Ο μεγάλος τελικός και η κούπα του Διαμαντίδη

Ο μεγάλος τελικός και η κούπα του Διαμαντίδη

Ο Ολυμπιακός έμοιαζε πολύ κοντά στο τρόπαιο, ο «3D» με τρία τρίποντα όμως χάρισε απλόχερα άλλο ένα Κύπελλο στον Παναθηναϊκό Superfoods με 80-70

Οχτώ ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον επικό Τελικό Κυπέλλου Ελλάδος μπάσκετ του 2009. Ένα παιχνίδι εξαιρετικό που παρά τη μεγάλη τελική διαφορά (80-70) είχε σασπένς μέχρι το τέλος.

Οι δύο ομάδες εναλλάσσονταν διαρκώς στο σκορ καθώς εκεί που έπαιρνε διαφορά ο ένας, απαντούσε με σερί ο άλλος. Πέντε λεπτά όμως πριν το τέλος του παιχνιδιού ο μεγάλος Δημήτρης Διαμαντίδης πήρε το «όπλο» του και με τρία σερί τρίποντα έκανε το εύθραστο 64-63 υπέρ των «ερυθρολεύκων» σε 72-64 και ουσιαστικά καθάρισε την υπόθεση «τίτλος».

 

Ντέρμπι από την αρχή

Ο Παναθηναϊκός Superfoods είχε κατέβει στον μεγάλο τελικό χωρίς απώλειες σε αντίθεση με τον «αιώνιο» αντίπαλό του που έπρεπε να παραταχθεί χωρίς το μεγάλο μεταγραφικό απόκτημα του καλοκαιριού, Τζος Τσίλντρες. Ο Αμερικανός είχε τραυματιστεί και στη θέση του είχε αποκτηθεί ο σκόρερ του ΝΒΑ, Τζανίρο Πάργκο. Στο «ερυθρόλευκο» στρατόπεδο υπήρχε μεγάλη δίψα για το τρόπαιο καθώς τελευταίος τίτλος της ομάδας του Παναγιώτη Γιαννάκη είχε να έρθει από το μακρινό 1997!

bourou

Στα του αγώνα οι «πράσινοι» ξεκίνησαν με άγριες διαθέσεις καθώς προηγήθηκαν γρήγορα με 9-2 με τον Φώτση να κάνει εξαιρετική δουλειά σε άμυνα και επίθεση και τον Πέκοβιτς να φθείρει τους αντιπάλους του κάτω από το καλάθι. Ακόμα και όταν κουράστηκε ο Μαυροβούνιος, ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς πέρασε τον Μπατίστ ο οποίος συνέχισε να κάνει δουλειά κάτω από το καλάθι.

Η είσοδος των Μπουρούση-Παπαλουκά άλλαξε τις ισορροπίες και οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν με 20-19 για πρώτη φορά στο παιχνίδι με τρίποντο του Πάργκο.

Τελικώς οι δύο ομάδες πήγαν στο ημίχρονο με τον Παναθηναϊκό Superfoods να προηγείται με βραχεία κεφαλή (32-30) καθώς ο Σπανούλης με εξαιρετικές άμυνες πάνω στον Πάργκο είχε αλλάξει το μομέντουμ του αγώνα υπέρ του «τριφυλλιού».

 

Το μεγάλο λάθος του Γιαννάκη

perpe

Στο δεύτερο μέρος ο Ολυμπιακός δείχνει να πατάει καλύτερα και προηγείται με 45-40. Κάπου εκεί όμως σε μια προσπάθεια να κουράσει τον Διαμαντίδη, ο Γιαννάκης βάζει πάνω του τον νεαρό Μιλόσεβιτς. Ο «3D» εκμεταλλεύεται τη συγκεκριμένη συγκυρία και ποστάρει συνεχώς τον νεαρό με αποτέλεσμα οι «πράσινοι» να παίρνουν διαρκώς πόντους από το ζωγραφιστό.

Το τρίτο δεκάλεπτο έληξε σε απόλυτη ισορροπία (53-53) ωστόσο με το «καλημέρα» στο τέταρτο, το «τριφύλλι» παίρνει διαφορά έξι πόντων χάρη στους Περπέρογλου και Φώτση. Ο Ολυμπιακός όμως δεν έχει πει την τελευταία του λέξη και εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι οι αντίπαλοι έχουν συμπληρώσει νωρίς τα πέντε φάουλ περνά μπροστά με 64-63 με δύο καλές άμυνες, έναν αιφνιδιασμό και ένα ψυχωμένο τρίποντο του Γκριρ. Και κάπου εκεί ο τελικός «τελείωσε».

 

 

Τρία τρίποντα και τέλος

Στην αμέσως επόμενη φάση ο Διαμαντίδης σηκώνεται από την κορυφή και με τρίποντο ξαναδίνει προβάδισμα στην ομάδα του με 66-64. Στην επόμενη επίθεση ο Περπέρογλου τραβάει πάνω του όλη την άμυνα και ο «3D» είναι μόνος από την κορυφή. Ξανά «μέσα» και 69-64. Και σαν να μην έφτανε αυτό δύο επιθέσεις αργότερα ο αρχηγός του Παναθηναϊκού Superfoods σηκώνεται από τα 8 μέτρα και βάζει την τρίτη «μαχαιριά» στην άμυνα του Ολυμπιακού.

Η πλάστιγγα πλέον είχε γείρει υπέρ των «πρασίνων», ο Ολυμπιακός έκανε σπασμωδικές (και άστοχες) προσπάθειες στην επίθεση, με την αρμάδα του Ομπράντοβιτς να παίρνει στο τέλος διαφορά πανηγυρίζοντας τον πρώτο τίτλο της χρονιάς (στη συνέχεια κατέκτησε την 5η Euroleague της ιστορίας της και το πρωτάθλημα) με σκορ 80-70.

MVP

Δημήτρης Διαμαντίδης. Με τρία τρίποντα μέσα σε 2 λεπτά καθάρισε τον τελικό. Συνολική συγκομιδή του από τον αγώνα 16 πόντοι, 8 ριμπάουντ και 5 ασίστ.

Το «Κλειδί»

fotsis

Ο  Διαμαντίδης μπορεί να έκανε τη διαφορά στο τέλος, ωστόσο μέχρι να αναλάβει δράση, ο Αντώνης Φώτσης ήταν εκείνος που κρατούσε το «τριφύλλι» στην αναμέτρηση. 15 πόντους είχε ο «Μπάτμαν» με εξαιρετικές άμυνες (2 τάπες στον Μπουρούση) και πολλές άλλες μικρές δουλειές που δεν αποτυπώνονται στο χαρτί.

 

Τα δεκάλεπτα: 13-16, 30-32, 53-53, 70-80

Ολυμπιακός (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαλουκάς 13 (1τρ., 3ασ.), Πελεκάνος, Πρίντεζης 9, Βούιτσιτς 4, Μιλόσεβιτς, Μπουρούσης 10 (10ρ.), Χαλπερίν 3 (1τρ.), Γκριρ 11 (1τρ.), Πάργκο 7 (1τρ.), Βασιλόπουλος 8 (2τρ.), Έρτσεγκ 2, Σχορτσανίτης 3.

Παναθηναϊκός Superfoods (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Γιασικεβίτσιους 10 (1τρ.), Σπανούλης 9, Περπέρογλου 9 (2τρ.), Μπατίστ 12, Φώτσης 13 (2τρ.), Χατζηβρέττας, Νίκολας 6 (2τρ.), Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 16 (3τρ., 8ρ., 5ασ.), Πέκοβιτς 5.

Τα highlights του Παναθηναϊκού Superfoods στον μεγάλο τελικό


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαμαντίδης: «Ευλογημένος που ασχολήθηκα με το μπάσκετ»

Διαμαντίδης: «Ευλογημένος που ασχολήθηκα με το μπάσκετ»

Συλλεκτικό βίντεο - Στα «πράσινα» για τελευταία φορά o Δημήτρης Διαμαντίδης!

Συλλεκτικό βίντεο - Στα «πράσινα» για τελευταία φορά o Δημήτρης Διαμαντίδης!

ATP: Ο Τζόκοβιτς στην κορυφή για 417η εβδομάδα, στο Νο11 ο Τσιτσιπάς
ATP: Ο Τζόκοβιτς στην κορυφή για 417η εβδομάδα, στο Νο11 ο Τσιτσιπάς
Λάτσιο: Εποχή Τούντορ στην ομάδα της Ρώμης
Λάτσιο: Εποχή Τούντορ στην ομάδα της Ρώμης
Σαρακοστή: Τα οφέλη της νηστείας για τον οργανισμό και τα δημοφιλέστερα τρόφιμα
Σαρακοστή: Τα οφέλη της νηστείας για τον οργανισμό και τα δημοφιλέστερα τρόφιμα
Λαμία: Πέθανε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Γιώργος Δρίβας
Λαμία: Πέθανε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Γιώργος Δρίβας
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved