Γκόραν Ντράγκιτς: Τεράστιος δίπλα στους «μύθους»

Γκόραν Ντράγκιτς: Τεράστιος δίπλα στους «μύθους»

Σε κάθε ονειρεμένη καριέρα καλαθοσφαιριστή, υπάρχει η στιγμή που ο ίδιος ο αθλητής καταλαβαίνει το τι έπεται. «Μετράει» τις ικανότητές του, προβλέπει το άμεσο μέλλον στο παιχνίδι και φυσικά ξεδιπλώνει -άφοβα πια- τα προσόντα του παίζοντας ο ίδιος τον καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξή του.

Του Νίκου Καλαμπάκα

Κάτι τέτοιο ισχύει και με τον Γκόραν Ντράγκιτς. Ο Σλοβένος βλέπει πια τι συμβαίνει στον αγώνα και καταλαβαίνει το τι θα ακολουθήσει.

Ο MVP του φετινού Ευρωμπάσκετ δεν είναι ορθολογιστής. Έχει καταστρέψει το καλούπι των σύγχρονων γκαρντ επιστρέφοντας στην εποχή που ένας παίκτης μπορούσε να πάρει ένα ματς μόνος του, χάρη στους πόντους και τις εμπνεύσεις του.

Έχοντας την τύχη να γεννηθεί στη Σλοβενία, μια χώρα που ζει και αναπνέει για το μπάσκετ, πήρε τα εφόδια που χρειαζόταν από μικρός και όταν έκανε το μεγάλο βήμα για το NBA απέδειξε γιατί αξίζει η ιστορία του μπάσκετ να του αφιερώσει ένα μικρό κεφάλαιο σε λίγα χρόνια.

Την εξέλιξή του την εξαργύρωσε στο φετινό Ευρωμπάσκετ: 22.6 πόντοι, 5.4 ασίστ και 4.4 ριμπάουντ μέσο όρο, σε σχεδόν τρεις βδομάδες μπασκετικής δράσης κατά τις οποίες η ομάδα του πέρασε αλώβητη από όποιο αγώνα έδωσε. Αήττητη στέφθηκε η Σλοβενία πρωταθλήτρια Ευρώπης και αυτό το οφείλει σε μεγάλο ποσοστό στο μπασκετικό IQ του Ντράγκιτς. Όχι ότι δεν είχε βοήθεια και από τους συμπαίκτες του, με πρώτους και καλύτερους τους Ντόνσιτς και Ράντολφ, όμως κακά τα ψέματα ο Γκόραν ήταν ο στυλοβάτης της επιτυχίας.

dragic

Οι 35 του πόντοι στον τελικό απέναντι στην Σερβία ήταν καταλυτικοί για τη νίκη και εδώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στην τελευταία περίοδο αγωνίστηκε ελάχιστα αφού τραυματίστηκε, αλλιώς ίσως να μιλούσαμε για ρεκόρ πόντων σε τελικό του Ευρωμπάσκετ.
Μαθημένος πια στην πίεση από τα εννέα του χρόνια στο NBA, ο Σλοβένος γκαρντ έδωσε επτά μοναδικές παραστάσεις σε Φινλανδία και Τουρκία, μέχρι τη στιγμή που η χώρα του έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης.

Δεν κρύφτηκε ποτέ, δεν φοβήθηκε όταν η μπάλα «έκαιγε» και ζήτησε και πήρε τον ρόλο του ηγέτη οδηγώντας μια χώρα 2.2 εκατομμυρίων ανθρώπων στην απόλυτη ονείρωξη. Έχοντας διανύσει μια καριέρα ονειρική την οποία ξεκίνησε στην Ιλίριτζα, συνέχισε στην Σλόβαν, «άνθισε» στη Μπασκόνια και τελειοποίησε στο NBA με τις ομάδες των Φοίνιξ, Χιούστον και Μαϊάμι, ο Γκόραν Ντράγκιτς κατάφερε στα 31 του χρόνια να κατακτήσει απόλυτα δίκαια μια θέση δίπλα στα ονόματα των Ντράζεν Πέτροβιτς, Νίκου Γκάλη, Άρβιντας Σαμπόνις και πολλών άλλων συναδέλφων του που τα ονόματά τους λατρεύονται σαν «ευαγγέλιο» από τους οπαδούς του αθλήματος.

Δεν απαρνήθηκε ποτέ του την εθνική ομάδα και όπου αγωνίστηκε είχε όρο στο συμβόλαιό του ότι πάντα μα πάντα, αν είναι σε θέση θα αγωνίζεται για τη Σλοβενία. Νέος Νοβίτσκι, νέος Γκασόλ ή απλά ο εαυτός του;

Απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν θα πάρουμε ποτέ. Για το μόνο που θα πρέπει να είμαστε σίγουροι, είναι ότι στο μέλλον το όνομά του θα αναφέρεται στις συζητήσεις για τα μεγάλα αστέρια που ξεχείλιζαν από ταλέντο και έγιναν μπασκετικά «άντρες» μέσω του Ευρωμπάσκετ. Όπως άλλωστε γινόταν στο παρελθόν με όλους τους «μύθους» που έζησαν και μεγαλούργησαν στα παρκέ.



Βόλεϊ: Ανακοίνωσε Γκαρντίνι ο Ολυμπιακός
Βόλεϊ: Ανακοίνωσε Γκαρντίνι ο Ολυμπιακός
Επιστρέφει στη Φλουμινένσε ο Τιάγκο Σίλβα
Επιστρέφει στη Φλουμινένσε ο Τιάγκο Σίλβα
Μαρία Σάκκαρη: Επιβλητική εμφάνιση στη Ρώμη και πρόκριση στον τρίτο γύρο
Μαρία Σάκκαρη: Επιβλητική εμφάνιση στη Ρώμη και πρόκριση στον τρίτο γύρο
Η Euroleague τιμώρησε τους πανηγυρισμούς του Παναθηναϊκού AKTOR
Η Euroleague τιμώρησε τους πανηγυρισμούς του Παναθηναϊκού AKTOR
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved