Γιατί θέλει να αλλάξει αγώνισμα ο Μίλτος Τεντόγλου: Τι… ξενέρωσε τον κορυφαίο του κόσμου

Γιατί θέλει να αλλάξει αγώνισμα ο Μίλτος Τεντόγλου: Τι… ξενέρωσε τον κορυφαίο του κόσμου

Σε ένα αγώνισμα που υπάρχει απ' το 1896 (!) έρχονται αλλαγές από την Παγκόσμια Ομοσπονδία με τις επιδόσεις να γίνονται ευκολότερες, στοιχείο που μόνο σύμφωνο δεν βρίσκει τον Μίλτο Τεντόγλου.

Ο Μίλτος Τεντόγλου είναι αδιαμφισβήτητα ο κορυφαίος αθλητής του άλματος εις μήκος στον πλανήτη. Ο Έλληνας άσος κατέκτησε το χρυσό και στο Παγκόσμιο κλειστού στίβου της Γλασκόβης. Όμως δεν το χάρηκε όσο θα ήθελε κι όσο θα έπρεπε. Ένας απ’ τους λόγους είναι και οι δεύτερες σκέψεις που κάνει για το αθλητικό του μέλλον, καθώς είναι πολύ πιθανό να αλλάξει αγώνισμα. Αφήνοντας το μήκος για το τριπλούν, όπως ο ίδιος αποκάλυψε.

Φυσικά δεν πρόκειται για κάποιο… καπρίτσιο, ούτε έχει επέλθει κορεσμός στη φιλοδοξία του. Κάθε άλλο. Απλά-για να τεθεί ωμά-έχει… ξενερώσει με τις αλλαγές που ετοιμάζονται στο άλμα εις μήκος. Οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο και όποιον έχει δουλέψει χρόνια για να πετύχει στο αγώνισμα, έρχονται να κάνουν ευκολότερη τη ζωή των συμμετεχόντων, ακυρώνοντας την ποιότητα του αθλητή και τα χρόνια δουλειάς του.

Ουσιαστικά δε θα χρειάζεται κανείς να ανησυχεί μήπως κάνει άκυρο άλμα. Ο χώρος στον οποίο θα έχουν δικαίωμα να πατήσουν οι αθλητές, θα είναι σαφώς μεγαλύτερος απ’ τον τωρινό. Η βασική και μεγαλύτερη αλλαγή όμως, αφορά με το από που θα ξεκινά η μέτρηση του άλματος.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που έρχονται, η μέτρηση δε θα αρχίζει απ’ το τελικό σημείο έγκυρου άλματος (πριν την πλαστελίνη στη βαλβίδα που σηματοδοτεί το άκυρο δηλαδή). Η μέτρηση πλέον θα γίνεται απ’ το σημείο που πάτησε ο κάθε αθλητής. Ακόμη κι αν πατήσει ένα παπούτσι μακριά, θα μετριέται από εκεί το άλμα.

Αυτόματα λοιπόν, ακυρώνονται τα χρόνια δουλειάς των αθλητών. Επειδή στο μήκος η δυσκολία και η τεχνική έχει να κάνει με το ρυθμό μέχρι να φτάσει ο αθλητής στη βαλβίδα. Προκειμένου να έχει την κατάλληλη φόρα, να μην μαζέψει τα πόδια του για να μην κάνει άκυρο ή να μην πατήσει μακριά απ’ τη βαλβίδα. Για να έχει και την κατάλληλη φορά σώματος στο άλμα του.

Πλέον, θα μετρά περισσότερο το αθλητικό στοιχείο και όχι η τεχνική. Βγάζοντας το φόβο και την προσπάθεια για την αποφυγή του άκυρου, το μήκος θα γίνει αγώνισμα με μεγαλύτερες επιδόσεις και δε θα απαιτείται ο ρυθμός. Ταχύτητα και ισχυρό πάτημα απλά, για να δοθεί ώθηση να φτάσει ο καθένας πιο μακριά.

Οι δοκιμές με αυτές τις αλλαγές στο αγώνισμα, θα αρχίσουν από φέτος κιόλας. Με τον τρόπο αυτό η Παγκόσμια Ομοσπονδία έχει ενημερώσει πως θέλει να διασφαλίσει πως θα μετράει κάθε άλμα και δε θα υπάρχουν άκυρα. Γιατί μέσω αυτών θεωρούν πως χάνεται το ενδιαφέρον των θεατών.

Οι δοκιμές θα αρχίσουν πρώτα σε αγωνίσματα χαμηλού επιπέδου, για να φτάσουν σταδιακά σε elite αγώνες. Πρόκειται για κάτι που έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις, καθώς το άλμα εις μήκος υπάρχει απ’ τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Συμπεριλαμβανόταν στο πένταθλο απ’ το 708 π.Χ. Παράλληλα ήταν στους πρώτους Αγώνες το 1986.

Μένει να φανεί αν θα υπάρξουν νέες σκέψεις και τελικά δεν εφαρμοστεί σε κορυφαίο επίπεδο το νέο πλάνο για το αγώνισμα. Διαφορετικά, το παράδειγμα του Μίλτου Τεντόγλου που ετοιμάζεται για τριπλούν, θα ακολουθήσουν κι άλλοι αθλητές.



Στέφανος Τσιτσιπάς: Πρόωρος αποκλεισμός από το Madrid Open – Η μεγαλύτερη νίκη καριέρας του Μοντέιρο
Στέφανος Τσιτσιπάς: Πρόωρος αποκλεισμός από το Madrid Open – Η μεγαλύτερη νίκη καριέρας του Μοντέιρο
Euroleague: Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έδωσε τα χέρια με την Παρτιζάν για νέο συμβόλαιο
Euroleague: Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έδωσε τα χέρια με την Παρτιζάν για νέο συμβόλαιο
Το "next stop Paris" του Πετρούνια!
Το "next stop Paris" του Πετρούνια!
Super League: «Μάχες» παραμονής σε Πανθεσσαλικό, Καισαριανή και Αγρίνιο
Super League: «Μάχες» παραμονής σε Πανθεσσαλικό, Καισαριανή και Αγρίνιο
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved