Όλοι πια κάνουν τους... Κινέζους

Όλοι πια κάνουν τους... Κινέζους

H Κίνα κάνει την επανάστασή της σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, δημιουργώντας μια νέα αγορά με επενδύσεις που κάθε χρόνο τρομάζουν την Ευρώπη

Πριν από αρκετά χρόνια αν κάποιος μιλούσε για ποδόσφαιρο και μπάσκετ στην Κίνα θα είχε το λιγότερο «πυρετό». Ήταν άγνωστες λέξεις και την ερμηνεία τους την εντόπιζες μόνο σε λεξικό με φωτιές και δράκους. Για μεταγραφή δε το συζητάμε καν. Τα συγκεκριμένα σπορ δεν υπήρχαν στην κουλτούρα των Κινέζων. Πέρασαν κι αυτοί το δικό τους «Koriopolis» κοντά στο 2012 μέχρι να έρθουν στα ίσα τους, να κάνουν αρχικά το μεγάλο μπάσιμο στο ποδόσφαιρο και να φτάσουν στην τελική επανάσταση των τελευταίων ετών.

Στο ποδόσφαιρο χρειάστηκε να έρθει ο αποκλεισμός από το Μουντιάλ το 2014 και να τιμωρηθούν περίπου 58 άτομα μεταξύ αυτών και ο αντιπρόεδρος της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας καθώς και να βγουν στη... σέντρα λόγω στημένων σχεδόν 12 ομάδες, για να το δει αλλιώς η Κίνα και να υπάρξει η ορμητική εισροή χρημάτων. Αυτή που άλλαξε τα πάντα στο παγκόσμιο στάτους.

ssss.jpg

Κάτι αντίστοιχο έγινε και στο μπάσκετ, όπου μετά το «φαινόμενο» Γιάο Μινγκ o οποίος έκανε το βήμα για το NBA με αποτέλεσμα να γίνει brand name στους Rockets, εμφανίστηκε στο «χάρτη» της χώρας και η πορτοκαλί μπάλα. Και χάρη στην οικονομική δυνατότητα των ομάδων στην κινεζική λίγκα μπορεί να αγωνιστεί ακόμα και ο πρώτος σκόρερ της περσινής Ευρωλίγκας, Κιθ Λάνγκφορντ.

Ευκαιρία ζωής; Επιχρυσωμένη επιλογή ή απλά...διαστροφή; Ό,τι κι αν είναι όσο το χρήμα ρέει άφθονο η Κίνα αποτελεί πλέον ελκυστικό προορισμό για έναν ποδοσφαιριστή ή έναν μπασκετμπολίστα που μπορεί να δει τον τραπεζικό του λογαριασμό τινγκαρισμένο έστω και για μερικούς μήνες. Πολλοί λένε ότι είναι μόδα. Και συνήθως αυτή περνάει αργά ή γρήγορα. Στην προκειμένη περίπτωση, πάντως, η Κίνα ξύπνησε και κάνει παιχνίδι σε όλα τα μέτωπα φτιάχνοντας ένα νέο τοπίο.

Τα λόγια του Βραζιλιάνου παλαίμαχου αστέρα και νυν προπονητή, Ντούνγκα είναι κατατοπιστικά και οδηγούν στο αυτονόητο συμπέρασμα της απειλής που νιώθει στο σβέρκο της η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

«Η Ευρώπη ήταν ηγέτης όταν εγώ έπαιζα ποδόσφαιρο. Οι ιταλικές ομάδες αγόραζαν παίκτες σε ηλικίες από 27 μέχρι 30. Μετά, χώρες όπως η Ρωσία και η Ουκρανία άλλαξαν τον τρόπο αγοράς Βραζιλιάνων παικτών, αποκτώντας τους στα 18-20. Τώρα, υπάρχει νέα αγορά».

Μπορεί η Κίνα να μην εξάγει σούπερ σταρ, αλλά είναι ικανή να φέρει «σπίτι» της ακόμα και το πιο μεγάλο όνομα και να τον πληρώσει «χρυσό» χάρη σε ένα πρότζεκτ που γιγαντώνεται και υποστηρίζεται κυβερνητικά. Τι όχι; Το Onsports σας παρουσιάζει σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ τα πιο τρανταχτά «μπαμ» που όταν έγιναν, και θα συνεχίσουν προφανώς να γίνονται, μας ήρθε ζαλάδα. Για τους αθλητές και τα κεφάλαια που δόθηκαν.

Τα 235.000 ευρώ «βδομαδιάτικο» του Ανελκά άνοιξαν το δρόμο στους επόμενους

anelka.jpg

Τον Γενάρη του 2012 έσκασε η πρώτη «βόμβα». Ο 32χρονος Ανελκά αποχωρεί από την Τσέλσι και συμφωνεί με την κινέζικη ΣανγκάιΣενχούα έναντι 235.000 ευρώ την εβδομάδα ανοίγοντας το δρόμο και για τους επόμενους.

Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, η Σανγκάι Σενχούα κλείνει τον Ζαν Τιγκανά για την τεχνική ηγεσία και καταφέρνει το αδιανόητο: «Ψήνει» τον Ντιντιέ Ντρογκμπά που οδήγησε την Τσέλσι στην κατάκτηση του Champions League πριν μερικούς μήνες να αγωνιστεί στην κινεζική λίγκα με ηγεμονικό συμβόλαιο με κάτι παραπάνω από όσα έπαιρνε ο Ανελκά την εβδομάδα. Και οι δύο έφυγαν τρέχοντας τον προσεχή Γενάρη αλλά η δουλειά είχε γίνει ήδη.

To... τερμάτισαν με τον Τέβες

Στην Κίνα είδαμε τον Τζάκσον Μαρτίνες που άφησε την Ατλέτικο Μαδρίτης για να πάρει μεταγραφή στην Γκουανγζού Έβεργκραντ που πλήρωσε 42.000.000 ευρώ τους Ισπανούς για τον Κολομβιανό καθώς και τεράστιους προπονητές όπως ο Τζιοβάνι Τραπατόνι και ο Φελίπε Σκολάρι.

tev.jpg

Στην κινεζική λίγα μετακόμισε ακόμα και ο Χουλκ που εγκατέλειψε την Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης για τα 20 εκατ. ευρώ που του έδινε Σανγκάη SIPG.

Ακολούθησαν οι Γκρατσιάνο Πελέ, ο Εζέκιελ Λαβέτσι, και ο τότε 25χρονος Όσκαρ(!) που έμεινε στην ιστορία για τα πιο επικά επεισόδια στην κινεζική λίγκα.

Όμως, εκεί που το θέμα τερμάτισε ήταν με τον Κάρλος Τέβες. Η Σανγκάη Σενχούα τα διέλυσε όλα όταν του προσέφερε 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως (110.000 ευρώ ανά ημέρα) για να τον πείσει να μην κρεμάσει ακόμα τα παπούτσια του. Και τα κατάφερε.

Δεν είναι μόνο ο Λάνγκφορντ

Το deal του Κιθ Λάνγκφορντ με τους Κινέζους δεν είναι το μόνο που έχει ταράξει τα ευρωπαϊκά νερά στο μπάσκετ. Είναι όμως ένα δυνατό χτύπημα από την στιγμή που μιλάμε για τον πρώτο σκόρερ της περσινής Ευρωλίγκας που θα συνεχίσει στους Shenzen Leopards με ηγεμονικό συμβόλαιο και ταυτόχρονα απλησίαστο για τις ευρωπαϊκές ομάδες.

lang.jpg

Η κινεζική λίγκα έτσι κι αλλιώς κάνει ισχυρό μπάσιμο κάθε χρόνο και χάρη στον πακτωλό χρημάτων που προσφέρουν εκεί, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν έναν νέο πόλο έλξης για Αμερικανούς και Ευρωπαίους παίκτες.

Πριν μερικές ημέρες έγινε η ανακοίνωση της μεταγραφής του Γιάννη Μπουρούση στους Zhejiang Guangsha Lions,ενώ το μονοπάτι για την Άπω Ανατολή ακολούθησαν οι Έντουιν Τζάκσον, Άαρον Τζάκσον αλλά και ο… Λουίς Σκόλα.

Το καταφύγιο του Μάρμπουρι

mar.jpg

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Στεφόν Μάρμπουρι. Υπερόπλο στους Νικς που λόγω τραυματισμών δεν είχε την εξέλιξη που περίμεναν. Μικρό το κακό. Από το NBA πήγε στην Κίνα και έβαλε πάνω από 12 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς του κλείνοντας την καριέρα του στην Άπω Ανατολή με τους Beijing Ducks.

Ο άλλοτε πρώτος σκόρερ του NBA, Τρέισι ΜακΓκρέιντι πήρε φύλλο πορείας για την Κίνα όταν δεν μπορούσε να αντέξει στους ρυθμούς της αμερικάνικης λίγκας. Λεφτά θα μπορούσε να πάρει και περισσότερα, αλλά για τα γερασμένα του πόδια το σχεδόν 1 εκατ. ευρώ που του έδιναν Qingdao DoubleStar Eagles ήταν μια χαρά.

Πριν το ΟΑΚΑ, Κίνα

Ο άσος του Παναθηναϊκού, Κρις Σίνγκλετον πριν μετακομίσει στο ΟΑΚΑ αγωνίστηκε στο κινεζικό πρωτάθλημα για μερικούς μήνες για λογαριασμό της Anhui Wenyi. Και πληρώθηκε αδρά γι' αυτό.

Όπως και ο Έρικ Μακόλουμ μετά την αποχώρησή του από τη Γαλατάσαραϊ που αγωνίστηκε την περασμένη σεζόν στους Beikong FlyDragons έναντι 1,2 εκατ. ευρώ.

Στη λίστα βρίσκεται και ο Άντριου Γκάουντλοκ που έκανε ένα πέρασμα από την Κίνα μετά τη Φενέμπαχτσε το 2014-15 για χάρη του 1,8 εκατ. ευρώ που του έδιναν οι Xinjiang Flying Tigers.

Λουκάς, ο πρώτος

maurokefalidis-china-.jpg

Την περασμένη σεζόν ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης έγινε ο πρώτος Έλληνας παίκτης που μεταπήδησε στην Ανατολή. Ο Έλληνας σέντερ συμφώνησε στα μέσα της χρονιάς με την Qingdao DoubleStar Eagles όπου για μερικούς μήνες πήρε σχεδόν 200.000 ευρώ.

Ο Άαρον Τζάκσον ήταν περιζήτητος σε ομάδες της Ευρωλίγκας μετά τις καλές σεζόν που είχε στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, όμως, η προσφορά των Beijing Ducks για διετές συμβόλαιο ύψους 4,5 εκατ. ευρώ τον έστειλε «πακέτο» στην Κίνα.

Για τους Beijing Ducks στους οποίους προπονητής είναι ο Γιάννης Χριστόπουλος ακούστηκε και ο NBAer Τζάστιν Χάμιλτον που πρόσφατα «έπαιξε» για τον Παναθηναϊκό.

Αυτά είναι μερικά από τα πιο τρανταχτά ονόματα πήγαν στην Κίνα σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Ενδεχομένως στο μέλλον να πάνε κι άλλοι παίκτες, καθώς η χαμηλή ποιότητα των πρωταθλημάτων αντισταθμίζεται με χρυσά συμβόλαια. Και η επανάσταση καλά κρατεί. Μέχρι πότε όμως;



Premier League: Η τεχνητή νοημοσύνη της DANZ προβλέπει πρωταθλητή, υποβιβασμό και πρώτο σκόρερ
Premier League: Η τεχνητή νοημοσύνη της DANZ προβλέπει πρωταθλητή, υποβιβασμό και πρώτο σκόρερ
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Τα highlights της νίκης τίτλου των «κιτρινόμαυρων» κι οι δηλώσεις Αλμέιδα, Τερίμ
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Τα highlights της νίκης τίτλου των «κιτρινόμαυρων» κι οι δηλώσεις Αλμέιδα, Τερίμ
Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: Ξεκίνημα με «break» οι «ερυθρόλευκοι» | «Διπλό» και για τη Φενέρ
Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: Ξεκίνημα με «break» οι «ερυθρόλευκοι» | «Διπλό» και για τη Φενέρ
Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι
Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved