«Να τη λυτρώσει ο υποβιβασμός»

«Να τη λυτρώσει ο υποβιβασμός»

Τον απολογισμό της φετινής, απογοητευτικής, χρονιάς για την ΑΕΚ έκανε μέσω της εφημερίδας «Κιτρινόμαυρη Ώρα» ο Δήμος Ντικούδης. 

Ο 34χρονος φόργουορντ αναφέρθηκε στα προβλήματα της φετινής σεζόν, που οδήγησαν στον υποβιβασμό, αλλά και την κατάσταση του ελληνικού μπάσκετ γενικότερα, στην αποχώρηση του Γιάννη Φιλίππου και στο μέλλον του στην ομάδα. Αναλυτικά, τα όσα είπε...

-Πώς πήρες την απόφαση το καλοκαίρι να επιστρέψεις στην 
«Είχα διάφορες προτάσεις το καλοκαίρι, πιο σίγουρες, αλλά προτίμησα την ιατί λειτούργησε το συναίσθημα. Πείστηκα και για το πλάνο της διοίκησης και των προπονητών. Δεν επιβεβαιώθηκε όμως και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Η αλήθεια είναι πως την πίστευα την ομάδα, ήμουν σίγουρος πως θα πηγαίναμε καλά. Ήθελε λίγο χρόνο να δέσει, καθώς είχε ταλέντο. Από τα Χριστούγεννα και μετά, όμως, υπήρξε διάλυση. Κάναμε προπονήσεις με έξι άτομα. Μετά δημιουργήθηκε ξανά ρόστερ με την προσθήκη ξένων παικτών χαμηλότερης ποιότητας. Αν περίμενα πως θα παλεύει για την παραμονή δεν θα ερχόμουν».

-Πώς ένιωσες όταν έμαθες για τη νίκη του Ηλυσιακού στη Ρόδο, που σήμανε και τον υποβιβασμό της ΑΕΚ στην Α2;
«Όλα μαζί τα άσχημα συναισθήματα σε… κοκτέιλ με κυρίευσαν. Λύπη, εκνευρισμός, στεναχώρια, απάθεια.. Όλα μαζί».

-Μέσα στη χρονιά σκέφτηκες κάποια στιγμή να τα βροντήξεις και να φύγεις;
«Υπήρξαν πολλές στιγμές που σκέφτηκα ότι πάει χαμένος ο κόπος μου. Δεν σκέφτηκα να φύγω, αλλά απογοητευόμουν. Όταν πας για προπόνηση και λείπουν δύο-τρεις παίκτες. Όταν υπάρχουν τόσες δυσκολίες. Αναρωτιόμουν αν αξίζει τον κόπο».

-Φοβάσαι μήπως η ΑΕΚ αργήσει να ορθοποδήσει ξανά και να επιστρέψει στην Α1;
«Δεν το φοβάμαι. Τα τελευταία χρόνια η ΑΕΚ ήταν συνεχώς σε περιπέτειες. Μπορεί τώρα να είναι άσχημο και δύσκολο για όλους, αλλά στην πορεία μπορεί να αποβεί καλύτερο για την ομάδα. Ελπίζω να τη λυτρώσει ο υποβιβασμός. Έχω την ελπίδα πως θα επιστρέψει ισχυρή. Εκεί που ανήκει. Στα καλά της χρόνια. Κανέναν δεν αντιπροσωπεύει μια ΑΕΚ που παλεύει για την παραμονή της. Ούτε παίκτες νυν και πρώην, ούτε τους φιλάθλους, ούτε κανέναν. Μακάρι όλα να πάνε καλά και να επιστρέψει σύντομα εκεί που ανήκει».

-Τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στον κόσμο της 
«Ο κόσμος μάς βοήθησε στα ματς που είχαμε ανάγκη. Χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη. Ξέρω ότι είναι πικραμένος. Η ομάδα έχει μικρύνει, βάσει βαθμολογίας και κατηγορίας. Η ΑΕΚ, όμως, όμως είναι ιδέα. Βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Πιστεύω πως θα γίνει ξανά Βασίλισσα εφόσον ο κόσμος συσπειρωθεί δίπλα της».

-Ξεκίνησες τη σεζόν σαν να είναι η τελευταία σου. Τώρα, υστερα από αυτή την εκπληκτική σεζόν, μήπως άλλαξες γνώμη;
«Δεν ξέρω. Θέλω να καθαρίσει λίγο το μυαλό μου. Οι συνθήκες κάθε χρόνο γίνονται χειρότερες. Θα το σκεφτώ…».

-Αν σου προτείνανε να ακολουθήσεις την ΑΕΚ στην Α2 ή τη Β’ Εθνική και να ηγηθείς της αντεπίθεσής της είτε ως παίκτης είτε ως προπονητής είτε από κάποιο διοικητικό πόστο, τι θα απαντούσες;
«Προπονητής δεν γίνομαι με τίποτα. Δεν έχω σκοπώ να μπω στο τρελάδικο. Όλα τα άλλα τα συζητάμε. Ό,τι είναι να γίνει θα πρέπει να είναι σοβαρό. Ακόμη και σε χαμηλότερη κατηγορία μόνο η φανέλα δεν αρκεί».

-Πώς γίνεται να λυθεί το διοικητικό πρόβλημα της ΑΕΚ, από τη στιγμή που δεν βρίσκεται κάποιος ισχυρός επιχειρηματίας του βεληνεκούς του Γιάννη Φιλίππου;
«Το καλύτερο θα ήταν να βρεθεί κάποιος άνθρωπος που να εμπνέει. Να βγει μπροστά και να πάρει την ομάδα στην πλάτη του. Μακάρι… Αλλά και πάλι δεν είναι τόσο δύσκολο να βρεθούν πέντε άνθρωποι που να θέλουν να διαφημιστούν μέσω της ΑΕΚ...».

-Εσύ που γνώρισες τον Γιάννη Φιλίππου πού πιστεύεις ότι οφείλεται η στάση του από το 2005 κι έπειτα;
«Είναι μεγάλο μυστήριο η ιστορία με τον κ. Φιλίππου. Την εποχή που σταμάτησε να ασχολείται με την ομάδα εκείνη ήταν στο πικ της. Είχαμε πάρει πρωτάθλημα, κύπελλα και ευρωπαϊκό. Παίζαμε τελικούς Ευρωλίγκα. Είχε έναν εκπληκτικό κορμό Ελλήνων παικτών. Αν μέναμε μαζί όλοι μαζί θα είχαμε κάνει μεγάλα πράγματα. Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί αποστασιοποιήθηκε. Αυτό που νιώθουμε όλοι όσοι περάσαμε από την κείνη την εποχή είναι ότι χάθηκε μια τεράστια ευκαιρία. Δεν μιλάω μόνο για τους μεγάλους, αλλά κυρίως για τα πιο νέα παιδιά, όπως ο Ζήσης ο Ταπούτος, ο Τσιάρας και Μπουρούσης. Ένας κορμός Ελλήνων που με δύο-τρεις καλές προσθήκες ξένων θα ήταν σούπερ. Πουληθήκαν όλοι οι παίκτες, κάποιοι ακριβά και κάποιοι φτηνά και η λλαξε επίπεδο».

-Μετά την ουσιαστική φυγή Φιλίππου επήλθε η πτώση της ΑΕΚ. Γιατί;
«Όλοι όσοι ασχολήθηκαν με την ομάδα έχουν βάλει το χεράκι τους. Το θέμα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μια ου δεν μπορεί να βρει μια ισχυρή διοίκηση. Είναι μια ομάδα με τεράστιες επιτυχίες και λαό. Πρέπει να βρεθεί λύση. Και πριν τον Φιλίππου υπήρχαν δυνατά ονόματα σαν πρόεδροι και χορηγοί. Πλέον, τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα. Τα μπάτζετ έχουν πέσει αρκετά. Η είσοδος 2-3 επιχειρηματιών μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα».

-Γιατί αυτό δεν έγινε από φέτος;
«Όπως αποδείχθηκε, δεν μπορούσε να γίνει φέτος. Στην αρχή υπήρξαν κάποιοι άνθρωποι που τάχα ενδιαφέρονταν, αλλά έφυγαν»…

-Ποια η άποψή σου για τον Μπάμπη Καραμανλή;
«Ξέρω ότι προσπαθεί. Ότι αγαπά την ΑΕΚ και τρέχει γι’ αυτή. Έχει κάνει λάθη. Πρέπει να προσεγγίσει κάποια άτομα. Είναι δύσκολο για έναν άνθρωπο όπως ο Καραμανλής, με τις οικονομικές του δυνατότητες, να κρατήσει την ομάδα».

-Τι συνέβη και επήλθε το… μοιραίο;
«Παίξαμε ματς χωρίς ξένους. Η ομάδα έχασε έδαφος και βρέθηκε να παίζει για την παραμονή της. Ακολούθησαν προσθήκες άλλων παικτών χαμηλότερης ποιότητας.  Πέρα από τις κακές επιλογές ήμασταν και άτυχοι. Ακόμη και ο Μπόιντ, που ήρθε ως τελευταία αλλαγή, τραυματίστηκε και έπαιξε ελάχιστα. Όποια ομάδα καταφέρει να βρει κάποιους καλούς ξένους και τους κρατήσει ως το τέλος της χρονιάς, θα πετύχει το στόχο της. Όποια δεν το κάνει αντιμετωπίζει προβλήματα. Το δικαίωμα παρουσίας έξι ξένων μάς γύρισε μπούμερανγκ. Οι αλλαγές δεν είχαν θετική έκβαση. Δεν θέλω να τα φορτώσω στους ξένους, αλλά αυτή είναι η αλήθεια».

-Τα οικονομικά προβλήματα δεν επηρέασαν την ομάδα και την απόδοσή της;
«Οι Έλληνες παίκτες είπαμε πως θα παίξουμε μέχρι τέλους και από εκεί και πέρα ο καθένας θα δει τι θα κάνει. Δεν κάναμε αποχή ή απεργία. Ούτε καν πέρασε από το μυαλό μας. Σε μια ομάδα, βέβαια, δεν είναι μόνο οι Έλληνες, αλλά και οι ξένοι. Όταν πας στην προπόνηση και λείπουν τέσσερις ξένοι ή έρχονται στο ματς χωρίς όρεξη δεν είναι εύκολο να κερδίσεις».

-Πώς βλέπεις το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ;
«Ό,τι θέλει κάνει ο καθένας. Όποιος θέλει πληρώνει, όποιος δεν θέλει δεν πληρώνει. Ασχολήθηκα 2-3 χρόνια με τον ΠΣΑΚ. Βρισκόμαστε σε κατηφόρα και δεν ξέρω αν θα σταματήσει κάπου».

-Το άθλημα έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση;
«Η οικονομική κρίση ταλαιπωρεί όλο τον κόσμο, αλλά στο μπάσκετ αποτελεί μια καλή δικαιολογία για τους διοικούντες να μην πληρώνουν. Να βάζουν χρήματα στην τσέπη. Κάθε χρόνο μειώνουν τα συμβόλαια και κάθε χρόνο πληρώνουν τα μισά. Τι ρόλο βαράνε αυτοί που διοικούν το μπάσκετ; Μας έχουν ήδη ξεπεράσει Γαλλία, Τουρκία, Γερμανία κ.τ.λ. Δεν μιλάμε καν για την Ισπανία και την Ιταλία. Για να μπει μπροστά κάποιος με γνώσεις και αγάπη για το άθλημα θα πρέπει να φύγουν αυτοί που κάνουν τώρα το κουμάντο».



Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Επανέρχεται η Γαλατασαράι για τον Ερικσεν
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Επανέρχεται η Γαλατασαράι για τον Ερικσεν
Πολωνία: Ενισχύει με στρατό τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Πολωνία: Ενισχύει με στρατό τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Ιβάνα Κνολ: Η πιο διάσημη οπαδός του Μουντιάλ «ζεσταίνεται» για το Euro 2024 (pics)
Ιβάνα Κνολ: Η πιο διάσημη οπαδός του Μουντιάλ «ζεσταίνεται» για το Euro 2024 (pics)
Ντάνι Άλβες: «Πάρταρε» μέχρι τα ξημερώματα μετά την αποφυλάκισή του
Ντάνι Άλβες: «Πάρταρε» μέχρι τα ξημερώματα μετά την αποφυλάκισή του
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved