Αλεξανδρής: «Έχει πάθος ο Άρης»

Αλεξανδρής: «Έχει πάθος ο Άρης»

Ομάδα με πάθος, που εκφράζει τον Αρειανό φίλαθλο, είναι ο φετινός Άρης σύμφωνα με το Βαγγέλη Αλεξανδρή.

Ο Μακεδόνας τεχνικός ήταν καλεσμένος στο τμήμα Αθλητικής Δημοσιογραφίας του ΙΕΚ Ξυνή και αναφέρθηκε στη φετινή προσπάθεια που γίνεται στη Θεσσαλονίκη, το ελληνικό πρωτάθλημα, την εξέλιξη του μπάσκετ στο πέρασμα των χρόνων, αλλά και τους φιλάθλους, σύμφωνα με τους οποίους «ή είσαι πρώτος ή σε σκοτώνουν», στη διαιτησία που «επηρεάζεται πάρα πολύ από το όνομα της ομάδας» και τους «αιωνίους: «Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός είναι ευχή και κατάρα για το ελληνικό μπάσκετ». Αναλυτικά τα όσα είπε απαντώντας στις ερωτήσεις των σπουδαστών…

Για το εάν έπρεπε να ξεκινήσει η φετινή Α1 ή θα έπρεπε να συνεχιστεί η απεργία: «Αυτά τα ζητήματα πρέπει να λύνονται πριν να φτάσουμε στο σημείο που θα πρέπει να παρθούν τέτοιες αποφάσεις. Η αντίδραση των ομάδων είναι λογική, αφού παρά τις τόσες αναμεταδόσεις αγώνων μέχρι πρότινος δεν είχαν πάρει ούτε ένα ευρώ. Η πολιτική που ασκεί ο ΕΣΑΚΕ θα έλεγα με μία λέξη ότι είναι αστεία. Δεν μπορεί το θεσμικό όργανο όλων των σωματείων να μην μπορεί να πάρει κάποιες αποφάσεις και αυτό γιατί δεν υπάρχει ομοψυχία και δεν υπάρχει κοινή γραμμή.

Υπάρχουν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός οι οποίοι κοιτάνε μόνο το συμφέρον τους και δεν έχουν καταθέσει ούτε μία πρόταση μέχρι τώρα και έχουν ελάχιστες παρουσίες, και υπάρχουν και τα υπόλοιπα σωματεία που προσπαθούν. Εγώ προσωπικά, από το 1999 που ήμουν προπονητής στο Ηράκλειο και ο πρόεδρός μου τότε, ο κ. Παπακαλιάτης, ήταν ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, έλεγα να διαχωριστούμε. Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός να πάρουν τα περισσότερα χρήματα κι ας κάνουν ένα πρωτάθλημα μόνοι τους. Οι υπόλοιπες ομάδες να οργανωθούμε, να οργανώσουμε ένα πρωτάθλημα για εμάς. Από τότε μέχρι τώρα δεν έχει γίνει ούτε ένα βήμα προόδου.

Η λογική μου λέει ότι δεν πρέπει στην εποχή που διανύουμε να τραβάνε κάποιοι το σκοινί και να φτάνουμε στα άκρα. Θα πρέπει να υπάρχει κοινή γραμμή και διαφορετική αντιμετώπιση των προβλημάτων από όλους. Η ισχύς είναι εν τη ενώσει. Ή να βρεθεί λύση και να ενσωματωθούν και ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός στην κοινή γραμμή ή να αποβληθούν. Εμένα αυτή είναι η άποψή μου».

Για το πόσο έχει αλλάξει το μπάσκετ στο πέρασμα των χρόνων: «Έχουν αλλάξει τα πάντα, είναι ένα διαφορετικό άθλημα. Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη του αθλήματος, υπάρχει μεγάλη πρόοδος, αλλά χάθηκε το συναίσθημα, η τήρηση του συμβολαίου. Τώρα ο παίκτης μπορεί να έρθει για ένα μήνα ή και για ένα παιχνίδι ακόμη, κι αυτό αφαιρεί το δέσιμο μέσα στην ομάδα και την επικοινωνία με τους φιλάθλους. Αν φέτος λένε καλά λόγια για εμάς στον Άρη, που με μικρό προϋπολογισμό έχουμε πετύχει καλά πράγματα, είναι γιατί προσπάθησα να δημιουργήσω ένα οικογενειακό κλίμα στην ομάδα, έτσι ώστε ο ένας να είναι κοντά στον άλλον, παρότι οι αθλητές αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις».

Για την κατάσταση στην Α1: «Αυτό που γίνεται με το ελληνικό πρωτάθλημα το θεωρώ ανούσιο και καταστροφικό. Οι ομάδες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και θέλουν να εξασφαλίσουν την παραμονή τους στην Α1 προσπαθούν να ελαφρύνουν το ρόστερ τους για να γλιτώσουν χρήματα. Υπάρχει νόρμα από τον ΕΣΑΚΕ να μην μπορείς να διώξεις παίκτη, αλλά βλέπω κάποιες ομάδες τελευταία να διώχνουν τα ακριβά συμβόλαια και να παίρνουν πιο φθηνούς Αμερικανούς. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει και στον ΠΑΟΚ και είναι άσχημο.

Η παραγωγή παικτών τα τελευταία χρόνια έχει ελαττωθεί, δεν βλέπουμε τόσα πολλά νέα παιδιά με ταλέντο όσο τα προηγούμενα χρόνια. Εγώ προσωπικά πάντα προσπαθώ να έχω έναν Έφηβο στη δωδεκάδα, και τα 2-3 παιδιά που υπάρχουν στον Άρη και είναι αξιόλογα, εφόσον παραμείνουν στην ομάδα, θα προσπαθήσω να τα αξιοποιήσω».

Για την κατάσταση στον Άρη: «Διοικητικά υπάρχει αστάθεια. Μετά την παραίτηση τριών ανθρώπων από το προεδρείο ουσιαστικά έχει μείνει μόνο ο κ. Δαμιανίδης στο σωματείο, και αυτή η αστάθεια έχει αντίκτυπο σε όλη την ομάδα. Δεν μπορεί ο κ. Δαμιανίδης να καλύψει μόνος του όλες τις υποχρεώσεις του Άρη. Από την άλλη, στο αγωνιστικό κομμάτι, μου είπαν από την πρώτη ημέρα που με καλέσανε ότι σαν στόχος για τη φετινή χρονιά θα είναι η οικονομική εξυγίανση του σωματείου. Τα χρέη είναι πάρα πολλά και αν δεν αποπληρωθούν δεν θα υπάρχει μέλλον για την ομάδα. Το αποδέχτηκα γιατί είμαι Αρειανός.

Η σκέψη μου όσον αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι ήταν να μην πάρω έμπειρους παίκτες, παρότι υπήρχαν μεγάλες ευκαιρίες, γιατί δεν ήθελα να ανακυκλώσω τα ίδια πρόσωπα που έχουν δουλέψει στο ελληνικό πρωτάθλημα τόσα χρόνια. Είπα να κάνω κάτι πρωτοποριακό, να πάρω νέα παιδιά και έφερα πέντε rookies από την Αμερική, κίνηση που έχει κόστος, γιατί βλέπετε και εσείς ότι είναι παιδιά χωρίς πείρα και χάσαμε έξι παιχνίδια στον πόντο, γιατί δεν έχουν τις ανάλογες εμπειρίες. Είπα να τα δουλέψω, να δημιουργήσω έναν πυρήνα παικτών που να βασιστεί η ομάδα, γιατί όλοι αυτοί είναι με διετή και τριετή συμβόλαια, και να πατήσουμε σε αυτά τα παιδιά τα επόμενα χρόνια για να κάνουμε κάτι παραπάνω».

Για το μπάτζετ που διαχειρίζεται: «Ο προϋπολογισμός είναι αστείος. Όσο ήταν το μισό συμβόλαιο ενός καλού ξένου παίκτη των προηγούμενων ετών είναι όλο το σωματείο. Το μπάτζετ αυτή τη στιγμή είναι 400.000 ευρώ για το αγωνιστικό κομμάτι. Κάποτε αυτό ήταν τα κορδόνια του Γκάλη και του Ρόι Τάρπλεϊ. Δεν πιστεύω ότι τα μπάτζετ κάνουν τις ομάδες, ως ένα σημείο βέβαια, γιατί όταν αντιμετωπίζεις τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό ή την ΤΣΣΚΑ Μόσχας εκεί η διαφορά θα φανεί. Εμείς προσπαθήσαμε να βάλουμε πολλά στοιχεία στο παιχνίδι μας και να γίνουμε ελκυστικοί και ως ένα βαθμό το έχουμε καταφέρει».

Για τους φιλάθλους του Άρη: «Νομίζω ότι εάν αγαπάς κάτι το στηρίζεις. Αυτή η απουσία από τα γήπεδα είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο. Παίξαμε στην Ολλανδία με ομάδα που δεν την έχει ο χάρτης και είχε 3.000 κόσμο μέσα σε ένα εκπληκτικό γήπεδο. Εκεί πάνε στο γήπεδο για την ομάδα. Στην Ελλάδα ή είσαι πρώτος ή σε σκοτώνουν. Φέτος κάτι πάει να γίνει. Εγώ προέρχομαι από τον Άρη και ξέρω την ψυχολογία των Αρειανών. Πόνταρα σε ένα γεγονός, να δημιουργήσω μια ομάδα που να έχει το πάθος, που εκφράζει τον Αρειανό φίλαθλο, και τα κατάφερα, για αυτό και ο κόσμος γύρισε στο γήπεδο».

Για τη διαιτησία: «Υπάρχει καχυποψία των φιλάθλων απέναντι στη διαιτησία και θα έλεγα ότι είναι δικαιολογημένη. Είναι θέμα των θεσμικών οργάνων. Πάντα ένας διαιτητής επηρεάζεται πάρα πολύ από το όνομα της ομάδας και πώς θα σφυρίξει, φοβούμενος κυρίως για την καριέρα του. Αν δηλαδή αδικήσει ή δεν ευνοήσει μία μεγάλη ομάδα, ότι θα έχει αντίκτυπο στην εξέλιξή του. Είναι ανασταλτικός παράγοντας αυτός και δηλητηριάζει και το φίλαθλο κόσμο. Πολλές φορές έχουμε γίνει μάρτυρες να εφαρμόζεται το δίκιο υπέρ του μεγάλου και αυτό αφαιρεί τη χαρά από το παιχνίδι, τη δυνατότητα μια μικρή ομάδα να κάνει μια μεγάλη νίκη».

Για την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα κι αν επηρεάζει το μπάσκετ: «Επηρεάζει η κρίση πάρα πολύ. Ευτυχώς, έχω εξαιρετικά παιδιά. Οι Έλληνες πήραν πριν από μία εβδομάδα τον πρώτο μισθό τους, από τον Αύγουστο! Κάποιοι από αυτούς είναι και οικογενειάρχες, και είναι πολύ δύσκολο να τους ζητάς να είναι και πρωί και απόγευμα στο γήπεδο, και από την άλλη να τελειώνει το παιχνίδι και να έχουν πρόβλημα επιβίωσης. Και τα συμβόλαια έχουν προσαρμοστεί και οι μισθοί είναι μόνο για να περνάμε την καθημερινότητά μας. Άμα λοιπόν αργούν και οι πληρωμές, αυτό φέρνει δυσφορία στην προπόνηση».

Για τους «αιώνιους»: «Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός είναι ευχή και κατάρα για το ελληνικό μπάσκετ. Σκέφτονται αλαζονικά κι αυτό θα ισχύει όσο υπάρχει η οικονομική δυνατότητα που έχουν τα αφεντικά τους. Το μπάτζετ τους δεν βγαίνει από τα έσοδά τους, αλλά από τα ταμεία των επενδυτών τους. Και εκεί βλέπω, όμως, μια λογική να πέσει και άλλο ο προϋπολογισμός τους. Όσο μειώνονται τα μπάτζετ τους τόσο θα πλησιάζουν οι ομάδες της Θεσσαλονίκης και κάποιες άλλες ομάδες, να γίνουν ανταγωνιστικές και να διεκδικήσουν κάτι περισσότερο».

Για την αποχώρηση του Όλιβερ: «Ο Όλιβερ ήταν ο τρίτος σκόρερ στο NCAA και ήταν η πρώτη επιλογή μου. Σε σχέση με αυτούς που έχω ήταν ο καλύτερος. Ξέρετε γιατί έφυγε; Γιατί δημιουργούσε πρόβλημα στα αποδυτήρια. Ήταν αλαζόνας, είχε έπαρση, κοιτούσε υποτιμητικά τους συμπαίκτες του. Αν είσαι προπονητής στον Ολυμπιακό και έχεις 12 αστέρια στην ομάδα είναι εύκολο να κοουτσάρεις, γιατί ο κάθε παίκτης θέλει να επιβεβαιώσει το συμβόλαιό του. Σε ομάδα, όμως, με μικρό μπάτζετ πρέπει να φέρεις κοντά τον έναν παίκτη με τον άλλον. Όποιος δεν είναι εκφραστής της αρειανής συνείδησης δεν έχει θέση στην ομάδα».



Δολοφονία Λυγγερίδη: Βαριές διώξεις για τους συλληφθέντες - Δικογραφία για 160 άτομα
Δολοφονία Λυγγερίδη: Βαριές διώξεις για τους συλληφθέντες - Δικογραφία για 160 άτομα
Μεγάλο ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκός με τις καλύτερες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
Μεγάλο ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκός με τις καλύτερες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
Το Eurojackpot μοιράζει απόψε 120 εκατ. ευρώ  - Στις 21:15 η κλήρωση
Το Eurojackpot μοιράζει απόψε 120 εκατ. ευρώ  - Στις 21:15 η κλήρωση
Ολυμπιακός: Χωρίς Παπανικολάου κόντρα στην Μπαρτσελόνα - Ταξίδεψε στην Ισπανία ο Ουόκαπ
Ολυμπιακός: Χωρίς Παπανικολάου κόντρα στην Μπαρτσελόνα - Ταξίδεψε στην Ισπανία ο Ουόκαπ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved