Παναθηναϊκός: Οι «τρίφυλλες» φανέλες του μπάσκετ

Παναθηναϊκός: Οι «τρίφυλλες» φανέλες του μπάσκετ

Το Onsports αναδημοσιεύει το αφιέρωμα της εφημερίδας «Η Πράσινη» και την παρουσίαση των εμφανίσεων του Παναθηναϊκού στο μπάσκετ μέσα στο βάθος των χρόνων, από τα τέλη της δεκαετίας του 1910 μέχρι σήμερα

Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΚΛΑΒΟΥΝΑΚΗ

Ο μπασκετικός Παναθηναϊκός είναι μέσα στις τρεις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες στο μπάσκετ (μαζί με τις Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ) και οι φανέλες που έχει χρησιμοποιήσει ο «σύλλογος μεγάλος» έχουν το δικό τους ξεχωριστό ιστορικό ενδιαφέρον.

Η ιστορία ξεκινάει λίγο μετά το 1918 όταν ο Γιώργος Καλαφάτης παρακολούθησε αναμετρήσεις καλαθοσφαίρισης , στους διασυμμαχικούς αγώνες στο Παρίσι. Αμέσως υιοθέτησε τους κανονισμούς του νέου αγωνίσματος , πήρε φανέλες , τον απαραίτητο εξοπλισμό και την άνοιξη του 1919 , ιδρύθηκε το τμήμα με επικεφαλή τον Απόστολο Νικολαϊδη.

Οι πρώτες φανέλες ήταν εντυπωσιακές , γαλλικής φινέτσας και είχαν ένα τεράστιο άσπρο τριφύλλι στο κέντρο σε πράσινο φόντο, το ιστορικό έμβλημα που είχε χαρίσει στον σύλλογο από το 1918 ο Μιχάλης Παπάζογλου.

Τα επόμενα χρόνια …επιστρατεύτηκαν ακόμα και φανέλες που ήταν ίδιες με του ποδοσφαίρου , και ήταν αρκετές οι φορές που οι «τριφυλλοφόροι» φόρεσαν κοντομάνικα μπλουζάκι αντί για τα κλασσικά μπασκετικά φανελάκια.

Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξαν κάποια «νεκρά» διαστήματα για το τμήμα κατά την δεκαετία του 30΄ και λόγω πολέμου τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 40΄.

Σε αυτή την περίοδο οι εμφανίσεις έμοιαζαν με αυτές του βόλεϊ και ήταν πράσινες με άσπρο τριφύλλι και συνήθως άσπρο σορτσάκι.

Στο μεταξύ από τα τέλη της δεκαετίας του 40΄ και μετά εμφανίζονται εντατικά πλέον τα φανελάκια του Παναθηναϊκού στο μπάσκετ και αντικαθιστούν τις όποιες εμφανίσεις…θύμιζαν τις ποδοσφαιρικές ομάδες του «τριφυλλιου».

Αξιοσημείωτες είναι οι φανέλες του 1950 όπου έγραφαν ΠΑΟ στο κέντρο της εμφάνισης καθώς και οι οριζόντιες ριγωτές εμφανίσεις που παρουσιάστηκαν τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα από την δεκαετία του 60΄ ο Παναθηναϊκός αγωνίζεται ορισμένες φορές με το άσπρο χρώμα ως βασικό.

Το 1968 παρουσιάστηκαν οι κάθετες ρίγες ενώ περίπου δέκα χρόνια αργότερα η FINA έγινε ο πρώτος χορηγός του «τριφυλλιού» , ενώ κατόπιν μπήκε σπόνσορας η Μότορ Όιλ. Μάλιστα από την δεκαετία του 80΄ η εταιρεία Converse ανέλαβε την ένδυση του συλλόγου , ενώ μερικά χρόνια αργότερα την σκυτάλη πήρε η Nike και κατόπιν οι Reebok , Pony ΚΑΙ Adidas. Από τη δεκαετία του 90΄ και έπειτα το τμήμα εκτοξεύεται , παρελαύνουν αρκετοί χορηγοί (ΠΡΟΠΟ, Maxwell, Becks, v6, Molto, Nokia , Cosmote και Πάμε Στοίχημα) ενώ τα… αστέρια διαδέχονται το ένα το άλλο και έχουν φτάσει αισίως μέχρι τα έξι.

Σε ότι αφορά το έμβλημα της ομάδας παραμένει πάντα …αιώνια πιστό σε όλες τις φανέλες είτε βρίσκεται μέσα σε κύκλο είτε εκτός, είτε μέσα σε πορτοκαλί μπάλα.

Τέλος, τη σεζόν 2011-12 έκανε την εμφάνιση της η μαύρη εμφάνιση ως…τρίτη η οποία μάλιστα είχε μεγάλη απήχηση στους φίλους της ομάδας.

- Συνήθως το βασικό χρώμα των εμφανίσεων του Παναθηναϊκού ήταν το πράσινο , ενώ υπήρξαν στο παρελθόν και κάποιες δεύτερες εμφανίσεις με βασικό χρώμα το άσπρο και πράσινα γράμματα

- Το έμβλημα του «τριφυλλιού» άλλαζε συχνά πυκνά πλευρά από τα αριστερά στα δεξιά και τούμπαλιν

- Αρκετές ίδιες εμφανίσεις χρησιμοποιήθηκαν σε διαφορετικές χρονιές. Στην φωτογραφία αναγράφονται οι χρονιές που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά



Premier League: Η τεχνητή νοημοσύνη της DANZ προβλέπει πρωταθλητή, υποβιβασμό και πρώτο σκόρερ
Premier League: Η τεχνητή νοημοσύνη της DANZ προβλέπει πρωταθλητή, υποβιβασμό και πρώτο σκόρερ
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Τα highlights της νίκης τίτλου των «κιτρινόμαυρων» κι οι δηλώσεις Αλμέιδα, Τερίμ
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Τα highlights της νίκης τίτλου των «κιτρινόμαυρων» κι οι δηλώσεις Αλμέιδα, Τερίμ
Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: Ξεκίνημα με «break» οι «ερυθρόλευκοι» | «Διπλό» και για τη Φενέρ
Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: Ξεκίνημα με «break» οι «ερυθρόλευκοι» | «Διπλό» και για τη Φενέρ
Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι
Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved