Ιτούδης: «Σαν το Σέλτικς - Λέικερς»

Ιτούδης: «Σαν το Σέλτικς - Λέικερς»

Με το ντέρμπι των Μπόστον Σέλτικς με τους Λος Άντζελες Λέικερς παρομοίασε τα παιχνίδια του Παναθηναϊκού με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ ο Δημήτρης Ιτούδης.

Ο άμεσος συνεργάτης του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον πάγκο των πρωταθλητών Ευρώπης ξεκαθάρισε επίσης πως σε τέτοια παιχνίδια, στο πλαίσιο των πλέι οφ της Ευρωλίγκας, δεν χωρούν συναισθηματισμοί και εστίασε στην άμυνα, που θεωρεί πως θα είναι και πάλι το «κλειδί» της νίκης, για την πρόκριση στο Φάιναλ Φορ της Κωνσταντινούπολης, αλλά και το Σοφοκλή Σχορτσιανίτη.

Αναλυτικά τα όσα έγραψε: «Έχουμε αρχίσει την προετοιμασία μας για τις αναμετρήσεις με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Παλιοί γνώριμοι κατ’ αρχήν. Έχουμε παίξει πολλές φορές με αυτή την ομάδα, τη σεβόμαστε πάρα πολύ, έχει μεγάλη ιστορία στον ευρωπαϊκό χώρο, με πολλές παρουσίες σε Φάιναλ Φορ, κατακτήσεις τροπαίων, με διάρκεια στο χώρο, γνώριμη σε εμάς, ιδιαίτερα γιατί τον τελευταίο καιρό προπονητής εκεί είναι ο Ντέιβιντ Μπλατ που έχει την ίδια φιλοσοφία. Το γεγονός ότι η διοίκηση της Μακάμπι ανανέωσε τη συνεργασία της μαζί του για δύο ακόμη χρόνια σχετικά νωρίς, τον τελευταίο μήνα, αποδεικνύει ότι είναι πολύ ικανοποιημένοι από τη δουλειά του και του δίνει επίσης και μια έξτρα δυνατότητα να εργαστεί σε ένα άλλο επίπεδο από τη στιγμή που γνωρίζουν όλοι ότι θα βρίσκεται εκεί για άλλα δύο χρόνια. Από ό,τι λένε και στο Ισραήλ και όπως αρκετοί δημοσιογράφοι και εδώ έχουν ονομάσει το παιχνίδι είναι κάτι σαν Μπόστον Σέλτικς - Λ.Α. Λέικερς σε σχέση και με τα χρώματα, αλλά και την παράδοση των δύο ομάδων.

Έχουμε να κάνουμε με μία ομάδα που δομείται για να είναι σε μεγάλες διοργανώσεις. Έτσι και πέρυσι βρέθηκε σε έναν τελικό, ένα πολύ καλό παιχνίδι στη Βαρκελώνη. Από εκείνη την ομάδα έχουν αλλάξει αρκετά πρόσωπα, αλλά υπάρχουν και ίδια. Η φιλοσοφία εξαιτίας την παρουσίας του Μπλατ και όλου του τεχνικού επιτελείου παραμένει ίδια. Εμείς ένα πράγμα στο οποίο επιμείναμε είναι ότι δεν πρέπει να παρασυρθούμε καθόλου από τη διαφορετική θέση στην οποία βρισκόμασταν πέρυσι. Δεν το λέω γιατί θέλω να κάνω σύγκριση μεταξύ Μπαρτσελόνα και Μακάμπι, αλλά γιατί θέλω να κάνω σύγκριση στο μομέντουμ.

Πέρυσι όλοι μας είχαν καταδικασμένους, παίζοντας απέναντι σε μια εκπληκτική ομάδα που ήταν δύσκολο να τη βγάλεις εκτός Φάιναλ Φορ, που ήταν ο στόχος της, γιατί θα γινόταν επιπλέον στο σπίτι της. Είχαμε τόσο υψηλή συγκέντρωση και τόσο μεγάλο κίνητρο που τα καταφέραμε στο τέλος να πάμε στο Φάιναλ Φορ και να κατακτήσουμε το τρόπαιο. Φέτος όλοι μας έχουν ως το φαβορί, ακριβώς γιατί έχουμε το πλεονέκτημα της έδρας, κάτι που είναι σημαντικό. Μας αρέσει που θα παίξουμε στην έδρα μας με γεμάτο το ΟΑΚΑ, αλλά αυτό που τονίσαμε είναι ότι δεν κερδίζεις μόνο με την έδρα. Και το παράδειγμα το έχουμε ακριβώς από πέρυσι με την Μπαρτσελόνα, αλλά και τη Μακάμπι, που έβγαλε εκτός Φάιναλ Φορ την Κάχα Λαμποράλ.

Απέναντί μας έχουμε μια ομάδα με εμπειρία. Οι προπονητές, οι αθλητές έχουν την εμπειρία. Πολλά πράγματα εξελίσσονται σε ό,τι αφορά στο παιχνίδι τους γύρω από το Σχορτσιανίτη. Είναι σημείο αναφοράς όταν βρίσκεται στο παιχνίδι. Αρκετοί επιθετικοί συνδυασμοί γίνονται για να πάρει ο Σοφοκλής την μπάλα στο λόου ποστ. Ένα μεγάλο ποσοστό χρόνου όταν είναι μέσα ο Σοφοκλής είναι και ο Μπλου, ακριβώς γιατί με το Σόφο στο inside game θέλει τέσσερις περιφερειακούς που θα έχουν τη δυνατότητα να σουτάρουν απέξω, για αυτό και ο Μπλου που είναι τέτοιος παίκτης σουτάρει με πολύ υψηλά ποσοστά για τρίποντο, είτε ο Σμιθ επίσης που παίζει και στο «τρία» και στο «τέσσερα». Είναι οι δύο παίκτες που μπορούν να πλαισιώσουν τον Σχορτσιανίτη όταν αυτός είναι μέσα. Η Μακάμπι στα 16 παιχνίδια της Ευρωλίγκας έχει οκτώ παίκτες που χρησιμοποιεί μεταξύ 17 και 25 λεπτών. Ο Μπλατ διαχειρίζεται με τέτοιο τρόπο το ρόστερ, μοιράζει το χρόνο συμμετοχής. Είναι οκτώ παίκτες που χρησιμοποιεί σε αυτό το rotation. Έχουμε πολλά να σκεφτούμε για τους συνδυασμούς, τις πεντάδες, τους συνδυασμούς των παικτών, τις συνεργασίες των παικτών και εκεί έγκειται και αυτό που είπα, ότι ο Σχορτσιανίτης παίζει συνήθως με τον Μπλου.

Η ομάδα αυτή ξεκίνησε φέτος με παίκτη από το ΝΒΑ, ο οποίος έφυγε. Συνεχίζει όμως να έχει μια δυναμική. Ήρθε ο Μάλετ, ήρθε ο Λάνγκφορντ, έχουν βρει τη χημεία τους. Είναι μια ομάδα που έχει υψηλό αγωνιστικό προφίλ ακριβώς γιατί παίζει σε τέσσερις διαφορετικές διοργανώσεις ουσιαστικά. Στην Αδριατική Λίγκα που έχουμε αναλύσει όλα τους τα τελευταία παιχνίδια προσπαθεί και ξεκουράζει 2-3 παίκτες, ακριβώς γιατί είναι στο Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκας.

Ένα δεύτερο στοιχείο έχει να κάνει με τη δημιουργία και την εκτελεστική ικανότητα του Λάνγκφορντ. Είναι ο πρώτος σκόρερ, αλλά με μικρή διαφορά, γιατί αυτοί οι οκτώ παίκτες στους οποίους αναφέρθηκα νωρίτερα σκοράρουν μεταξύ 7 και 10 πόντων. Η Μακάμπι χαρακτηρίζεται από το ομαδικό παιχνίδι, με πολύ καλές ιδέες επιθετικές και έχουν έναν καλό συνδυασμό όλοι αυτοί οι 8-9 παίκτες που χρησιμοποιεί περισσότερο ο προπονητής. Για αυτό και είναι αρκετοί που σκοράρουν πάνω από 7-8 πόντους. Γίνεται ομαδική δουλειά. Αλλά ο Σχορτσανίτης είναι σημείο αναφοράς, όπως και ο Λάνγκφορντ, ο οποίος έχει διάφορες απομονώσεις, έχει την ικανότητα να δημιουργεί για τον εαυτό του σκορ ή για τους υπόλοιπους. Ένας πολύ καλός παίκτης που έχει σκορ και είναι πολύ δημιουργικός.
Σημαντικοί παράγοντες στο πόιντ γκαρντ είναι και ο Οχαγιόν και ο Παπαλουκάς. Σε αυτή τη φάση των πλέι οφ ο Παπαλουκάς θα έχει περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Είναι ένας έμπειρος παίκτης. Τον ξέρουμε και τον έχουμε αντιμετωπίσει πολλές φορές. Γνωρίζει πολύ καλά το μπάσκετ και είναι ένας εξαιρετικός δημιουργός. Έχει πολύ καλή συνεργασία με το Σοφοκλή ή με το Χέντριξ όταν είναι μέσα. Ο Οχαγιόν ίσως αποτελεί έκπληξη για κάποιους, αλλά είναι καλός δημιουργός, είναι ο καλύτερος στις ασίστ με πολλές τελικές πάσες είτε έξω για τους σουτέρ είτε μέσα για τα παιδιά που «βουτάνε» προς το καλάθι. Επίσης ένας πολύ σημαντικός παίκτης για αυτούς, για τη δημιουργία.

Στον εκτελεστικό τομέα όταν είναι ο Χέντριξ μέσα μαζί με τον Ελιγιάχου, ή μπορεί να είναι και με τον Μπλου μέσα. Ο Χέντριξ είναι ένας παίκτης που ακολουθεί πολύ καλά τη δημιουργία των γκαρντ, πηγαίνει πολύ στο επιθετικό ριμπάουντ, όπως γενικότερα πηγαίνει η Μακάμπι πολύ στο επιθετικό ριμπάουντ. Και ο Ελιγιάχου έχει πολλές ατομικές φάσεις και απομονώσεις δικές του. Από εκεί κι έπειτα και οι Μπερστάιν - Πνίνι είναι παίκτες οι οποίοι έχουν συμμετοχή στην ομάδα και συγκεκριμένους ρόλους, ο Μάλετ προερχόμενος από τη Σαρλερουά έχει παιχνίδια που έχει σουτάρει και 11 και 12 τρίποντα, είναι ένα χαρισματικός σκόρερ και σουτέρ, τον οποίο χρησιμοποιεί και στο «1» και στο «2». Υπάρχει ο Σμιθ, ο οποίος είναι πολύ καλός στον εκτελεστικό τομέα τον χρησιμοποιεί και στο «3» και στο «4», έχει το μακρινό σουτ και αυτό τον διακρίνει. Αν μπορούμε να πούμε οι καλύτεροι σουτέρ απέξω αυτής της ομάδας είναι οι Μπλου, Σμιθ και Μάλετ, αλλά και ο Πνίνι.

Γενικότερα είναι μια ομάδα που έχει μια πολύ καλή επιθετική φιλοσοφία, συγκεκριμένη, με rotation, drive, screen, backdoor, alley-oop. Είναι η φιλοσοφία του Μπλατ και νομίζω ότι αυτή η σειρά, όπως πολλές σειρές, θα κριθεί στο τι διάθεση αμυντική θα έχουμε εμείς να χαμηλώσουμε τη δημιουργικότητα και την εκτελεστική ικανότητα που έχουν οι παίκτες της Μακάμπι. Έχουν πολλά επιθετικά σχήματα. Θεωρώ ότι ο φίλος μου ο Ντέιβιντ χρησιμοποιεί καταστάσεις πολλές ώστε να… μπερδέψει κι εμάς και τους αντιπάλους. Είναι μια ομάδα που παίζει σε ψηλό ρυθμό. Θεωρώ ότι θα κριθεί στον αμυντικό τομέα αυτή η σειρά, στο κατά πόσο θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τη δημιουργία των παικτών της Μακάμπι και τον εκτελεστικό ρόλο που έχουν κάποιοι από τους παίκτες.

Αμυντικά είναι ομάδα που απλώνεται στο γήπεδο. Παίζει πολλές φορές μαν του μαν, ζον πρες ύστερα από ελεύθερες βολές ή τάιμ άουτ. Είναι ομάδα που χρησιμοποιεί τρεις διαφορετικές άμυνες, είτε καθαρή ζώνη είτε ματς απ είτε παγίδες, συνήθως θα δούμε αρκετές παγίδες στο χαμηλό ποστ ή στο πικ εντ ρολ. Με τη Μακάμπι πάντοτε πρέπει να έχεις συγκεκριμένο πλάνο για να μπορείς να την αντιμετωπίσεις, αλλά και να είσαι συγκεντρωμένος και τα 40 λεπτά για να μη σε βγάλει εκτός προγραμματισμού το δικό της αμυντικό πλάνο.

Νομίζω ότι είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα σειρά. Και για αυτά που είπα στην αρχή, για την αίγλη αυτών των παιχνιδιών, η ιστορία των δύο ομάδων, το παρόν τους, το τι πρεσβεύουν αυτά τα πλέι οφ. Σημαίνουν ένα ακόμη Φάιναλ Φορ, το 11ο, αλλά αυτά θα γίνουν όταν κάνουμε τρεις νίκες. Για να αναδείξει ένα νικητή αυτή σειρά χρειάζονται τρεις νίκες. Και θα το πω για ακόμη μία φορά, θα το πω για πολλοστή φορά, δεν χωράει συναισθηματισμούς αυτή η σειρά, γιατί έχει να κάνει με διαφορετικά παιχνίδια, τα οποία γίνονται τα πρώτα δύο μέσα σε τρεις ημέρες, οπότε γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό. Πλέι οφ σημαίνει ξεκούραση, συγκέντρωση και προσφορά όλων και δεν χωράνε συναισθήματα για μια επιτυχημένη ή αποτυχημένη προσπάθεια, για το αν κερδίσεις το πρώτο παιχνίδι. Πρέπει να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας και να τα αφήσουμε έξω. Να παίξουμε καθαρά μπάσκετ να έχουμε συγκεκριμένο αγωνιστικό πλάνο σε σχέση πάντα με το ποιοι είναι οι επιθετικοί προσανατολισμοί της Μακάμπι, σε σχέση με το ποιοι θα είναι οι πέντε που θα βρίσκονται στο παρκέ.

Θέλουμε να είμαστε υγιείς, να έχουμε τον κόσμο με το μέρος μας, που είμαι σίγουρος ότι θα τον έχουμε, να δημιουργήσουν μια εκπληκτική ατμόσφαιρα όπως αρμόζει σε αυτά τα παιχνίδια και να μας βοηθήσουν να παίξουμε επιτέλους καλά παιχνίδια στο ΟΑΚΑ, γιατί επαναλαμβάνω δεν έχουμε παίξει ακόμη καλά παιχνίδια στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ελπίζω ότι αυτή η σειρά θα μας δώσει την καλή εικόνα. Είχαμε κάποια προβλήματα με απουσίες, αλλά ελπίζω ότι δεν θα έχουμε απώλειες στους αγώνες… Σας περιμένουμε λοιπόν όλους στο ΟΑΚΑ… Για να κάνουμε τις νίκες που χρειαζόμαστε μαζί σας, στο σπίτι μας… Να είστε καλά, Δημήτρης».



ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: Δείπνο συσπείρωσης από τον Λουτσέσκου πριν το μεγάλο ντέρμπι τίτλου
ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: Δείπνο συσπείρωσης από τον Λουτσέσκου πριν το μεγάλο ντέρμπι τίτλου
NBA: Πάσχει από παράλυση Bell ο Τζοέλ Εμπίντ
NBA: Πάσχει από παράλυση Bell ο Τζοέλ Εμπίντ
Αποχαιρετιστήριο Eurojackpot πάρτι στη Μαρίνα Σάττι
Αποχαιρετιστήριο Eurojackpot πάρτι στη Μαρίνα Σάττι
Λευτέρης Πετρούνιας: Ραντεβού με την Ιστορία για τον «άρχοντα των κρίκων» - Ώρα τελικού στο Ρίμινι
Λευτέρης Πετρούνιας: Ραντεβού με την Ιστορία για τον «άρχοντα των κρίκων» - Ώρα τελικού στο Ρίμινι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved