US Open 2014: Ο… γιος του Ιβανίσεβιτς! (photos+videos)

US Open 2014: Ο… γιος του Ιβανίσεβιτς! (photos+videos)

Ιστορία έγραψε ο Μαρίν Τσίλιτς με την κατάκτηση του US Open 2014 και το Onsports παρουσιάζει τον 26χρονο Κροάτη που τράβηξε πάνω του τα βλέμματα ολόκληρου του πλανήτη

Αφού πρώτα απέκλεισε στα ημιτελικά τον τεράστιο Ρότζερ Φέντερερ και εξασφάλισε την παρουσία του για πρώτη φορά στην καριέρα του σε τελικό Γκραν Σλαμ, ο Τσίλιτς είχε κλείσει το δικό του ραντεβού με την ιστορία! Το εμπόδιο του εντυπωσιακού Ιάπωνα Κέι Νισικόρι δεν ήταν αρκετά υψηλό και σε 117 λεπτά ο Κροάτης είχε ήδη κατακτήσει διά περιπάτου το βαρύτιμο τρόπαιο! Το Onsportsσας παρουσιάζει τον –γνωστό στους φίλους του τένις, αλλά άγνωστο στο ευρύ κοινό- Μαρίν Τσίλιτς!

Τα πρώτα βήματα…

Γεννημένος στη Βοσνία ο μικρός Μαρίν απλά ακολούθησε το… όνειρο του πατέρα του! Ο Ζντένκο Τσίλιτς ήθελε κι αυτός να γίνει αθλητής, αλλά η μοίρα δεν του επέτρεψε να τα καταφέρει και γι’ αυτόν τον λόγο ήθελε να δει ένα από τα παιδιά του να διαπρέπει στον αθλητισμό! Ο κλήρος έλαχε στον μικρότερο γιο του ο οποίος ξεκίνησε να ασχολείται από μικρός με το τένις και σε ηλικία 16 χρονών μετακόμισε στο Σαν Ρέμο της Ιταλίας –μετά από υπόδειξη του Γκόραν Ιβανίσεβιτς- για να προπονείται υπό τις οδηγίες του Αυστραλού προπονητή, Μπομπ Μπρετ. Τότε ήταν που έγινε και επαγγελματίας!

144849

Ο πρώτος τίτλος

Από μικρός, ο Τσίλιτς ήταν αρκετά αναπτυγμένος και το ύψος πάντοτε βοηθάει έναν τενίστα εφόσον μπορέσει να αποκτήσει καλή τεχνική… Στα 17 του χρόνια, αγωνιζόμενος στην κατηγορία Juniorκατέκτησε το Ρολάν Γκαρός, νικώντας στον ημιτελικό τον Άντι Μάρεϊ! Παράλληλα εκπροσωπούσε τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, πριν τελικά αποφασίσει να αγωνίζεται ως Κροάτης! Το 2007 έμελλε να κατακτήσει τον πρώτο του επαγγελματικό τίτλο στην Καζαμπλάνκα και τον δεύτερο στην πόλη Ριέκα της Κροατίας, μέσα σε αποθέωση!

Λίγο πριν κλείσει τα 18 του χρόνια βρισκόταν ήδη στο 101 της παγκόσμιας κατάταξης και το μέλλον του προδιαγραφόταν λαμπρό!

Ο δρόμος προς την καταξίωση

Το 2009 έκανε το πρώτο «μπαμ» σε majortournamentφτάνοντας μέχρι τον τέταρτο γύρο του Αυστραλιανού Όπεν. Εκεί όμως, ο Αργεντινός Χουάν Μάρτιν Ντελ Πότρο δεν είχε διάθεση να του αφήσει περιθώρια και τον κέρδισε… Ωστόσο ο Τσίλιτς είχε στείλει το δικό του μήνυμα αναφορικά με τις ικανότητές του και τις προοπτικές που υπήρχαν για να φτάσει ψηλά!

Το USOpenήταν μία διοργάνωση που του ταίριαζε από τότε και στο τελευταίο –χρονικά- Γκραν Σλαμ της ίδιας σεζόν έφτασε για πρώτη φορά μέχρι τα προημιτελικά, αποκλείοντας με εντυπωσιακό τρόπο (3-0) τον Άντι Μάρεϊ ο οποίος ήδη ήταν τότε στο νούμερο δύο του ταμπλό του τουρνουά…

Τον Μάρτιο του 2010 –και αφού πήγε μέχρι τα ημιτελικά του AustralianOpenτον Ιανουάριο αυτής της χρονιάς- ο Τσίλιτς βρέθηκε για πρώτη φορά στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης (νούμερο 9), αλλά στο USOpenηττήθηκε μόλις στον δεύτερο γύρο από τον… Κέι Νισικόρι! Η… ρεβάνς θα ερχόταν τέσσερα χρόνια μετά!

Ακολούθησε μία κάμψη στην απόδοσή του για περίπου τρία χρόνια (2011,2012,2013), πριν έρθει η… εκτόξευση!

Tennis-Stories-img16559 668

Η χρονιά του φάνηκε από την αρχή!

Το 2014 έμελλε να είναι η χρονιά κατά την οποία ο Τσίλιτς θα έβαζε το όνομά του στο μυαλό όλων των φίλων της αντισφαίρισης και όχι μόνο. Μετά από μία μέτρια παρουσία στο Αυστραλιανό Όπεν (αποκλεισμός στον δεύτερο γύρο), ακολούθησε ο νέος αποκλεισμός στο Ρολάν Γκαρός (στον τρίτο γύρο). Στο Γουίμπλεντον τα πράγματα ήταν αρκετά καλύτερα (έφτασε μέχρι τα προημιτελικά), αλλά στις ΗΠΑ ο Κροάτης πήγε έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του ότι μπορεί να φτάσει πιο ψηλά από κάθε άλλη φορά! Και τα κατάφερε!

Ξεκινώντας από το νούμερο 14 του ταμπλό, ο ύψους 1,98μ. τενίστας απέκλεισε αρχικά στον πρώτο γύρο τον Μάρκο Παγδατή παίρνοντας το πρώτο σετ με 6-3 κι ενώ προηγούταν στο δεύτερο με 3-1 ο Κύπριος εγκατέλειψε λόγω τραυματισμού. Ο Ουκρανός Ίλια Ματσένκο υπέκυψε στην ανωτερότητά του στο δεύτερο γύρο με 3-0 σετ (7-6, 6-2, 6-4).

Στον τρίτο γύρο ο Νοτιοαφρικανός Κέβιν Άντερσον του πήρε ένα σετ, αλλά τον νίκησε με 3-1 (6-3, 3-6, 6-3, 6-4). Στους «16» ο Γάλλος Ζιλ Σιμόν του έβαλε πολύ δύσκολα, αλλά έστω και στα πέντε σετ (5-7, 7-6, 6-4, 3-6, 6-3), ο Τσίλιτς εξασφάλισε το εισιτήριο για τα προημιτελικά. Εκεί βρήκε απέναντί του τον Τσέχο (νούμερο έξι του ταμπλό και εφτά στον κόσμο) Τόμας Μπέρντιχ τον οποίο τον νίκησε πανεύκολα με 3-0 (6-2, 6-4, 7-6). Όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με τον Ρότζερ Φέντερερ στα ημιτελικά, όλοι οι ειδικοί πίστευαν ότι ο Ελβετός είχε τον πρώτο λόγο! Βάσει ιστορίας έτσι ήταν, αλλά στο courtο Τσίλιτς επιβεβαίωσε την εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρίσκεται κάνοντας επίδειξη δύναμης και με νίκη 3-0 (6-3, 6-4, 6-4) πανηγύρισε την πρώτη πρόκριση σε τελικό Γκραν Σλαμ στην καριέρα του.

Το γεγονός ότι ο Νισικόρι έκανε την έκπληξη στον άλλο ημιτελικό και πέταξε εκτός συνέχειας τον Νόβακ Τζόκοβιτς τον ευνόησε! Όχι πως δεν θα είχε τύχη απέναντι στον Σέρβο, αλλά σίγουρα ο Ιάπωνας ήταν πιο βατός αντίπαλος. Ο Κροάτης άσος μετέτρεψε τον μεγάλο τελικό, από αμφίρροπη αναμέτρηση σε υγιεινό περίπατο (6-3, 6-3, 6-3) και σε λιγότερο από δύο ώρες ήταν πρωταθλητής!

Ivanisevic-Cilic-img18961 668

Η σχέση του με τον Ιβανίσεβιτς

Ο Γκόραν Ιβανίσεβιτς είναι ο άνθρωπος τον οποίο ο Τσίλιτς θαύμαζε από παιδάκι. Όταν ο 43χρονος πλέον Ιβανίσεβιτς κατέκτησε το Γουίμπλεντον το 2001, ο 13 ετών τότε Τσίλιτς είχε ενθουσιαστεί και ήθελε να γίνει σαν το ίνδαλμά του! Μόλις τρία χρόνια μετά, ο Ιβανίσεβιτς ανακάλυψε το ταλέντο του Τσίλιτς και τον έστειλε στον Μπομπ Μπρετ για προπόνηση, παρακολουθώντας την εξέλιξη του πιτσιρικά…

Πέρσι, ο Ιβανίσεβιτς αποφάσισε να γίνει αυτός προπονητής του Τσίλιτς και μετά από έναν χρόνο, άπαντες έχουν χαρεί για τη συγκεκριμένη επιλογή! Όπως όλα δείχνουν μάλιστα, ο… γιος του, σύντομα θα τον ξεπεράσει, καθώς τα καλύτερα μάλλον δεν έχουν έρθει!

Λατρεία για το ποδόσφαιρο

Η μετακόμισή του στο Σαν Ρέμο σε ηλικία 16 ετών έφερε τον Μαρίν Τσίλιτς κοντά στην αγαπημένη του ομάδα! Κι αν αναρωτιέστε ποια είναι η αγαπημένη ενός Κροάτη με βοσνιακές ρίζες, σίγουρα δεν είναι η Χάιντουκ Σπλιτ ή η Σαράγεβο.

Ο Τσίλιτς από μικρός ήταν οπαδός της Μίλαν, της οποίας παρακολουθεί αγώνες σε κάθε ευκαιρία. Μπορεί οι «ροσονέρι» να βρίσκονται σε αγωνιστική κρίση τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά ο 26χρονος σούπερ σταρ του παγκοσμίου τένις δεν χάνει την πίστη του και παραμένει πιστός στην ομάδα που λατρεύει από παιδί.

US Open 2014: Ο… γιος του Ιβανίσεβιτς! (photos+videos)



ΑΕΚ: Αγάλματα των Νεστορίδη και Παπαϊωάννου θα τοποθετηθούν στην «OPAP Arena»
ΑΕΚ: Αγάλματα των Νεστορίδη και Παπαϊωάννου θα τοποθετηθούν στην «OPAP Arena»
Συνελήφθη γνωστός μπασκετμπολίστας για ενδοοικογενειακή βία - Χτυπούσε και δάγκωνε τη σύντροφό του
Συνελήφθη γνωστός μπασκετμπολίστας για ενδοοικογενειακή βία - Χτυπούσε και δάγκωνε τη σύντροφό του
AEK: Ξανά αποχή από τους παίκτες – Όλα ανοικτά για το ματς με τον ΠΑΟΚ
AEK: Ξανά αποχή από τους παίκτες – Όλα ανοικτά για το ματς με τον ΠΑΟΚ
ΑΕΚ: Ο Θωμάς Μαύρος έκοψε την κορδέλα στα εγκαίνια του Μουσείου Ιστορίας στην «OPAP Arena»
ΑΕΚ: Ο Θωμάς Μαύρος έκοψε την κορδέλα στα εγκαίνια του Μουσείου Ιστορίας στην «OPAP Arena»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved