Νικηφόρος: «Μόνο χρέη»

Νικηφόρος: «Μόνο χρέη»

Το πώς δημιουργήθηκαν τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει τώρα ο ΠΑΟΚ αποκάλυψε ο Δημήτρης Νικηφόρος.

Ο επί σειρά ετών διευθυντής της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, μιλώντας στην εφημερίδα «Metrosport», ανέλυσε πώς  προέκυψαν όλα αυτά τα χρέη, που «πνίγουν» τους νυν διοικούντες του «Δικεφάλου του Βορρά», με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον μπάσκετ, παρά πόνο ο «πονοκέφαλος» της εξόφλησής τους. Αναλυτικά τα όσα είπε...

-Τελικά γιατί δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα χρέη;
«Όλοι οι πρόεδροι δεν πλήρωναν τις υποχρεώσεις τους προς το δημόσιο, ΦΜΥ και ΦΠΑ. Πλήρωναν μόνο τους παίκτες, τα χρέη συσσωρεύτηκαν, η εφορία δεν θεωρούσε τα εισιτήρια και με παρεμβάσεις πολιτικών -δυστυχώς- δίνονταν εντολές για συνέχιση της ασυδοσίας. Κορυφώθηκε αυτή η ασυδοσία όταν η πολιτεία έδινε χρήματα μέσω του Α.Σ. στις ομάδες της Θεσσαλονίκης για να πληρώνεται η εφορία και να σφραγίζονται εισιτήρια. Σταμάτησαν αυτά κάποτε, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι ομάδες να ζήσουν».

-Γιατί λειτούργησε έτσι η πολιτεία;
«Για να μην έχει πολιτικό κόστος. Για να έχουν τον κόσμο των ομάδων μαζί τους. Δεν υπήρχαν ελεγκτικοί μηχανισμοί ή, αν υπήρχαν, δεν ήθελαν να τους ενεργοποιήσουν».

-Θα θυμίσετε τα νούμερα;
«Αρχικά, από το 1991 και μέχρι να γίνει η ΚΑΕ, δημιουργήθηκαν πέντε δισ. δραχμές, ποσό που με τόκους και πρόστιμα έφτασε τα εννέα δισ. Μετά προστέθηκαν και αυτά της ΚΑΕ με Αλεξόπουλο, Μπατατούδη και συνολικά έφτασαν τα 37,5 εκατ. ευρώ ή 12,5 δισ. δραχμές».

-Ήσασταν εκεί, δεν αντιδρούσατε στη μη πληρωμή των υποχρεώσεων στο δημόσιο;
«Κάναμε συνεχώς εισηγήσεις στους προέδρους να πληρώνουν υποχρεώσεις στο δημόσιο, αλλά δεν άκουγαν, δεν είχα εγώ εξουσία να πάρω αποφάσεις».

-Και τι έλεγαν όταν διογκωνόταν το χρέος;
«Ερχόταν μια νέα διοίκηση, πλήρωνε τους πρώτους δύο μήνες, άφηνε το τρίτο, καθώς μεγάλωνε το ποσό και όταν πηγαίναμε έγγραφα προς υπογραφή για να πληρωθεί το δημόσιο μάς έλεγαν... άσε τον άλλο μήνα. Ο άλλος έγινε άλλος, μετά άλλος και πάει λέγοντας... Ήθελαν μόνο παίκτες να παίρνουν για τη δόξα, για το σήμερα, δεν πλήρωναν ενοίκια, μόνο το μισθό των παικτών για να παίζουν. Έρχονταν παίκτες και μας έλεγαν για απειλές έξωσης. Ο πρόεδρος έπαιρνε τον υπουργό και αμέσως με άνωθεν υπογραφή σφραγίζονταν τα εισιτήρια παρά το χρέος σε δημόσιο. Έτσι φτάσαμε να μην υπάρχει μπάσκετ, μόνο χρέη. Τότε ήταν παχιές οι αγελάδες, υπήρχε διαφήμιση. Κέρδος από ένα παιχνίδι,· 5.000 δραχμές το εισιτήριο, 15 εκατ. δραχμές για τον αγώνα έδινε η τηλεόραση, 15 εκατ. δραχμές, από πινακίδες, το κάθε ματς (π.χ. με τη Ρεάλ) μας έδινε έσοδα 55 εκατ. δραχμές. Όμως, πολλές φορές ένας παίκτης άξιζε 10 δραχμές και του δίναμε 100. Ο Γαλακτερός, για παράδειγμα, θυμάμαι είχε πάρει πριμ 50 εκατ. δραχμές γιατί είχε κάνει ένα πολύ καλό παιχνίδι».

-Ούτε όμως η ειδική εκκαθάριση έφερε αποτέλεσμα...
«Το 1998 μίλησα με τον τότε διευθυντή του Άρη, Χάρη Παπαγεωργίου, για από κοινού αγώνα για τακτοποίηση των χρεών. Ο Ηρακλής είχε τον κ. Εμφιετζόγλου και δεν ασχολήθηκε αρχικά. Αρωγός σε αυτό ήταν ο τότε υπουργός Πολιτισμού κ. Βενιζέλος. Οι ομάδες καθάρισαν με αγώνα πέντε χρόνων, αλλά και πάλι έκαναν νέα χρέη».

-Και άρχισε η δική σας περιπέτεια...
«Υπήρχε κενό νόμου... Τα σωματεία απαλλάχθηκαν, αλλά δεν υπήρχε αλληλέγγυο με τα φυσικά πρόσωπα. Έπρεπε η εφορία να βάλει σε αρχείο την εκκρεμότητα, τώρα δεν μας δίνει φορολογική ενημερότητα. Υπάρχει κενό νόμου στην ειδική εκκαθάριση. Έπρεπε το υπουργείο να επιβάλλει στην εφορία να μην μην κυνηγά φυσικά πρόσωπα. Δεν ενδιαφέρθηκε ούτε το υπουργείο. Και ο Βενιζέλος είχε πει ότι ήταν λάθος... Δεν έκανε όμως τίποτε για να διορθώσει το λάθος. Φυσικά, το δημόσιο που δεν πήρε τίποτε από αυτή την ιστορία και δεν είχε πολιτικό εμπόδιο, πήγε στα φυσικά πρόσωπα. Μα δεν πληρώθηκαν ούτε τα 148.000 ευρώ της σύστασης νέας ΚΑΕ από τον ΠΑΟΚ. Ο Α.Σ. έκανε δικαστήριο για να γλιτώσει λόγω του ότι συντηρούσε μία διετία την ομάδα και ξόδεψε 800.000 ευρώ. Και το κέρδισε το δικαστήριο...».

-Καλά, αυτοί οι πρόεδροι που δεν πλήρωναν πώς άφησαν εσάς να ζήσετε τέτοιο Γολγοθά;
«Δεν ενδιαφέρθηκε κανένας από τους προέδρους. Ούτε για ηθική συμπαράσταση στο δικαστήριο δεν ήρθαν. Μας έδιναν συγχαρητήρια όταν αθωωνόμασταν... Ο Κολντεμπέλα έκανε δικαστήριο σε εμένα, το Δημοκράτη Παπαδόπουλο, τον Ακριβόπουλο και τον Μπατατούδη για κακούργημα. Έχω πέντε αθωωτικές αποφάσεις, έμεινε διοικητικό εφετείο για 2,7 εκατ. ευρώ και περιμένω ορισμό. Ήταν αφάνταστη η ταλαιπωρία, ψυχική και οικονομική. Είχα υπογράψει μια επιταγή 27,5 εκατ. δραχμών για την αμοιβή Παπαδάκη για τον Νταϊνένκο. Ο Παπαδάκης ζητούσε τα λεφτά του, δεν πληρώθηκε και στράφηκε εναντίον μου, όχι κατά του ΠΑΟΚ, αφού είχα υπογράψει κατ' εντολή προέδρου. Μετά, επί Πανελούδη, ο ΠΑΟΚ είχε αποκλειστικό μάνατζερ τον Παπαδάκη. Πήγα στον Πανελούδη και στον Μπάνε και στον Κατσαρή και τους είπα να μεσολαβήσουν για να σταματήσει η δίωξη. Τίποτε... Τελικά, μερικά χρόνια μετά όταν ήμουν στην Ολύμπια Λάρισας και είχα βοηθήσει το Γιώργο τον Αποστολίδη να πάρει τα χρήματά του ο ατζέντης του ήταν ο Παπαδάκης. Τον ξαναβρήκα και του είπα ότι σε 10 ημέρες υπάρχει εφετείο και ότι πρέπει να λυθεί το θέμα. Μου είπε θα αποσύρει την αγωγή και το έκανε. Δεν πληρώθηκε τα 27,5 για Νταϊνένκο, τα χάρισε. Ο ίδιος όμως έκανε χρόνια δουλειές με τον ΠΑΟΚ, είχε πάρει πρόσφατα 70.000 δολάρια αμοιβή, καθώς είχε φέρει τον Αλεξάντερ».

-Τόσος ιδρώτας για το τίποτε... Και πάλι στα ίδια ο ΠΑΟΚ.
«Το μπάσκετ του ΠΑΟΚ είναι σε εντατική... Χρειάζεται σωστή διαχείριση, προγραμματισμό, ακαδημίες, διαφάνεια, ρεαλισμό, οράματα και ειλικρίνεια. Υπάρχουν. Το άρθρο 99 είναι μια καλή περίπτωση βοήθειας, αλλά θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παραπάνω».



Παναθηναϊκός Α.Ο., Δούκας: «Επιτέλους ξεκινάμε», το μήνυμα για το νέο γήπεδο - «Στόχος το 2026»
Παναθηναϊκός Α.Ο., Δούκας: «Επιτέλους ξεκινάμε», το μήνυμα για το νέο γήπεδο - «Στόχος το 2026»
Το ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ με αμέτρητες αγορές σε super αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
Το ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ με αμέτρητες αγορές σε super αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
Γιώργος Λυγγερίδης: Αγώνας μπάσκετ στη μνήμη του αστυνομικού - «Χρέος μας να τιμούμε τους ήρωές μας»
Γιώργος Λυγγερίδης: Αγώνας μπάσκετ στη μνήμη του αστυνομικού - «Χρέος μας να τιμούμε τους ήρωές μας»
Η Μαρίνα Σάττι τραγουδά για πρώτη φορά live το «Ζάρι»
Η Μαρίνα Σάττι τραγουδά για πρώτη φορά live το «Ζάρι»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved