Σαν Σήμερα:  Όταν ο Παναθηναϊκός έγινε Παγκόσμιος! (photos+video)

Σαν Σήμερα: Όταν ο Παναθηναϊκός έγινε Παγκόσμιος! (photos+video)

Σαν σήμερα, πριν από 50 χρόνια, ο Παναθηναϊκός πήρε τη θέση του Άγιαξ και έπαιξε διπλό αγώνα με τη Νασιονάλ για το διηπειρωτικό Κύπελλο, επίτευγμα που δεν έχει καταφέρει να επαναλάβει άλλη ελληνική ομάδα.

Ο Παναθηναϊκός εκπροσώπησε την Ευρώπη στις 15 Δεκεμβρίου 1971 στο Διηπειρωτικό Κύπελλο, παρ’ ότι είχε χάσει από τον Άγιαξ στο Γουέμπλει καθώς η ομάδα της Ολλανδίας αρνήθηκε να συμμετάσχει, κόντρα στην πρωταθλήτρια Νότιας Αμερικής, Νασιονάλ Μοντεβίδεο. Στον Άγιαξ φοβήθηκαν το σκληρό παιχνίδι των Νοτιοαμερικανών στους τελικούς του 1969 και του 1970 και η εξέλιξη του ματς με το «τριφύλλι» απέδειξε πως… κάτι παραπάνω ήξεραν οι Ολλανδοί. Η συμμετοχή των «πράσινων» πάντως στα διπλά ματς αποτελεί κάτι μοναδικό στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και ένα επίτευγμα που δύσκολα θα επαναλάβει ελληνική ομάδα.

Ο Παναθηναϊκός πάντως είχε την ευκαιρία να διεκδικήσει τον τίτλο της κορυφαίας ομάδας του πλανήτη αλλά και να δώσει διεθνή αγώνα, αφού το «τριφύλλι» δεν είχε καταφέρει να προκριθεί ούτε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ εκείνης της σεζόν. Ο πρώτος αγώνας διεξήχθη στο «Καραϊσκάκη» μπροστά σε 35.000 θεατές και οι «πράσινοι» επέβαλαν από το ξεκίνημα την κυριαρχία τους στον αγωνιστικό χώρο.

Στο 21’ ο Παναθηναϊκός είχε την πρώτη απώλεια καθώς μετά από χτύπημα του Ουμπίνιας ο Σάκης Κουβάς αποχώρησε από τον αγώνα τραυματίας. Στο 48’ ο Τότης Φυλακούρης έδωσε το προβάδισμα στον Παναθηναϊκό ανοίγοντας το σκορ του αγώνα. Στο 51’ ο Λουίς Αρτίμε ισοφάρισε για τη Νασιονάλ και όλα έδειχναν ότι η συνέχεια του αγώνα θα ήταν εξίσου αμφίρροπη. Στο 60’ όμως μετά από αντιαθλητική επέμβαση του Χούλιο Μοράλες, ο Γιάννης Τομαράς έπεσε λιπόθυμος στο έδαφος, έχοντας υποστεί διπλό κάταγμα κνήμης, με συνέπεια το πόδι του να κοπεί στα δύο και να τερματιστεί η η ελπιδοφόρα καριέρα του καθώς μετά την επιστροφή του ένα χρόνο αργότερα δεν κατάφερε να επανέρθει στα επίπεδα που βρισκόταν.

i10

Χαρακτηριστική πάντως ήταν η αντίδραση των Ελευθεράκη και Αντωνιάδη αμέσως μετά τη φάση. Και οι δυο έκρυψαν τα πρόσωπά τους με τα χέρια, μην αντέχοντας να βλέπουν τον συμπαίκτη τους, ο οποίος μεταφέρθηκε εκτός αγωνιστικού χώρου πάνω σε φορείο. Το ματς έληξε ισόπαλο 1-1 και όλα θα κρίνονταν στη ρεβάνς του Μοντεβιδέο.

15/12/1971 - Στάδιο «Καραϊσκάκης»
Παναθηναϊκός - Νασιονάλ 1-1 (48' Φυλακούρης - 51' Αρτίμε)
Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Τομαράς (59' Βλάχος), Αθανασόπουλος, Ελευθεράκης, Καψής, Σούρπης, Δημητρίου, Φυλακούρης, Αντωνιάδης, Δομάζος, Κουβάς (18' Δεληγιάννης).
Νασιονάλ: Μάνγκα, Μάσνικ, Μπλάνκο, Ουμπίνα, Μανέιρο, Μοντέρο, Κουμπίγια, Εσπαράγκο (70' Ντουάρτε), Αρτίμε, Μπρούνελ, Μοράλες.

 Ο δεύτερος αγώνας

Ο δεύτερος αγώνας διεξήχθη στο Μοντεβιδέο στο Στάδιο Σεντενάριο με 63.000 θεατές στο γήπεδο ενώ τον αγώνα παρακολούθησαν και 300 Έλληνες που ταξίδεψαν από την Ελλάδα. Ο Λουίς Αρτίμε έδωσε το προβάδισμα με 1-0 στη Νασιονάλ. Στη συνέχεια ο Μίμης Δομάζος στο 46’ και ο Αντώνης Αντωνιάδης στο 53’ έχασαν μεγάλες ευκαιρίες για να ισοφαρίσουν. Την αναγκαστική αντεπίθεση του Παναθηναϊκού εκμεταλλεύτηκε η Νασιονάλ με το Λουίς Αρτίμε να σημειώνει το 2-0 στο 75’. Στο 89’ ο Τότης Φυλακούρης μείωσε σε 2-1 για τον Παναθηναϊκό ενώ στη συνέχεια ο Μίμης Δομάζος είχε δυο ευκαιρίες να δώσει τον τίτλο στον Παναθηναϊκό. Με τη συμμετοχή της όμως και μόνο η ομάδα του «τριφυλλιού» έγινε η πρώτη και μοναδική ελληνική ομάδα που συμμετείχε σε τελικό Διηπειρωτικού Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο.

28/12/1971 «Τσεντενάριο»
Νασιονάλ - Παναθηναϊκός 2-1 (34', 75' Αρτίμε - 89' Φυλακούρης)
Νασιονάλ: Μάνγκα, Μάσνικ, Μπλάνκο, Ουμπίνα, Μανέιρο, Μοντέρο, Κουμπίγια (81' Μουχίκα), Εσπαράγκο, Αρτίμε, Μπρούνελ, Μαμέλι (81' Μπαρένκο).
Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Αθανασόπουλος, Καψής, Σούρπης, Μητρόπουλος, Ελευθεράκης, Καμάρας, Δομάζος, Δημητρίου, Αντωνιάδης, Κουβάς (77’ Φυλακούρης).

 

 

 



Παναθηναϊκός AKTOR – Μακάμπι Τελ Αβίβ: LIVE το Game 2 της σειράς των playoffs της Euroleague
Παναθηναϊκός AKTOR – Μακάμπι Τελ Αβίβ: LIVE το Game 2 της σειράς των playoffs της Euroleague
Δ. Γιαννακόπουλος: Επέστρεψε στο ΟΑΚΑ και γνώρισε την αποθέωση!
Δ. Γιαννακόπουλος: Επέστρεψε στο ΟΑΚΑ και γνώρισε την αποθέωση!
Επίσημη η παραμονή του Τσάβι στην Μπαρτσελόνα
Επίσημη η παραμονή του Τσάβι στην Μπαρτσελόνα
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: «Νάτοι, νάτοι οι Πρωταθλητές» - Η ατμόσφαιρα στην «OPAP Arena» κι η αποθέωση
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: «Νάτοι, νάτοι οι Πρωταθλητές» - Η ατμόσφαιρα στην «OPAP Arena» κι η αποθέωση
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved