ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός: Το ντέρμπι του μίσους

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός: Το ντέρμπι του μίσους

Είναι το ντέρμπι που μυρίζει «μπαρούτι» από την ημέρα που η κληρωτίδα ορίζει την ημερομηνία του. Ο αγώνας που αρκεί μια κακή στιγμή για να διακοπεί από τις αντιδράσεις των οπαδών στις κερκίδες.

ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός έχουν μια ιδιόμορφη σχέση αφού λατρεύουν να μισούν ο ένας τον άλλον, με αποτέλεσμα η κόντρα δύο αθλητικών σωματείων συχνά να γίνεται αφορμή για να δείξουν οι οπαδοί το χειρότερό τους πρόσωπο.

Ένα παιχνίδι που πάντα είναι σκληρό, έχει μάχες και κοινό με πολεμικές διαθέσεις αλλά και απαιτήσεις. Πολλές φορές πρωταγωνιστικό ρόλο δεν έχουν οι ικανότητες των ποδοσφαιριστών, αλλά οι ορέξεις των φιλάθλων για το αν ο αγώνα θα τελειώσει.

Παρ' όλα αυτά, οι δύο σημερινοί αντίπαλοι έχουν χαρίσει και καλές στιγμές στο ποδόσφαιρο, αφού οι αναμετρήσεις τους έκρυβαν πάντα συγκινήσεις και όμορφα γκολ.

Η αρχή του κακού

Στις 14 Ιουλίου 1966 ο Γιώργος Κούδας δέχθηκε πρόταση από τον Ολυμπιακό. Κατέβηκε στον Πειραιά, όπου έμεινε δύο χρόνια χωρίς όμως να φορέσει ποτέ τη φανέλα του Ολυμπιακού, εκτός από ένα ένα φιλικό παιχνίδι, αφού η μεταγραφή επί της ουσίας δεν έγινε ποτέ. Ο λαός του ΠΑΟΚ δεν δέχθηκε ποτέ την μεταγραφή και αντέδρασε μαζικά βαγίνοντας στους δρόμους. Στο διάστημα αυτό κάθε αναμέτρηση ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό ήταν ένας πραγματικός πόλεμος. Τον Ιούλιο του 1968 ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Κωνσταντίνος Ασλανίδης δήλωσε πως αν ο Κούδας δεν αγωνιστεί στον ΠΑΟΚ θα αποκλειστεί από όλες τις εθνικές ομάδες. Η υπόθεση έληξε με την επιστροφή του παίκτη στο «Δικέφαλο του Βορρά», αλλά η έχθρα ανάμεσα στις δύο ομάδες μόλις είχε ξεκινήσει και από τότε βαστάει καλά…

Όταν επέστρεψε ο Κούδας

Ένα ντέρμπι με ιδιαίτερη σημασία ήταν αυτό της 20ής Απριλίου 1969, καθώς είναι το πρώτο μετά την επιστροφή του Γιώργου Κούδα στην Τούμπα. Ο Κούδας είχε επιστρέψει στους κόλπους του ΠΑΟΚ από το φθινόπωρο του 1968, ωστόσο το ντέρμπι του πρώτου γύρου βάσει προγράμματος έγινε στον Πειραιά (15/12/68). Στις 20 Απριλίου 1969, μία ημέρα πριν από την επέτειο συμπλήρωσης δύο χρόνων δικτατορίας, διεξήχθη το ντέρμπι της Τούμπας. Ο τότε Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Κωνσταντίνος Ασλανίδης έδωσε το «παρών». Ο ΠΑΟΚ νίκησε 2-1 τον Ολυμπιακό με τον Γιώργο Κούδα να πετυχαίνει και τα δύο γκολ του «Δικεφάλου του Βορρά» και τον Γιώργο Σιδέρη να επιτυγχάνει το γκολ των «ερυθρόλευκων».

898558

O ΓΓΑ Κωνσταντίνος Ασλανίδης χαιρετά τους παίκτες του ΠΑΟΚ. Διακρίνονται Φουντουκίδης, Παρίδης, Σαράφης, Τερζανίδης

898557

Η είσοδος του Ολυμπιακού στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας. Διακρίνονται Σιδέρης, Αγανιάν, Παυλίδης

898556

Στη σέντρα - Κούδας και Σιδέρης με τον διαιτητή Λαζαρόπουλο και τους επόπτες του

898562 copy copy

Το πρώτο από τα δύο γκολ του Κούδα

898565

Το γκολ του Σιδέρη

898571

 

 

Oι παίκτες του ΠΑΟΚ πανηγυρίζουν μετά το τέλος του αγώνα

Ο Τάκολα, το χέρι και τα απίστευτα μπάχαλα!

Το ντέρμπι της 30ής Οκτωβρίου 1998 βρήκε νικητή τον Ολυμπιακό με 2-1 αλλά δεν τελείωσε ποτέ καθώς ο διαιτητής Παπαδάκος το διέκοψε. Ο Ολυμπιακός είχε ανοίξει το σκορ στο 7ο λεπτό με τον Οφορίκουε, αλλά στο 72’ ο Φρατζέσκος ισοφάρισε σε 1-1. Όμως, στο 80’ ο διαιτητής δίνει πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού μέσα σε έντονες διαμαρτυρίες αφού ο ΠΑΟΚ υποστήριξε πως η φάση ξεκίνησε με τον Σίνισα Γκόγκιτς σε θέση οφσάιντ. Ο Γεωργάτος ευστοχεί γράφοντας το 1-2 στο 80ό λεπτό, αλλά δύο λεπτά αργότερα ο Τάκολα ισοφαρίζει. Ο επόπτης Βλάχος υποδεικνύει ότι το γκολ σημειώθηκε με το χέρι και ο διαιτητής Παπαδάκος το ακυρώνει. Ακολουθεί πανδαιμόνιο, οπαδοί παίρνουν στο κυνήγι τους διαιτητές και προλαβαίνουν τον επόπτη Φεσόπουλο (που ήταν αμέτοχος…) και τελικά ο ΠΑΟΚ τιμωρείται με αφαίρεση τριών βαθμών και ποινή τιμωρίας της Τούμπας για τρεις αγωνιστικές.

28918

Διαμαρτυρίες στον επόπτη Βλάχο που υπέδειξε ότι ο Τάκολα σημείωσε γκολ με το χέρι

28930

Τα επεισόδια ξεκινούν...

28921

Το παιχνίδι διακόπτεται...

28926

Ο επόπτης Φεσόπουλος πλήρωσε το... μάρμαρο

28919

Η επόμενη μέρα...

Η ένταση κορυφώνεται

Στα χρόνια της κυριαρχίας του Ολυμπιακού στην Ελλάδα η Τούμπα παραμένει η πιο αφιλόξενη έδρα για τους πρωταθλητές. Το dna του πολέμου έχει περάσει τόσο πολύ στα δύο στρατόπεδα που μέχρι και ξένοι ποδοσφαιριστές μετατρέπουν το γήπεδο σε ρινγκ. 

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Πάμπλο Γκαρσία, που στους αγώνες με τους ερυθρόλευκους έδινε ρεσιτάλ... 

Και αυτό του Αντώνη Νικοπολίδη που δεν συνήθιζε να χάνει τόσο πολύ τον έλεγχο...

 Φυσικά, έχουν φροντίσει κι άλλοι ποδοσφαιριστές να μας δείξουν όμορφες τεχνικές στο χορτάρι: 

Όσο για τους οπαδούς; Ε, εκεί η φάση ξεφεύγει λίγο πιο πολύ αφού υπάρχουν φορές που οι ποδοσφαιριστές τα χρειάστηκαν. Όπως αυτή. 

 

 Δυστυχώς τα παιχνίδια των δύο ομάδων είναι τα πιο... ταλαιπωρημένα του ελληνικού πρωταθλήματος. Και είναι κρίμα αφού προσφέρουν απίστευτο θέαμα και ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις και μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Κι εμείς, προτιμάμε να βλέπουμε αυτά: 

 

 

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η βαθμολογία της Super League

Η βαθμολογία της Super League

Μποτία: Ο ΠΑΟΚ πάντα μας δυσκολεύει

Μποτία: Ο ΠΑΟΚ πάντα μας δυσκολεύει

Τουρκική Ομοσπονδία μπάσκετ υπέρ Αταμάν για τις απειλές απ' τη Μακάμπι
Τουρκική Ομοσπονδία μπάσκετ υπέρ Αταμάν για τις απειλές απ' τη Μακάμπι
Παναθηναϊκός AKTOR: Επικό βίντεο από τα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ - «Ποιος; Εσύ!»
Παναθηναϊκός AKTOR: Επικό βίντεο από τα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ - «Ποιος; Εσύ!»
Ολυμπιακή Φλόγα: Στο Καλλιμάρμαρο η ξεχωριστή τελετή παράδοσης - Αναχωρεί με ιστιοφόρο για Μασσαλία
Ολυμπιακή Φλόγα: Στο Καλλιμάρμαρο η ξεχωριστή τελετή παράδοσης - Αναχωρεί με ιστιοφόρο για Μασσαλία
Παναθηναϊκός AKTOR: Ο σχολιαστής της EuroLeague αποθεώνει το ΟΑΚΑ - «Έτρεμα από αδρεναλίνη»
Παναθηναϊκός AKTOR: Ο σχολιαστής της EuroLeague αποθεώνει το ΟΑΚΑ - «Έτρεμα από αδρεναλίνη»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved