Επένδυση βάσει συγκεκριμένου πλάνου στον Ολυμπιακό

Επένδυση βάσει συγκεκριμένου πλάνου στον Ολυμπιακό

Στέρεες βάσεις για τη δημιουργία της ομάδας του μέλλοντος έχουν αρχίσει να βάζουν στον Ολυμπιακό, «πατώντας» στο μοντέλο άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων.

Οι Πειραιώτες στήριξαν φέτος το οικοδόμημά τους σε νεαρούς ταλαντούχους παίκτες και δικαιώθηκαν, αφού όπως αποδεικνύεται στην πράξη μπορούν να μεγαλουργήσουν υπό την επιμέλεια του Ντούσαν Ίβκοβιτς. Η ιδέα της επένδυσης σε νεαρούς γηγενείς δεν είναι τωρινή, αφού το συγκεκριμένο σχέδιο υπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια. Μόνο την τελευταία διετία όμως και με την παρουσία του Σέρβου τεχνικού στον πάγκο η ομάδα του Πειραιά κατάφερε να κινηθεί βάσει ορθολογικού προγραμματισμού.

Το γεγονός μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος της δουλειάς που έχει κάνει ο Ντούσαν Ίβκοβιτς τα τελευταία (πολλά) χρόνια πάνω στον τομέα επεξεργασία ταλέντων. Ο «Ντούντα», άλλωστε, είναι από τους ανθρώπους που επεξεργάστηκε την τρομερή φουρνιά της Γιουγκοσλαβίας από τα μέσα μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80. Από τα χέρια του έχουν περάσει ιερά τέρατα του παγκόσμιου μπάσκετ, όπως ο αείμνηστος Ντράζεν Πέτροβιτς, ο Τόνι Κούκοτς, ο Βλάντε Ντίβατς και ο Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς.

Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού προφανώς και θέλουν να εκμεταλλευτούν τις γνώσεις του Σέρβου τεχνικού, στην προσπάθεια που κάνουν να χτίσουν μια ισχυρή ομάδα για τα επόμενα χρόνια. Χωρίς να αφήνουν στην άκρη το παρόν (εξάλλου, στον Πειραιά δεν κρύβουν πως ο μεγάλος φετινός στόχος τους είναι το πρωτάθλημα) οραματίζονται ένα σύνολο που θα αποτελείται από την «αφρόκρεμα» της νέας γενιάς του ελληνικού μπάσκετ. Έχοντας διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος (βλ. περίπτωση Ίαν Βουγιούκα) ο ξεκάθαρος στόχος είναι να ενισχύσουν τη βάση που υπάρχει ήδη στο ρόστερ. Ο Κώστας Παπανικολάου, ο Βαγγέλης Μάντζαρης, ο Δημήτρης Κατσίβελης και ο Κώστας Σλούκας αποτελούν μόνο τον «πυρήνα», πάνω στον οποίο ο Ολυμπιακός θα επιχειρήσει να στηριχθεί, για να γιγαντωθεί, τα επόμενα χρόνια.

Η λογική που υπάρχει πλέον στους «ερυθρόλευκους» και δεν υπήρχε τα περασμένα χρόνια είναι πως ο Ντούσαν Ίβκοβιτς ρίχνει τους νέους παίκτες απευθείας στα βαθιά νερά. Το απαραίτητο «ψήσιμο» και οι εμπειρίες έρχονται μέσα από το χρόνο συμμετοχής σε δύσκολους αγώνες της Ευρωλίγκας και του ελληνικού πρωταθλήματος κι όχι από την παρουσία στις προπονήσεις και σε εύκολα παιχνίδια εντός των συνόρων, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Στον Ολυμπιακό γνωρίζουν πως η στήριξη ενός τέτοιου σχεδίου θα φέρει απώλειες, αλλά σε βάθος χρόνου τα κέρδη μπορούν να είναι περισσότερα. Η παρουσία του Ντούσαν Ίβκοβιτς, άλλωστε, αποτελεί εχέγγυο επιτυχιών, την ίδια ώρα που το δίπτυχο δουλειά και υπομονή έχει αρχίσει να γίνεται σύνθημα στα χείλη των Πειραιωτών.

Η λογική της επένδυσης σε νεαρούς (κυρίως Έλληνες, αλλά όχι μόνο) ταλαντούχους παίκτες βάσει συγκεκριμένου πλάνου κερδίζει συνεχώς έδαφος και ήδη εξετάζονται με πολύ μεγάλη προσοχή οι επόμενες κινήσεις. Το τεχνικό επιτελείο έχει «τσεκάρει» και μελετάει περιπτώσεις νεαρών διεθνών παικτών, που συγκεντρώνουν τα απαραίτητα στοιχεία για να πλαισιώσουν στο μέλλον την ήδη υπάρχουσα βάση. Ένα απαραίτητο στοιχείο που πρέπει να έχει ένας παίκτης είναι να διακρίνουν οι Ίβκοβιτς και Βαγγέλης Αγγέλου πως υπάρχει εξέλιξη στην αγωνιστική εικόνα του, κάτι που για παράδειγμα ισχύει στην περίπτωση του Βλαδίμηρου Γιάνκοβιτς. Πρόκειται για παίκτη που παρακολουθούν στον Ολυμπιακό, αφού τη φετινή χρονιά παρουσίασε σημαντική βελτίωση στο παιχνίδι του με τη φανέλα του Πανιωνίου, διπλασιάζοντας το μέσο όρο του σχεδόν σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες. Αυτή, φυσικά, είναι μόνο μία περίπτωση που μπορεί να εξεταστεί υπό προϋποθέσεις, αφού από το «μικροσκόπιο» των ανθρώπων του Ολυμπιακού περνούν και άλλα πολλά ονόματα, τόσο από την αγορά της Ελλάδας όσο και από την αντίστοιχη της Σερβίας.



«Πάρτι» της Παρί Σεν Ζερμέν στη Βαρκελώνη και ραντεβού με Ντόρτμουντ στα ημιτελικά
«Πάρτι» της Παρί Σεν Ζερμέν στη Βαρκελώνη και ραντεβού με Ντόρτμουντ στα ημιτελικά
Θρίαμβος για το Περιστέρι του Σπανούλη - Ιστορική πρόκριση στο Final Four του BCL
Θρίαμβος για το Περιστέρι του Σπανούλη - Ιστορική πρόκριση στο Final Four του BCL
Γνώριμοι στην Ελλάδα οι διαιτητές στις ρεβάνς ΠΑΟΚ - Μπριζ και Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός
Γνώριμοι στην Ελλάδα οι διαιτητές στις ρεβάνς ΠΑΟΚ - Μπριζ και Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός
Γκάφα ολκής από οπαδούς της Μπαρτσελόνα - Επιτέθηκαν στο πούλμαν της ομάδας τους (vid)
Γκάφα ολκής από οπαδούς της Μπαρτσελόνα - Επιτέθηκαν στο πούλμαν της ομάδας τους (vid)
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved