Οικονομίδης: «Ευχή και κατάρα οι αιώνιοι»

Οικονομίδης: «Ευχή και κατάρα οι αιώνιοι»

Στην αποστασιοποίηση του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού από το ελληνικό πρωτάθλημα στάθηκε ο Βασίλης Οικονομίδης.

Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, με αφορμή τα 20ά γενέθλια της λίγκας, μίλησε στο Sentra FM 103.3 για τη «ζωή» του επαγγελματικού μπάσκετ, αλλά και το μέλλον του, ευχόμενος να συνεχίσει να υπάρχει. Αναφέρθηκε επίσης στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, οι οποίοι έχουν ξεφύγει πάρα πολύ οικονομικά, αλλά και στο «κούρεμα» που θα πρέπει να γίνει στα χρέη των ελληνικών ομάδων, για να επιβιώσουν. Αναλυτικά τα όσα είπε…

Για τα 20ά γενέθλια του ΕΣΑΚΕ: «Εύχομαι να συνεχίσει να υπάρχει. Αν συγκρίνουμε τα αρνητικά και τα θετικά αυτής της πορείας, τότε θα δούμε πως η δημιουργία του συνδέσμου έχει προσφέρει πάρα πολλά στο ελληνικό μπάσκετ. Ήταν αναγκαιότητα διότι όλη Ευρώπη έχει λίγκες. Θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερα, να έχουμε μεγαλύτερη ανεξαρτησία και καλύτερη συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς για να έχει το μπάσκετ την αυτονομία του, αλλά και τη συνέχεια που απαιτείται να έχει ένα άθλημα από τις νεαρές ηλικίες μέχρι εκείνες των επαγγελματιών».

Για το εάν ο νέος νόμος βάζει τις λίγκες κάτω από τις ομοσπονδίες και οδηγεί στην κατάργησή τους: «Η δική μου φιλοσοφία, αλλά και του ΕΣΑΚΕ, είναι ότι ο επίσημος φορέας είναι η ομοσπονδία. Θα έπρεπε να υπάρχει καλύτερη αυτονομία στα του οίκου μας και μια καλύτερη συνεργασία, πάντα υπό την επίβλεψη της ομοσπονδίας. Το ερασιτεχνικό μπάσκετ έρχεται και γίνεται σε εμάς επαγγελματικό. Είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ την ομοσπονδία. Όπως είπα, τα θετικά είναι περισσότερα από τα αρνητικά. Θα έπρεπε να γίνουν κάποια πράγματα από την εποχή που ήταν ελκυστικό το άθλημα στην Ελλάδα και είχε πολύ περισσότερα έσοδα, τότε θα έπρεπε να γίνει η προσπάθεια, αν και τώρα που γίνεται είναι τεράστια, όπως επίσης είναι πιο λογική η διαχείριση των ανθρώπων που διοικούν το μπάσκετ από την παλιά που είχε δημιουργήσει τεράστια χρέη προς την εφορία. Όλα αυτά προσπαθούμε τώρα να περισώσουμε».

Για την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΑΕ Ίκαρος: «Δεν την έχω την ανακοίνωση μπροστά μου, αλλά όταν θα έρθει ο Ίκαρος την Πέμπτη (15/02) στο συμβούλιο θα ενημερωθεί, γιατί πιστεύω ότι δεν είναι ενημερωμένοι. Ο Ίκαρος είναι ομάδα νέα στο πρωτάθλημα, χωρίς ιστορία. Έχει καλή διαχείριση και μια συγκεκριμένη πορεία, αλλά ο Ίκαρος είναι ένα κομμάτι ενός πρωταθλήματος στο οποίο συμμετέχουν ομάδες με πολύ μεγάλο παρελθόν, αλλά και ομάδες με οικονομικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τους εκάστοτε διοικούντες. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποκεφαλίσουμε ομάδες. Το μπάσκετ προσπαθεί να κάνει αυτοκάθαρση, δηλαδή το πώς μπορεί να επιβιώσει το μπάσκετ με τις παρούσες συνθήκες.

Υπάρχουν δύο ειδών χρέη. Τα προς το δημόσιο και τα χρέη προς τους ιδιώτες και συγκεκριμένα έσοδα. Πρέπει να γίνει ένα κούρεμα ή να μην πληρωθούν καθόλου. Κάποιες ομάδες δεν θα βοηθηθούν, γιατί οι διοικήσεις τους δημιούργησαν το πρόβλημα, εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε στα διοικητικά κάθε ομάδας. Ο μόνος τρόπος για την εξυγίανση του μπάσκετ είναι αυτό που επιλέξαμε. Είναι μια δύσκολη δουλειά και πολύ σκληρή. Το πρώτο είναι να υπάρξει μια διαμεσολάβηση του ΕΣΑΚΕ στην τήρηση των υπεσχημένων σε ό,τι αφορά στους ιδιώτες και το δεύτερο είναι να συζητούμε με την πολιτεία για να γίνει επιμήκυνση των οφειλών, έτσι ώστε οι ομάδες να έχουν ένα μπάτζετ, αλλά και να ξεχρεώνουν».

Για το πότε ήταν η μεγάλη ευκαιρία να δυναμώσει το ελληνικό μπάσκετ: «Όταν αναλάβαμε εγώ και οι συνεργάτες μου, το 2002, το ταμείο είχε μόνο 80.000 ευρώ. Όλος ο πλούτος είχε εξανεμιστεί και δεν βγήκε σε παραγωγικές ενέργειες. Κάποιες μικρές ομάδες καρπώθηκαν αυτόν τον πλούτο».

Για τις ανακοινώσεις που εκδίδουν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός: «Με ενοχλεί, όπως ενοχλεί όλους του φιλάθλους, διότι το 90% είναι ένα υγιές κομμάτι. που αγαπάει το άθλημα, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που δεν παρακολουθούν καν το άθλημα».

Για τους μεγάλους οικονομικούς παράγοντες: «Οι ομάδες δεν δέχτηκαν να υπάρξει μετά τον ανώτερο προϋπολογισμό και κατώτερος προϋπολογισμένος, ώστε να υπάρχει ισορροπία στα έξοδα. Για να μην κρυβόμαστε, οι δύο μεγάλες ομάδες έχουν ξεφύγει πάρα πολύ οικονομικά κι εμείς με αυτήν την ύφεση έχουμε ευχή και κατάρα να έχουμε τις δύο καλύτερες ομάδες. Αυτό δημιούργησε μια τάση αποστασιοποίησης από το ελληνικό πρωτάθλημα. Εδώ ήταν ένα αδύναμο πρωτάθλημα και το ενδιαφέρον στράφηκε προς την Ευρώπη, αν και εκεί υπάρχει έλλειψη δυναμικής».

Για το δημοσίευμα που αφορά στη διείσδυση του ΣΔΟΕ στις λίστες των διαιτητών και της ΚΕΔ: «Το παρακολούθησα με πολύ μεγάλη έκπληξη, διότι πρόκειται για επιστήμονες και καταξιωμένους ανθρώπους στην κοινωνία. Είναι άνθρωποι που γνωρίζω και το είδα με μεγάλη έκπληξη. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα συμβεί τίποτα, διότι τους γνωρίζω τους ανθρώπους και το θεωρώ σαν μια κίνηση αντιπερισπασμού για να φύγουν από κάπου αλλού, επειδή το μπάσκετ είναι το εύκολο θύμα».



Βαθμολογία UEFA: Δύσκολη η 15η θέση - Μόνο μαθηματικές ελπίδες
Βαθμολογία UEFA: Δύσκολη η 15η θέση - Μόνο μαθηματικές ελπίδες
Άρης: Χωρίς τέσσερις ολοκληρώνει την προετοιμασία του
Άρης: Χωρίς τέσσερις ολοκληρώνει την προετοιμασία του
Ολυμπιακός: Επική Marca! Έκανε δαφνοστεφανωμένο τον Μεντιλίμπαρ (pic)
Ολυμπιακός: Επική Marca! Έκανε δαφνοστεφανωμένο τον Μεντιλίμπαρ (pic)
Ολυμπιακός, Μεντιλίμπαρ: «Εδώ που έχουμε φτάσει θέλουμε τον τελικό» (vid)
Ολυμπιακός, Μεντιλίμπαρ: «Εδώ που έχουμε φτάσει θέλουμε τον τελικό» (vid)
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved