Κυρίτσης: «Όνειρο ζωής ο Παναθηναϊκός»

Κυρίτσης: «Όνειρο ζωής ο Παναθηναϊκός»

Ο Αλέξανδρος Κυρίτσης, παραχώρησε συνέντευξη στους Νίκο Τζεντάκη και Αντώνη Νταλιάνη στο Ρέθυμνο Σπορ Fm. Ο Έλληνας μπασκετμπολίστας, μίλησε για τη νέα μεγάλη πρόκληση που παρουσιάζεται στη καριέρα του, για την επικείμενη μεταγραφή στην ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού ενώ στάθηκε και στην Εθνική Ελλάδος όσον αφορά την πορεία της στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας.

- Αλέξανδρε, αποτελεί πράγματι όνειρο ζωής η μεταγραφή σου στο Παναθηναϊκό;

«Σίγουρα είναι κάτι πολύ σημαντικό για μένα, είναι πραγματικά όνειρο ζωής γιατί αυτός ήταν από μικρός ο στόχος μου, να παίξω συγκεκριμένα στο Παναθηναϊκό αλλά και στο κορυφαίο επίπεδο, οπότε αυτά συνδυάστηκαν με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Η χαρά μου όμως κρατάει λίγο γιατί οι προπονήσεις και η σκληρή δουλειά είναι αυτή που θα μου δώσει τη δυνατότητα να αρπάξω την ευκαιρία να παίξω..».

- Η εμπειρία του Αλέξανδρου Κυρίτση στην Α1 είναι πολύ μεγάλη (Αρης, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Μαρούσι, Ηλυσιακός) αλλά η σύγκριση ανάμεσα στις ομάδες που αγωνίστηκε κι αυτή του Παναθηναϊκού που αγωνίζεται τώρα, δεν υφίσταται, γιατί «μιλάμε για ανόμοια πράγματα» όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά δήλωσε. Η ομάδα που αγωνίζεται τώρα είναι ο πρωταθλητής Ευρώπης και ο επί σειρά ετών πρωταθλητής Ελλάδος.

«Το επίπεδο είναι  πολύ υψηλό σε όλους τους τομείς, είτε αυτό λέγεται προπονητής είτε λέγεται παίκτες είτε λέγεται οργάνωση, χωρίς αυτό να υπονοεί κάτι υποτιμητικό για τα υπόλοιπα σωματεία που αγωνίστηκα. Η διαφορά δυναμικότητας και μπάτζετ είναι πολύ μεγάλη και δεν υπάρχει θέμα σύγκρισης».

- Ο κ. Ομπράντοβιτς είναι ο κορυφαίος προπονητής στην Ευρώπη;

«Να ρωτάτε εμένα για το κ. Ομπράντοβιτς είναι λίγο, γιατί σε έναν άνθρωπο «μιλάνε» τα έργα του. Πόσο μάλλον όταν αυτός ο άνθρωπος έχει κατακτήσει τα πάντα σε τίτλους επί τόσες πολλές φορές αυτό από μόνο του το κάνει να έχει κάτι το πολύ ιδιαίτερο. Σίγουρα είναι μια έντονη προσωπικότητα , είναι κορυφαίος προπονητής και οι τίτλοι του λένε πολλά. Είναι μοναδική η εμπειρία συνεργασίας με το κ. Ομπραντοβιτς. Συνεργάζομαι μαζί του μόλις 15 μέρες αλλά και με τον κ. Ιτούδη ο οποίος  βρίσκεται σε κορυφαίο επίπεδο -καθώς και όλο το επιτελείο το οποίο λειτουργεί πάντα στη λεπτομέρεια- σε όλους τους τομείς, και εκεί διαφέρει ο Παναθηναϊκός από τις περισσότερες ομάδες».

- Η Εθνική Ελλάδος ξεκίνησε με πάρα πολλά προβλήματα αλλά στο τέλος είχε αίσιο τέλος η πορεία της στο Ευρωμπάσκετ. Ποια η γνώμη σου για τη συμπεριφορά κάποιων παικτών να αρνηθούν τη συμμετοχή τους στην Εθνική;

«Σε αυτό που με ρωτάτε, εν μέρει έχετε δίκιο και εν μέρει, έχετε άδικο. Είναι πώς θα το πάρει κάποιος… Η δική μου άποψη είναι ότι αποτελεί ύψιστη τιμή το να είσαι στην Εθνική και σε οποιαδήποτε κλήση στην Εθνική εκτός απροόπτου, πρέπει να λαμβάνεις μέρος, είτε είναι προετοιμασία, είτε είναι φιλικό, είτε κάποια επίσημη διοργάνωση γιατί αυτό, αποτελεί το σημαντικότερο πράγμα στην καριέρα ενός αθλητή. Από εκεί και πέρα, έχετε δίκιο. Είδαμε διάφορα ευτράπελα φέτος, το καθένα όμως με την ιδιαιτερότητα του. Εγώ δεν είμαι ο αρμόδιος να κρίνω ούτε ξέρω τις περιπτώσεις ξεχωριστά. Σίγουρα όμως αυτό που έχω μάθει και στη ζωή μου, είναι ότι κάθε περίπτωση δεν είναι ίδια. Τώρα αν υπάρχει κάποιο παιδί που έχει προσφέρει στην Εθνική πάρα πολλά πράγματα επί τόσα χρόνια και δεν έχει ξεκουραστεί ποτέ του, είναι πολύ λογικό να μην αντέξει. Από εκεί και πέρα, είναι και στη διακριτική ευχέρεια της ομοσπονδίας το να εκλάβει θετικά η μη, το αίτημα κάποιου παίκτη να μην αγωνιστεί με την Εθνική.

Για μένα μπορώ να σας πω, ότι ήταν όνειρο μου, και όταν είχα κλιθεί στην ομάδα δήλωσα «παρών» παρόλο που πολλές φορές με είχαν κόψει τη τελευταία στιγμή και ποτέ δε διαμαρτυρήθηκα γιατί όπως κι αν φαίνεται, αποτελεί ύψιστη τιμή να είσαι στην Εθνική απ’ όπου κερδίζεις πάρα πολλά. Επίσης, πάρα πολλά παιδιά, έχουν εξασφαλίσει βαριά συμβόλαια παίζοντας στην  Εθνική, για αυτό δε πρέπει να ξεχνάμε ποτέ το τι μας έδωσε την ώθηση και από πού ξεκινήσαμε για να φτάσουμε σε κάποια μεγάλη ομάδα. Πάντα σε κάθε περίπτωση, υπάρχει και η εξαίρεση του κανόνα».

- Όταν ξεκινήσαμε το Ευρωμπάσκετ με τον Ηλία Ζούρο προπονητή και το συγκεκριμένο ρόστερ, πίστευες ότι η εθνική θα πετύχει το στόχο της που ήταν η συμμετοχή της στο προολυμπιακό τουρνουά;

«Η αλήθεια είναι ότι για τον κ. Ζούρο ήταν σίγουρα ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι. Φυσικά και είναι πετυχημένη η πορεία του, όσο βέβαια και συνολικότερα επιτυχημένη η Εθνική ομάδα γιατί όταν ένας προπονητής ξεκινάει με συγκεκριμένο  σκεπτικό παικτών που θα έχει στη σύνθεσή του και μεσούσης της προετοιμασίας γίνονται αλλαγές, αυτό, δεν είναι ευνοϊκό. Από την άλλη, πίστευα ότι μπορούσαμε να πετύχουμε, γιατί οι όμιλοι ήταν βατοί και κυρίως ο 1ος. Από ‘κει κι έπειτα, σίγουρα θα παίζαμε κάποιο παιχνίδι «χιαστί» που θα ήταν κρίσιμο, όπως και έγινε.

Ήταν μέσα στους  στόχους μας, θεωρούσα  ότι μπορούσαμε να τα καταφέρουμε με αυτό το υλικό που σίγουρα ήταν κατώτερο από άλλες χρονιές και αυτό το παραδέχονται όλοι. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι παίκτες που κλήθηκαν, δεν ήταν καλοί γιατί έχουν παίξει χρόνια σε μεγάλες ομάδες. Μπορεί να μην ήταν έμπειροι  σε μεγάλες διοργανώσεις και σε υψηλό επίπεδο αγώνων αλλά αυτό δε τους μειώνει σε αξία, οπότε νομίζω ότι ήταν μια λογική εξέλιξη. Εμείς σαν Έλληνες γενικά είμαστε πολύ καλοί στο τομέα της άμυνας και της τακτικής. Σίγουρα όταν σου λείπει κάποια επιπλέον ποιότητα στην επίθεση σε σχέση με άλλα χρόνια (αφού σου λείπουν κάποιοι παίκτες που μπορούσαν να «τραβήξουν» το σκορ), ενδεχομένως η λύση που κοιτάς είναι να «δέσεις» την άμυνά σου, να κοιτάς να μη δέχεσαι εύκολους πόντους και νομίζω  σ’ αυτόν τον τομέα τα πράγματα δεν πήγαν άσχημα για το κ. Ζούρου».

- Οι Έλληνες όποιους παίκτες και να στείλουν σε διεθνείς διοργανώσεις έχουν μια ποιότητα 20-25 παικτών που έχουν παίξει σε υψηλό επίπεδο και σε συνδυασμό με τους καλούς προπονητές οι οποίοι στηρίζονται στις πολύ καλές άμυνες και στις τακτικές, μπορούν να αποφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα επειδή, όλοι μαζί,  δεν αγωνίζονται  απλά για να  αγωνιστούν αλλά παίζουν με συγκεκριμένη κατεύθυνση και σκοπό…»

Μέσα από τη συμμετοχή σου και τη πορεία σου στο Παναθηναϊκό πιστεύεις ότι θα  έρθει και η κλήση  σου στην Εθνική Ελλάδος μετά τους Μεσογειακούς του 2009;

«Σίγουρα είναι μεγάλη μου τιμή η συμμετοχή μου στην Εθνική και πόσο μάλλον το να παίξω σε μια Ολυμπιάδα. Από κει και πέρα μακάρι να συμβεί. Αναμφισβήτητα είναι ένας από τους στόχους μου».



Λαμία-ΠΑΟΚ 1-1: Πισωγύρισμα και ο τίτλος απομακρύνεται
Λαμία-ΠΑΟΚ 1-1: Πισωγύρισμα και ο τίτλος απομακρύνεται
Ιστιοπλοΐα: Διεκδικούν πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι Β. Κοκκαλάνης, Λ. Τσορτανίδης
Ιστιοπλοΐα: Διεκδικούν πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι Β. Κοκκαλάνης, Λ. Τσορτανίδης
Ρόμα: Πήρε το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει αθλητική δραστηριότητα ξανά ο Εντικά
Ρόμα: Πήρε το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει αθλητική δραστηριότητα ξανά ο Εντικά
Super League LIVE: ΑΕΚ – Παναθηναϊκός, Άρης – Ολυμπιακός και Λαμία – ΠΑΟΚ
Super League LIVE: ΑΕΚ – Παναθηναϊκός, Άρης – Ολυμπιακός και Λαμία – ΠΑΟΚ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved