σας παρουσιάζει όλα τα πρώτα παιχνίδια των τελικών του πρωταθλήματος μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού.

Εκτός από τρεις περιπτώσεις, στις υπόλοιπες επτά, η ομάδα που έκανε το 1-0, ήταν και εκείνη που χαμογέλασε στο τέλος.

Τα «ερυθρόλευκα» χρόνια

Τη σεζόν 1992-93 ο Παναθηναϊκός έχει το πλεονέκτημα έδρας. Στον πρώτο τελικό διατηρεί την έδρα του απόρθητη, νικώντας με 62-51, όμως δεν πετυχαίνει το ίδιο με αποτέλεσμα να χάσει το πρωτάθλημα.

Δύο χρόνια αργότερα, την αγωνιστική περίοδο 1994-95, οι Πειραιώτες έχουν εξασφαλίσει από την κανονική περίοδο το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας. Η άνετη επικράτησή τους στο πρώτο ματς (82-66) τους δίνει ώθηση για τη συνέχεια και για την κατάκτηση του τρίτου τους συνεχόμενου πρωταθλήματος.

Το πλεονέκτημα έδρας ανήκε στον Ολυμπιακό και τη σεζόν 1995-96. Ο Παναθηναϊκός κοντράρει τους «ερυθρόλευκους» στο ΣΕΦ στον πρώτο τελικό, όμως τελικά χάνει με 67-63. Το πρωτάθλημα κατέληξε ξανά στην ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη μετά από πέντε ματς.

Η «πράσινη» απάντηση

Τη σεζόν 1998-99 ο Ολυμπιακός είχε εξασφαλίσει το πλεονέκτημα έδρας. Στον πρώτο αγώνα δυσκολεύτηκε, αλλά έκαμψε την αντίσταση του Παναθηναϊκού με 71-68. Το πρωτάθλημα πάντως κατέληξε σε «πράσινα» χέρια.

Την αγωνιστική περίοδο 2000-01 ο Παναθηναϊκός του Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχει εκείνος το πλεονέκτημα έδρας. Στον πρώτο τελικό του ΟΑΚΑ νικάει εύκολα με 83-70 και τελικά φτάνει μέχρι τον τίτλο.

Η επόμενη συνάντηση «αιωνίων» σε τελικούς είναι πέντε χρόνια αργότερα. Συγκεκριμένα τη σεζόν 2005-06 ο Ολυμπιακός φτάνει μέχρι το τέλος της διαδρομής. Εκεί όμως έμελλε να βρει το «τριφύλλι» το οποίο έχοντας το πλεονέκτημα έδρας ανοίγει το σκορ εντός έδρας επικρατώντας με 82-76, πιο εύκολα από ό,τι δείχνει το τελικό σκορ.

Μία χρονιά μετά (2006-07), ο Παναθηναϊκός έχει και πάλι το πλεονέκτημα. Στον πρώτο από τους πέντε τελικούς που χρειάστηκαν για να κριθεί ο τίτλος, πήρε το ροζ φύλλο αγώνα με 79-72 και άνοιξε τον δρόμο για ένα ακόμη πρωτάθλημα.

Τη σεζόν 2007-08 ο Παναθηναϊκός διατηρεί το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας. Στο πρώτο «αιώνιο» ντέρμπι της σειράς των τελικών φτάνει στη νίκη με 83-79 και εν τέλει κατακτά τον τίτλο.

Η επόμενη αγωνιστική περίοδος (2008-09) βρήκε τον Ολυμπιακό να έχει εκείνος για πρώτη φορά το πλεονέκτημα έδρας. Αυτό όμως δεν αποτέλεσε πρόβλημα για τον Παναθηναϊκό ο οποίος στο πρώτο ματς, έκανε το «μπρέικ» με 69-67 και με 3-1 νίκες πρόσθεσε άλλο ένα πρωτάθλημα στην τροπαιοθήκη του.

Τέλος, την περσινή σεζόν, ο Παναθηναϊκός είχε και πάλι το πλεονέκτημα έδρας. Μάλιστα στο πρώτο ματς της σειράς έκανε πραγματική επίδειξη δύναμης διαλύοντας τον Ολυμπιακό με 73-54. Τελικά η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς κατέκτησε το πρωτάθλημα με 3-1.



Super League: "Αγκαλιά" με τον τίτλο η ΑΕΚ!
Super League: "Αγκαλιά" με τον τίτλο η ΑΕΚ!
ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 3-0: Βήμα τίτλου με εμφάνιση... Πρωταθλήτριας για την «Ένωση»
ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 3-0: Βήμα τίτλου με εμφάνιση... Πρωταθλήτριας για την «Ένωση»
Άρης-Ολυμπιακός 1-1: Γκέλαρε στη Θεσσαλονίκη
Άρης-Ολυμπιακός 1-1: Γκέλαρε στη Θεσσαλονίκη
ΔΕΑΒ: Μία αγωνιστική «κεκλεισμένων των θυρών» στην ΑΕΛ
ΔΕΑΒ: Μία αγωνιστική «κεκλεισμένων των θυρών» στην ΑΕΛ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved