Έγινε ξανά… ΑΕΛάρα! (photos+videos)

Έγινε ξανά… ΑΕΛάρα! (photos+videos)

1857 ημέρες. Ή αλλιώς 5 χρόνια και 1 μήνας σχεδόν. Τόσο κράτησε η περιπλάνηση της ΑΕΛ στα… αλώνια του ελληνικού ποδοσφαίρου μέχρι να επιτύχει την επιστροφή της χτες το απόγευμα με το 1-0 απέναντι στη Ζάκυνθο.

 

Ήταν η 17η Απριλίου όταν η Λάρισα αποχαιρετούσε τη Super League με το βαρύ 6-0 στο Καραϊσκάκη από τον Ολυμπιακό και έμπαινε σε ένα μονοπάτι που ούτε η ίδια ήξερε πώς να το διαβεί. Μην ξεχνάμε πως όλα ήρθαν ανάποδα για την ομάδα του Κάμπου εκείνη τη σεζόν με τίποτα να μην προμηνύει ότι έτσι θα κατέληγε η σεζόν. Πλέον όλα μοιάζουν με μια μακρινή ανάμνηση καθώς από του χρόνου επιστρέφει εκεί όπου πραγματικά ανήκει.

Ευρώπη, μεταγραφάρες, γηπεδάρα και… Football League!

Τη διετία 2007-09 η Λάρισα είχε εξελιχθεί στην πιο συμπαθητική ομάδα σε όλη την Ελλάδα με τα πεπραγμένα της εντός αγωνιστικού χώρου. Η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος το 2007 και η εντυπωσιακή της πρόκριση στην Ευρώπη απέναντι στην Μπλάκμπερν είχαν σκορπίσει ενθουσιασμό στον Κάμπο καθώς όλοι έβλεπαν μία ομάδα που με σταθερά και μεθοδικά βήματα μπορούσε να εξελιχτεί σε κακό «δαίμονα» των τεσσάρων μεγάλων (ΑΕΚ, Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ) και γιατί όχι να καταφέρει κάποια στιγμή να μπει «σφήνα» στις πρώτες θέσεις. Σε όλο αυτό προσθέστε και την κατασκευή του υπερσύγχρονου για τα ελληνικά δεδομένα AEL FC Arena με τους οιωνούς να δείχνουν ότι το μέλλον προδιαγραφόταν λαμπρό. Δυστυχώς δεν ήταν έτσι.

denigris

Η σεζόν 2010-11 άρχισε με πολλές αναποδιές. Για αρχή ο τότε προπονητής της ομάδας Μαρίνος Ουζουνίδης έχασε τη θέση του μετά τις πρώτες 5 αγωνιστικές λόγω της κακής συγκομιδής βαθμών αλλά και του αποκλεισμού από το Κύπελλο UEFA από κάποια… Ρέικιαβικ! Σαν να μην έφτανε αυτό ο νεοαποκτηθής άσος της ομάδας, Αντόνιο ΝτεΝίγκρις στις 16 Νοεμβρίου αφήνει την τελευταία του πνοή λόγω καρδιακής προσβολής βυθίζοντας στο πένθος ομάδα και κόσμο της Λάρισας. Τα «χτυπήματα» παραήταν ισχυρά για την ΑΕΛ η οποία παρότι είχε εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές (Νταμπίζας, Βενετίδης, Κουζέν, Κανόμπιο, Μετίν, Ταυλαρίδης, Κοντοφάλσκι, Πανκρατέ) δεν μπορούσε να ορθώσει ανάστημα με αποτέλεσμα στο τέλος της σεζόν να υποβιβαστεί στη Football League.

Η ανοικοδόμηση που έμεινε στη μέση και η διετία Πλεξίδα

Την επόμενη χρονιά ο πρόεδρος της ομάδας Κώστας Πηλαδάκης έκανε μια νέα αρχή προσπαθώντας να επαναφέρει την ομάδα άμεσα στην πρώτη κατηγορία φέρνοντας σπουδαία ονόματα για τη χώρα και ιδιαίτερα για την κατηγορία. Έφερε τον Κρις Κόουλμαν στην άκρη του πάγκου και παίκτες αναγνωρισμένης αξίας όπως ο Ζεκίνια, ο Σεσίνια και ο Μπόα Μόρτε. Όλα έδειχναν ότι η περιπέτεια στη Football League θα περνούσε γρήγορα, ωστόσο για μία ακόμα φορά οι εκτιμήσεις ήταν λανθασμένες. Η οικονομική κρίση χτύπησε τη Λάρισα με αποτέλεσμα πολλοί παίκτες να αποχαιρετήσουν μεσούσης της σεζόν και την ομάδα να τερματίζει 10η! Σαν να μην έφταναν όλα αυτά η κόντρα των οργανωμένων με τον Πηλαδάκη αφήνει «ακέφαλη» τη διοίκηση με αποτέλεσμα η ΑΕΛ να βρεθεί στο τέλος της χρονιάς 2012-13 στη Γ’ Εθνική προκειμένου να σβηστούν τα χρέη της και να ανοικοδομηθεί από την αρχή.

Το καλοκαίρι του 2013 αναλαμβάνει τη Λάρισα ο Ευάγγελος Πλεξίδας που υπόσχεται άμεση επιστροφή στην ελίτ. Στην πρώτη του σεζόν η ομάδα σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της, καθώς παίρνει την άνοδο με συνοπτικές διαδικασίες στη Football League ενώ κατακτά και το Κύπελλο Γ’ Εθνικής απέναντι στον Πανελευσινιακό με 2-1. Την επόμενη χρονιά η υπόθεση άνοδος στη Super League δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς οι θέσεις που οδηγούν στην επόμενη κατηγορία είναι καπαρωμένες από ΑΕΚ και Ηρακλή που δείχνουν ένα «σκαλοπάτι» πιο πάνω από τους υπόλοιπους. Παρόλα αυτά η ομάδα προκρίνεται στα Playoff ανόδου χωρίς ωστόσο να καταφέρει τίποτα παραπάνω.

Κούγιας και η μεγάλη επιστροφή

Η εποχή Πλεξίδα δείχνει να επαναφέρει την ομάδα σταδιακά στο σημείο που της αρμόζει, ωστόσο οι πολλές αλλαγές που σημειώνονται κατά τη διάρκεια της θητείας του προκαλούν εκνευρισμό στους ανθρώπους της ομάδας με αποτέλεσμα έπειτα από πολλές πιέσεις να πουλήσει τις μετοχές του. Δεν τις έδωσε όμως σε… τυχαία χέρια. Ο Αλέξης Κούγιας ήταν αυτός που απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών τον Ιούλιο του 2015, και μετέτρεψε την ΑΕΛ σε φαβορί για την άνοδο.

1383917

Έχοντας ως παίκτες τους Ξενοδόχοφ, Βαρέλα, Μπόγιοβιτς, Κουτσιανικούλη, Μονιάκη και Μαρουκάκη η Λάρισα ήταν μαζί με την Κέρκυρα (ή Κασσιόπη) τα δύο μεγάλα φαβορί για τη φετινή άνοδο. Το γκολ-πέναλτι του Βαρέλα στο 71’ του αγώνα με τη Ζάκυνθο έβαλε τέλος στο 5ετές μαρτύριο των «βυσσινί» που αυτή τη φορά επιστρέφουν για να μείνουν για… τα καλά στη μεγάλη κατηγορία.

Πλέον το ενδιαφέρον στη Λάρισα στρέφεται στην κατάκτηση του τίτλου όπου αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 1η θέση με 72 βαθμούς αλλά και ένα παιχνίδι παραπάνω από την Κέρκυρα με 2 ακόμα αγώνες να απομένουν.

Ενδιαφέροντα στοιχεία:

Η μεγαλύτερη νίκη της ΑΕΛ στην 6ετία (2005-2011) που βρέθηκε στη Super League ήταν απέναντι στον ΟΦΗ με 5-1 τη σεζόν 2007-08, ενώ η μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη επετεύχθη απέναντι στην ομάδα του πρώην τεχνικού της, Μαρίνου Ουζουνίδη με 3-0 τη σεζόν 2009-10.

ΑΕΚ και ΑΕΛ βρέθηκαν την ίδια σεζόν στη Γ’ Εθνική ωστόσο δεν αντιμετώπισαν ποτέ η μία την άλλη καθώς ήταν σε άλλο όμιλο. Παραλίγο να βρεθούν στον τελικό του Κυπέλλου Γ’ Εθνικής αλλά η Ένωση αποκλείστηκε από τον Αγροτικό Αστέρα.

464944

Τη διετία 2007-09 η ομάδα του Κάμπου έκανε σπουδαίες μεταγραφικές κινήσεις με σπουδαίους Έλληνες παίκτες, όπως ο Νίκος Νταμπίζας, ο Στέλιος Βενετίδης, ο Στάθης Ταυλαρίδης, ο Στέφανος Κοτσόλης και ο Γιώργος Γκαλίτσιος αλλά και σπουδαία ονόματα ξένων όπως ο Ντανιέλ Κουζέν, ο Τουμέρ Μετίν, ο Σίλβα Κλέιτον, ο Ιμπραΐμα Μπακαγιόκο, ο Νολμπέρτο Σολάνο ο αείμνηστος Αντόνιο ΝτεΝίγκρις και ο Λοράν Ρομπέρ με αποκορύφωμα τον σπουδαίο Πολωνό, Ματσέι Ζουράφσκι.



Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: Ξεκίνημα με «break» οι «ερυθρόλευκοι» | «Διπλό» και για τη Φενέρ
Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: Ξεκίνημα με «break» οι «ερυθρόλευκοι» | «Διπλό» και για τη Φενέρ
Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι
Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι
Μακάμπι Τελ Αβίβ: Χωρίς Μπάλντγουϊν στο Game 2 με τον Παναθηναϊκό
Μακάμπι Τελ Αβίβ: Χωρίς Μπάλντγουϊν στο Game 2 με τον Παναθηναϊκό
Super League: "Αγκαλιά" με τον τίτλο η ΑΕΚ!
Super League: "Αγκαλιά" με τον τίτλο η ΑΕΚ!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved