«Αλλάξτε μυαλά!»

«Αλλάξτε μυαλά!»

Άνθρωποι που ασχολούνται με τις υποδομές του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, μιλούν στο Onsports για την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας των συλλόγων σε ότι έχει να κάνει με τις ακαδημίες.

Παρακολουθώντας ένα πρωτάθλημα στο οποίο αρκετές ομάδες παρατάσσονται με ελάχιστους Έλληνες στην ενδεκάδα τους, αναρωτιέσαι πάντα και εύλογα… «μα καλά, ακαδημίες δεν έχουμε;». Η απάντηση που θα σου δώσουν οι υπεύθυνοι της κάθε ΠΑΕ και του κάθε συλλόγου, είναι πως έχουν τα αρτιότερα και καλύτερα οργανωμένα τμήματα υποδομής.

Γιατί όμως δεν παίζει κανένας νέος Έλληνας παίκτης, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, και γιατί όλοι πιστεύουν πως βάζουν το παιδί τους σε μια ακαδημία ποδοσφαίρου απλά και μόνο για να αθλείται και για να ξεκολλήσει από την τηλεόραση και  τον υπολογιστή; Η απάντηση που δίνουν τρεις άνθρωποι που ασχολούνται ενεργά με τις υποδομές, αφορά τη λάθος φιλοσοφία των συλλόγων.

Οι Γιόζεφ Βάντσικ, Άκης Τσιρωνίδης και Κώστας Φραντζέσκος, μίλησαν στο Onsports για τα λάθη των ελληνικών ομάδων στο κομμάτι «ακαδημίες», υποστήριξαν ότι ουσιαστικά πάει… στο βρόντο η δουλειά που ξεκινά από τις πολύ μικρές ηλικίες και πως παρά το γεγονός ότι προωθούνται αρκετά παιδιά από τα «τσικό» στους έφηβους και τους νέους, όταν φτάνει η ώρα για το μεγάλο βήμα, δεν προωθούνται όπως πρέπει από τις ΠΑΕ.

«Δε δίνουν ευκαιρίες»

Ο Γιόζεφ Βάντσικ που ηγείται ακαδημίας τερματοφυλάκων υποστήριξε, σε επικοινωνία του Onsports μαζί του, ότι οι ομάδες δεν δίνουν ευκαιρίες στα νέα παιδιά. Ο Πολωνός παλαίμαχος τερματοφύλακας, μίλησε για την σωστή δουλειά και τα μεγάλα ταλέντα που μπορεί κανείς να βρει στις μικρές ηλικίες αλλά και που δυστυχώς δεν πρόκειται να βρουν θέση στις ομάδες στο μέλλον, αν δεν αλλάξουν… μυαλά οι ιθύνοντες.

«Στις ακαδημίες έχω αρκετά παιδιά που διψάνε για ποδόσφαιρο και πολλά από αυτά είναι μεγάλα ταλέντα. Όμως όταν πάνε στη συνέχεια σε άλλες ομάδες, δεν προωθούνται όπως πρέπει», είπε αρχικά το «βουνό» και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Θα έχουν πρόβλημα αν συνεχίσουν έτσι οι ελληνικές ομάδες, βλέπω στην πρώτη κατηγορία π.χ. να παίζουν τώρα μόνο τρεις – τέσσερις Έλληνες τερματοφύλακες. Δυστυχώς δεν δίνουν τις ευκαιρίες που πρέπει οι ομάδες».

Όσο για το τι θα έπρεπε να γίνει, ο Βάντσικ υποστηρίζει: «Εγώ θυμάμαι ότι εμένα με έβαλαν να παίξω 16 χρονών και οκτώ μηνών. Με έριξαν στα βαθιά νερά κατευθείαν. Εδώ βλέπω ότι πάει ένας παίκτης 23 και 24 ετών και το λένε ακόμα ταλέντο! Τι ταλέντο; Το πολύ μέχρι 18 χρονών πρέπει να αποκαλείται κάποιος ταλέντο. Θα πρέπει να θεωρείται ολοκληρωμένος παίκτης μετά από αυτή την ηλικία. Θα πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία οι ομάδες».

«Χρειάζεται θάρρος»

Υπεύθυνος στις ακαδημίες της Καβάλας, ο Άκης Τσιρωνίδης, τονίζει στο Onsports ότι πρέπει να έχουν περισσότερο θάρρος και οι προπονητές έτσι ώστε να βοηθήσουν τα νέα παιδιά να αναδειχθούν. Όπως υποστηρίζει ο κ. Τσιρωνίδης, θα πρέπει να σκύψουμε πάνω από τις ακαδημίες έτσι ώστε να μη χαθούν άλλα ταλέντα.

«Επιβάλλεται πια να έχουμε υποδομές. Μην ξεχνάμε ότι μετά το 2014 θα πρέπει να υπάρχουν αρκετοί Έλληνες στην ενδεκάδα όπως θα προστάζουν οι κανονισμοί της UEFA. Θα σταματήσει έτσι ο αφελληνισμός, να μην έχουμε προβλήματα όπως π.χ. η Αγγλία και να φτάσουμε στο σημείο να μην έχουμε παίκτες για την Εθνική», ήταν τα πρώτα λόγια του.

«Εκμεταλλεύονται πολλοί ξένοι τις θέσεις των Ελλήνων παικτών και τα πολλά ταλέντα που έχουμε στη χώρα μας και παίρνουν διακρίσεις στα διεθνή τουρνουά, δεν παίρνουν τις ευκαιρίες που πρέπει. Δεν έχουν θάρρος οι προπονητές, δίνουν στους ξένους τη θέση γιατί έχουν σπαταληθεί χρήματα να αποκτηθούν και αποδεικνύεται στη συνέχεια ότι δεν έχουν ικανότητες», συμπληρώνει ο κ. Τσιρωνίδης.

Όσο για το τι πρέπει να γίνει, ο υπεύθυνος για τις υποδομές των «αργοναυτών» υποστήριξε: «Πρέπει να αλλάξει η φιλοσοφία των ομάδων, να βάλουν τα παιδιά να παίξουν και να τα εμπιστευθούν. Τώρα πια οι Έλληνες προπονητές έχουν εκπαιδευθεί, είναι έμπειροι και μπορούν να διακρίνουν ένα ταλέντο και να το προετοιμάσουν σωστά για την πρώτη ομάδα, να πάρουν θάρρος οι προπονητές και να μη φοβούνται να εμπιστευθούν τα δικά μας παιδιά».

«Είναι θέμα φιλοσοφίας»

Προπονητής στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού, ο Κώστας Φραντζέσκος, μίλησε στο Onsports για το θέμα των υποδομών και τόνισε ότι όλα έχουν να κάνουν με τη φιλοσοφία του κάθε συλλόγου. Ο «mr. φάουλ» του ελληνικού ποδοσφαίρου τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη και υπομονή για να προωθηθούν κάποια παιδιά και να στελεχώσουν τους συλλόγους και τις εθνικές ομάδες.

«Σίγουρα υπάρχει στασιμότητα σε αυτό το θέμα, έχει να κάνει όμως και με την προοπτική του κάθε συλλόγου, τι προοπτικές έχει και τι ομάδα θέλει να δημιουργήσει», είπε αρχικά ο Κώστας Φραντζέσκος.

Στη συνέχεια, ο άλλοτε άσος του Παναθηναϊκού, του ΟΦΗ και του ΠΑΟΚ, τόνισε: «Αυτό που χρειάζεται, είναι να υπάρχει θέληση από τις ομάδες. Να μην αγοράζουν διαρκώς παίκτες από το εξωτερικό και να στηρίξουν λίγο τα δικά τους παιδιά».

Όσο γιατί φοβούνται οι ομάδες να προωθήσουν νέα παιδιά, συμπλήρωσε: «Οι ομάδες δε ρισκάρουν και φοβούνται μήπως δεν πάνε καλά τα δικά τους παιδιά από τις ακαδημίες και στη συνέχεια χρεωθούν την αποτυχία. Ο κόσμος θέλει συνέχεια να έχει φιλοδοξίες η ομάδα τους, όμως μπορεί οι φιλοδοξίες να συνδυαστούν και με ένα ρόστερ που θα έχει παιδιά από τις ακαδημίες».

Τέλος, ο Κώστας Φραντζέσκος υποστήριξε ότι: «Είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει εξέλιξη στο θέμα των υποδομών. Το θέμα βέβαια είναι να υπάρχει εμπιστοσύνη και υπομονή καθώς αν έχουμε αυτά τα στοιχεία τότε σίγουρα κάποια παιδιά που έχουν ταλέντο, θα μπορέσουν να ανέβουν στην πρώτη ομάδα κάθε συλλόγου και να κάνουν καριέρα με την προοπτική να στελεχώσουν και τις εθνικές ομάδες που είναι κάτι πολύ σημαντικό».

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Οριστικό το σοκ: Πέντε μήνες εκτός ο Λουτσιάνο!
Οριστικό το σοκ: Πέντε μήνες εκτός ο Λουτσιάνο!
Τρίκαλα: Φιλική νίκη με... μεταγραφή
Τρίκαλα: Φιλική νίκη με... μεταγραφή
Γκαζιαντέπ-ΠΑΟΚ 80-66: «Καμπανάκι» κινδύνου!
Γκαζιαντέπ-ΠΑΟΚ 80-66: «Καμπανάκι» κινδύνου!
Μπήκε ο Σίνγκλετον, θεραπεία για Καλαϊτζάκη
Μπήκε ο Σίνγκλετον, θεραπεία για Καλαϊτζάκη
Είδηση - «βόμβα»: Αλλάζουν τα όρια ταχύτητας στις Εθνικές Οδούς!
Είδηση - «βόμβα»: Αλλάζουν τα όρια ταχύτητας στις Εθνικές Οδούς!
Νέες σοκαριστικές λεπτομέρειες: Οι οδηγίες του GPS προκάλεσαν το πολύνεκρο τροχαίο στη Θεσσαλονίκη;
Νέες σοκαριστικές λεπτομέρειες: Οι οδηγίες του GPS προκάλεσαν το πολύνεκρο τροχαίο στη Θεσσαλονίκη;
Σεισμός Μεξικό: Δεκάδες νεκροί και εγκλωβισμένοι σε φλεγόμενα κτήρια (pics+vid)
Σεισμός Μεξικό: Δεκάδες νεκροί και εγκλωβισμένοι σε φλεγόμενα κτήρια (pics+vid)
Ανείπωτη τραγωδία: Νεκροί τρεις νέοι σε τροχαίο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Ανείπωτη τραγωδία: Νεκροί τρεις νέοι σε τροχαίο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης