Πεδουλάκης: «Μύθος, σεμνός και πρότυπο ο Διαμαντίδης»

Πεδουλάκης: «Μύθος, σεμνός και πρότυπο ο Διαμαντίδης»

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξης έδωσε ο Αργύρης Πεδουλάκης σε αθλητική ιστοσελίδα, βγάζοντας το... καπέλο στον αρχηγό του Παναθηναϊκού για το ήθος που τον διακρίνει.

Ο Ελληνας τεχνικός σε μια περίοδο που για έναν αθλητή είναι κάτι παραπάνω από εύκολο να... ξεφύγει σε συμπεριφορές και επίδειξη αντισυναδελφικών τάσεων και κρουσμάτων αλαζονείας, φέρνει ως παράδειγμα τη διαδρομή και τη στάση ζωής του Δημήτρη Διαμαντίδη, τονίζοντας ότι αυτή η πλευρά της καριέρας του πρέπει να φωτιστεί.

-Μπορεί να γραφτεί ολόκληρο βιβλίο γι’ αυτό το θέμα, αλλά, όσο πιο περιεκτικά μπορείτε, πείτε μας τι σημαίνει για τον Παναθηναϊκό ο Δημήτρης Διαμαντίδης.

«Όλοι γνωρίζουν ποιος είναι ο Διαμαντίδης. Δε χρειάζεται να πούμε κάτι για τον παίκτη. Το περίεργο με τον Δημήτρη δεν είναι οι αθλητικές του ικανότητες, που είναι ορατές από τον καθένα, αλλά η συμπεριφορά του, σαν άνθρωπος. Έχει πετύχει τόσα πολλά πράγματα, έχει δημιουργήσει ένα μύθο, αλλά παραμένει σεμνός. Σε αυτή την εποχή, θεωρώ ότι αυτή η πλευρά του Δημήτρη θα πρέπει να φωτιστεί περισσότερο, ώστε ο άνθρωπος αυτός να αποτελέσει πρότυπο για τα νέα παιδιά, που ψάχνουν πρότυπα. Αυτή πρέπει να είναι η Ελλάδα, έτσι γνωρίζαμε εμείς την παλιά Ελλάδα. Αντίθετα, τις τελευταίες δεκαετίας, η χώρα μας ζούσε σε μια ψευδαίσθηση, με το lifestyle κι όλα αυτά και μάλιστα τώρα ήρθε ο… λογαριασμός.

Για τον Μήτσο στο εξωτερικό απορούν που είναι Έλληνας. Το λένε αυτό με αφορμή τη συμπεριφορά του. Δεν ψάχνει ποτέ δικαιολογίες, κάνει πάντοτε αυτοκριτική, είναι έντονα κοινωνικός και σέβεται πολύ τη δουλειά του συμπαίκτη του. Αυτά είναι στοιχεία που εκλείπουν από την ελληνική κοινωνία. Ήταν τεράστια η συμβολή του σε αυτή τη μεταβατική περίοδο που πέρασε ο Παναθηναϊκός, μόνο και μόνο ώστε να αποκτήσει τη σωστή νοοτροπία η ομάδα. Ήρθαν παιδιά από διαφορετικές φιλοσοφίες και συνήθειες και τόσο ο Δημήτρης όσο και ο Κώστας (σ.σ. Τσαρτσαρής), με τη συμπεριφορά τους και μόνο, αποτέλεσαν παράδειγμα για τους υπόλοιπους παίκτες. Δίνουν το παράδειγμα για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται κάποιος μέσα σε ένα κοινωνικό σύνολο».

Ο Αργύρης Πεδουλάκης, στη συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Sportculture.gr μίλησε με βεβαιότητα για την πορεία του Παναθηναϊκού με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο στην ηγεσία της ΚΑΕ, επαναλαμβάνοντας ότι ο πρόεδρος του τριφυλλιού αγαπάει παθολογικά την ομάδα και στηρίζει όλα τα μέλη της, στις καλές και τις δύσκολες στιγμές.

-Πώς είναι η συνεργασία σας με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο; Εσείς, ως παίκτης του Παναθηναϊκού παλιότερα, ζήσατε τόσο τον Παύλο όσο και τον Θανάση Γιαννακόπουλο. Πιστεύετε ότι η νέα γενιά μπορεί να συνεχίσει αυτήν την πορεία;

«Πρώτα απ’ όλα, με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο έχουμε μια άψογη συνεργασία. Έχουμε προσδιορίσει από την αρχή το πλάνο μας και προχωράμε με αυτό. Μιλάμε συχνά, προσπαθήσαμε να προσαρμοστεί η ομάδα στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος αγαπάει παθολογικά την ομάδα και είναι πάντοτε στο πλευρό μας, σε οτιδήποτε κι αν συμβεί, στις καλές αλλά και στις δύσκολες στιγμές.

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, είναι σίγουρο ότι η νέα γενιά μπορεί να συνεχίσει αυτήν την πορεία που χάραξαν στο παρελθόν ο Παύλος αλλά και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έχει μεγαλώσει μέσα στον Παναθηναϊκό και δε λειτουργήσει απλά σαν πρόεδρος αλλά σαν οπαδός. Όλη η οικογένεια άλλωστε αγαπά παθολογικά το σύλλογο. Αυτό το πάθος, αυτή η ενέργεια περνά και στην ίδια την ομάδα, δεν είναι καθόλου τυχαίο αυτό».

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, για μια ακόμη φορά, χαρακτήρισε τεράστιο κεφάλαιο για την ομάδα τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, για τον οποίο χαρακτηριστικά είπε ότι δίνει όραμα.

-Πόσο δύσκολο ήταν για εσάς να ηγηθείτε μιας νέας προσπάθειας στον Παναθηναϊκό, με μόλις 2 παίκτες από την προηγούμενη ομάδα και στενά χρονικά περιθώρια;

«Εντάξει νομίζω ότι αυτό ήταν αρκετά δύσκολο, γιατί μας πίεζε και ο χρόνος και οι καταστάσεις που υπήρχαν εκείνη την περίοδο. Σίγουρα όλο αυτό δεν ήταν εύκολο, ειδικά τους πρώτους 3 μήνες. Παρόλα αυτά, είχαμε κρατήσει στοιχεία που συνθέτουν ένα καλό σύνολο και κάποια άλλα στοιχεία όπως η σκληρή δουλειά, ο σεβασμός, οι καλές σχέσεις και σιγά σιγά, βήμα βήμα, γινόμασταν καλύτεροι».

-Βοήθησαν τον Παναθηναϊκό οι αλλαγές παικτών που έγιναν στη διάρκεια της περιόδου;

«Νομίζω ότι τα περισσότερα παιδιά που ήρθαν στην ομάδα βοήθησαν. Το καλοκαίρι ήταν δύσκολο για εμάς, καθώς υπήρχε μία ατμόσφαιρα αποδόμησης του Παναθηναϊκό. Όλο αυτό ήταν πολύ δύσκολο, ωστόσο σιγά σιγά κερδίσαμε αυτό το στοίχημα και αποδείξαμε ότι ο Παναθηναϊκός διατηρείται σε υψηλό επίπεδο. Ήταν δύσκολα τα πράγματα όχι μόνο για τον Παναθηναϊκό αλλά και δεδομένων των κοινωνικών συνθηκών στη χώρα. Το κλίμα του καλοκαιριού έλεγε ότι η Ελλάδα οδεύει προς χρεοκοπία, γίνονταν φασαρίες και, εξαιτίας αυτών των συνθηκών, ήταν δύσκολο να συμφωνήσουν ξένοι παίκτες, που έβλεπαν τι γινόταν στη χώρα μας από την τηλεόραση. Προϊόντος του χρόνου ήταν πιο εύκολη η συμφωνία με κάποια παιδιά».

-Αν γυρίσουμε το χρόνο πίσω, για τον Αργύρη Πεδουλάκη ήταν μια πρόκληση να διαδεχθείτε στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού τον καλύτερο προπονητή στην Ευρώπη, τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς;

«Το έχω πει πολλές φορές ότι για εμάς ο Ζοτς είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο. Είναι ένας άνθρωπος που βοήθησε πάρα πολύ το ελληνικό μπάσκετ, ώστε να αναπτυχθεί και να προοδεύσει. Για τον Παναθηναϊκό, ο Ζοτς είναι ένα κομμάτι που το έχουμε πολύ ψηλά στη συνείδησή μας και μας δίνει όραμα. Με αυτόν τον τρόπο τον έχουμε στο μυαλό μας και η ομάδα αλλά κι εγώ προσωπικά».

Μεταξύ, άλλων, ο Πεδουλάκης έκανε και ένα πρώτο απολογισμό στη φετινή πορεία του Παναθηναϊκού, μετά την ολοκλήρωση της παρουσίας στην Ευρωλίγκα και ενόψει Play Offs στο πρωτάθλημα...

-Τι θα αναφέρατε κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό της χρονιάς για τον Παναθηναϊκό;

«Στον Παναθηναϊκό άλλαξαν πολλά το καλοκαίρι, η ομάδα ξεκίνησε σχεδόν από το μηδέν και είχε δημιουργηθεί από κάποιους ένα κλίμα αποδόμησης του Παναθηναϊκού. Όταν ξεκινήσαμε να δουλεύουμε το καλοκαίρι, στόχος για την ομάδα ήταν να μπορέσει να προκριθεί στο top16 και να έχει μία αξιοπρεπή παρουσία, σε αυτή τη χρονιά της αναδημιουργίας. Μέσα από τη δουλειά και τη φιλοδοξία όλων των ανθρώπων του συλλόγου, η ομάδα έκανε μεγάλη προσπάθεια και πρόοδο στη διάρκεια της χρονιάς και, παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίσαμε και τους τραυματισμούς, ειδικά στον πρώτο γύρο του top16, θεωρώ ότι ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε ανταγωνιστικός κι αυτό είναι που μας κάνει αισιόδοξους ενόψει της συνέχειας».

-Τι παραπάνω είχε η Μπαρτσελόνα στα play off; Τελικά, θεωρείτε ότι έπαιξε ρόλο και η διαιτησία στον αποκλεισμό του Παναθηναϊκό.

«Η Μπαρτσελόνα είχε το πλεονέκτημα της έδρας, είχε επίσης μεγαλύτερη εμπειρία αλλά και λίγο περισσότερο βάθος σαν ομάδα, σε σύγκριση με εμάς, κάτι που φαίνεται και παίζει ρόλο όσο προχωράει μια τέτοια σειρά αγώνων.

Όσον αφορά τη διαιτησία, δεν είναι δουλειά μας να ασχολούμαστε με αυτό το κομμάτι. Εξάλλου, αυτό δεν μπορείς να το αλλάξεις εσύ, είτε είσαι προπονητής, είτε παίκτης. Αντίθετα, αυτό που μπορείς να αλλάξεις είναι τα δικά σου λάθη, η δική σου προσπάθεια και αυτό πρέπει να κάνει όποιος έχει μάθει να λειτουργεί στο αγωνιστικό κομμάτι με αυτόν τον τρόπο. Πρέπει να μάθουμε να βελτιώνουμε τα δικά μας λάθη».

-Άξιζε ο Παναθηναϊκός να συμμετάσχει στο final4;

«Το σημαντικό είναι πως η ομάδα κέρδισε, με την παρουσία της μέσα στο γήπεδο, το σεβασμό των αντιπάλων. Μπορείτε να διαβάσετε τις δηλώσεις αντιπάλων ομάδων και προπονητών και θα το διαπιστώσετε. Πολλά από τα παιδιά μας δεν είχαν καν εμπειρία από επίπεδο Ευρωλίγκα και είναι σημαντικό που απέκτησαν τέτοιες παραστάσεις, δείχνοντας παράλληλα καλή εικόνα. Υπήρχαν κι άλλες ομάδες, που ίσως να άξιζαν να βρεθούν στο final4, όπως άξιζε και ο Παναθηναϊκός».

-O τρόπος με τον οποίο αποκλείστηκε ο Παναθηναϊκός από τη συνέχεια της Ευρωλίγκα, σας έχει πεισμώσει ενόψει των τελικών της Α1;

«Δε σκεφτόμαστε έτσι. Η ομάδα έκανε την προσπάθειά της, πολύ σοβαρά, με μεγάλη ένταση κι ενέργεια. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να έχασε την πρόκριση, ωστόσο κέρδισε άλλα πράγματα, όπως ο σεβασμός, η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση των ίδιων των παικτών και η εμπιστοσύνη του κόσμου μας. Νομίζω αποδείχθηκε ότι το ελληνικό μπάσκετ, όπως και η ελληνική κοινωνία, μπορεί να έχει πέσει επίπεδο, λόγω της κρίσης, ωστόσο υπάρχει τέτοια τεχνογνωσία και το μπάσκετ είναι ριζωμένο στο dna του Έλληνα σε τέτοιο βαθμό, που μόνο στη ναυτιλία και στο μπάσκετ η χώρα μας μπορεί να κυριαρχεί στο εξωτερικό».

-Σκέφτεστε αυτή τη στιγμή τους τελικούς της Α1;

«Κάθε παιχνίδι για εμάς αποτελεί σχέδιο εργασίας, ώστε να μπορέσουμε να βελτιωθούμε, αλλά εμείς από την αρχή ξεκινήσαμε βλέποντας μόνο το επόμενο βήμα. Προς το παρόν, υπάρχουν άλλα παιχνίδια μπροστά μας και οι τελικοί αργούν ακόμα».

-Ανεξάρτητα από την έκβαση της σεζόν, το τι θα συμβεί στους τελικούς της Α1, ποια είναι τα στοιχήματα που κέρδισε φέτος ο Παναθηναϊκός;

«Γυρνώντας πίσω το χρόνο, ο πρώτος στόχος που επετεύχθη είναι ότι η ομάδα χαίρει του σεβασμού των αντιπάλων. Επίσης δημιουργήθηκε ένας βασικός κορμός παικτών. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως καταφέραμε να κερδίσουμε και την εμπιστοσύνη του κόσμου, που μας στήριξε πάρα πολύ και αγκάλιασε αυτή τη νέα προσπάθεια. Αυτά τα δύο στοιχεία, ο σεβασμός των αντιπάλων δηλαδή και ο σεβασμός από την πλευρά του κόσμου, νομίζω ότι είναι τα δύο μεγαλύτερα στοιχήματα που κερδίσαμε, σημαντικότερα ακόμα και από την κατάκτηση του κυπέλλου».

-Τι μπορεί να προσθέσει ο Ραμέλ Κάρι στον Παναθηναϊκό;

«Πρόκειται για ένα παιδί που έχει ικανότητα, ειδικά στο εκτελεστικό κομμάτι. Εμείς χρειαζόμασταν ένα ακόμα παιδί για να μας βοηθήσει, γιατί είναι σημαντικοί οι επόμενοι αγώνες και είχαμε μία κενή θέση, ώστε να προσθέσουμε άλλον έναν παίκτη».



Ολυμπιακοί Αγώνες: «Άκυρο» σε Ρώσους και Λευκορώσους εθελοντές λόγω ασφάλειας
Ολυμπιακοί Αγώνες: «Άκυρο» σε Ρώσους και Λευκορώσους εθελοντές λόγω ασφάλειας
Ντιέγκο Μαραντόνα: Σκέψεις μεταφοράς των λειψάνων του στο Μπουένος Άιρες
Ντιέγκο Μαραντόνα: Σκέψεις μεταφοράς των λειψάνων του στο Μπουένος Άιρες
Μεταγραφές, Αναντολού Εφές: Μόνιμος… κάτοικος Κωνσταντινούπολης ο Λάρκιν (video)
Μεταγραφές, Αναντολού Εφές: Μόνιμος… κάτοικος Κωνσταντινούπολης ο Λάρκιν (video)
Παναθηναϊκός AKTOR: Παράνοια… μέχρι τέλους στον κόσμο της ομάδας
Παναθηναϊκός AKTOR: Παράνοια… μέχρι τέλους στον κόσμο της ομάδας
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved