Κριστόφ Βαζέχα: Σαν σήμερα το ντεμπούτο του με τον Παναθηναϊκό! (videos+photos)

Κριστόφ Βαζέχα: Σαν σήμερα το ντεμπούτο του με τον Παναθηναϊκό! (videos+photos)

Ήταν 17 Δεκεμβρίου 1989, όταν ο Κριστόφ Βαζέχα έπαιξε για πρώτη φορά με τη φανέλα του Παναθηναϊκού...

Αυτό το παιχνίδι ήταν το πρώτο από τα υπόλοιπα 552 που ακολούθησαν με τη φανέλα του Παναθηναϊκού για τον Κριστόφ Βαζέχα. Ο «τρελός Πολωνός», ο «Χρηστάρας» των οπαδών του «τριφυλλιού», στα 15 χρόνια παρουσίας του με τους «πράσινους» σκόραρε 319 φορές και έγινε ο πρώτος των πρώτων σε γκολ στην ιστορία του Συλλόγου.

Η πρώτη του εμφάνιση, λοιπόν, ήταν σε μια αναμέτρηση με αντίπαλο την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, με τον τότε προπονητή της ομάδας Κρίστο Μπόνεφ να του δίνει την φανέλα με το Νο7, καθώς ήταν τραυματίας ο Δημήτρης Σαραβάκος με τον οποίο έκαναν ένα αχτύπητο δίδυμο που πιθανότατα ήταν και το καλύτερο στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, και να τον βάζει στην βασική ενδεκάδα παρά το γεγονός πως είχε ελάχιστες μέρες που είχε έρθει στη χώρα μας.

Το παιχνίδι εκείνο τελείωσε με τις δύο ομάδες ισόπαλες (0-0) και τον κόσμο να μην μένει ικανοποιημένος από το ντεμπούτο του Κριστόφ Βαζέχα, που όμως τους αποζημίωσε άπαντες με τα κατορθώματά του στη συνέχεια. Έμεινε στην ομάδα συνολικά 15 χρόνια και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2004, σε ηλικία 39 ετών. Συνολικά στο πρωτάθλημα πέτυχε 244 γκολ σε 403 αγώνες και αναδείχθηκε τρεις φορές πρώτος σκόρερ (1994, 1995, 1998), ενώ σε 63 ευρωπαϊκά ματς είχε 24 γκολ. Είχε 50 συμμετοχές στην Εθνική Πολωνίας με εννέα γκολ. Με τον Παναθηναϊκό, όπως αναφέραμε, έπαιξε 553 φορές σε όλες τις διοργανώσεις και έστειλε τη μπάλα 319 φορές στα αντίπαλα δίχτυα.

Πρόκειται για τον μακροβιότερο ξένο στο ελληνικό πρωτάθλημα με 14 σεζόν, ενώ συνολικά ο Κριστόφ Βαζέχα έχει κατακτήσει 4 πρωταθλήματα, 4 κύπελλα, 2 σούπερ καπ και τρεις φορές αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ. Κάτι που δεν έχει επιτύχει κανείς άλλος ξένος ποδοσφαιριστής. Οκτώ φορές ήταν ο πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού από τις οποίες τις έξι συνεχόμενες! Στην καριέρα του «μετράει» 7 χατ τρικ, ενώ έξι φορές πέτυχε από τέσσερα γκολ με αντιπάλους τον Λεβαδειακό (1990), τον Εδεσσαϊκό (1993), τον Αρη (1993), τη Δόξα Δράμας (1994), την Καστοριά (1997) και τον Πανηλειακό (1998). Την περίοδο 1994-95 πέτυχε πέντε γκολ στο ματς με τον Πανιώνιο. Αξέχαστο θα μείνει σε όλους το γκολ που έβαλε στο Άμστερνταμ, απέναντι στον Άγιαξ, στη νίκη 1-0 του Παναθηναϊκού για τους «4» του Champions League όπου έκανε τεράστια πορεία με το «τριφύλλι» τόσο εκείνη τη «μαγική» σεζόν (1995-1996) όσο και τα επόμενα χρόνια…

Μετά το τέλος της καριέρας του, ο Κριστόφ Βαζέχα πάντα ήταν κοντά στον Παναθηναϊκό. Είτε δίνοντας το «παρών» στο γήπεδο, είτε συμμετέχοντας σε αγώνες παλαιμάχων είτε ακόμα και ως μέλος του τεχνικού τιμ. Ο «Τρελός Πολωνός» ήταν βοηθός του Νίκου Νιόπλια τη σεζόν 2009-2010 όταν οι «πράσινοι» κατέκτησαν το νταμπλ, ενώ και τα επόμενα χρόνια ο Βαζέχα παρέμεινε δίπλα στο «τριφύλλι». Πλέον, ο Κριστόφ Βαζέχα είναι αρωγός της προσπάθειας που γίνεται με το PAO Alive δίνοντας το «παρών» σε εκδηλώσεις για τους Έλληνες του εξωτερικού που θέλουν να συνδράμουν, με απαρχή αυτή στο Μόναχο πριν από μερικές εβδομάδες…

Δείτε σημαντικές φωτογραφίες από την καριέρα του Βαζέχα στην Ελλάδα και βίντεο με τα γκολ του

Το πρώτο και το τελευταίο γκολ του Βαζέχα με τον Παναθηναϊκό

Όλα τα γκολ του Βαζέχα κόντρα στον Ολυμπιακό

Το γκολ του Βαζέχα στο Άμστερνταμ

Η βράβευση του Κριστόφ Βαζέχα από τον Παναθηναϊκό ΑΟ

Η αποθέωση του Κριστόφ Βαζέχα στο Μόναχο



Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (13/05) - Πού θα δείτε Άρης - Παναθηναϊκός AKTOR
Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (13/05) - Πού θα δείτε Άρης - Παναθηναϊκός AKTOR
Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων (13/05) - «Λιοντάρι» ο ΠΑΟΚ, «άδειασε» ο Ολυμπιακός
Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων (13/05) - «Λιοντάρι» ο ΠΑΟΚ, «άδειασε» ο Ολυμπιακός
Πάλη: Στους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024 ο Νταουρέν Κουρουγκλίεβ
Πάλη: Στους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024 ο Νταουρέν Κουρουγκλίεβ
Τένις: Μεσημέρι Δευτέρα ο Τσιτσιπάς, απόγευμα η Σάκκαρη
Τένις: Μεσημέρι Δευτέρα ο Τσιτσιπάς, απόγευμα η Σάκκαρη
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved