Ίβκοβιτς: «Ήμουν έτοιμος να αποχωρήσω το καλοκαίρι»

Ίβκοβιτς: «Ήμουν έτοιμος να αποχωρήσω το καλοκαίρι»

Έτοιμος να αποχωρήσει το καλοκαίρι από τον Ολυμπιακό ήταν ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, μετά τις εξελίξεις που σημειώθηκαν με τους αδερφούς Αγγελόπουλους, ενώ τόνισε παράλληλα πως αν ερχόταν ο Νίκος Ζήσης η ομάδα του Πειραιά θα ανέβαζε το επίπεδό της.

«Είχα μία συζήτηση μαζί τους και κατάλαβα ότι η κατάσταση είναι δύσκολη. Μίλησα με τους δύο προέδρους και τον κύριο Σκινδήλια που μου είπε συγκεκριμένα πράγματα. Πως οι άνθρωποι φεύγουν δυσαρεστημένοι σε μία περίοδο που υπάρχουν πολλά προβλήματα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Το πρώτο πράγμα που τους ξεκαθάρισα είναι ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για μένα και πως αν είναι αυτή η απόφαση τους, το συμβόλαιο μου δεν μετράει. Πως δεν έχουν καμία υποχρέωση και ευθύνη απέναντι μου.

Αφού φεύγετε εσείς, τότε φεύγω κι εγώ. Δεν παραιτούμαι, απλά αποχωρώ. Μετά σε μία καλή κουβέντα με τον κύριο Σκινδήλια κατάλαβα κάτι, αλλά τότε δεν ήμουν σίγουρος. Τώρα, όμως, είμαι! Μου είπε ότι πιστεύει πως αυτή η οικογένεια δεν μπορεί να αφήσει έτσι τον Ολυμπιακό, χωρίς να έχει βρεθεί άλλη λύση. Μετά περίμενα να δω τι θα γίνει», είπε μεταξύ άλλων ο Ντούσαν Ίβκοβιτς στην αθλητική εφημερίδα «Πρωταθλητής» για την κατάσταση που διαμορφώθηκε το καλοκαίρι με τη δήλωση των αδερφών Αγγελόπουλου για αποχώρησή τους.

Αναφορικά με τους στόχους του Ολυμπιακού, ο Σέρβος τεχνικός του Ολυμπιακού είπε: «Στην επίσημη παρουσίαση της ομάδας δεν μίλησα ούτε για τίτλους, ούτε για το μπάτζετ. Είπα ότι θα δουλέψουμε πολύ με τους νέους παίκτες και θα βελτιωνόμαστε στη συνέχεια. Πως όλοι θα απολαύσουμε την προσπάθεια μας. Μέχρι που θα πάμε; Όταν ξεκινάς με μία εντελώς καινούρια ομάδα είναι δύσκολο να προβλέψεις που θα πας. Είχαμε ένα τραπέζι στο Λονδίνο με τον Γκρεγκ Πόποβιτς και το προπονητικό-τιμ των Σπερς, ο οποίοι είχαν έρθει για να δούμε παιχνίδια της Γαλλίας.

Του εξήγησα πως είναι η κατάσταση στην Ελλάδα και πόσες δυσκολίες έχω για να φτιάξω την ομάδα μου. Πως κατάφερα τελικά να μαζέψω κάποιους ρούκις. Μου είπε ότι και αυτός από το επόμενο καλοκαίρι θα μπει στην ίδια διαδικασία, γιατί ο Ντάνκαν θα σταματήσει και ο Τζινόμπιλι είναι επίσης μεγάλος. Και είπαμε τελικά και οι δύο ότι η σωστή αντιμετώπιση είναι: Enjoy the basketball. Και τώρα να με ρωτήσετε, δεν ξέρω να απαντήσω που μπορεί να φτάσει ο Ολυμπιακός».

Σε ερώτηση για το μέλλον του, ο Ίβκοβιτς τόνισε: «Μέσα στη σεζόν και σε μία τόσο ζορισμένη κατάσταση, δεν μπορώ να δηλώσω τι σκέφτομαι να κάνω. Αν έχω αποφασίσει; Είχα αποφασίσει να φύγω από το μπάσκετ το 2001 μετά την ΑΕΚ! Προσπάθησα να βρω τον εαυτό μου. Κατάλαβα ότι ο καλύτερος κόσμος για μένα είναι εκεί που μεγάλωσα. Το μπάσκετ έχει δώσει πάρα πολλά πράγματα στην οικογένεια μου. Προσπαθήσαμε σκληρά για αυτό το άθλημα, αλλά δεν πιστεύω πως έχουμε δώσει σε αυτό το σπορ πίσω ούτε μία σταγόνα σε σχέση με αυτά που μας έχει προσφέρει. Δεν ήθελα να ξεκινήσω μία νέα δουλειά, να γίνω για παράδειγμα γεωλόγος, που το έχω σπουδάσει.

Προσπάθησα να βρω κάτι, αλλά απογοητεύτηκα και έπρεπε να διασφαλίσω και την οικογένεια μου. Αποφάσισα να επιστρέψω. Είχα μία πολύ καλή πρόταση από την Ρόμα. Μετά ήρθε η πρόταση από την ΤΣΣΚΑ και τότε έγινε η κουβέντα για να πάω στους Ντένβερ Νάγκετς. Τελικά έμεινα στην Ευρώπη και πήγα στην Μόσχα. Δεν πεινάω ούτε για πάγκο, ούτε για δουλειά, ούτε για την Ευρωλίγκα! Και στην εθνική Σερβίας πιστεύω ότι πρέπει να ετοιμάσουμε έναν νέο προπονητή. Μπήκα να βοηθήσω σε μία δύσκολη περίοδο, αλλά δεν γίνεται να είμαι εκεί για πάντα. Οι άνθρωποι δύσκολα παίρνουν ευθύνες. Εγώ όποτε χρειάζεται την αναλαμβάνω. Τώρα είμαι εδώ και δουλεύω, κυρίως για όλα αυτά τα παιδιά που προσπαθούμε μαζί κάθε μέρα».

Σχετικά με τους νέους παίκτες, αλλά και τον Νίκο Ζήση που χάθηκε το καλοκαίρι, είπε: «Είναι σημαντικό, όλες οι μεγάλες οι ομάδες έχουν μεταβατικά στάδια. Χρειάζεται ισορροπία σε ένα ρόστερ. Δεν μου αρέσει να μιλάω ποτέ για παίκτες, αλλά ξέρετε πολύ καλά ότι θα είχαμε τον Ζήση, ότι είχαμε υπολογίσει για ακόμη έναν έμπειρο παίκτη που θα μας βοηθούσε πάρα πολύ. Η ομάδα του Ολυμπιακού θα ήταν πολύ διαφορετική με τον Ζήση και πολύ πιο εύκολη η δική μας δουλειά. Αναγκαστήκαμε και μπήκαμε σε αυτή την... φωτιά και παλεύουμε. Στεναχωρήθηκα που τραυματίστηκε και ο Μάντζαρης που ήταν έκπληξη στα τελευταία ματς».

Αναφερόμενος στον κόσμο του Ολυμπιακού, είπε: «Δεν νομίζω ότι ο κόσμος το μόνο που θέλει είναι να βλέπει την ομάδα να κερδίζει πάντα. Αν κι εμείς φέτος δεν έχομε χάσει κανένα παιχνίδι στο ΣΕΦ. Αυτό το ζήτημα θέλει μεγάλη ανάλυση και είναι κοινωνικό πρόβλημα. Έχει πολλούς παραμέτρους και δεν είναι δουλειά μου να συμμετέχω. Υπάρχουν άνθρωποι εξειδικευμένοι σε αυτό, επιστήμονες, που πρέπει να το κοιτάξουν. Εμείς ας το αφήσουμε. Αυτοί οι πραγματικοί φίλοι μας που έρχονται συνέχεια στο γήπεδο πιστεύω ότι έχουν καταλάβει τι συμβαίνει και πόσες δυσκολίες έχουμε».

Ο Σέρβος κόουτς μίλησε και για τον Βασίλη Σπανούλη: «Προσαρμόστηκε φοβερά γρήγορα στον ρόλο του ηγέτη. Η φιλοσοφία μου ποτέ δεν είχε παίκτη που να κάνει όλα σε μία ομάδα, να συμμετέχει σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού. Ειλικρινά, είναι εύκολο για μένα να βελτιώσω αυτόν τον παίκτη σε κάποια πράγματα και να ολοκληρωθεί ακόμα περισσότερο, να αυξηθεί κι άλλο η επιρροή του στο παιχνίδι. Συζητάμε και καταλαβαίνει αμέσως. Όταν ήρθε ήταν υπό πίεση. Ένας μεγάλος αθλητής από τον έναν αντίπαλο πέρασε στον άλλο. Φέτος ξεκινήσαμε δύσκολα γιατί είχε κάνει και την επέμβαση. Δεν θυμάμαι να είχα στην καριέρα μου ένα επαγγελματία τόσο τελειομανή που να αγαπάει τόσο πολύ την δουλειά του.

Είναι εύκολο να κάνεις τον Βασίλη να βάζει 30 πόντους. Το θέμα είναι να τον εκμεταλλευτείς με τον όσο πιο δυνατόν αποτελεσματικό τρόπο για την ισορροπία της ομάδας. Αυτός συμμετέχει παντού, σε όλα τα στοιχεία του σύγχρονου μπάσκετ. Σκορ, δημιουργία, άμυνα, πολλά κερδισμένα φάουλ, μεγάλα και καθοριστικά σουτ. Πολλές ομάδες δεν τον εκτίμησαν και τον έπαιζαν σκληρά. Του μίλησα και του είπα όλοι προσαρμόζονται πάνω του και έχει ευκαιρία για πιο εύκολο διάβασμα των φάσεων, να βάζει και τα άλλα παιδιά μέσα στο παιχνίδι. Κάθε φορά μία ασίστ παραπάνω, ένα λάθος λιγότερο και ήταν πανέτοιμος. Δυστυχώς, τραυματίστηκε. Τον περιμένουμε όλοι να γυρίσει, αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε σε τι κατάσταση θα είναι».

Για τις μεταγραφές που έκανε ο Ολυμπιακός, υποστήριξε: «Όταν ξεκινήσαμε ξέραμε πως θα γίνει λοκ-άουτ όπως και έγινε. Μπήκαμε με ένα χαμηλό μπάτζετ στην αγορά. Ξέραμε πως λειτουργεί ο πρόεδρος της Σιένα και περιμέναμε μέχρι την τελευταία στιγμή τον Ζήση. Η ομάδα είχε ανάγκη έναν έμπειρο παίκτη σε αυτήν τη θέση. Έχει μεγάλη σημασία για τον όλο σχεδιασμό του καλοκαιριού το συγκεκριμένο θέμα. Θα είχαμε καλύτερο έλεγχο παιχνιδιού.

Πιστεύαμε ότι θα τον έχουμε μαζί μας και παράλληλα κάναμε κάποιες επιλογές με άπειρους παίκτες. Με τέτοιο μπάτζετ είναι δύσκολο να βρεις αυτό που ψάχνεις. Ο Χάινς ας πούμε μας δίνει πράγματα και είναι διαφορετικός παίκτης από τον Παπαδόπουλο. Με την κατάσταση που υπήρχε, με το καινούριο μπάτζετ και τις συνθήκες στην αγορά, δεν ήταν εύκολο. Ειλικρινά ψάξαμε, αλλά δεν βρήκαμε τίποτα. Είχαμε πει με τον κ. Σκινδήλια να αφήσουμε χρονικό περιθώριο για τον Ζήση και αν κάτι δεν πάει καλά, να ψάξουμε μετά έναν έμπειρο παίκτη».

Αναφορικά με τους νέους παίκτες της ομάδας, τόνισε: «Μας οδήγησαν οι εξελίξεις σε αυτήν την κατάσταση, ήταν κάτι που έγινε αναγκαστικά. Είναι νωρίς να δούμε αν θα πετύχει αυτή η προσπάθεια. Σίγουρα, όμως, όποιος κάνει πρώτος την ανανέωση, μετά έχει το πλεονέκτημα».

Σχετικά με τους Λούκας και Χάουαρντ, τόνισε: «Η μεταγραφή του Λούκας ήταν ρίσκο, καθώς είχε ένα σοβαρό τραυματισμό. Μου είπαν να τον πάρω και μπορεί να σταθώ τυχερός. Μετά όμως τραυματίστηκε στα πέλματα. Ο Χάουαρντ είχε μεγαλύτερο όνομα από τον Λούκας. Τον περίμενα μαχητή, να παίζει άμυνα και να παίρνει πολλά ριμπάουντ. Μετά χτύπησε και αυτός».

Μιλώντας για τον Κέσελι, είπε: «Δεν έχει κερδίσει την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε φέτος. Έχω μιλήσει μαζί του. Έχει επηρεαστεί από τους τραυματισμούς που είχε. Ποιος είπε ότι θα φύγει;»

Σχετικά με τη μεταγραφική ενίσχυση του Ολυμπιακού, υποστήριξε: «Έχουν προταθεί πολλοί παίκτες, αλλά είναι δύσκολο να έρθουν, γιατί έχουν να παίξουν μπάσκετ από τον Απρίλη οι περισσότεροι».

Για το αν ο Ολυμπιακός έχει περισσότερη ανάγκη κάποιον σέντερ ή κάποιον γκαρντ, ο Ίβκοβιτς, είπε: «Μέχρι να επιστρέψουν ο Σπανούλης και ο Παπαδόπουλος, πιστεύω και στις δύο θέσεις. Από τη μια αν φέρεις κάποιον παίκτη με ρίσκο, η ομάδα μπορεί να πάει πιο πίσω. Αν πάρεις κάποιον με καλό χαρακτήρα, να μπορεί να είναι θετικός, οι πιθανότητες είναι καλύτερες. Για παράδειγμα, σκέφτηκα πολύ ένα βετεράνο που μου μιλάνε για αυτόν με τα καλύτερα λόγια.

Και αν έρθει αυτός και έχει 20 κιλά παραπάνω; Τι θα κάνω εγώ; Και αν τελικά κάνουμε την κίνηση και μπούμε στο γήπεδο και κάνουμε βήματα πίσω αντί για μπροστά; Πρέπει να προσέξουμε. Μην πιστεύετε ότι είχαμε ευκαιρία για καλή μεταγραφή και το παρατήσαμε. Είμαστε στο ψάξιμο και αυτή είναι μια δουλειά που κάνω τη... νύχτα! Συνέχεια προσπαθώ και είναι πολύ δύσκολο».

Τέλος, για το αν ο Ολυμπιακός μπει στη διαδικασία απόκτησης κάποιου παίκτη που έχει συμβόλαιο, είπε: «Εγώ μπορώ να προτείνω ένα παίκτη που μου αρέσει και είναι σε συμβόλαιο. Μετά αποφασίζει η διοίκηση. Πιστεύω ότι αν βρούμε παίκτη που μπορεί να κάνει τη διαφορά και χρειαστεί να σπάσουμε συμβόλαιο, η διοίκηση είναι ικανή να το κάνει, με την αγάπη που έχουν για την ομάδα οι κύριοι Αγγελόπουλοι. Εγώ πιστεύω ότι θα δεχτούν τέτοιον παίκτη».



Euroleague: Ενός λεπτού σιγή πριν το Παρτιζάν-Ολυμπιακός
Euroleague: Ενός λεπτού σιγή πριν το Παρτιζάν-Ολυμπιακός
Η ΠΑΕ ΑΕΚ ζήτησε απ' τον κόσμο της να προσέχει πιθανές προκλήσεις
Η ΠΑΕ ΑΕΚ ζήτησε απ' τον κόσμο της να προσέχει πιθανές προκλήσεις
Ολυμπιακοί Αγώνες: Εκτός από το μεγάλο «ραντεβού» ο Μάτι Λι
Ολυμπιακοί Αγώνες: Εκτός από το μεγάλο «ραντεβού» ο Μάτι Λι
Το ξεχωριστό μήνυμα της Εθνικής ομάδας
Το ξεχωριστό μήνυμα της Εθνικής ομάδας
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved