Feliz aniversario e ADEUS, μεγάλε Ντέκο! (photos+videos)

Feliz aniversario e ADEUS, μεγάλε Ντέκο! (photos+videos)

Ανήμερα των 36ων γενεθλίων του, ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές της περασμένης δεκαετίας ανακοίνωσε ότι «κρεμάει» τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Ο λόγος; Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σκληρός...

«Ανακοινώνω το τέλος της καριέρας μου σαν επαγγελματία ποδοσφαιριστή, με λύπη. Θα ήθελα πολύ να συνεχίσω μέχρι το τέλος της σεζόν και να βοηθήσω να επιστρέψει η ομάδα μου στο Λιμπερταδόρες, αλλά δεν μπορώ. Θα ήθελα πάρα πολύ να βοηθήσω την Φλουμιένσε, αλλά δεν με αφήνει το σώμα μου. Θέλω να ευχαριστήσω την Φλουμινένσε και όλους όσους δούλεψαν μαζί μου αυτά τα τρία χρόνια και μου έδωσαν την ευκαιρία να παίζω στο βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο. Σωματικά μπορώ να παίξω», ανέφερε ο Πορτογάλος, «αλλά οι μύες μου δεν μπορούν να το υποστηρίξουν πλέον. Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και την αγάπη».

Οι παραπάνω αυτές γραμμές είναι ο επίλογος στη ποδοσφαιρική καριέρα του Ντέκο, ενός ποδοσφαιριστή που μεσουράνησε στα ευρωπαϊκά γήπεδα με τις φανέλες της Πόρτο, της Μπαρτσελόνα και της Τσέλσι από το 1998 μέχρι το 2010. Κάπου εκεί αποφάσισε να επαναπατριστεί για να αγωνιστεί με τη Φλουμινένσε, η οποία έμελλε να είναι και ο τελευταίος σταθμός της καριέρας του.

Η γέννηση και η απόφαση ζωής

Ο Άντερσον Λουίς Ντε Σόουζα, όπως είναι το κανονικό του όνομα, γεννήθηκε στο Σάο Μπερνάρντο της Βραζιλίας στις 27 Αυγούστου του 1977. Με τη Σελεσάο δεν αγωνίστηκε ποτέ καθώς το 2003, μετά από πέντε χρόνια στην Πόρτο, απέκτησε την υπηκόοτητα της χώρας και φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Πορτογαλίας 75 φορές μέχρι και το 2010 που ανακοίνωσε την απόσυρσή του από το εθνικό επίπεδο. Το 2011 θα δήλωνε δικαιωμένος για αυτή του την επιλογή.

«Ο πρόεδρος της πορτογαλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας με πίεσε αρκετά για τρία χρόνια, όπως και ο πρόεδρος της Πόρτο. Ήθελαν πολύ να πάρω την πορτογαλική υπηκοότητα. Ακόμα και οι περαστικοί στο δρόμο με πίεζαν. Εγώ επέλεξα την Πορτογαλία, επειδή σεβάστηκα την προσφορά της χώρας στην καριέρα μου».

Η κατάκτηση των δύο Τσάμπιονς Λιγκ

Ο Ντέκο ανήκει σε ένα κλειστό κλαμπ ποδοσφαιριστών, οι οποίοι έχουν κατακτήσει δύο Τσάμπιονς Λιγκ με δύο διαφορετικές ομάδες. Πόρτο και Μπαρτσελόνα τον πήγανε στα "αστέρια" το 2004 και το 2006 αντίστοιχα. Ή μήπως καλύτερα ο Ντεκο βοήθησε τις Πόρτο και Μπαρτσελόνα να οδηγηθούν στα "αστέρια"; Mάλλον το δεύτερο, με τον Πορτογάλο να είναι βασικό και αναντικατάστατο μέλος και στις δύο ομάδες. Το 2004 εξάλλου αναδείχθηκε ο καλύτερος παίκτης του τελικού και αργότερα ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της χρονιάς από την UEFA.

Ο χαμένος τελικός

Στο μεσοδιάστημα ωστόσο, θα βίωνε ίσως τη χειρότερη απογοήτευση της ζωής του αφού η Εθνική μας θα στερούσε από τη χώρα του και από τον ίδιο να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης και σε εθνικό επίπεδο.

Η κόντρα με τον Φίγκο

Λίγες μέρες πριν το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2004, ο Φίγκο άσκησε έντονη κριτική στο Ντέκο λέγοντας δημόσια πως "αν κάποιος γεννηθεί Κινέζος, θα πρέπει να αγωνίζεται με την Εθνική Κίνας".

Το κεφάλαιο Τσέλσι

Οι "μπλε" ήταν ο τελευταίος Ευρωπαϊκός σύλλογος που αγωνίστηκε ο Ντέκο. Την απόκτηση του εισηγήθηκε ο πρώην τεχνικός της Πορτογαλίας, Λουίς Φελίπε Σκολάρι. Στο Λονδίνο παρέμεινε συνολικά δύο χρόνια και αυτό που θα έχει να θυμάται αναμφίβολα είναι η κατάκτηση της Πρέμιερ λιγκ το 2010

Ο τελευταίος σταθμός στη καριέρα του

...ήταν η Φλουμινένσε που τον απέκτησε ως ελεύθερο και μαζί της πανηγύρισε δύο πρωταθλήματα (2010, 2012)
Αν μέσα σε 600 λέξεις μπορεί να αποτυπωθεί η καριέρα ενός ποδοσφαιριστή που έπαιξε σε Μπαρτσελόνα και Τσέλσι, κατέκτησε δύο Τσάμπιονς Λιγκ, κατέκτησε την Πριμέρα Ντιβιζιόν και τη Πρέμιερ Λιγκ και έπαιξε συνολικά πάνω από 500 παιχνίδια, τοτέ ναι... Αυτή ήταν η καριέρα του Ντέκο και όλοι εμείς τον ευχαριστούμε για τις αξέχαστες ποδοσφαιρικές στιγμές που μας χάρισε.

Feliz aniversario e adeus, senhor Deco!

Feliz aniversario e ADEUS, μεγάλε Ντέκο! (photos+videos)



Πως ο Λιούις Χάμιλτον ταλαιπώρησε την Κένταλ Τζένερ
Πως ο Λιούις Χάμιλτον ταλαιπώρησε την Κένταλ Τζένερ
Μεταγραφική «βόμβα» μεγατόνων: «Ο Ικάρντι θα παίζει του χρόνου στην Ελλάδα»!
Μεταγραφική «βόμβα» μεγατόνων: «Ο Ικάρντι θα παίζει του χρόνου στην Ελλάδα»!
Σάλος με το σχόλιο του Τσιλαβέρτ για τον θάνατο του Μενότι: «Οι πίθηκοι είμαστε ακόμα ζωντανοί...»
Σάλος με το σχόλιο του Τσιλαβέρτ για τον θάνατο του Μενότι: «Οι πίθηκοι είμαστε ακόμα ζωντανοί...»
Ολυμπιακός - Άστον Βίλα: Ο ελίτ Τσβάιερ διευθύνει τη ρεβάνς των ημιτελικών
Ολυμπιακός - Άστον Βίλα: Ο ελίτ Τσβάιερ διευθύνει τη ρεβάνς των ημιτελικών
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved