« Μου στέρησαν την ευκαιρία»

« Μου στέρησαν την ευκαιρία»

Ο Άγγελός Κορωνιός μίλησε για την καριέρα του, την απόφαση του να αναλάβει την ΑΕΚ  αλλά και ποιον προκρίνει ως φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος…

Αναλυτικά η συνέντευξη του Άγγελου Κορωνιού στην εφημερίδα «Βήμα»:

Ο κόσμος του μπάσκετ σας αναγνωρίζει ένα συναισθηματικό δέσιμο με την ΑΕΚ, μολονότι ως παίκτης αγωνιστήκατε μόλις δυο χρόνια στην Ένωση. Πως το αντιλαμβάνεστε αυτό;
- « Το δέσιμο δημιουργήθηκε γιατί φεύγοντας από το Περιστέρι είχα τεράστια δίψα για να κάνω πρωταθλητισμό και να κατακτήσω τίτλους. Τότε δεν υπήρχε η ευκολία που υπάρχει τώρα. Οι παίκτες ήταν δέσμιοι των δελτίων και γι αυτό έφυγα από το Περιστέρι 29 χρονών με μεσολάβηση του τότε προέδρου Αντρέα Κορασίδη. Είχα πολύ καλή σχέση μαζί του και με βοήθησε να πάρω τη μεταγραφή. Προτάσεις είχα και νωρίτερα, από τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, αλλά τότε οι παράγοντες συνήθιζαν να λένε «θα σου κρεμάσω το δελτίο στο ταβάνι και πήδα να το πιάσεις». Με τον Παναθηναϊκό μάλιστα είχα συμφωνήσει, αλλά χάλασε τη μεταγραφή το Περιστέρι»
Τι εννοείται λέγοντας «είχα συμφωνήσει»;
- «Είχα συμφωνήσει στα πάντα με τον Παναθηναϊκό, αλλά ο τότε πρόεδρος του Περιστερίου, Φίλιππός Κώτσης ζήτησε ένα κλειστό γυμναστήριο για να με αφήσει να υπογράψω με αποτέλεσμα να «τρελαθεί» ο κ. Παύλος Γιαννακόπουλος και να χαλάσει η μεταγραφή. Ήταν το καλοκαίρι του 96, μετά τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο του Παναθηναϊκού στο Παρίσι. Το θυμάμαι σαν τώρα γιατί ήμουν στο σπίτι του κ. Γιαννακόπουλου και είχα δει το τρόπαιο του πρωταθλητή Ευρώπης. Είχαμε συμφωνήσει σε όλα, αλλά το Περιστέρι έβαλε φρένο στη μεταγραφή».
Ζηλέψατε αντικρίζοντας το τρόπαιο;
- « Εννοείται ότι ζήλεψα! Ένα πράγμα που με κάνει να στεναχωριέμαι, αν μπορώ να το θέσω έτσι, είναι το ότι δεν είχα την ευκαιρία να διεκδικήσω τα τρόπαια που ήθελα. Ήθελα να κατακτήσω πρωταθλήματα και Κύπελλα αλλά η άρνηση του Περιστερίου να με αφήσει να φύγω νωρίτερα μου στέρησε αυτή την ευκαιρία. Παρ’ όλα αυτά δεν είμαι αχάριστος και έχω μάθει στη ζωή μου να  κοιτάζω και πίσω. Πάντοτε κοίταζα πίσω κι έλεγα «Δόξα τω Θεώ». Θα ήταν αχαριστία εκ μέρους μου αν έλεγα ότι το Περιστέρι δεν με βοήθησε. Πιστεύω όμως ότι η σχέση ήταν αμφίδρομη, γιατί και εγώ βοήθησα την ομάδα».
Η πρώτη σας επαφή με τη ΑΕΚ ως προπονητής είχε «άδοξο» τέλος. Επί προεδρίας Δημήτρη Δρόσου υποβάλλατε την παραίτηση σας μετά τον πρώτο κιόλας αγώνα του πρωταθλήματος 2007-2008…
- «Αυτό που πιστεύω ακράδαντα είναι ότι στις συνεργασίες πρέπει να υπάρχουν ρόλοι. Όπως οι παίκτες πρέπει να παίζουν, έτσι και ο προπονητής πρέπει να κοουτσάρει και να κάνει τις επιλογές του. Ο γιατρός να παρακολουθεί την κατάσταση των αθλητών. Ο πρόεδρος να ασχολείται με το πώς θα φέρει έσοδα στο ταμείο. Μια ομάδα αποτελείται από αρκετούς ρολίστες, οι οποίοι συνεργάζονται για να καταστήσουν δυνατό αυτό το σύνολο. Με λίγα λόγια από τότε που κατάλαβα ότι κάποιοι άνθρωποι επεμβαίνουν στη δουλειά μου, θεώρησα σωστό να πάρω το καπελάκι μου και να φύγω. Αυτό θεώρησα τίμιο. Άλλοι συμβιβάζονται, εγώ δεν είμαι έτσι».
Πόσο εφικτό είναι για έναν «απόμακρό» παίκτη όπως εσείς, να γίνει πετυχημένος προπονητής, που εκτός από τις ικανότητες χρειάζεται να γνωρίζει και το επικοινωνιακό παιχνίδι;
- «Μπορεί να γίνει εξάλλου σε όλα υπάρχει μια καινούργια αρχή. Μπορεί να ήμουν απόμακρος ως παίκτης αλλά δεν είχα πρόβλημα ούτε είχα τσακωθεί με κάποιον δημοσιογράφο. Απλώς πίστευα ότι έπρεπε να μιλάω όταν είχα να πω κάτι. Η δουλειά μου ήταν να μιλάω μέσα στο γήπεδο.Δεν ήθελα   να βλέπω καθημερινά τον εαυτό μου στις εφημερίδες. Θα με έπαιρνε κανείς στα σοβαρά; Δεν είναι προτιμότερο να μιλάς όταν έχεις να πεις κάτι;»
Χρειάζεται πάντως αρκετό θάρρος για να αναλάβει κανείς μια προβληματική ομάδα όπως η ΑΕΚ…
- « Το μπάσκετ είναι προβληματικό. Είναι και η ΑΕΚ προβληματική, αλλά δεν είναι η μόνη. Αν ρίξουμε μια ματιά στις ομάδες, θα διαπιστώσουμε ότι οι μοναδικές που δεν έχουν πρόβλημα είναι ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός. Τι σημασία έχει λοιπόν αν η ΑΕΚ αντιμετωπίζει δυσκολίες; Αυτό εγώ το είδα ως πρόκληση . Και για την προπονητική καριέρα μου, αλλά και για τον άνθρωπο Κορωνι, δεδομένου ότι η θητεία και οι δυο τίτλοι μου στην ΑΕΚ μου δημιούργησαν ηθική υποχρέωση απέναντι σε αυτή την ομάδα. Δεν σας κρύβω ότι το έκανα και για τον κόσμο της ΑΕΚ. Το λέω και ανατριχιάζω ότι η συμπαράστασή του με πεισμώνει ακόμα περισσότερο».
Μετά την συντριβή από τον Παναθηναϊκό εξωτερικεύσατε μια αγανάκτηση για την ψαλίδα στο πρωτάθλημα…
- «Αυτή η κατάσταση με πληγώνει, δεν μου αρέσει. Πως να αναλύσω ένα παιχνίδι από τη στιγμή που η μια ομάδα έχει 20 εκατ. Ευρώ μπάτζετ και η άλλη 300000που δεν πληρώνονται κιόλας;Φυσικά, δεν κατηγορώ τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Πάλι καλά που υπάρχουν οι οικογένειες Γιαννακόπουλου και Αγγελόπουλου».
Αν δεν υπήρχαν αυτές οι οικογένειες, μήπως το προϊόν θα ήταν εντελώς ανυπόληπτο;
- « Γιατί τώρα τι είναι; Αρέσει σε κανένα  το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός βρέξει χιονίσει  θα διεκδικήσουν το Κύπελλο και το πρωτάθλημα Ελλάδος; Ας μην τους βάζουν να παίζουν και να κουράζονται στην κανονική περίοδο, τι νόημα έχει;».
Στο χάος που περιγράψατε περίοπτη θέση έχει και η αναβολή του 36ου τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος μεταξύ των «αιωνίων»...
- « Είναι ντροπή. Μόνο η λέξη αυτή μου έρχεται. Ντροπή για το ελληνικό μπάσκετ. Λυπάμαι που το λέω, αλλά αυτό δείχνει πόσο χαμηλό είναι το επίπεδο μας και ποσο δύσκολο είναι να βρούμε μια ημερομηνία να γίνει ο τελικός. Με θλίβει αυτή η εικόνα για την οποία είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι, παίκτες, προπονητές, διοικήσεις, ομοσπονδίες. Επειδή όμως είμαι αισιόδοξος άνθρωπος, βλέπω φως. Δεν είμαι προφήτης για να προβλέψω το πότε θα γίνει η ανάκαμψη, αλλά είμαι σίγουρος ότι σε μερικά χρόνια η κατάσταση θα βελτιωθεί».
Εκτιμάται ότι το προβάδισμα έδρας δίνει ισχυρό προβάδισμα για την κατάκτηση του τίτλου;
- « Πιστεύω ότι ο Παναθηναϊκός είναι πιο δεμένη ομάδα από τον Ολυμπιακό αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εξασφαλίζει τον τίτλο. Ο Ολυμπιακός έχει πολύ καλή ομάδα κατά τη γνώμη μου διαθέτει έναν εξαιρετικό προπονητή, με τον οποίο έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν, ξέρω πως δουλεύει και έχει βάλει τη σφραγίδα του. Από την άλλη στη σειρά των αγώνων με τη Μπαρτσελόνα είδαμε τι μπορεί να κάνει ο Παναθηναϊκός όταν χρειάζεται οπωσδήποτε ένα αποτέλεσμα. Γι αυτό θα έδινα ελάχιστο προβάδισμα στον Παναθηναϊκό, με ή χωρίς το πλεονέκτημα έδρας. Οι τελικοί θα είναι αμφίρροποι και ο παράγοντας έδρα θα βοηθήσει μια ομάδα σε ποσοστό μόλις 2-3%, όχι παραπάνω. Όπως ο Παναθηναϊκός μπορεί να σπάσει την έδρα, έτσι και ο Ολυμπιακός μπορεί να περάσει νικηφόρα από το ΟΑΚΑ».
Συμφωνείται ότι στη σειρά με την Μπαρτσελόνα, ο Ομπράντοβιτς έδωσε ρεσιτάλ κοουτσαρίσματος νικώντας κατά κράτος τον ομόλογο του Τσάβι Πασκουάλ;
- « Ναι συμφωνώ. Θεωρώ ότι ο κόουτς Ομπράντοβιτς έχει μεγάλη ευφυΐα, ξέρει να διαβάζει πολύ καλά το παιχνίδι και να στήνει την ομάδα ανάλογα με τον αντίπαλο. Αυτό έκανε και απέναντι στη Μπαρτσελόνα. Ανακάτεψε την τράπουλα, μπέρδεψε τον αντίπαλο, έστησε πολύ καλά την ομάδα του σε άμυνα και επίθεση, εκμεταλλεύτηκε    τα προτερήματα των παικτών του και «έκρυψε» τις αδυναμίες τους».
Πιστεύετε ότι θα τα καταφέρει ο Παναθηναϊκός να επιστρέψει με τον έκτο ευρωπαϊκό του τίτλο;
- «Όταν μετέχεις στο φάιναλ φορ, έχεις μπροστά σου δυο αγώνες. Από την στιγμή που ο Παναθηναϊκός απέκλεισε την περσινή πρωταθλήτρια, η οποία θεωρούνταν φαβορί και φέτος, αυτομάτως βαπτίζεται φαβορί στη Βαρκελώνη. Πιστεύω ότι ο Παναθηναϊκός είναι το φαβορί».



Ολυμπιακός – Προμηθέας 80-69: Επιστροφή στις νίκες στη Basket League πριν την Μπαρτσελόνα
Ολυμπιακός – Προμηθέας 80-69: Επιστροφή στις νίκες στη Basket League πριν την Μπαρτσελόνα
Euroleague: Παναθηναϊκός AKTOR κι Ολυμπιακός θα δώσουν τις ίδιες ημέρες τα Game 3 και 4
Euroleague: Παναθηναϊκός AKTOR κι Ολυμπιακός θα δώσουν τις ίδιες ημέρες τα Game 3 και 4
Αναστατωμένος ο Φώτης Ιωαννίδης - Το σχόλιο της Ελένης Βουλγαράκη
Αναστατωμένος ο Φώτης Ιωαννίδης - Το σχόλιο της Ελένης Βουλγαράκη
ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα
ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved