Γιόνας Ματσιούλις: «Είμαι έτοιμος να μείνω χρόνια»

Γιόνας Ματσιούλις: «Είμαι έτοιμος να μείνω χρόνια»

Το πολυεργαλείο που ακούει στο όνομα Γιόνας Ματσιούλις μιλάει στην «Πράσινη» για το πόσο διασκεδάζει τη ζωή του στην Αθήνα και εξομολογείται ότι αισθάνεται ήδη τον Παναθηναϊκό σαν σπίτι του.

«Διασκεδάζω πολύ την καινούργια μου ζωή στην Ελλάδα και στον Παναθηναϊκό. Ολα είναι υπέροχα εδώ. Στο μπάσκετ όλα είναι πολύ διαφορετικά. Εχουμε αλλάξει πολύ ως ομάδα, έχουν αλλάξει πολλοί παίκτες. Ηρθαν νέα παιδιά και τώρα όλοι γνωρίζουν καλά τη θέση τους και το ρόλο τους στην ομάδα. Εξω από το γήπεδο όλα είναι πολύ καλά. Τα πάντα. Η ζωή, ο κόσμος, τα κορίτσια είναι όμορφα. Ωραίο φαγητό, ακόμα και το νηπιαγωγείο της κόρης μου είναι πολύ καλό. Γενικά μου αρέσει πάρα πολύ στον Παναθηναϊκό. Είμαι έτοιμος να μείνω για πολλά χρόνια στην ομάδα. Εχω συμβόλαιο για ένα χρόνο, αλλά είμαι έτοιμος για... προσφορές (σ.σ. γέλια), λέει αρχικά ο Ματσιούλις που εξομολογείται ότι θέλει να μείνει πολλά χρόνια στον «εξάστερο».

Μιλάει με θέρμη για την αγάπη αλλά και τη γνώση του μπάσκετ που έχουν οι Ελληνες φίλαθλοι σε αντιδιαστολή με αυτούς στο Μιλάνο που πήγαιναν στο ματς μετά από... επιδείξεις μόδας όπως λέει χαρακτηριστικά και δεν γνώριζαν τι παρακολουθούν. Τονίζει δε πόσο σημαντικό είναι γι' αυτόν να παίζει σε ένα γήπεδο γεμάτο κόσμο.

«Στην Σιένα που πήγα για λίγο ο κόσμος είναι πολύ καλός γιατί καταλαβαίνει το μπάσκετ. Στο Μιλάνο ερχόντουσαν μετά από επιδείξεις μόδας και δεν ήξεραν τι έβλεπαν, ένιωθες πως κοίταζαν λες και βρωμούσε κάτι. Εδώ είναι όπως στη Σιένα και τη Λιθουανία. Ξέρουν μπάσκετ, καταλαβαίνουν μπάσκετ. Και ακόμα καλύτερα, παίζουν μπάσκετ. Ακόμα κι όταν έχουν λίγο ελεύθερο χρόνο θα πάνε να παίξουν μπάσκετ μόνοι τους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για έναν λαό. Ξέρουν πώς να αντιδράσουν στα σφυρίγματα των διαιτητών. Ηξερα τι να περιμένω όταν είδα το ΟΑΚΑ γεμάτο. Δεν ήταν τεράστια έκπληξη. Σίγουρα ήταν καλύτερο που αυτή τη φορά ήμουν στη σωστή μεριά. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να παίζουμε με πολύ κόσμο. Παίζουμε για τον κόσμο. Για όλους εκείνους που έρχονται να μας δουν. Αν δεν έρχονται να μας βλέπουν στο γήπεδο δεν έχει νόημα να παίζουμε. Οσοι περισσότεροι έρχονται, διασκεδάζουμε κι εμείς περισσότερο. Να δούμε τώρα θα γίνει για παράδειγμα στον Πειραιά, που θα έχει μόνο Ολυμπιακούς (γέλια)».

«Στον Παναθηναϊκό δεν το παίζει κανείς σταρ»

Ο Ματσιούλις για το κλίμα που συνάντησε στον Παναθηναϊκό, για το πόσο κουρασμένοι αλλά ευτυχισμένοι ήταν αυτός και οι συμπαίκτες του μετά τις προπονήσεις, ενώ χαρακτηρίζει τον Δημήτρη Διαμαντίδη «σιωπηλή δύναμη»

Οταν ήρθα ήξερα ήδη κάποια παιδιά, όπως τον Διαμαντίδη, τον Τσαρτσαρή, τον Σόφο. Γνώρισα τον Πάνκο, τον Μπράμος, «δέσαμε» αμέσως. Είναι πολύ καλά παιδιά. Κάνουμε καλή παρέα, περνάμε χρόνο σαν συμπαίκτες ακόμα και έξω από το γήπεδο. Ολοι είναι χαρούμενοι και σε πολύ καλή κατάσταση κι αυτό μάς βοηθάει και μέσα στο γήπεδο. Την πρώτη μέρα που ήρθα δουλέψαμε πολύ σκληρά στο Καρπενήσι αλλά όλοι εκτός των προπονήσεων ήταν ευτυχισμένοι. Κανείς δεν σκεφτόταν ότι θα έρθει για να γίνει σταρ, κανείς δεν το παίζει σταρ ή κανείς δεν θέλει να κερδίσει κάτι εύκολα στην ομάδα. Γι’ αυτό κάναμε όλοι καλά τη δουλειά μας και είμαστε πολύ καλά μεταξύ μας. Ξέρουμε ότι παίζουμε για τον Παναθηναϊκό και πρέπει να δουλεύουμε σκληρά κάθε μέρα. Για παράδειγμα ο Διαμαντίδης είναι ένας πραγματικός ηγέτης. Αλλά... σιωπηλός. Σιωπηλή δύναμη. Μοιάζει ντροπαλός. Καμία σχέση με τον Γιασικεβίτσιους. Και οι δύο είναι σούπερ αλλά τελείως διαφορετικοί χαρακτήρες.

«Ο κόουτς ξέρει πολύ καλά το μπάσκετ»

Ο Ματσιούλις εξηγεί τον τρόπο δουλειάς του Αργύρη Πεδουλάκη, μιλάει για τις δυσκολίες που συνάντησε στην αρχή μέχρι να κατανοήσει τι ζητούσε απ’ αυτόν και του βγάζει το καπέλο για τις γνώσεις του στο μπάσκετ:

«Είναι φυσιολογικό στην αρχή πως δεν ήξερα πώς σκέφτεται ο κόουτς. Οπως και οι περισσότεροι παίκτες, αφού ήμασταν όλοι νέοι. Τώρα όμως, έπειτα από 4-5 μήνες που είμαστε μαζί μπορώ να πω ότι πλέον καταλαβαίνω τι θέλει από εμένα χωρίς να μου το πει. Από τη ματιά του και μόνο μπορώ να τον καταλάβω. Στην αρχή ήταν δύσκολα για όλους μας. Ακόμα και για τον Διαμαντίδη και τον Τσαρτσαρή. Τώρα όμως όλα είναι θέμα... ματιών. ΄Η μιας πρότασης. Ξέρει πολύ καλά το μπάσκετ. Εχει παίξει, ξέρει. Οχι μόνο το αθλητικό κομμάτι. Αλλά και της τακτικής και του μυαλού. Και για μένα αυτό έχει μεγάλη σημασία. Οχι όπως παίζουν Ιταλοί και Ισπανοί. Πάσα και σουτ. ΄Η να μην ξέρεις τι να περιμένεις από κάθε παίκτη. Υπάρχουν αρχές».

«Οι λεπτομέρειες θα κάνουν τη διαφορά»

Η συζήτηση πηγαίνει στις αλλαγές που έγιναν στην ομάδα και στη δύσκολη συνέχεια που βρίσκεται μπροστά. Ο Γιόνας λέει πως όλα θα εξαρτηθούν από το πότε θα προσαρμοστούν οι νέοι παίκτες:

«Εχουμε πολλά δύσκολα παιχνίδια μπροστά μας. Το Τοp 16, τον τελικό Κυπέλλου, δύσκολα παιχνίδια στο ελληνικό πρωτάθλημα, αλά δεν μπορώ να πω τι θα γίνει. Δεν μπορώ απλά γιατί θα πρέπει να δούμε πώς θα είμαστε τη στιγμή που θα προσαρμοστούν πλήρως όλοι οι καινούργιοι παίκτες. Εχουμε αρκετές αλλαγές στην ομάδα. Ο Μάρκους, ο Καπόνο, ο Γκιτς. Θα επιστρέψει ο Σόφο, όπως και ο Ούκιτς. Θα δούμε. Πρέπει να ξαναβρούμε το ρυθμό μας και τους ρόλους μας. Εγώ θα μοιράζομαι το χρόνο μου με τον Καπόνο. Ο Ούκιτς μαζί με τον Διαμαντίδη και τον Μπανκς. Θα δούμε πώς θα λειτουργήσουμε. Είναι πολλές οι λεπτομέρειες που θα κάνουν τη διαφορά. Θα ήταν καλό να είχαμε αυτή την εβδομάδα παιχνίδι. Να βάλουμε τον Γκιστ στο πνεύμα. Αλλά δυστυχώς δεν έχουμε».

«Προτιμώ τη θέση «3» αλλά παίζω όπου μου πει ο προπονητής»

Η αγαπημένη θέση του Ματσιούλις είναι η θέση «3» αλλά όπως λέει χαρακτηριστικά ο προπονητής τον χρησιμοποιεί και στο «4» και ο ίδιος τον εμπιστεύεται.

«Είναι αλήθεια πως ακόμα κι εγώ πολλές φορές παίζω στο «4». Σίγουρα προτιμώ το «3» αλά ο προπονητής μου ξέρει να με χρησιμοποιεί στο «4». Με εμπιστεύεται και τον εμπιστεύομαι. Εχει πίστη σε μένα και μου ζητάει πράγματα απλά. Θα ήταν καλύτερα να ήμουν πιο ψηλός. Δεν μπορώ να παίξω στο «4» για όλο το παιχνίδι, αλλά 7-8 λεπτά μπορώ να παίξω άνετα, διαθέτω δύναμη για να το κάνω».

«Με τη Ζαλγκίρις θέλω μόνο νίκη»

Πρώτο παιχνίδι στο Top 16 με αντίπαλο την παλιά του ομάδα. Για τον Ματσιούλις δεν τίθεται θέμα: Δεν θέλει τίποτα λιγότερο από τη νίκη:

«Ασχετα αν παίζω με συμπατριώτες μου, είμαι επαγγελματίας και θέλω μόνο τη νίκη. Βέβαια έχω και κάποια «θέματα» με τον πρόεδρο της ομάδας οπότε θέλω τη νίκη για περισσότερους λόγους. Και για προσωπικούς μου λόγους. Και φυσικά παίζουν και πολλοί φίλοι μου, αλλά αυτό το κάνει ακόμα καλύτερο. Θέλω να κερδίσω τους φίλους μου. Να αποδείξω ότι είμαστε καλύτεροι. Ετσι είμαστε οι Λιθουανοί. Πρέπει να κερδίζουμε. Το ελπίζω».

«Στην Κηφισιά είναι καλύτερα από το Μιλάνο»

Κάτι που πολλοί παραγνωρίζουν ενώ είναι πολύ σημαντικό, είναι το πώς αισθάνεται ένας αθλητής σε μια χώρα γιατί αυτό παίζει μεγάλο ρόλο στην απόδοσή του μέσα στο γήπεδο. Για τον Ματσιούλις δεν τίθεται θέμα σύγκρισης, στην Αθήνα νοιώθει ασύγκριτα καλύτερα απ' ό,τι στο Μιλάνο!

«Η αλήθεια βέβαια είναι ότι θέλω να είμαι ανεξάρτητος. Ό,τι χρειάζομαι να το κάνω μόνος μου. Νιώθω πιο καλά. Εδώ κανείς δεν σε αγνοεί. Όλοι σε βοηθάνε. Μιλάς αγγλικά σου απαντάνε αγγλικά. Στο Μιλάνο όλα ήταν τελείως διαφορετικά. Εκεί δεν μπορούσαν να μας βοηθήσουν γιατί δεν ήξεραν μάλλον. Στην Ιταλία πολλοί δεν μιλούν αγγλικά. Σε καταλαβαίνουν και σε αγνοούν. Και σε τσαντίζουν. Απαντάνε στα ιταλικά, μιλάς εσύ στα αγγλικά και δεν βγάζεις άκρη. Μετά θυμώνεις και δεν έχεις κάνει την δουλειά σου. Στην Ιταλία είχα πάει με την γυναίκα μου και την κόρη μου, ήταν μόλις δύο μηνών. Είχα ζητήσει να έχω μια θέση πάρκινγκ στο σπίτι, γιατί στο Μιλάνο δεν βρίσκεις ποτέ να παρκάρεις. Ακόμα και στην Κηφισιά είναι πολύ καλύτερα από το Μιλάνο. Είχε ένα τριώροφο παρκινγκ δίπλα στο σπίτι μου. Είχα ζητήσει από τον μάνατζέρ να μου το κανονίσει. Μετά από μια εβδομάδα μου είπε ότι μίλησε με όλους αλλά δεν υπήρχε θέση. Έτσι, μια μέρα που είχα ρεπό, πήγα μόνος μου. Τους είπα τι θέλω, μου έδωσαν τα χαρτιά και έκλεισα την θέση. Απλά. Πολλές φορές νιώθεις πως κανένας δεν θέλει να σε βοηθήσει εκεί. Και αυτό είναι πολύ άσχημο».

Ο υδραυλικός και το πλυντήριο πιάτων

«Είναι χαρακτηριστικό που είχε έρθει ένας υδραυλικός για να μου φτιάξει το πλυντήριο των πιάτων. Ο τύπος ήρθε το έβγαλε από την θέση του, το είδε και είπε ότι κατεβαίνει στο αμάξι για να πάρει ένα ανταλλακτικό και σε πέντε λεπτά θα είναι πίσω για να το φτιάξει. Δύο ώρες μετά δεν είχε έρθει και τον πήρα τηλέφωνο. Του λέω, πού είσαι; Και μου απαντάει. Δεν είχα τελικά το ανταλλακτικό που ήθελα και έφυγα. Το παρήγγειλα όμως και θα έρθω πάλι σε δυο μήνες. Και είχε παρατήσει μέσα στην μέση της κουζίνας το πλυντήριο, ανοιχτό και χαλασμένο...Σοκαρίστηκα».

«Στην Ελλάδα οι άνθρωποι είναι πιο φιλικοί»

«Είχα ζήσει στην Ιταλία για δύο χρόνια και είχα στο μυαλό μου ότι λίγο πολύ η ζωή θα είναι η ίδια στην Ελλάδα, μιας και είναι κοντινές και νότιες χώρες. Έχω βρει όμως μερικές διαφορές. Διαφορές στην νοοτροπία των λαών. Εδώ ο κόσμος σε βοηθάει αμέσως σε ό,τι χρειαστείς. Είναι όλοι πολύ φιλικοί. Είναι διαφορετικά από την Ιταλία και το κατάλαβα από την πρώτη ημέρα που ήρθα. Από την πρώτη στιγμή νιώθω ότι είμαι σαν στο σπίτι μου. Είναι όλοι πολύ ζεστοί. Το διασκεδάζω πάρα πολύ».

Ο Ματσιούλις αναφέρεται ακόμα στη συνέντευξή του στο πώς ξεκίνησε την καριέρα του, στα πρότυπά του στο μπάσκετ που είναι οι παίκτες - μαχητές όπως ο Ρόντμαν και ο Τιμίνσκας, δηλώνει φαν των Σικάγο Μπουλς και των Γιούτα Τζαζ, ενώ μιλά με ενθουσιασμό για την ευχάριστη έκπληξη που ένοιωσε με την άφιξή του στην Ελλάδα από το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός φρόντισε να είναι τα πάντα στην εντέλεια και να μην αντιμετωπίσει το παραμικρό πρόβλημα.

Ολόκληρη η συνέντευξή του δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Η Πράσινη».



Super League: "Αγκαλιά" με τον τίτλο η ΑΕΚ!
Super League: "Αγκαλιά" με τον τίτλο η ΑΕΚ!
ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 3-0: Βήμα τίτλου με εμφάνιση... Πρωταθλήτριας για την «Ένωση»
ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 3-0: Βήμα τίτλου με εμφάνιση... Πρωταθλήτριας για την «Ένωση»
Άρης-Ολυμπιακός 1-1: Γκέλαρε στη Θεσσαλονίκη
Άρης-Ολυμπιακός 1-1: Γκέλαρε στη Θεσσαλονίκη
ΔΕΑΒ: Μία αγωνιστική «κεκλεισμένων των θυρών» στην ΑΕΛ
ΔΕΑΒ: Μία αγωνιστική «κεκλεισμένων των θυρών» στην ΑΕΛ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved