Σαπεκοένσε: Το μοιραίο ταξίδι προς την… αιωνιότητα! (photos+videos)

Σαπεκοένσε: Το μοιραίο ταξίδι προς την… αιωνιότητα! (photos+videos)

Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα που ολόκληρος ο πλανήτης «πάγωσε» στην είδηση της συντριβής του αεροπλάνου που μετέφερε την Σαπεκοένσε στην Κολομβία για τον πρώτο τελικό του Copa Sudamericana.

Η 28η Νοεμβρίου θα μείνει χαραγμένη ανεξίτηλα στις μνήμες όλων των Βραζιλιάνων αλλά και όλου του κόσμου από την αεροπορική τραγωδία της Σαπεκοένσε, στο ταξίδι προς την πόλη Μεντεγίν της Κολομβίας για τον πρώτο τελικό κόντρα στην Ατλέτικο Νασιονάλ.

Η ανερχόμενη… δύναμη του ποδοσφαίρου της Βραζιλίας ετοιμαζόταν για την μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της. Τα προηγούμενα χρόνια είχε καταφέρει να… βγει από την αφάνεια και να παίξει στην πρώτη κατηγορία της χώρας. Μάλιστα, πήρε μέρος στο Copa Sudamericana και ετοιμαζόταν για τους διπλούς τελικούς με το «συγκρότημα» της Κολομβίας.

Το χρονικό της τραγωδίας

Όμως, το… ταξίδι προς την δόξα σταμάτησε απρόσμενα την 28η Νοεμβρίου, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το αεροδρόμιο «Χοσέ Μαρία Κόρδοβα» του Μεντεγίν, στην πόλη Ουνιόν. Λίγο μετά τις 10:00 το βράδυ (τοπική ώρα) ο πιλότος της πτήσης «LaMia Flight 2933», Μιγκέλ Κουιρόγκα εξέπεμψε σήμα κινδύνου και ζήτησε αναγκαστική προσγείωση, διαπιστώνοντας βλάβη στα ηλεκτρονικά του αεροσκάφους.

ChapecoenceMesa01

Ωστόσο, η μεγάλη ροή και ένα άλλο έκτακτο περιστατικό στο αεροδρόμιο, δεν επιτρέπουν στον Πύργο Ελέγχου να δώσει το «ok» για την προσγείωση και τα επόμενα επτά λεπτά που ακολουθούν είναι μοιραία για την πτήση της Σαπεκοένσε. Έπειτα από ελιγμούς, ο πιλότος χάνει τον έλεγχο του αεροσκάφους, το οποίο συνετρίβη σε δύσβατη περιοχή κοντά στην πόλη Ουνιόν. Μάλιστα, οι μαρτυρίες που ακολουθούν σοκάρουν! «Το αεροσκάφος έχει διαλυθεί ολοσχερώς. Μόνο η μύτη και τα φτερά ξεχωρίζουν από τα συντρίμμια», θα ακουστεί από φωτογράφο του Reuters που βρέθηκε στο σημείο.

Στο μοιραίο αεροπλάνο επέβαιναν 77 άνθρωποι εκ των οποίων μόνο έξι κατάφεραν να σωθούν. Οι ποδοσφαιριστές Άλαν Ρουσέλ, Νέτο και Τζάλσον Φόλμαν, ο δημοσιογράφος Ράφαελ Χένζελ, η αεροσυνοδός Χιμένα Σουάρες και ο Έρβιν Τουμίρι, μηχανικός αεροπλάνου. Από τα συντρίμμια ανασύρθηκε ζωντανός και ο Ντανίλο, όμως, έπειτα από την μεταφορά του στο νοσοκομείο υπέκυψε στα τραύματά του, αφήνοντας την τελευταία του πνοή.

Η «μάχη» με τις καιρικές συνθήκες

Λίγα λεπτά μετά την συντριβή, στο σημείο έσπευσαν πολλά σωστικά συνεργεία, προσπαθώντας να ανασύρουν διασωθέντες από την απίστευτη τραγωδία. Όμως, το πυκνό σκοτάδι στην περιοχή, η έντονη βροχόπτωση και η δύσβατη περιοχή, περιόρισε στο ελάχιστο τις προσπάθειες των πυροσβεστών, οι οποίοι αναγκάστηκαν να σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους.

Το πρώτο φως της επόμενης ημέρας, αποκάλυψε το μέγεθος της τραγωδίας. Το αεροσκάφος είχε καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ πολλά άψυχα σώματα είχαν καλυφθεί από λευκά σεντόνια. Οι εικόνες που αντικρίζουν όσοι βρέθηκαν στο σημείο προκαλούν σοκ. Η Βραζιλία κύρηξε τριήμερο πένθος για τα θύματα της Σαπεκοένσε, ενώ η Ομοσπονδία της Λατινικής Αμερικής αποφάσισε να αναστείλει τους τελικούς του Copa Sudamericana. Η Ατλέτικο Νασιονάλ έκανε πρόταση να δοθεί ο τίτλος στους Βραζιλιάνους και αυτή λαμβάνει το βραβείο Fair Play.

ChapecoenceMesa02

Λίγες μέρες αργότερα, στο γήπεδο της ομάδας της Κολομβίας που επρόκειτο να διεξαχθεί ο πρώτος τελικός, περισσότεροι από 100 χιλιάδες φίλαθλοι δίνουν το «παρών» στις εξέδρες και αποτίνουν φόρο τιμής στα 71 θύματα της τραγωδίας. Οι σκηνές είναι συγκλονιστικές με τους επιζώντες να μην μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους.

Οι μέρες και οι μήνες που περνούν είναι δύσκολη για τους ανθρώπους της Σαπεκοένσε, ωστόσο, σιγά σιγά η ομάδα προσπαθεί να επιστρέψουν στους ρυθμούς που είχε πριν από την μεγάλη τραγωδία που στιγμάτισε τον κόσμο. Περίπου εννέα μήνες μετά, η Μπαρτσελόνα υποδέχθηκε τους Βραζιλιάνους σε φιλικό που έγινε στην μνήμη των θυμάτων.

Τα τελευταία λόγια του πιλότου της πτήσης της Σαπεκοένσε

Το... αντίο της Ατλέτικο Νασιονάλ στην Σαπεκοένσε

Forza Chape βροντοφώναξαν οι οπαδοί της Σαπεκοένσε και της Νασιονάλ! (video)

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» των αδικοχαμένων της Σαπεκοένσε! (photos)

Συγκλονιστικό: Το τελευταίο βίντεο του τεχνικού της Σαπεκοένσε πριν το μοιραίο δυστύχημα (vid)



Παναθηναϊκός AKTOR – Μακάμπι Τελ Αβίβ: «Τελικός» για την ισοφάριση στο ΟΑΚΑ - Η ώρα και το κανάλι
Παναθηναϊκός AKTOR – Μακάμπι Τελ Αβίβ: «Τελικός» για την ισοφάριση στο ΟΑΚΑ - Η ώρα και το κανάλι
Με πόνους στο στήθος στο νοσοκομείο ο Τέβες
Με πόνους στο στήθος στο νοσοκομείο ο Τέβες
Αρχίζει καριέρα προπονητή ο Φαν Πέρσι
Αρχίζει καριέρα προπονητή ο Φαν Πέρσι
Ο Εμανουέλ Μακρόν έπαιξε σε ποδοσφαιρικό αγώνα υπό τις οδηγίες του Βενγκέρ και συμπαίκτη τον Καρεμπέ
Ο Εμανουέλ Μακρόν έπαιξε σε ποδοσφαιρικό αγώνα υπό τις οδηγίες του Βενγκέρ και συμπαίκτη τον Καρεμπέ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved