«Υπήρχε βεβαιότητα και σιγουριά»

«Υπήρχε βεβαιότητα και σιγουριά»

Ο Παναθηναϊκός ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί της Ευρώπης για μία ακόμη φορά με τον Κώστα Πολίτη να τονίζει πως «υπήρχε μια βεβαιότητα και μια σιγουριά».

Ο πρώην Ομοσπονδιακός προπονητής φιλοξενήθηκε στον «Sentra 103,3» και στην εκπομπή «Ξύπνα αγόρι μου» με τον Βασίλη Σκουντή.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος από τον Παναθηναϊκό: «Υπήρχε μια βεβαιότητα και μια σιγουριά ότι ο Παναθηναϊκός είναι μια ικανή ομάδα και αν δεν τα καταφέρει να φέρει το τρόπαιο θα είναι από κακή δική της εμφάνιση και όχι από δυναμική των αντιπάλων.

Η ομάδα αυτή είναι χτισμένη σε στέρεες βάσεις. Έχει ένα βασικό κορμό, έναν ικανό προπονητή και μια διοίκηση που ξέρει να την στηρίζει. Διαθέτει στελέχωση δυναμικού, οικονομικά στηρίγματα και προσέλευση φιλάθλων. Όλο αυτό το επιτελείο ξέρει πως να κερδίσει τρόπαια. Τα τρόπαια δεν κερδίζονται με το θέαμα, κερδίζονται με ελεγχόμενο παιχνίδι. Μπορεί να μην είναι η πιο θεαματική ομάδα, όπως η Μπαρτσελόνα που παίζει ανοιχτό παιχνίδι.

Η τακτική από παιχνίδι σε παιχνίδι παίζει. Βασική φιλοσοφία είναι η πολύ δυνατή άμυνα, η καλή σετ επίθεση σε πέντε εναντίον πέντε και η ικανότητα-προσωπικότητα των παικτών που μπορούν να πάρουν ένα παιχνίδι».

Για το φετινό ρόστερ του Παναθηναϊκού: «Διαφωνούσα αρχικά. Ένα πρόβλημα μετά την αποχώρηση του Σισκάουσκας ήταν στη θέση τρία. Πήρε έναν καλό παίκτη που στα δύσκολα βγήκε μπροστά (σ.σ Ρομέιν Σάτο). Πέρυσι αποχώρησαν δυο ικανοί παίκτες, ο Σπανούλης και ο Γιασικεβίτσιους. Έχει όμως δύο καλούς παίκτες στη συγκεκριμένη θέση, τον Καλάθη και τον Τέπιτς. Πίστευα πολύ στον Καλάθη. Στην τελική φάση δικαίωσε τον προπονητή του. Προέρχεται από μια σχολή, την Αμερικάνικη, αλλά του λείπει το οργανωμένο παιχνίδι που το βελτίωσε. Έχει δίπλα του τον Διαμαντίδη που παίρνει και από αυτόν πολλά στοιχεία, όχι μόνο από τον προπονητή του».

Για τον Δημήτρη Διαμαντίδη: «Είναι φαινόμενο και ξεπερνά παίκτες με μεγάλη προσωπικότητα όπως οι Γκάλης, Γιαννάκης και Φάνης Χριστοδούλου. Μπορεί να τους ξεπέρασε γιατί δεν είναι μόνο τι βλέπεις, αλλά τι αποδίδεις. Στατιστικά το βλέπουμε αυτό. Έχει μεγάλη προσφορά, έχει πολλά ριμπάουντ, πολλές ασίστ και σκοράρισμα. Για έναν φίλαθλο διακριθέντες είναι εκείνοι που πετυχαίνουν τους πιο πολλούς πόντους. Άλλαξε η δομή του μπάσκετ και ο Διαμαντίδης πληρεί πολλούς όρους. Με την τελευταία του εμφάνιση ίσως ξεπέρασε όλα τα μεγάλα ονόματα του μπάσκετ».

Για τη σύγκριση του Διαμαντίδη με τον Γκάλη και τον Γιαννάκη: «Το μπάσκετ είναι μπάσκετ. Ένας καλός παίκτης έχει πλήρη στατιστική εικόνα και τότε και τώρα. Δεν άλλαξε τίποτα. Το δεύτερο στοιχείο είναι οι τίτλοι. Έχει κατακτήσει συλλογικούς αλλά και Εθνικούς τίτλους, ευτύχησε να έχει έναν προπονητή ικανό μ' ένα πολύ καλό επιτελείο. Οι αδερφοί Γιαννακόπουλοι είναι κοντά του. Έχει λυμένα προβλήματα που δεν έχουν κάποιοι άλλοι. Όλη η δομή της ομάδας που ξεκινά από τη διοίκηση και καταλήγει στους παίκτες είναι ότι πιο τέλειο έχει βγει στην Ευρώπη. Αυτό είναι σημαντικό γιατί έχει διάρκεια.

Και άλλες ομάδες εμφανίστηκαν και δεν είχαν διάρκεια. Πρέπει να γίνεται αλλά δεν είναι το βασικό. Και οι ίδιοι οι παίκτες ποτέ δεν έλεγαν και δεν λένε ότι κατάφεραν κάτι μόνοι τους. Πάντα λένε ότι βοηθά το σύνολο. Είναι ομαδικό άθλημα το μπάσκετ αλλά πάντα ξεχωρίζουν κάποιοι παίκτες που έχουν ένα ταλέντο και μια ουσία, που μπορούν να βγάλουν μέσα στο παιχνίδι τους.

Ο Γκάλης έπρεπε να είναι εγωιστής γιατί ήταν ο σκόρερ. Οι σκόρερ έχουν πάντα ένα μεγάλο εγωισμό και γι' αυτό βρίσκονται στο στάδιο των μεγάλων επιτυχιών. Ο Διαμαντίδης, ο Γιαννάκης, ο Φάνης προσφέρουν στο σύνολο περισσότερο. Έχουν αλτρουισμό. Παίκτες όμως με μεγάλη προσφορά όλοι τους, τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Μετά την τελευταία επιτυχία του Διαμαντίδη, αλλά και του Παναθηναϊκού, όμως, πιστεύω ότι ξεπέρασε κάποια από τα μεγάλα ονόματα εκείνης της εποχής».

Αν ο Διαμαντίδης είναι από τους κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών στην Ευρωλίγκα και αν είναι στο επίπεδο παικτών, όπως ο Κούκοτς ή ο Μποντιρόγκα: «Αν δεν τους έχει ξεπεράσει αυτούς τους παίκτες, τους έχει φτάσει. Για μένα τους έχει ξεπεράσει, γιατί είναι μεγάλη η διάρκεια του Διαμαντίδη και είναι και μεγάλη η προσφορά του και στην Εθνική ομάδα. Είναι αποδεδειγμένο ότι ο Διαμαντίδης συμβάλλει πάρα πολύ στις επιτυχίες της Εθνικής. Δεν είναι και ότι καλύτερο αν δεν γυρίσει στην Εθνική, αλλά πιστεύω πως έχουμε ακόμα πιθανότητες».

Για τους οπαδούς του Παναθηναϊκού στη Βαρκελώνη: «Πολύ σημαντική ήταν η συμπεριφορά του κόσμου στο Final-4 και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Έδειξαν πως όταν θέλουμε ξέρουμε να συμπεριφερόμαστε σωστά. Συγχαρητήρια αξίζουν και σε αυτούς της Μακάμπι που ήταν και περισσότεροι στο στάδιο και συμπεριφέρθηκαν άψογα, τόσο στην ομάδα τους όσο και στους αντιπάλους. Αυτά πρέπει να είναι μηνύματα που πρέπει να τα τηρήσουμε και στην χώρα μας και σε αυτό παίζουν σημαντικό ρόλο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Πρέπει όμως, να μάθουμε να δεχόμαστε και την ήττα στην Ελλάδα, αυτή τη λέξη δεν την ξέρουμε».

Για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό: «Είναι ένα παιχνίδι που έρχεται μετά από μια μεγάλη διάκριση του Παναθηναϊκού. Ο Παναθηναϊκός έχει καταπονηθεί και σωματικά και ψυχολογικά μετά από μια τέτοια μεγάλη επιτυχία. Δεν ξέρω πως μέσα σε πολύ μικρό διάστημα θα βρει δυνάμεις και αποθέματα να λειτουργήσει σαν ομάδα. Από την άλλη όμως, σαν Παναθηναϊκός που έχει απέναντί του έναν αντίπαλο ισχυρό και με έντονη προϊστορία μεταξύ τους, δεν θα θέλει να χάσει.

Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του, έχει κάνει μια επιτυχία φέτος κερδίζοντας δύο φορές τον Παναθηναϊκό και περιμένει με ακέραιες δυνάμεις. Αν ο Παναθηναϊκός δεν ξεπεράσει γρήγορα τον ενθουσιασμό, πιστεύω είναι πιο κοντά ο Ολυμπιακός. Τα πλέι οφ μετά όμως, θα έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Εκεί είναι πολλά τα παιχνίδια και αλλάζει η φιλοσοφία των αγώνων. Και για να λέμε και την αλήθεια, ο Παναθηναϊκός δεν μας έδειξε κάτι πολύ μεγάλο πριν τα ματς με την Μπαρτσελόνα. Εγώ είχα πολλά ερωτηματικά αλλά από τα παιχνίδια με την Μπαρτσελόνα και μετά έδειξε ποια είναι η μεγάλη ομάδα».



Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
Σερέλης: "Θέλουμε να κρατήσουμε την έδρα μας και να πάμε στο Βερολίνο"
Σερέλης: "Θέλουμε να κρατήσουμε την έδρα μας και να πάμε στο Βερολίνο"
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved