«Πραγματικά μεγάλες ομάδες»

«Πραγματικά μεγάλες ομάδες»

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος τόνισε ότι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είναι έμπειρες και μεγάλες ομάδες που έχουν στο πάγκο δυο από τους καλύτερους Ευρωπαίους κόουτς όλων των εποχών.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος στην εφημερίδα «Γαύρος»:

Πόσο εύκολο είναι για έναν παίκτη να αποβάλει τα συναισθήματα του και να συγκεντρωθεί σε απόλυτο βαθμό σε ένα τόσο σκληρό ντέρμπι;

«Είναι πολύ σημαντικό να μείνουν συγκεντρωμένοι οι παίκτες και να μην παρασυρθούν από διάφορες καταστάσεις. Σίγουρα όμως, ένα ντέρμπι «αιωνίων» γεννά συναισθήματα σε όλους τους εμπλεκόμενους. Πιστεύω ότι οι δυο ομάδες έχουν παίκτες με εμπειρία από τέτοιους αγώνες και θεωρώ ότι σε γενικές γραμμές θα εφαρμόσουν το πλάνο του προπονητή μέσα στο γήπεδο».

Παίζει ρόλο η κούραση όλης της σεζόν ή όλοι την ξεχνούν μόλις πατήσουν στο παρκέ;

«Είναι τέτοια η δομή των δυο ομάδων που μοιράζοντας τον χρόνο σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, οι προπονητές κρατούν φρέσκους τους παίκτες για αυτές τις μεγάλες μάχες. Βέβαια, όταν μπαίνεις να παίξεις, η πίστη, η θέληση και το κίνητρο σε ωθούν στην υπερπροσπάθεια. Από τη μια μπορεί κάποια ομάδα να είναι πιο φρέσκια, από την άλλη όμως, η υπερπροσπάθεια μπορεί να υπερκεράσει την κούραση».

Ποια είναι η ψυχολογία ενός προπονητή πριν από το συγκεκριμένο ντέρμπι και τι προσπαθεί να δώσει στους παίκτες;

«Θεωρώ ότι οι δυο συγκεκριμένοι κόουτς είναι από τους καλύτερους Ευρωπαίους όλων των εποχών. Για εμένα είναι δύσκολο να απαντήσω, διότι είμαι νέος  και δεν έχω ανάλογες παραστάσεις. Παρ’ όλα αυτά πέρασα από τον πάγκο του Ολυμπιακού και είμαι πρώτος προπονητής. Σε αυτά τα ντέρμπι, ο προπονητής οφείλει να μεταδώσει ηρεμία στους παίκτες, κατάλληλη ψυχολογία και πίστη για το αποτέλεσμα, μαζί με τη θέληση για τη νίκη».

Μπορούν οι δυο προπονητές να βγάλουν «κρυφά χαρτιά» ή δεν θα τους το επιτρέψει το σκάουτινγκ που έχει εξελιχθεί σε επιστήμη;

«Θεωρώ ότι αυτές οι δυο ομάδες έχουν μια φιλοσοφία  που δεν μπορεί να αλλάξει από την μια μέρα στην άλλη, διότι το μοντέλο τους είναι συγκεκριμένο. Παρ’ όλα αυτά, κάποιες μικρές λεπτομέρειες στο οικοδόμημα που έχουν χτίσει μπορούν να αλλάξουν τον αγώνα. Μια παραλλαγή σε ένα σύστημα ή ένα αμυντικό τρικ είναι ικανό να φέρει το στοιχείο της έκπληξης στον αντίπαλο. Αυτά, βέβαια, επηρεάζουν σε μικρό βαθμό το ίδιο το παιχνίδι. Ο τρόπος ανάπτυξης των «αιωνίων» είναι βασισμένος σε αρχές που δεν αλλάζουν εύκολα».

Υπάρχουν παίκτες- βαρόμετρα ή το αποτέλεσμα θα κριθεί από την ομαδική προσπάθεια;

Και ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός έχουν πολλά βέλη στην φαρέτρα τους και κάθε παίκτης μπορεί ανά πάσα στιγμή να είναι κρίσιμος στην εξέλιξη ενός παιχνιδιού. Κάθε αθλητής στην καλή του μέρα μπορεί να γίνει καθοριστικός και αυτό είναι το μεγαλύτερο προσόν των «αιωνίων», που είναι πραγματικά μεγάλες ομάδες».

Πόσο δύσκολο είναι να ξεχαστεί το αποτέλεσμα ενός αγώνα λίγες μέρες πριν από τον επόμενο;

«Οι παίκτες είναι έμπειροι και ανάλογα με το αποτέλεσμα ενός αγώνα είναι έτοιμοι να αντιδράσουν στο επόμενο. Η σειρά, άλλωστε, αναγκάζει κάθε ομάδα να είναι έτοιμη για να κερδίσει το επόμενο ματς. Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια παίζει και η έδρα και το πρώτο ματς είναι καθοριστικό,. Ο γηπεδούχος έχει το αβαντάζ, αλλά αν δεν κερδίσει, χάνει το πλεονέκτημα. Το ίδιο γίνεται, από την ανάποδη βέβαια στο δεύτερο παιχνίδι. Υπάρχει πίεση στην οποία πρέπει να αντέξουν παίκτες και προπονητικό τιμ».

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Ολυμπιακού σε αυτούς τους τελικούς;

«Ο Ολυμπιακός είναι πιο φρέσκος και αυτό είναι σημαντικό πλεονέκτημα. Οι παίκτες του είναι πιο ξεκούραστοι και περισσότερο φορμαρισμένοι. Έχει και το πλεονέκτημα της έδρας, που είναι σημαντικό. Σε θέματα τακτικής δεν υπερέχει κάποια ομάδα ιδιαίτερα. Αν βάλουμε στη ζυγαριά τους «αιωνίους», θα δούμε ότι βρίσκονται πιο κοντά από κάθε άλλη φορά».

Μήπως ήρθε η ώρα να μετακομίσεις στο εξωτερικό;

«Η κατάσταση στο ελληνικό πρωτάθλημα δεν είναι ιδανική για μας τους νέους που θέλουμε να προχωρήσουμε. Το εξωτερικό είναι μια λύση      που κοιτάζω, αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο , ειδικά στην αρχή. Το σημαντικό είναι να βρεις τις σωστές συνθήκες σε μια ομάδα για να δουλέψεις . Αυτό δεν συμβαίνει στην Ελλάδα και τα πράγματα δεν δείχνουν ότι μπορούν να βελτιωθούν ».



Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
Πρώτο εμπόδιο ο Μοντέιρο για τον Τσιτσιπά
Πρώτο εμπόδιο ο Μοντέιρο για τον Τσιτσιπά
Η επιστροφή του Δ. Γιαννακόπουλου στο ΟΑΚΑ – Τα φιλιά στα παιδιά του και η αποθέωση του κόσμου
Η επιστροφή του Δ. Γιαννακόπουλου στο ΟΑΚΑ – Τα φιλιά στα παιδιά του και η αποθέωση του κόσμου
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Κοκκαλάνης εξασφάλισε την πρόκριση για το Παρίσι!
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Κοκκαλάνης εξασφάλισε την πρόκριση για το Παρίσι!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved