Ημιτελικοί πλέι οφ με άρωμα… ναφθαλίνης

Ημιτελικοί πλέι οφ με άρωμα… ναφθαλίνης

Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος γράφει στο Onsports για τα ζευγάρια των ημιτελικών στα πλέι οφ της φετινής Basket League

Ο Ολυμπιακός επέστρεψε με άδεια χέρια αλλά γεμάτος περηφάνια από το φάιναλ φορ και ετοιμάζεται να «σκουπίσει» τον Κόροιβο στα πλέι οφ. Ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 2-1 του Κολοσσού κι όσο κι αν κάποιοι μίλησαν για ήττα - ντροπή στη Ρόδο, η μοναδική ζημιά του εκεί ήταν ο σοβαρός τραυματισμός του Παππά («σιδερένιος» Νικόλα και γρήγορη επιστροφή στα γήπεδα).

Είδαμε ανταγωνιστικές σειρές στα ζευγάρια ΠΑΟΚ – Ρέθυμνο και Άρης – ΑΕΚ και μάλλον θα περιμένουμε τους τελικούς μεταξύ των «αιωνίων» για να ξαναδούμε σειρά ολόκληρη –κι όχι ένα παιχνίδι- με σασπένς.

Οι ημιτελικοί που προηγούνται μυρίζουν ήδη…. ναφθαλίνη! Ο Ολυμπιακός απέναντι στον Άρη: που έφαγε 16 πόντους στο «κεφάλι» στο ΣΕΦ και άλλους 9 στο Αλεξάνδρειο! Και ο Παναθηναϊκός απέναντι στον ΠΑΟΚ: που έχει να λέει για το απίστευτο 71-54 του α’ γύρου στην Πυλαία, αλλά έχασε «χαλαρά» με 14 πόντους στο ΟΑΚΑ, συν την ήττα στις λεπτομέρειες στη Θεσσαλονίκη στον ημιτελικό Κυπέλλου!

Μέχρι να φτάσουν στα ημιτελικά, οι «αιώνιοι» μετρούν –εκτός των μεταξύ τους αναμετρήσεων- όλες κι όλες τρεις ήττες σε 51 ή και 53 (με το λογικό 2-0 του Ολυμπιακού επί του Κόροιβου) παιχνίδια! Οι ήττες του Παναθηναϊκού σε Πυλαία και Ρόδο –άνευ σημασίας η δεύτερη- που ανέφερα ήδη, η «κουφή» ήττα του Ολυμπιακού στη Νέα Κηφισιά στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος. Πέραν τούτου, νίκες, νίκες, νίκες. Με διαφορές που στην κανονική περίοδο (και στα 24 ματς, έξω τα μεταξύ τους) έφτασαν σε μέσο όρο τους 19 πόντους για τον Ολυμπιακό και τους 18,5 πόντους για τον Παναθηναϊκό)!

Δεν πρέπει να έχει προηγούμενο στην ιστορία των ομαδικών αθλημάτων σε όλο τον κόσμο, αυτή η χαώδης διαφορά του δίδυμου από τους υπόλοιπους. Εδώ και πολλά χρόνια, ξεκινά ένα πρωτάθλημα που σε επίπεδο κορυφής έχει ένα και μόνο ερώτημα στην κανονική περίοδο (ποιος από τους δύο θα τερματίσει πρώτος και θα πάρει το πλεονέκτημα έδρας στους τελικούς) και ποιος εν τέλει θα πάρει σε αυτούς το πρωτάθλημα!

Η λογική λέει ότι για 10η σερί χρονιά (από τη σεζόν 2005-06) οι «αιώνιοι» θα είναι το ζευγάρι του τελικού. Πάνε 10 χρόνια από τότε που συναντήθηκαν στα προημιτελικά, με τον Παναθηναϊκό να «σκουπίζει» 2-0 έναν εντελώς διαφορετικό απ’ ότι προέκυψε με τους αδελφούς Αγγελόπουλους Ολυμπιακό! Εκτοτε, κάθε χρόνο δίνουν ραντεβού στους τελικούς, με ελάχιστο σασπένς στην προσπάθειά τους να φτάσουν εκεί.

Στα 9 προηγούμενα χρόνια ο Παναθηναϊκός έχει «σκουπίσει» με 3-0 αντιπάλους όπως ο Αρης (2 φορές), ο Πανιώνιος (3 φορές), ο Πανελλήνιος, ο ΠΑΟΚ (2 φορές) και η μοναδική του ήττα σε ημιτελικά είναι στις 28/4/12 στη… Ρόδο! Το συνολικό του σκορ από τη σεζόν 2004-05: 27-1 νίκες!

Ο Ολυμπιακός άργησε λίγο να βρει τη… σκούπα. Ταλαιπωρήθηκε με το Μαρούσι τη σεζόν 2005-06 (3-2 με δύο ήττες εκτός έδρας), με τον Άρη την επόμενη χρονιά με μειονέκτημα έδρας (χρειάστηκε νίκη στο 5ο ματς στο Αλεξάνδρειο), πάλι με το Μαρούσι τη σεζόν 2007-08 (3-2 νίκες, με την τελευταία στο ΣΕΦ στον «πόντο», 64-63)! Από τις 18/5/08 (τελευταία του ήττα…) σε έξι σειρές ημιτελικών μετράει 18-0, αφού δεν κατάφερε κανένας από τους Μαρούσι και Πανιώνιο (από 2 φορές), Άρης και Ρέθυμνο (από μία απόπειρα) να του πάρει μία έστω νίκη στη σειρά!

Πού καταλήγουμε μετά από όλα αυτά; Πως δυστυχώς για όσους καταλαβαίνουν τα σπορ ως διαδικασία έντασης και αγωνίας και όχι ως διεκπεραίωσης της υποχρέωσης από την αγαπημένη τους ομάδα, θα δούμε μία από τα ίδια για 10η σερί χρονιά. Οι φιλοδοξίες των ΠΑΟΚ και Αρη στο μυαλό μου εξαντλούνται σε μία – δύο καλές εμφανίσεις, άντε σε κάποια νίκη γοήτρου στην έδρα τους και τίποτα περισσότερο.

Κι όσο περνούν τα χρόνια, όλο και περισσότερο αναπολώ τη δεκαετία του ’90, ιδιαίτερα από το 1992 και μετά, όταν το πρωτάθλημά μας ήταν γεμάτο εύρωστες και ανταγωνιστικές ομάδες. Οι «αιώνιοι» πάντα εκεί, το μεγάλο δίδυμο της Θεσσαλονίκης, αλλά και η ΑΕΚ, ο Πανιώνιος, ο Ηρακλής, το Περιστέρι. Σεζόν που οι δύο της κορυφής έκαναν από 4-5 ήττες στην κανονική περίοδο (πλην ελάχιστων εξαιρέσεων), σεζόν που τα πλέι οφ μύριζαν ΝΒΑ (ή έστω Ισπανία) με το σασπένς και τις ανατροπές που πρόσφεραν. Σε αυτά τα χρόνια μάλλον θα αργήσουμε να γυρίσουμε και δεν φταίνε σε αυτό Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός που παρέμειναν σε υψηλό επίπεδο σε ανθηρούς ή χαλεπούς οικονομικά καιρούς, αλλά όλοι οι υπόλοιποι, που χρόνο με το χρόνο έσβησαν…



O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved