Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο: Ο Ιταλός Μέγας Αλέξανδρος!

Σαν σήμερα πριν από 43 χρόνια είδε το φως της ζωής ένας από τους καλύτερους παίχτες όλων των εποχών και ιδιαίτερα της γενιάς του.

Alessandro Del Piero… «Il Fenomeno Vero» - «Ένα αληθινό φαινόμενο»!

Αναμφίβολα πρόκειται για έναν από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ο Ιταλός Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 9 Νοεμβρίου 1974 στην πόλη Κονελιάνο. Άρχισε την επαγγελματική καριέρα του το 1991 στην Πάντοβα και μετά από δύο χρόνια πήρε μεταγραφή για την Γιουβέντους. Για περισσότερο από μία δεκαετία, έγινε ο «κινητήριος μοχλός» της «Γηραιάς Κυρίας», σημειώνοντας 208 γκολ σε 513 αγώνες.

Το 2012 ο «Μέγας Αλέξανδρος» του ιταλικού ποδοσφαίρου πήγε στην Αυστραλία για να παίξει στην Σίδνεϊ και το 2014 μέτρησε δέκα συμμετοχές στην Ινδία με τους Ντέλι Ντάϊναμος. Αναντικατάστατο στέλεχος της «σκουάντρα ατζούρα» σημείωσε 27 γκολ σε 91 συμμετοχές και μεταξύ άλλων, κατέκτησε το Μουντιάλ 2006, το Champions League (1996) και επτά φορές το Καμπιονάτο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν εγκατέλειψε την Γιουβέντους, ούτε όταν υποβιβάσθηκε για το γνωστό σκάνδαλο.


Από τερματοφύλακας της… μαμάς, φορ παγκόσμιας κλάσης!

Όπως κάθε παιδί έτσι και ο Ντελ Πιέρο ξεκίνησε με ένα όνειρο… Να γίνει ποδοσφαιριστής! Έτσι λοιπόν πήρε μια μπάλα και άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο στον κήπο του σπιτιού του, παρέα με φίλους του. Όσο ήταν στην παιδική ομάδα του AC San Vendemiano, ο Ντελ Πιέρο αγωνίζονται ως τερματοφύλακας μέχρι την ηλικία των 7 χρόνων. Κι αυτό επειδή η μητέρα του έλεγε πως έτσι δε θα ιδρώνει αρκετά και ο κίνδυνος τραυματισμού αυτομάτως θα ελαχιστοποιούνταν. Ένας εκ των αδερφών του όμως είπε στη μάνα τους ότι ο Αλεσάντρο έχει μεγάλο ταλέντο και είναι πολύ καλός στην επίθεση. Το 1988, σε ηλικία 13 ετών, σε έναν αγώνα της ομάδας του, τον είδαν σκάουτερ και αμέσως του άλλαξαν ομάδα αλλά και θέση. Ο Ντελ Πιέρο συνέχισε να αγωνίζεται στην Πάντοβα και την πρώτη του φορά ως επαγγελματίας (1991) έπαιξε σε 4 αγώνες στη δεύτερη κατηγορία της Ιταλίας. Την επόμενη χρονιά αγωνίστηκε σε 10 αγώνες της Πάντοβα και σκόραρε και το πρώτο του γκολ σε επαγγελματικό επίπεδο.


 «Όταν μιλάς για τη Γιουβέντους, μιλάς για τον Ντελ Πιέρο»

Κάποτε ο Μαρσέλο Λίπι είχε πει για τον Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο: «Όταν μιλάς για τη Γιουβέντους, μιλάς για τον Ντελ Πιέρο». Η λογική λέει πως δύσκολα θα βρεις κάποιον ποδοσφαιρόφιλο να αμφισβητήσει την άποψη αυτή. Δεν είναι άλλωστε μόνο οι επιτυχίες που έχει πανηγυρίσει ο Ιταλός με την Γιουβέντους. Είναι όλα όσα έχει ζήσει με αυτή την ομάδα, που όμοια της δεν μπορείς να συναντήσεις σε κανέναν άλλο παίκτη πάνω σε αυτό τον πλανήτη! Στις 20 Οκτωβρίου 2010 και στην τελευταία ανανέωση συμβολαίου που του έκανε η ομάδα της Ιταλίας, ο τότε Γενικός Διευθυντής της «Γηραιάς Κυρίας», Ζαν Κλοντ Μπλανκ που πήρε μέρος στις πολύωρες συζητήσεις με την πλευρά του ποδοσφαιριστή είπε: «Κάναμε μια εξαιρετική συμφωνία με ένα εξαιρετικό παίκτη. Ο Ντελ Πιέρο είναι ο νούμερο ένα ποδοσφαιριστής στην Ιταλία. Όταν μιλάς με Αμερικανούς και Κινέζους και τους λες Γιουβέντους, σου λένε Ντελ Πιέρο και Μπουφόν».

Μπορεί ο Ντελ Πιέρο να ήταν Γιουβεντίνος από πιτσιρικάς αλλά η ιστορία θα μπορούσε να γραφτεί εντελώς διαφορετικά. Η πρώτη ομάδα που πλησίασε την Πάντοβα, με στόχο να τον αποκτήσει, ήταν η Μίλαν αλλά ο ίδιος το καθυστέρησε όσο μπορούσε και τελικά ο Τζιαμπιέρο Μπονιπέρτι έκανε αυτό που έπρεπε…

My name is Ντελ Πιέρο!

Ο «Πιντουρικιο» έκανε ντεμπούτο τον Σεπτέμβριο του 1993 απέναντι στη Φότζια, ως αλλαγή. Το πρώτο του γκολ το πέτυχε στο επόμενο παιχνίδι, κόντρα στη Ρετζιάνα και πάλι ως αλλαγή, ενώ στο πρώτο του παιχνίδι που άρχισε ως βασικός, με αντίπαλο την Πάρμα, σημείωσε τρία τέρματα. Εκεί έδειξε ποιος είναι… Και ήταν η αρχή μιας αυτοκρατορίας!

Η περίοδος 1997-1998 ήταν η καλύτερη της καριέρας του. Σκόραρε 21 φορές στη Serie A και άλλες 10 φορές στο Τσάμπιονς Λιγκ ενώ και στις δύο διοργανώσεις βγήκε πρώτος σκόρερ. Αξιοσημείωτο γεγονός, το φάουλ που έβαλε με τη Μονακό στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ εκείνης της περιόδου. Η Ευρώπη είχε αρχίσει να μαθαίνει το όνομά του στην πορεία της Γιουβέντους προς τον τελικό και το γκολ με τακουνάκι του Ντελ Πιέρο απέναντι στην Ντόρτμουντ αποτελεί ως και σήμερα highlight σε σήμα εκπομπών.


Ο... δράκος του «παραμυθιού»

Παραμονές των 24ων γενεθλίων του, ο Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο τραυματίστηκε σοβαρά και έχασε ολόκληρη τη σεζόν 1998-99. Αυτό όμως δεν στάθηκε ικανό να κλονίσει την εμπιστοσύνη που του είχε η διοίκηση. Όσο για τον κόσμο… Είχε γίνει ήδη το ίνδαλμα της ομάδας και μιας ολόκληρης χώρας. Στη συνέχεια πραγματοποίησε εντυπωσιακό come back και συνάμα άρχισε να διχάζει τον κόσμο, κυρίως με την παρουσία του στο Euro 2000. Εξάλλου, εκείνη την εποχή είχε προκύψει το αντίπαλο δέος: ο Φραντσέσκο Τότι.

Οι μετοχές του είχαν αρχίσει να εκτοξεύονται ωστόσο κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για βεντετισμό. Και ούτε που σκέφτηκε ποτέ να φύγει από την Γιουβέντους. Όσα λεφτά και να του έταζαν αντίπαλες ομάδες. Και ακόμα όταν η «Γιούβε» υποβιβάστηκε βρέθηκε από την αρχή στην πρώτη γραμμή. Πιστός στρατιώτης αναλαμβάνοντας να σηκώσει τον Σταυρό του μαρτυρίου. Η ομάδα φυσικά επέστρεψε στην Serie A και ο Ντελ Πιέρο πρόσθεσε ένα ακόμα παράσημο ήθους, που του χάρισε ο κόσμος.

Με δικό του CD και συμμετοχή σε συναυλία των Rolling Stones!

Θα μπορούσε να πει κανείς πως ξέρουμε τα πάντα για τον Ντελ Πιέρο. Πως είναι… ανοιχτό βιβλίο. Κι όμως όσα ξέρουμε για την ποδοσφαιρική καριέρα του δεν ξέρουμε για την προσωπική του ζωή. Σαν να μην ήθελε να βγει τίποτα προς τα έξω. Κι όχι γιατί ντρέπεται. Απλά ήθελε να μονοπωλεί το ενδιαφέρον μόνο με την δουλειά του. Κι όμως, δεν είναι όλη του η ζωή μια μπάλα. Έχει τρέλα με τη μουσική και τον χορό. Μάλιστα είχε πάρει και μαθήματα χορού μαζί με τον Άντζελο Ντι Λίβιο ενώ ακούει με τις ώρες μουσική. Μάλιστα είχε κυκλοφορήσει και το «cd του Ντελ Πιέρο» με 18 δικές του προτιμήσεις. Από Robbie Williams και Anastacia μέχρι 50 Cent, Oasis και Coldplay. Επίσης έκανε γκεστ εμφάνιση στο video clip των Oasis «Lord, don't slow me down» και στην σκηνή μαζί με τον Μάρκο Ματεράτσι στην συναυλία των Rolling Stones


Θα μείνει στην ιστορία γιατί:

Αναδείχθηκε κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών για τη Γιουβέντους με 290 γκολ και κορυφαίος σε συμμετοχές στην ιστορία της Γιουβέντους με 705.

Μαζί με τον Ρομπέρτο Μπάτζο είναι στην 4η θέση της λίστας με τους κορυφαίους σκόρερ της εθνικής Ιταλίας, έχοντας πετύχει 27 γκολ.

Είναι στην 9η θέση της λίστας με τους κορυφαίους σε συμμετοχές στην «σκουάντρα ατζούρα» έχοντας φορέσει 91 φορές τη φανέλα με το εθνόσημο.

Είναι τρίτος σε αριθμό παιχνιδιών στην ιστορία της Serie A, πίσω μόνο από Χαβιέρ Σανέτι και Φραντσέσκο Τότι.

Κατέκτησε δύο φορές το βραβείο του κορυφαίου ποδοσφαιριστή της χρονιάς στην Ιταλία (1998, 2008)

Κέρδισε δύο φορές τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στο Champions League (6 γκολ το 1995-96 και 10 γκολ το 1997-98).


ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ

8 πρωταθλήματα Ιταλίας (1994–95, 1996–97, 1997–98, 2001–02, 2002–03, 2004–05, 2005–06, 2011-12 / τα πρωταθλήματα του 2005 και του 2006 αφαιρέθηκαν λόγω εμπλοκής στο σκάνδαλο Calciopoli)

1 Κύπελλο Ιταλίας (1994-95)

4 Σούπερ Καπ Ιταλίας (1995, 1997, 2002, 2003)

1 Champions League (1995-96)

1 Σούπερ Καπ Ευρώπης (1996)

1 Διηπειρωτικό Κύπελλο (1996)

1 πρωτάθλημα στη Serie B (2006-07)

ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΙΤΑΛΙΑΣ 

1 Παγκόσμιο Κύπελλο 2006


Μικρές ιστορίες για τον Ντελ Πιέρο

Πήρε το παρατσούκλι του «Πιντουρίκιο» από τον πρώην πρόεδρο της Γιουβέντους, Τζιάνι Ανιέλι. Κάποια στιγμή αστειευόμενος με τη σύγκριση με τον Ρομπέρτο Μπάτζιο, παραλλήλισε τον «μικρό Βούδα» με τον ζωγράφο Καταβάτζιο, και τον Ντελ Πιέρο με τον μαθητή του, Πιντουρίκιο.

Αποφάσισε να γίνει ποδοσφαιριστής και μάλιστα Πρωταθλητής Ευρώπης με την Γιουβέντους μετά την τραγωδία του Χέιζελ το 1985. Τότε ήταν 10 ετών και όπως είχε δηλώσει, οι γονείς του δεν τον άφησαν να δει τίποτα στην τηλεόραση όταν άρχισε το... μακελειό. Αυτός όμως κατάλαβε τα πάντα και αποφάσισε εκείνη την ημέρα για το μέλλον του.


Τον Φεβρουάριο του 2012 η κοινωνία της Κοζέντσα συγκλονίστηκε από το δράμα μιας οικογένειας, όπου η 12χρονη κόρη είχε πέσει σε κώμα. Οι γονείς όμως της μικρής λυτρώθηκαν όταν ο σούπερ σταρ ηχογράφησε ένα μήνυμα με το οποίο η νεαρή... ξύπνησε!

Όταν αποφασίστηκε να μην συνεχιστεί η συνεργασία με την Γιουβέντους και ενώ τα σενάρια περί απόσυρσης της φανέλας του «10» είχαν φουντώσει, ο ίδιος βγήκε δημόσια και είπε: «Οπως εγώ πιτσιρικάς ονειρευόμουν να φορέσω το Νο10 στη Γιουβέντους, έτσι δικαιούνται να το ονειρεύονται όλοι».


Ο Μαραντόνα δεν αποθεώνει συχνά άλλους παίκτες και όταν αυτό γίνεται αποτελεί είδηση! Ο Ντελ Πιέρο έχει το προνόμιο να έχει ακούσει εγκωμιαστικά σχόλια από τον Αργεντίνο πρώην άσο, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είμαι σίγουρος ότι δεν θα γεράσει ποτέ».

SHARE
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved