Ιτούδης: «Εχθρικές διαιτησίες»

Ιτούδης: «Εχθρικές διαιτησίες»

Ο άμεσος συνεργάτης του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον πάγκο του Παναθηναϊκού τόνισε πως η διαιτησία στο ΣΕΦ ήταν εχθρική για τους πρωταθλητές Ελλάδας και Ευρώπης ενώ υπογράμμισε πως το ντέρμπι θα είναι οδηγός για το μέλλον για τους «πράσινους».

Ο Δημήτρης Ιτούδης ανέλυσε το ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό αλλά και τη συνέχεια για τον «εξάστερο», μέσω του paobcblog.gr.

Αναλυτικά τα όσα έγραψε:

«Καλησπέρα σε όλους…

Ελπίζω να είστε καλά… Εμείς έχουμε ήδη αρχίσει την προετοιμασία για τη διπλή αναμέτρηση με την Καβάλα για το πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ελλάδας, μετά την αναμέτρηση στο ΣΕΦ. Και από εκεί θα ξεκινήσουμε σήμερα…

Ουσιαστικά χάσαμε το παιχνίδι από το ξεκίνημά του. Σε ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι, μπήκαμε με πολύ καλή προετοιμασία, προερχόμενοι από καλές εμφανίσεις στην Ευρωλίγκα, γνωρίζαμε τι θα αντιμετωπίσουμε σε ότι αφορά το θέμα της πίεσης, αλλά και των μαχών που έπρεπε να δώσουμε κάτω από τα καλάθια.

Δυστυχώς, χάσαμε σε όλους τους τομείς. Ο Ολυμπιακός είχε έξι ασίστ στα πρώτα λεπτά, οι οποίες προήλθαν από δικά μας λάθη ή κακά σουτ, τα οποία μετατρέπει σε αιφνιδιασμούς, όπου ενώ έχουμε το μπόνους, δεν σταματάμε τους παίκτες. Οι γκαρντ τους κάνουν coast to coast και σκοράρουν. Η πρώτη απόπειρα επιστροφής είναι όταν μειώνουμε στο πρώτο δεκάλεπτο σε 16-13, έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε κι άλλο, αλλά εκεί χάνουμε δύο μπάλες, διαμορφώνεται το 19-13 και το δεκάλεπτο κλείνει 22-15.

Στο διάστημα αυτό δεν ανταπεξήλθαμε στην πίεση του Ολυμπιακού, στις μάχες κάτω από τα καλάθια και μπήκαμε νωθρά σε ένα παιχνίδι, στο οποίο έπρεπε να περιμένουμε αυτές τις καταστάσεις, για τις οποίες προπονηθήκαμε. Η κατάσταση δεν βελτιώθηκε και όταν οι αντίπαλοί μας έπαιζαν με όλο το… supporting cast, με παίκτες που έρχονται από τον πάγκο, παίκτες ποιότητας σίγουρα, οι οποίοι είχαν το σθένος να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες αυτού του παιχνιδιού. Ήταν σημαντικές οι βοήθειες που είχε από παίκτες που προέρχονται από τον πάγκο και έχουν συγκεκριμένο ρόλο, γιατί βασικά ατού τους, βασικοί δημιουργοί όπως ο Σπανούλης και ο Χάινς δεν ήταν στην καλύτερή τους μέρα. Εντούτοις έκαναν τη διαφορά παίκτες που έρχονται από τον πάγκο όπως ο Μάντζαρης, ο Πρίντεζης, ο Άντιτς που ευστόχησαν σε καθοριστικά καλάθια.

Εμείς επιστρέψαμε ουσιαστικά στο παιχνίδι στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου και στις αρχές του τετάρτου. Το τελευταίο πεντάλεπτο παίξαμε καλύτερη άμυνα, αλλά και σκοράραμε και στο τέλος χάσαμε έναν αγώνα που θα μπορούσαμε να τον είχαμε κερδίσει. Μπήκαμε πολύ αργά σε αυτό το παιχνίδι. Και να νικούσαμε στο τέλος, το ίδιο θα έλεγα. Τα ίδια θα έλεγα για την εμφάνισή μας. Δεν έχει να κάνει μόνο με το τελικό αποτέλεσμα.

Θα ήθελα εδώ να επιβεβαιώσω 100% αυτά που είπε ο κόουτς σε ότι αφορά το συγκεκριμένο διαιτητή, γιατί χρίζει ανάλυσης το συγκεκριμένο στοιχείο. Δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι υπάρχει δόλος, αλλά οι διαιτησίες του είναι εχθρικές προς εμάς, οι αποφάσεις του συχνά επιπόλαιες και ιδιαίτερα οι αιτιολογίες του προς τον πάγκο και τον κόουτς, ακόμη πιο επιπόλαιες. Δεν είναι αντάξιες ούτε της φήμης, ούτε της θέσης που έχει ο συγκεκριμένος διαιτητής όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Ίσως ήταν μια κακή μέρα του συγκεκριμένου, αλλά το θέμα χρίζει μιας παρακολούθησης, για να δούμε για ποιο λόγο γίνεται αυτό. Ενστερνίζομαι και επαναλαμβάνω αυτά που είπε ο κόουτς, με τη λογική ότι κι αυτό το κομμάτι είναι ένα στοιχείο του παιχνιδιού.

Στοιχείο είναι και το instant replay. Στη συνάντηση που κάναμε στη Λάρισα με τους διαιτητές, είχαμε αναφερθεί στο θέμα αυτό κι εγώ προσωπικά και είχαμε διαβεβαίωση και από τον πρόεδρο του ΕΣΑΚΕ και τον γενικό γραμματέα ότι θα υπάρχει για φάσεις που είναι νομοθετημένο. Πώς μπορεί στο Παλέ ντε Σπορ ο διαιτητής να πηγαίνει στο μόνιτορ της στατιστικής υπηρεσίας να βλέπει κι εδώ όχι; Και στο ΣΕΦ υπήρχε η ίδια δυνατότητα, αν και ούτε αυτό είναι instant replay. Και δεν μιλάω μόνο για την τελευταία φάση. Υπήρχαν κι άλλες φάσεις, όπως για παράδειγμα το σουτ του Λόγκαν, για το αν ήταν εμπρόθεσμο ή όχι. Πάντα τα παιχνίδια μεταξύ των δύο ομάδων θα χρίζουν τέτοιου είδους αποφάσεων. Και το λέμε αυτό για να βοηθηθούν και οι διαιτητές. Δεν λέμε για το αν έγινε φάουλ ή δεν έγινε. Αυτό έγκειται στην κρίση του διαιτητή και επιπλέον εμπεριέχει ανθρώπινο λάθος. Μιλάμε για φάσεις όπως για μηδενισμό χρόνου, για το αν πατούσε γραμμή παίκτης ή όχι, αφού ο κανονισμός το επιτρέπει. Είπαμε και στον Αναστόπουλο στη διάρκεια του αγώνα να το δει, ο οποίος πήρε την απόφαση πάνω του για το σουτ του Λόγκαν. Μάλλον όμως είναι δώρο – άδωρο να το λέμε, ούτε πιστεύω ότι θα αλλάξει κάτι. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ διοργανώσεων και το ίδιο θα ίσχυε, αν είχαμε νικήσει εμείς και διαμαρτυρόταν ο Ολυμπιακός ή αν μιλούσαμε για οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι. Σε αγώνα στη Μάλαγα πήγαν οι διαιτητές επτά φορές στο instant replay. Μάλιστα μία φορά πήγε με απαίτηση της Ουνικάχα, για να δει αν ο Διαμαντίδης πατούσε γραμμή σε τρίποντο. Όχι το τελευταίο, άλλο στη διάρκεια της αναμέτρησης.

Ο αγώνας αυτός έχει περάσει, αλλά σίγουρα για εμάς θα είναι οδηγός στο μέλλον. Έχουμε παίκτες, οι οποίοι μπορούν να αντιληφθούν πώς παίξαμε την Κυριακή στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα και γιατί χάσαμε. Θα μας βοηθήσει σίγουρα αυτό το παιχνίδι και εμάς τους προπονητές και τους παίκτες. Η συνέχεια είναι σημαντική, γιατί οφείλουμε να κερδίσουμε όλα τα παιχνίδια στο πρωτάθλημα και να δούμε πώς θα προχωρήσει και ο Ολυμπιακός, γιατί δεν είναι πια στο χέρι μας. Αν υπάρχει κάτι θετικό, είναι ότι δεν χάσαμε και τη διαφορά, αν και επαναλαμβάνω ότι λογικά θα τερματίσει πρώτος στην κανονική περίοδο. Οφείλουμε όμως να νικήσουμε σε όλα τα παιχνίδια που έχουμε μπροστά μας.

Η συνέχεια γράφεται για εμάς με δύο αγώνες απέναντι στην Καβάλα. Πρώτον αποφασίστηκε από κοινού να δώσουμε τα δύο αυτά παιχνίδια σε διάστημα τριών ημερών, ώστε να μπορέσει να μείνει η Καβάλα στην Αθήνα. Την εξυπηρετούμε, όπως έκανε κι αυτή, επιστρέφοντας από τη Μάλαγα εμείς, δίνοντάς μας προπόνηση στο γήπεδό της. Μας είχε κερδίσει στον πρώτο γύρο και δίκαια, με εμάς να πραγματοποιούμε μια κακή εμφάνιση. Από τότε έχει αλλάξει τελείως τους αριθμούς της και έχει κερδίσει την αυτοπεποίθησή της. Όταν προετοιμάζαμε το πρώτο παιχνίδι, είχε 4/17 τρίποντα μέσο όρο. Έπαιρνε 12 πόντους πίσω από τη γραμμή. Τώρα σουτάρει 8/21, που σημαίνει ότι παίρνει 24 πόντους. Στα τελευταία πέντε παιχνίδια, που είναι ενδεικτικά για τη δική μας ανάλυση, σουτάρει 12/25. Από τα τέσσερα δηλαδή έχει φτάσει στα 12, από τους 12 πόντους στους 36. Έχει τριπλασιάσει την παραγωγή της από τα σουτ τριών πόντων. Έχει αυξήσει τους αριθμούς της και αυτά τα 12 τρίποντα προέρχονται από πέντε γκαρντ, 4+1 ουσιαστικά, τα οποία και δημιουργούν, αλλά και εκτελούν: Τους Καραποστόλου, Στεφανίδη, Τέιλορ, Πάσαλιτς και Κόστοφ. Έχουμε μια ομάδα που παίζει πολύ καλά κάποια συστήματα, τα οποία τρέχει με αυτά τα γκαρντ και με δεδομένο ότι έχουν πολύ μεγάλη ευστοχία, πρέπει να προσέξουμε αυτό το στοιχείο αναμφίβολα. Αξίζει το σεβασμό μας, όπως όλες οι ομάδες, πολύ περισσότερο δε αν αναλογιστούμε ότι έχουμε χάσει από αυτή την ομάδα και έχουμε και τα δύο παιχνίδια σε μικρό χρονικό διάστημα και τα δύο στην έδρα μας επίσης.

Να είστε καλά,

Δημήτρης».



Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
Euroleague: "Διπλό" τετράδας στο Βελιγράδι ο Ολυμπιακός
Euroleague: "Διπλό" τετράδας στο Βελιγράδι ο Ολυμπιακός
ΠΑΟΚ: Δύσκολα προλαβαίνει Παναθηναϊκό ο Μπάμπα
ΠΑΟΚ: Δύσκολα προλαβαίνει Παναθηναϊκό ο Μπάμπα
Ο κόσμος γιούχαρε τον Ντάνι Άλβες
Ο κόσμος γιούχαρε τον Ντάνι Άλβες
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved