Σαν σήμερα: Ο ΑΠΟΕΛ στους «8» του Champions League

Σαν σήμερα: Ο ΑΠΟΕΛ στους «8» του Champions League

Ήταν 7 Μαρτίου του 2012 όταν η κυπριακή ομάδα απέκλεισε τη Λιόν και θάμπωνε την Ευρώπη

Μία σεζόν όνειρο. Μία πορεία που για τους περισσότερους ακόμα φαντάζει ανέκδοτο, απίστευτο, αδύνατο. Κι όμως ο ΑΠΟΕΛ, η ομάδα από την Κύπρο με μπάτζετ απειροελάχιστο, κατάφερε να παίξει σπουδαία μπάλα ανάμεσα στα θηρία της μεγαλύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης, και με όπλο την ομοιογένεια και πάνω από όλα την καρδιά, έφτασε να διεκδικεί την πρόκριση στα ημιτελικά του Champions League απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Η πορεία στον όμιλο

Η κυπριακή ομάδα δεν είναι σαν τις υπόλοιπες που συνήθως φτάνουν στους «8». Όχι μόνο από άποψη δυναμικότητας, αλλά και λόγω της θέσης που κατέχει η Κύπρος στη βαθμολογία της UEFA, ξεκινά τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις από μήνα Ιούλιο.

Με συνολικό απολογισμό 4 νίκες, 1 ισοπαλία και 1 ήττα κατάφερε να αποκλείσει σταδιακά τις Σκεντερμπέ, Σλόβαν Μπρατισλάβας και Βίσλα Κρακοβίας, παίρνοντας την πρόκριση για τον 7ο Όμιλο του Champions League.

Αναλυτικά η πορεία στα προκριματικά:

Β’ Προκριματικός Γύρος

Σκεντερμπέ-ΑΠΟΕΛ 0-2
ΑΠΟΕΛ-Σκεντερμπέ 4-0

Γ’ Προκριματικός Γύρος

ΑΠΟΕΛ-Σλόβαν Μπρατισλάβας 0-0
Σλόβαν Μπρατισλάβας-ΑΠΟΕΛ 0-2

Πλέι οφ

Βίσλα Κρακοβίας-ΑΠΟΕΛ 1-0
ΑΠΟΕΛ-Βίσλα Κρακοβίας 3-1

Ο Όμιλος

Η δουλειά του στον όμιλο μόνο εύκολη δεν ήταν. Απέναντί του είχε τις Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, Πόρτο και Σαχτάρ Ντόνετσκ. Κι όμως έκανε μόλις μία ήττα την τελευταία αγωνιστική, τερματίζοντας στην πρώτη θέση, αφήνοντας δεύτερη τη Ζενίτ και εκτός συνέχειας τις Πόρτο και Σαχτάρ!

ΑΠΟΕΛ-Ζενίτ 2-1
Σαχτάρ-ΑΠΟΕΛ 1-1
Πόρτο-ΑΠΟΕΛ 1-1
ΑΠΟΕΛ-ΠΟΡΤΟ 2-1
Ζενίτ-ΑΠΟΕΛ 0-0
ΑΠΟΕΛ-Σαχτάρ 0-2

Ο θρίαμβος επί της Λιόν

Η Λιόν ήταν μία καλή σχετικά κλήρωση καθώς γλίτωσε από πολλές υπερδυνάμεις, ωστόσο ακόμα κι έτσι το εμπόδιό της έμοιαζε πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί.

Στο πρώτο ματς της Γαλλίας ο Λακαζέτ με γκολ στο 58’ δίνει τη νίκη στους «λιονέ» κάνοντας δύσκολα τα πράγματα στον επαναληπτικό. Η ρεβάνς ωστόσο στο Γ.Σ.Π. ήταν μια άλλη υπόθεση.

Ο άλλοτε παίκτης της ΑΕΚ, Γκουστάβο Μαντούκα δίνει το προβάδισμα στον ΑΠΟΕΛ από πολύ νωρίς (9’) και η Κύπρος «φλέγεται». Το σκορ πλέον είναι ουσιαστικά ισόπαλο, με τις δύο ομάδες ωστόσο να αδυνατούν να σκοράρουν μέχρι και το τέλος του δεύτερου ημιχρόνου της παράτασης με αποτέλεσμα τα πάντα να κριθούν στη διαδικασία των πέναλτι.

Εκεί πλέον, με τα νεύρα να είναι τεντωμένα όλα εξαρτώνται από την αποτελεσματικότητα των εκτελεστών ή από τις αποκρούσεις των τερματοφυλάκων.

Οι Γάλλοι ξεκινούν πρώτοι και ευστοχούν στις πρώτες τρεις εκτελέσεις (Κάλστρομ, Λισάντρο, Γκομί). Το ίδιο κάνει και ο ΑΠΟΕΛ (Αΐλτον, Μοράις, Αλεξάνδρου). Στο τέταρτο πέναλτι η μπάλα στήνεται στα 11 μέτρα και ο Λακαζέτ ετοιμάζεται να για την εκτέλεση. Ο Διονύσης Χιώτης ωστόσο του λέει ένα μεγαλοπρεπέστατο «όχι», και ο ΑΠΟΕΛ αποκτά πλεονέκτημα.

12996143

Ο ενθουσιασμός ήταν έκδηλος, και ο Τριχόφσκι δεν λάθεψε από την άσπρη βούλα. Η κυπριακή ομάδα πλέον απείχε μία εύστοχη εκτέλεση από τους «8» του Champions League. Δεν χρειάστηκε ωστόσο.

Ο Χιώτης απέκρουσε και το πέμπτο πέναλτι του Μπάστος και η πρόκριση ήταν πλέον γεγονός. Η μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία του συλλόγου, ένας Δαυίδ που τα έβαλε απέναντι σε πολλούς Γολιάθ ήταν μια ραψωδία που όμοιά της δεν είχε ξαναγίνει.

Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς τρέλανε ολόκληρη την Ευρώπη εκείνη τη νύχτα, και ούτε οι δύο βαριές ήττες από τη Ρεάλ Μαδρίτης (0-3, 5-2) στη φάση των «8» δεν θα μπορούσαν να την επισκιάσουν.

ΑΠΟΕΛ - Λιόν



Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική λόγω Ολυμπιακής Φλόγας
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική λόγω Ολυμπιακής Φλόγας
Τι ισχύει με τις νέες ταυτότητες
Τι ισχύει με τις νέες ταυτότητες
Λίβερπουλ: Θέλει Σλοτ στη θέση του Κλοπ ο Φαν Ντάικ
Λίβερπουλ: Θέλει Σλοτ στη θέση του Κλοπ ο Φαν Ντάικ
Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved