Μπάνε για όλους και για όλα

Μπάνε για όλους και για όλα

Επί παντός επιστητού για την ΚΑΕ ΠΑΟΚ τοποθετήθηκε σήμερα το απόγευμα, ενώπιον δημοσιογράφων, ο Μπάνε Πρέλεβιτς.

Ο πρόεδρος του «Δικεφάλου» εκφράστηκε, με την ορθή λογική του, στην αίθουσα Τύπου του PAOK Sports Arena, για τη διοίκησή του που είναι «Πρωτοδικείου και το ξεχνάτε. Διοίκηση, δηλαδή, χωρίς χρηματοδότη, που ζει από τα έσοδα της και η δουλειά της είναι η επιβίωση της ανώνυμης εταιρείας, όχι η εύρεση χρηματοδότη», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Εστίασε στο αγωνιστικό τμήμα, τονίζοντας την πεποίθησή του για την ποιότητα της ομάδας, τηρουμένων των αναλογιών (σ.σ. περιορισμένα οικονομικά, τραυματισμοί από την έναρξη της σεζόν) και προσπέρασε τα αρνητικά αποτελέσματά της τελευταία, ειδικά απέναντι σε –θεωρητικά πάντα- υποδεέστερες ομάδες (Δόξα Λευκάδας, Τρίκαλα, Κύμη), λέγοντας πως: «Το συναίσθημα της νίκης και της ήττας είναι συναίσθημα φιλάθλου. Θα ήθελα να έχω αυτή την πολυτέλεια. Η λογική μου πρέπει να είναι ψυχρή. Οι ομάδες εξαφανίζονται από κακή διαχείριση, όχι ήττες». Εξήγησε πως υφίσταται σκέψη για διαφοροποίηση στο ρόστερ, ενώ μίλησε και για τον Ιβάν Σαββίδη.


«Ηθελα να κάνω αυτή την κουβέντα εδώ και καιρό. Τα χρόνια περνούν, έλεγα ότι θα αλλάξει η κατάσταση, θα βρεθεί χρηματοδότης και θα αλλάξει η κατάσταση, αλλά τα πράγματα δεν αλλάζουν και πρέπει να θυμίσουμε ξανά τα δεδομένα μας.

Είμαι πρόεδρος της διοίκησης Πρωτοδικείου, μιας διοίκησης, δηλαδή, χωρίς χρηματοδότη, που ζει από τα έσοδα της. Αναλάβαμε το 2011, μπήκαμε στο άρθρο 99, που ανήκει στον πτωχευτικό κώδικα και βγήκαμε, χωρίς να πτωχεύσουμε. Παρατήρησα ότι το τα έχουμε ξεχάσει όλα. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ποιοι είμαστε, μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε, διαφορετικά βλάπτεται η ομάδα. Αυτή η διοίκηση Πρωτοδικείου, που δεν πίστευα ότι θα καθίσουμε έξι χρόνια, έχει καταφέρει να μην πτωχεύσει η εταιρεία. Γνωρίζουμε όλοι πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση από την κρίση. Πέρασαν τα χρόνια, η εταιρεία δεν έχει πτωχεύσει. Διαθέτουμε, επίσης, πολύ καλό αγωνιστικό τμήμα, είμαστε σε πολύ υψηλό επίπεδο, βάσει των δυνατοτήτων μας.

Όλα αυτά τα χρόνια είχαμε στήριξη από χορηγούς και τώρα έχουμε τη στήριξη από τον κ. Σαββίδη, εξαιτίας του οποίου υπάρχουμε. Τα λέω για να μπούμε στο κλίμα της πραγματικότητας…
Σε ό,τι αφορά το αγωνιστικό τμήμα, φέτος αποφασίσαμε να κάνουμε μία νεανική ομάδα και να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε κορμό Ελλήνων παικτών. Να αποκτήσουμε, εν γνώσει μας, νέα παιδιά που γίνονται πρώτη φορά στην καριέρα τους πρωταγωνιστές σε ομάδα. Κατεβάσαμε το μέσο όρο ηλικίας, πήραμε παίκτες, πάντα βάσει της οικονομικής δυνατότητάς μας. Όταν έχεις νέους παίκτες, πρέπει να είσαι έτοιμος για το καλύτερο και το χειρότερο. Από την πρώτη μέρα, επίσης, δεν παίζει ο αρχηγός μας, λόγω τραυματισμού. Στη διάρκεια της σεζόν έχουμε και άλλους τραυματισμούς, εξαιτίας και των οποίων προέκυψαν κάποια αρνητικά αποτελέσματα, που δε συμβαδίζουν με τις δυνατότητες της ομάδας. Τα στελέχη της ΚΑΕ έχουν κάνει μεγάλη δουλειά και στις υποδομές. Μπορείτε να δείτε ότι δημιουργείται ένα καινούργιο γυμναστήριο με σύγχρονα μηχανήματα. Η ομάδα έχει προχωρήσει στην αγορά νέου συστήματος για τις διαφημίσεις και είναι από τις λίγες που το έχει στην ιδιοκτησία τους», ανέφερε αρχικά.

Είπε, ακόμη, ο Μπάνε Πρέλεβιτς:

Για τον Ιβάν Σαββίδη: «Εχουμε καλή επαφή μαζί του. Νομίζω ότι η στήριξη του αυτή τη στιγμή, είναι αρκετά καλή, με το σκεπτικό ότι η εταιρεία δεν είναι δική του. Τι θα αποφασίσει και αν θα ασχοληθεί διαφορετικά με την ΚΑΕ, δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Η δουλειά της διοίκησης Πρωτοδικείου, ήταν και είναι η επιβίωση της ανώνυμης εταιρείας. Δεν είναι η προσέλκυση καινούργιου χρηματοδότη, άσχετα αν εμείς το ψάχνουμε. Εμείς στις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου που έχουμε κάνει, ξέρετε πόσα χρήματα έχουμε μαζέψει; Μηδέν! Αυξήσεις υπάρχουν, όλοι το ξέρουν, και δεν έχει εμφανιστεί, ούτε ένας να δώσει ένα ευρώ. Μας δυσκολεύουν πολύ και οι οικονομικές συγκυρίες. Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί είμαστε η μοναδική επαγγελματική Ελλάδα χωρίς
χρηματοδότη. Μόνο την επιθυμία μου μπορώ να εκφράσω αυτήν τη στιγμή: Θέλω να είναι καλά ο κ. Σαββίδης, να του πηγαίνουν όλα καλά, για να μας στηρίζει και να έχει την όρεξη να μας στηρίζει... Είναι ο ευεργέτης της ΚΑΕ, το έχω αναφέρει πολλές φορές. Μιλάμε με γεγονότα, κανείς άλλος δεν έχει ενδιαφερθεί για την εταιρεία. Πριν τρία χρόνια, καλέσαμε παλιούς παράγοντες, φιλάθλους και όποιον ήθελε, για αυτή τη συζήτηση, για να βρεθεί κάποιος χρηματοδότης. Το αποτέλεσμα, ήταν απογοητευτικό... Ήρθαν γύρω στα 30 άτομα και πουλήσαμε 1 διαρκείας. Και τώρα να τους μαζέψουμε, το αποτέλεσμα θα είναι ίδιο. Η κατάσταση έξω μπορεί να είναι και χειρότερη από τότε. Σε κανένα δεν περισσεύουν τα χρήματα, από αυτούς που γνωρίζουμε εμείς. Οι ομάδες που έχουν χρηματοδότη αυτή τη στιγμή, είναι πολύ τυχερές».

Για το λόγο που αποφάσισε να εκφραστή τη δεδομένη χρονική στιγμή: «Ήθελα να κάνω αυτή τη συζήτηση καιρό, υπάρχουν πολλοί που ίσως δε γνωρίζουν την πραγματικότητα. Αν έχουν τη λάθος εντύπωση για εμάς, μόνο η ίδια η ομάδα μπορεί να υποφέρει. Σήμερα, εκφράζω τις απόψεις μου. Οι ομάδες, στον επαγγελματικό αθλητισμό, που έχουν εξαφανιστεί, είναι αυτές που είχαν κακή διαχείριση. Από ήττα, δεν εξαφανίστηκε καμία ομάδα! Εξαφανίζονται ομάδες μόνο από κακή διαχείριση. Ξεχνάμε ότι είμαστε διοίκηση Πρωτοδικείου. Μπήκαμε στο άρθρο 99 και βγήκαμε. Όταν μπήκαμε δε μας έδιναν ούτε 5% για να βγούμε. Πρέπει να τα ξέρουμε αυτά, για να μην τα καταστρέψουμε όλα σε μία ημέρα».

Για το λόγο που χάνει η ομάδα από ομάδες που δεν είναι έμπειρες: «Στο φετινό πρωτάθλημα, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, υπάρχουν αρκετές ομάδες που λέμε ότι είναι άγνωστες, αλλά αυτό δεν έχει σημασία, γιατί έχουν δημιουργηθεί συγκροτήματα με καλή οικονομική κατάσταση. Η διαφορά δεν είναι μεγάλη. Απευθύνονται στην ίδια αγορά ξένων παικτών, με αποτέλεσμα να κάνουν μια δυνατή ομάδα, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να κερδίσει ένα παιχνίδι στις λεπτομέρειες. Την αγορά τη δημιουργούν οι χρηματοδότες των ομάδων. Τα τελευταία χρόνια, εμφανίστηκαν ιδιοκτήτες σε μεγάλες ομάδες, δημιουργήθηκαν απαιτήσεις στην αγορά. Αυτή την αγορά, εμείς δεν μπορούμε να την ακολουθήσουμε αυτή τη στιγμή. Η ομάδα μπάσκετ, όπως είναι το σύστημα στην Ελλάδα, χρειάζεται χρηματοδότη για να ανέβει αγωνιστικό επίπεδο. Δεν εννοώ να σπαταλιούνται χρήματα, αλλά να μπορείς να αλλάξεις έναν παίκτη. Το πρωτάθλημα, λοιπόν, είναι πολύ ανταγωνιστικό και οι περισσότερες ομάδες είναι στο ίδιο επίπεδο».


Για το αν θυμώνει με κάποια αποτελέσματα της ομάδας και για το τι περιμένει από αυτόν φετινό ΠΑΟΚ: «Η εξυγίανση έχει περάσει στην επιβίωση. Το συναίσθημα της νίκης και της ήττας είναι συναίσθημα φιλάθλου. Θα ήθελα να έχω αυτή την πολυτέλεια. Η λογική μου πρέπει να είναι ψυχρή. Έχουμε πει ότι αυτή η ομάδα πρέπει να είναι ανταγωνιστική, όπως και είναι. Οι τραυματισμοί είναι κάτι απρόβλεπτο και υπάρχου, δυστυχώς. Θα προσπαθήσουμε να διορθώσουμε τα πράγματα, να επανέλθουν οι τραυματίες και θα δούμε ό,τι πρέπει να κάνουμε από εκεί πέρα. Δεν είναι θέμα οικονομικό το να γίνει μια αλλαγή. Δεν έχουμε ακόμα ολοκληρωμένο ρόστερ. Εγώ δεν μπορώ να έχω άποψη για το ρόστερ μας, χωρίς τον καλύτερο παίκτη της ομάδας (σ.σ. Μαργαρίτη). Δεν κατάφερε να είναι μαζεμένη η ομάδα από την πρώτη της μέρα. Είναι πολύ λεπτό ζήτημα η αλλαγή στο ρόστερ, γιατί και οι υπόλοιποι που παίζουν είναι άνθρωποι. Ψάχνοντας την απόφαση σου και αν χρειάζεσαι παίκτη, πρέπει να σκεφτείς και αυτόν που έχεις. Υπάρχουν ιδέες και σκέψεις».

Για το αν ο ίδιος έχει κουραστεί και τη συνέχεια του: «Προσωπικά, μπορώ και άλλα 100 χρόνια να είμαι εδώ. Δεν έχω κανένα ψυχολογικό βάρος. Το χαίρομαι απεριόριστα, γιατί κάνουμε κάτι. Πάντα το σωστό, είναι το πιο δύσκολο για να γίνει. Το σωστό, σημαίνει ότι δεν κάνεις δημόσιες σχέσεις. Εμείς από την πρώτη μέρα, μειώνουμε τον προϋπολογισμό και βλέπουμε τη στρατηγική της ομάδας. Θέλουμε δε θέλουμε, πρέπει να συνεχίσουμε. Μια διοίκηση Πρωτοδικείου δε μπορεί να αλλάξει κάτι. Μόνο ένας χρηματοδότης, που για κάποιο δικό του λόγο μπορεί να θέλει μια ομάδα, μπορεί να το κάνει αυτό».

Για το αν η ίδια η ομάδα μπορεί να στρέψει το βλέμμα σε κάποιον να τη στηρίξει και για το αν υπάρχει περιθώριο αλλαγών: «Τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοση της ομάδας προέρχονται από το νεαρό της ηλικίας παικτών μας και τους τραυματισμούς. Δεν είχαμε ξεκάθαρη εικόνα, από την πρώτη μέρα, για το τι μπορεί να κάνει αυτή η ομάδα. Συζητιούνται οι αλλαγές και οι προσθήκες, για ό,τι μπορεί να γίνει στο δικό μας πλαίσιο. Ερχόμενος σε ένα γήπεδο, πας για το άθλημα. Δεν πας σε ένα γήπεδο, μισώντας την άλλη ομάδα. Έχουμε λάθος νοοτροπία. Αγαπώντας το άθλημα, ξέρεις τι βλέπεις. Είμαι πολύ ευχαριστημένος με τα 1.000 άτομα που έρχονται στα παιχνίδι μας. Έρχονται συνέχεια, είναι σε διαφορετικό επίπεδο. Αντιμετωπίζουν τη νίκη και την ήττα με τον ίδιο τρόπο. Είναι μια πολύ καλή βάση για να δημιουργηθεί μια νέα γενιά φιλάθλων. Οι ΚΑΕ πρέπει να δημιουργούν τις όμορφες προϋποθέσεις για να έρχεται στο γήπεδο αυτός ο κόσμος. Είδατε προχθές πόσο ωραία ήταν τα γενέθλια που κάναμε σε μικρή φίλαθλό μας…»

Για το που βρίσκεται οικονομικά η ΚΑΕ: «Επειδή η ΚΑΕ είναι ανώνυμη εταιρεία, έτσι εύκολα τα στοιχεία δε λέγονται. Υπάρχει ισολογισμός, κάθε ενδιαφερόμενος παίρνει όποια πληροφορία χρειάζεται. Δεν μπορεί να έρθει κάποιος για 10 μέρες και μετά να εξαφανιστεί. Όποιος έρθει με ορκωτούς λογιστές, μέσα σε μία εβδομάδα μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Δεν υπάρχει κίνδυνος πτώχευσης. Μέχρι να βγούμε από το άρθρο 99, κάθε μήνα, μόνο εμείς ξέραμε τι περνούσαμε... Πιστεύω ότι τα ανοίγματα των μεγάλων ομάδων στην Ελλάδα, είναι μεγαλύτερα από το άνοιγμα του ΠΑΟΚ, αλλά αυτές οι ομάδες έχουν ιδιοκτήτη».

Για το αν έχει εξαντληθεί κάθε δυνατότητα να έρθουν οι ενεργοί φίλαθλοι στο γήπεδο: «Δε νομίζω ότι υπάρχει συνταγή. Νομίζω ότι υπάρχει συνταγή για να φέρεις καινούργιο κόσμο στο γήπεδο. Οταν ακούω για τη δεκαετία του 1990, την κόβω τη συζήτηση, γιατί σημαίνει ότι δε βλέπεις το μπάσκετ τώρα. Δε θέλω να κρεμάσουμε τη φανέλα μου στην οροφή, γιατί θα τη φοράει ο παικταράς των επόμενων γενιών. Δε θέλω να με ρωτούν για το παρελθόν. Θέλω να λέμε για τους παίκτες του παρόντος».

Για το ότι ποδόσφαιρο στον ΠΑΟΚ κυριαρχεί επικοινωνιακά: «Ο φίλαθλος είναι του ποδοσφαίρου και όπου υπάρχει επιτυχία. Αυτό που δεν έχουμε πετύχει εμείς, είναι να κάνουμε ένα μπασκετικό κοινό. Χρειάζεται δουλειά σε αυτό. Στις οργανωμένες ευρωπαϊκές ομάδες, αυτές οι θέσεις είναι επαγγελματικές, είναι επιστήμη. Πρέπει να έχεις ειδικούς ανθρώπους, εμείς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τη δυνατότητα».

Για το αν θα γίνει μεταγραφική κίνηση αφού επιστρέψει ο Μαργαρίτη: «Είναι μεγάλη συζήτηση. Παρακολουθούμε την αγορά, αλλά τα περιθώρια μας είναι πολύ στενά. Οταν ένας παίκτης παίζει στην ομάδα μας, για εμάς δεν υπάρχει καλύτερος από αυτόν. Του έχουμε εμπιστοσύνη».

Για το ποιο είναι το άμεσο “αύριο” της ομάδας: «Αυτό που μπορεί να κάνει η ομάδα, είναι να δημιουργήσει καινούργιους φιλάθλους. Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε. Υπάρχει μεγάλη υποδομή, στα παιδιά από 15 ετών και πάνω. Για να τους προσεγγίσεις στο γήπεδο, πρέπει να έχεις και άλλες παροχές, κάτι που τώρα δεν έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε».

Για την περίπτωση του Λουκά Μαυροκεφαλίδη: «Υπήρξε επαφή. Δεν ήξερε, τη στιγμή που μιλήσαμε, αν ήθελε να πάει στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Τότε επιθυμούσε το εξωτερικό, αλλά ακόμα δεν έχει καταλήξει. Υπήρξε μεγάλη επιθυμία από την ομάδα, γιατί πιστεύαμε ότι μπορεί να αλλάξει το επίπεδό μας. Δεν είχαμε μπει στο λεπτό οικονομικό θέμα. Μιλήσαμε μόνο για επιθυμία. Δεν μπορώ να σας πω τώρα, αν θα εξελιχθεί».

Για το στυλ μπάσκετ της ομάδας που δεν άλλαξε: «Σας αρέσει η νίκη με 93 πόντους ή η νίκη με 65 πόντους. Τα μεγάλα σκορ δίνουν το δικαίωμα σε όλους να κερδίσουν. Σχεδόν κάθε παιχνίδι, έχει άλλο στυλ. Ανάλογα από το τι επιτρέπει η διαιτησία, πως παίζει η άλλη ομάδα, σε τι μέρα είναι οι παίκτες. Έχει γίνει προσπάθεια για αλλαγή του στυλ, αλλά στην Ελλάδα και στο Champions League, παίζουν ένα συγκεκριμένο μπάσκετ. Για να αλλάξεις το στυλ, πρέπει να σε πάει και το παιχνίδι από μόνο του. Είναι πολλές λεπτομέρειες που παίζουν ρόλο. Είναι πολύ μεγάλη συζήτηση. Είναι και θέμα παικτών, η αυτοπεποίθηση που έχουν. Δεν μπορείς να υπολογίσεις που θα πάει το παιχνίδι».

Για τη συμμετοχή στην Ευρώπη και τα αποτελέσματα που φέρνουν στο πρωτάθλημα και τις αλλαγές: «Δυστυχώς, είχαμε τους τραυματισμούς και στην απώλεια Ελληνα παίκτη, δεν μπορείς να τον αλλάξεις. Στον τραυματισμό του Πέινερς περιμέναμε να γυρίσει πιο γρήγορα. Για να παίξεις σε Ελλάδα και Champions League, χρειάζεται να έχεις πολύ μεγάλο ρόστερ και παίκτες έμπειρους. Δυστυχώς, εμείς δεν μπορούμε να το υποστηρίξουμε οικονομικά. Γίνεται υπερπροσπάθεια για να είναι ανταγωνιστική η ομάδα σε όλα τα παιχνίδια».

Για το Basketball Champions League: «Είναι πολύ ευχαριστημένοι οι άνθρωποι της διοργάνωσης. Από χορηγίες, από κόσμο, από τα ΜΜΕ. Μας έχουν δείξει κάποια πράγματα. Υπάρχει υψηλό αγωνιστικό επίπεδο, σε μια διοργάνωση που είναι μόνο η αρχή. Το βασικό στη διοργάνωση είναι τα χρήματα που δε δίνουμε, αλλά εισπράττουμε. Στο Eurocup έπρεπε να δαπανήσεις το Σεπτέμβριο χρήματα για να συμμετέχεις. Εδώ αυτό δεν υπάρχει και έχεις και κάποια έσοδα που βοηθούν. Το επίπεδο είναι πολύ υψηλό και τώρα που λείπουν οι καλές ισπανικές και ρωσικές ομάδες, βλέπω 15-20 ομάδες να διεκδικούν θέση στο φάιναλ φορ. Αρέσει στους διοργανωτές αυτός ο ανταγωνισμός».

Για την πρόσφατη παρουσία του στη Γενεύη, για τη συγκέντρωση προέδρων ΚΑΕ για το Champions League: «Μας εξήγησαν κάποια πράγματα για τη διοργάνωση, ήταν εποικοδομητικό. Δεν είχα πάει ξανά στην πόλη από το 1991 που είχαμε κατακτήσει το ευρωπαϊκό Κύπελλο… Δε θέλω να μιλάω για το παρελθόν, όμως, θέλω να προχωράμε μπροστά και να κοιτάμε την ομάδα του σήμερα…»



Συνεχίζεται η άνοδος της τιμής του ελαιόλαδου
Συνεχίζεται η άνοδος της τιμής του ελαιόλαδου
ATP: Ο Τζόκοβιτς στην κορυφή για 417η εβδομάδα, στο Νο11 ο Τσιτσιπάς
ATP: Ο Τζόκοβιτς στην κορυφή για 417η εβδομάδα, στο Νο11 ο Τσιτσιπάς
Λάτσιο: Εποχή Τούντορ στην ομάδα της Ρώμης
Λάτσιο: Εποχή Τούντορ στην ομάδα της Ρώμης
Σαρακοστή: Τα οφέλη της νηστείας για τον οργανισμό και τα δημοφιλέστερα τρόφιμα
Σαρακοστή: Τα οφέλη της νηστείας για τον οργανισμό και τα δημοφιλέστερα τρόφιμα
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved