Σαν τη… μύγα μες στο γάλα (ph)

Σαν τη… μύγα μες στο γάλα (ph)

Ο πρωταρχικός στόχος του νεοφώτιστου στην Α1 Ίκαρου, επιτεύχθηκε και οι πρωταγωνιστές μιλούν και φωτογραφίζονται στο Onsports, πλέον πιο χαλαροί.

Μπορεί στις μέρες μας το «πληρώνομαι στην ώρα μου», να αποτελεί πολυτέλεια και… είδος προς εξαφάνιση, μιας και η οικονομική κρίση έπληξε σε μεγάλο βαθμό και το χώρο του μπάσκετ, για τον Ίκαρο όμως αυτό δεν ισχύει.

Η ομάδα της Καλλιθέας, αν και νεοφώτιστη κατάφερε σχετικά γρήγορα να εξασφαλίσει την παραμονή της στην Α1 και το κυριότερο; Αποτέλεσε ένα φωτεινό παράδειγμα και μια ελπίδα ότι υπάρχουν ακόμη και σήμερα, σωματεία υγιή, που πληρώνουν την 1η του μήνα!!!

Ο Ίκαρος ήταν «σαν τη μύγα μες στο γάλα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και ο Άρης Λυκογιάννης, ο άνθρωπος που τον οδήγησε στα… μεγάλα σαλόνια την περσινή σεζόν και έκανε μαζί του τα πρώτα του βήματα στην Α1, με απόλυτη επιτυχία. Ο Έλληνας τεχνικός αλλά και οι πρωταγωνιστές της ομάδας, παραδέχονται ότι επίτευξη του στόχου δεν ήταν εύκολη υπόθεση, αλλά αυτό τους γέμισε ακόμη μεγαλύτερη ικανοποίηση στο φινάλε.

Άρης Λυκογιάννης

-Η εμπειρία σου να κοουτσάρεις στην Α1 για πρώτη φορά πώς ήταν;
«Διαφορετικά από τα προηγούμενα χρόνια, σίγουρα. Μεγαλύτερη πίεση, μεγαλύτερο άγχος και το κυριότερο είναι ότι έπρεπε να μπω στη ψυχολογία και τη νοοτροπία παικτών που προέρχονται από ξένα κράτη. Σε γενικές γραμμές ήταν καλή εμπειρία για όλους μας, παίξαμε σε γήπεδα που δεν είχαμε αγωνιστεί ξανά, αντίπαλοι με μεγάλες ομάδες, με μεγάλους παίκτες. Μετά την πρώτη κρυάδα που πήραμε, νομίζω ότι προσαρμοστήκαμε γρήγορα».

-Ήσασταν τυχεροί και στο θέμα των ξένων…
«Ήμασταν πάρα πολύ τυχεροί, αλλά το ψάξαμε και πολύ. Ήταν συνδυασμός δύο πραγμάτων. Καλοί παίκτες και καλοί χαρακτήρες. Είναι ένα ρίσκο, όταν παίρνεις δύο ρούκι παίκτες, διότι και ο Μακ Αλάρνεϊ και ο Τόμπσον, είναι δύο παιδιά που πρώτη φορά έπαιζαν στην Ευρώπη, αλλά αποδείχθηκαν πολύ καλές επιλογές».

-Που κρίθηκε πιστεύεις η παραμονή;
«Στον πολύ καλό πρώτο γύρο που είχαμε. Κάναμε έξι νίκες, με το που ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος πετύχαμε την έβδομη, οπότε αποβάλαμε το μεγάλο άγχος, σχετικά γρήγορα. Πάντως, όσο είχαμε την πίεση, νομίζω ότι λειτουργούσαμε πολύ καλύτερα. Σκεπτόμενοι ότι πρέπει να βρούμε νίκες για να μείνουμε μακριά από τη ζώνη του υποβιβασμού, μέναμε σε εγρήγορση».

-Ποια ήττα σας «πόνεσε» περισσότερο;
«Με τον Πανιώνιο και το Μαρούσι. Αν τα είχαμε πάρει αυτά τα ματς θα ήμασταν στα πλέι οφ. Κερδίζαμε εκτός έδρας τον Πανιώνιο και έγινε ένα φάουλ στα δύο δευτερόλεπτα και χάσαμε στην παράταση ένα ματς που ήμασταν καλύτεροι και δικαιούμασταν να το κερδίσουμε. Με το Μαρούσι είχαμε τον τραυματισμό του Καλαμπόκη και του Μακ Αλάρνεϊ κατά τη διάρκεια του ματς και πάλι χάσαμε στις λεπτομέρειες. Μετά αντιμετωπίσαμε εκτός έδρας τον Ολυμπιακό, τον Πανελλήνιο, εντός τον ΠΑΟΚ και κάναμε συνεχόμενες ήττες. Όταν έφτασε, όμως η κρίσιμη ώρα, πετύχαμε τη νίκη επί του Περιστερίου και τότε λύθηκε η ομάδα. Στη συνέχεια επικρατήσαμε της Καβάλας, του Ηρακλή. Περισσότερο ψυχολογικό ήταν το πρόβλημα και όχι τόσο αγωνιστικό».

-Απογοητευτήκατε την περίοδο που η ομάδα έκανε έξι συνεχόμενες ήττες;  Είχαν γραφτεί και διάφορα, ότι είσαι υπ’ ατμόν. Υπήρχε όντως θέμα;
«Όχι, κανένα. Κάποιοι ίσως θα ήθελαν να υπάρξει θέμα, αλλά δεν τέθηκε ποτέ κάτι τέτοιο. Δεν θα έλεγα ότι απογοητεύτηκα. Και η… αγωνιστική κοιλιά που κάναμε ήταν ακόμη μια εμπειρία για όλους μας και ήταν αναμενόμενο να συμβεί. Το θέμα ήταν να μπορέσουμε να διαχειριστούμε μια τέτοια κατάσταση. Να καταφέρουμε δηλαδή να βγούμε από την ψυχολογική πίεση που νιώθαμε, διότι ήταν δεδομένο ότι η ομάδα δεν ήταν σε διαδικασία να μπει σε… περιπέτειες. Και επί της ουσίας δεν υπήρξε χρονική στιγμή, που να μην είμαστε δύο βαθμούς διαφορά από τις ομάδες που βρίσκονταν στη ζώνη του υποβιβασμού».

-Η φιλοσοφία σου ποια είναι. Τι ήταν αυτό που προσπάθησες να περάσεις στους νέους κυρίως παίκτες;
«Δεν αλλάξαμε και πολύ την εικόνα της ομάδας. Κρατήσαμε πολλά παιδιά από την Α2, στην προσπάθεια να έχουμε ένα βασικό κορμό. Πήραμε Αμερικάνους παίκτες που ήταν ρούκι και θα ταίριαζαν κάπως στο νεανικό στιλ της ομάδας. Ουσιαστικά δηλαδή, οι πιο έμπειροι παίκτες του Ίκαρου ήταν ο Καλαμπόκης, ο Αγαδάκος, ο Κράσιτς και ο Φαλέκας. Θέλαμε να ξεκινήσουμε από νωρίς την προετοιμασία μας για να αποκτήσει χαρακτήρα η ομάδα. Το διάστημα που οι περισσότερες ομάδες ψάχνονταν, εμείς είχαμε ολοκληρώσει ήδη το ρόστερ μας και δουλεύαμε. Με αποτέλεσμα να κάνουμε ένα πολύ καλό πρώτο γύρο. Πάντως, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην Α1 και αυτό ήταν μια ακόμη εμπειρία για μένα, η προετοιμασία για τις περισσότερες ομάδες, δεν υφίσταται επί της ουσίας. Και αυτό διότι προχωρούν σε αντικαταστάσεις παικτών και παρουσιάζουν τελείως διαφορετική αγωνιστική εικόνα στην πορεία».

-Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε;
«Το γήπεδο ήταν ένα πρόβλημα, δεδομένου ότι αλλάξαμε έδρα και μετακομίσαμε στη Γλυφάδα. Γνωρίζαμε ότι ουσιαστικά θα παίξουμε 26 εκτός έδρας παιχνίδια. Προσαρμοστήκαμε όμως πολύ γρήγορα. Φύγαμε από ένα μικρό γήπεδο και ήρθαμε σε ένα μεγάλο, το οποίο ξέραμε ότι δεν θα γέμιζε. Έρχεται κόσμος να παρακολουθήσει την ομάδα, αλλά είναι ουδέτερος. Δεν είναι οι φίλαθλοι που θα δημιουργήσουν καυτή ατμόσφαιρα, αλλά οι παίκτες το είχαν στο μυαλό τους και γι αυτό πήραμε και οκτώ ματς στην έδρα μας».

-Ποιες είναι οι προβλέψεις σου για τη νέα αγωνιστική σεζόν;
«Θα είναι μια μεταβατική χρονιά για το μπάσκετ γενικότερα. Ήδη, είδαμε τη φετινή χρονιά πάρα πολλές ομάδες να έχουν οικονομικά προβλήματα, είχαμε απεργίες παικτών και νομίζω ότι τα δεδομένα αυτή τη στιγμή είναι τέτοια, που δεν επιτρέπουν πολύ μεγάλες προσδοκίες γενικότερα».

-Ο Ίκαρος είναι μια ομάδα υγιής, χωρίς οικονομικά προβλήματα. Πόσο αυτό βοήθησε στο να πετύχετε τον πρωταρχικό σας στόχο;
«Το να είσαι πληρωμένος στην ώρα σου, είναι πολύ σημαντικό και αυτό βοήθησε πολύ τα παιδιά στο να αφοσιωθούν στο αγωνιστικό κομμάτι και μόνο. Από την άλλη, μερικές φορές όταν είσαι σαν… τη μύγα μες στο γάλα, σου δημιουργεί στο πίσω μέρος του μυαλού σου μια πίεση και υπάρχουν απαιτήσεις, από τη στιγμή που οι υπόλοιποι λειτουργούν κάτω από κακές συνθήκες. Δεν έχεις δικαιολογία, δηλαδή για να μην πηγαίνεις καλά. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που οι παίκτες είναι απλήρωτοι και παρ’ όλα αυτά παίζουν καλύτερα, διότι έχουν το άλλοθι και δεν αγχώνονται. Και αυτό το έζησα στο Σπόρτιγκ. Είναι δίκοπο μαχαίρι».

-Πώς θα χαρακτήριζες την ομάδα σου;
«Ο Ίκαρος είναι μια ομάδα καινούργια στις παραδοσιακές δυνάμεις που υπάρχουν στο χώρο του μπάσκετ, μαθαίνει από όλες τις διαδικασίες, παράλληλα όμως έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται πάρα πολύ γρήγορα στα δεδομένα όλων των κατηγοριών που αγωνίζεται και αυτό το δείχνει η πορεία της. Καθοδηγείται από έναν άνθρωπο (Δημήτρης Αγγελόπουλος), ο οποίος έχει παίξει και ο ίδιος μπάσκετ, κατανοεί κάποια πράγματα, έχει υπομονή, δεν ασκεί ιδιαίτερη μορφή πίεσης και δεν εμπλέκεται καθόλου στο αγωνιστικό κομμάτι. Παίρνει τις κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει το καλοκαίρι, όπου χτίζεται η ομάδα και από κει και πέρα τις στηρίζει. Δεν υπάρχουν τρελά οικονομικά δεδομένα στον Ίκαρο. Είναι προσαρμοσμένος στα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Υπάρχει όμως συνέπεια. Είναι να πληρωθείς τη Δευτέρα και ενημερώνεσαι από την Παρασκευή».

-Επιγραμματικά ποια είναι τα συναισθήματα που σου άφησε η φετινή χρονιά;
«Ξεκίνησε με μεγάλη προσμονή και ανυπομονησία. Περιμέναμε όλη αυτή τη νέα δοκιμασία να τελειώσει με έναν πολύ ευχάριστο τρόπο, όπως και έγινε. Η ομάδα πέτυχε το στόχο της, έφτασε σε διψήφιο αριθμό νικών, μεγάλο νούμερο για νεοφώτιστη ομάδα να φτάσει στις δέκα νίκες και ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις στο γήπεδό της με νίκη. Ότι είχαμε θέσει ως στόχο στην αρχή της χρονιάς το πετύχαμε. Μπορεί να δυσκολευτήκαμε, αλλά αυτό μας δίνει και μεγαλύτερη ικανοποίηση».

Ο Κατούφας αρχηγός και στις πλάκες

Το παρείστικο κλίμα, ήταν ένας από τους παράγοντες που βοήθησαν σημαντικά την ομάδα να πετύχει το στόχο της, όπως συμφώνησαν οι πρωταγωνιστές και μάλιστα το διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης με τον Σωτήρη Κατούφα να παίρνει δικαιωματικά τον τίτλο του αρχηγού και στις πλάκες και άξιο συμπαραστάτη τον Γιώργο Κερασοβίτη.

Λάζαρος Αγαδάκος

Η μαχητικότητα ήταν σύμφωνα με τον Λάζαρο Αγαδάκο, το στοιχείο που χαρακτήριζε τον Ίκαρο, αλλά κα το φιλικό κλίμα. «Ήρθα σε μια ομάδα που ως νεοφώτιστη, είχε ως πρωταρχικό στόχο την παραμονή. Εκείνο που μου άφησε προσωπικά η φετινή σεζόν, ήταν το παρείστικο κλίμα που είχε η ομάδα και αυτό ήταν πολύ καλό για την πορεία της. Ακόμη και όταν κάναμε κάποιες συνεχόμενες ήττες δεν μας έπιασε πανικός και σε αυτό μας βοήθησε πολύ ο προπονητής μας. Με πολλή δουλειά και συγκέντρωση καταφέραμε να διώξουμε όλες τις αρνητικές σκέψεις και να ανακάμψουμε. Την ομάδα τη χαρακτηρίζει η μαχητικότητά της. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχαμε πολλούς παίκτες με εμπειρία από την Α1, οπότε αυτό που μας κράτησε ήταν η άμυνα και η μαχητικότητα..
Επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας ήταν ότι δεν μας απασχολούσαν εξωαγωνιστικά ζητήματα. Η διοίκηση ανταποκρίθηκε πλήρως σε όσα είχε πει. Ότι έχει υπογράψει ο κάθε παίκτης, αυτό έγινε».

Γιάννης Καλαμπόκης

Για τον Γιάννη Καλαμπόκη, που άλλαξε περιβάλλον ύστερα από τρία χρόνια, «ήταν μια διαφορετική εμπειρία η φετινή σεζόν. Ήρθα σε μια νεοφώτιστη ομάδα και σκοπός ήταν να προσπαθήσω με την εμπειρία μου, να βοηθήσω τόσο αγωνιστικά όσο και σε διάφορα άλλα θέματα, κυρίως τα παιδιά που δεν είχαν παραστάσεις από την Α1. Βάσει και αποτελέσματος, τα καταφέραμε όλοι. Δείξαμε ένα πολύ καλό πρόσωπο, κυρίως στον πρώτο γύρο, αλλά και στο τέλος του πρωταθλήματος, πάλι βελτιώσαμε την αγωνιστική μας εικόνα. Κανείς δεν πίστευε με τη δουλειά που έχουμε κάνει και τις ώρες που έχουμε αφιερώσει στο γήπεδο, ότι θα υποβιβαστούμε. Από την άλλη, σίγουρα υπήρξε προβληματισμός όταν η ομάδα δεν πήγαινε καλά. Ωστόσο κάναμε πολύ αυστηρή αυτοκριτική, ο καθένας μόνος του, αλλά και όλοι μαζί. Προσπαθήσαμε να βρούμε τι φταίει και από αυτή τη συζήτηση όλοι βγήκαμε κερδισμένοι και περισσότερο ενωμένοι. Ο Ίκαρος σώθηκε γιατί έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια μέσα στο παρκέ, διότι έχει μια σταθερή διοίκηση, έναν πρόεδρο που είναι κοντά στην ομάδα, αγαπάει το μπάσκετ και αυτό το δείχνει έμπρακτα, τόσο με τη συνέπειά του στο οικονομικό κομμάτι, όσο και στον ψυχολογικό τομέα. Ο Ίκαρος είναι μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια διαρκώς εξελίσσεται. Και αυτή τη σεζόν συνέχισε στον ίδιο δρόμο. Φέτος εξασφάλισε την παραμονή της στην Α1 και τώρα στόχος είναι η καθιέρωση της σε αυτήν την κατηγορία».

Αλέξης Φαλέκας

Ο Αλέξης Φαλέκας ο οποίος προσέφερε τις υπηρεσίες του στην ομάδα για τρίτη συνεχόμενη σεζόν, είπε: «Τη φετινή περίοδο ο στόχος μας ήταν ξεκάθαρος. Θέλαμε την παραμονή και την εξασφαλίσαμε. Πέρυσι για παράδειγμα δεν είχαμε θέσει ως στόχο την άνοδο και προέκυψε στην πορεία. Σίγουρα η πίεση ήταν διαφορετική φέτος. Υπήρχαν παιδιά που έπαιζαν για πρώτη φορά στην Α1, αλλά και παιδιά που είναι έμπειρα και βοήθησαν στο να επιτευχθεί ο στόχος. Η ομάδα είναι μια οικογένεια και αυτό έπαιξε εξίσου σημαντικό ρόλο στην πορεία μας. Επίσης η δουλειά που κάναμε όλη τη χρονιά. Ο καθένας ανταποκρίθηκε στο ρόλο του, αλλά και η διοίκηση ήταν πάντα μαζί μας, ακόμη και στα άσχημα αποτελέσματα που είχαμε στο δεύτερο γύρο. Ποτέ δεν πάρθηκαν αποφάσεις εν θερμώ και στο τέλος δικαιωθήκαμε. Σίγουρα υπήρχε μια απογοήτευση όταν δεν πηγαίναμε καλά, όμως δεν μας πήρε από κάτω. Επειδή είχαμε κάνει ένα καλό πρώτο γύρο, είπαμε ότι δεν μπορεί να ξεχάσαμε το μπάσκετ μέσα σε ένα μήνα και επανήλθαμε». Τελειώνοντας έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Σωτήρη Κατούφα: «Είναι αρχηγός της ομάδας και μέσα στο γήπεδο και έξω από αυτό. Έχει εξαιρετικό χιούμορ».

Βαγγέλης Καράμπουλας- Σωτήρης Κατούφας

Το λόγο πήρε ο Βαγγέλης Καράμπουλας για να συμπληρώσει: «Για τον Κατούφα δεν υπάρχει νίκη, ήττα. Όταν είναι να κάνει την πλάκα θα την κάνει. Φοβερός ατακαδόρος και ετοιμόλογος».
Την ώρα που ο Κατούφας είχε γίνει το επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ των συμπαικτών του, ο ίδιος παρακολουθούσε  διακριτικά και πετούσε  που και που καμιά ατάκα, από εκείνες που συνηθίζει και ξεκαρδίζονταν όλοι στα γέλια. Ο Καράμπουλας όμως δεν πτοήθηκε και συνέχισε: «Το οικογενειακό κλίμα και οι καλές σχέσεις που είχαμε μεταξύ μας, βγήκαν και στο παρκέ. Δουλέψαμε σκληρά και ίσως να αξίζαμε και κάτι καλύτερο, αν δεν ήμασταν άτυχοι σε κάποια ματς. Δεν μας έχει λείψει τίποτα και αυτό είναι κάτι πρωτόγνωρο για τα τωρινά ελληνικά δεδομένα».

Ο Σωτήρης Κατούφας από την πλευρά του, ο οποίος είναι από τους πιο παλιούς παίκτες στην ομάδα, χαρακτήρισε τη χρονιά «άκρως επιτυχημένη. Πετύχαμε το στόχο μας, που ήταν η παραμονή. Κλείσαμε τη χρονιά με νίκη στο γήπεδό μας, που ήταν και αυτό ένας από τους στόχους. Είναι πολύ σημαντικό για μια νεοφώτιστη ομάδα να πετύχει δέκα νίκες», κατέληξε.

Χρήστος Πετροδημόπουλος

Ο Χρήστος Πετροδημόπουλος με τη σειρά του, τόνισε: «Το κλίμα έμεινε εξίσου καλό, όπως και πέρυσι. Η διοίκηση, δεν άλλαξε, όπως και ο προπονητής. Είμαστε η μοναδική ομάδα που πληρώνεται 1η του μήνα. Ο πρόεδρος κάνει αργά και σταθερά βήματα. Ξέρει που πατάει, δεν πετάει στα σύννεφα και στόχος του είναι να καθιερωθεί ο Ίκαρος στην Α1».

Φωτογραφίες: Γιώργος Μαργιούκλας



Formula 1: Poleman ο Φερστάπεν με επιβλητικό τρόπο! – Έκανε το «1-2» η Red Bull
Formula 1: Poleman ο Φερστάπεν με επιβλητικό τρόπο! – Έκανε το «1-2» η Red Bull
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε τις μάχες επιβίωσης στη Super League και Μάντσεστερ Σίτι - Τσέλσι
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε τις μάχες επιβίωσης στη Super League και Μάντσεστερ Σίτι - Τσέλσι
«Κόκκινη τρέλα» για τον Ολυμπιακό: Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων
«Κόκκινη τρέλα» για τον Ολυμπιακό: Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων
Παναθηναϊκός AKTOR: Μόνιμη γιορτή στο ΟΑΚΑ, επέστρεψαν τα παιδικά χαμόγελα!
Παναθηναϊκός AKTOR: Μόνιμη γιορτή στο ΟΑΚΑ, επέστρεψαν τα παιδικά χαμόγελα!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved