Ο «προδότης» Έιγκεντορφ!

Ο «προδότης» Έιγκεντορφ!

Η Άλφα Ρομέο του Λουτζ Έιγκεντορφ προσέκρουε σε ένα δέντρο και ο ταλαντούχος Ανατολικογερμανός ποδοσφαιριστής, που αυτομόλησε στη Δυτική Γερμανία το 1980, εξέπνεε στις 7 Μαρτίου του 1983.

Ακριβώς 28 χρόνια μετά οι πληροφορίες ότι έπεσε θύμα της Στάζι πληθαίνουν για έναν ποδοσφαιριστή που αποκλήθηκε "προδότης" από τους συμπατριώτες του...

Άδειαζε ένα μικρό ποτήρι με μπύρα και ένιωσε την γνώριμη ανακούφιση να μαλακώνει τις αιχμηρές παρυφές της ημέρας.  Έπειτα από μερικές ώρες, στις 23: 08, το αυτοκίνητο του Λουτζ Έιγκεντορφ χτυπούσε στην επιφάνεια ενός δένδρου και γινόταν κομμάτια. Ο Ανατολικογερμανός ποδοσφαιριστής, που είχε αυτομολήσει το 1979 στην Δυτική Γερμανία, βυθιζόταν αργά προς τον θάνατο, φεύγοντας μακριά από το φως της ζωής, δυο ημέρες μετά από το ατύχημα του, στις 7 Μαρτίου του 1983. Τα αποτελέσματα της νεκροψίας έκαναν λόγο για αυξημένη ποσότητα αλκοόλ στο αίμα του Έιγκεντορφ, ο οποίος εκείνο το βράδυ, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των θαμώνων του αποθαρρυντικού μπαρ στο επαρχιακό Μπράουνσβαϊγκ, είχε καταναλώσει μόλις ένα μικρό ποτήρι μπύρας. Περίπου τρεις δεκαετίες αργότερα ένας 60χρονος έμπαινε σε ένα φαρμακείο στο Ντίσελντορφ. Με την απειλή μαχαιριού άρπαζε 400 ευρώ και τρεπόταν σε φυγή. Μερικές ώρες αργότερα η τοπική αστυνομία συλλάμβανε τον Καρλ Χάιντς Φέλγκνερ. Έναν πρώην πρωταθλητή ελαφριών βαρών στην πυγμαχία που άκμασε στην Ανατολική Γερμανία πριν από τέσσερις δεκαετίες.  Λίγες ημέρες μετά λάμβανε χώρα η δίκη του και όταν ο δικαστής είδε την ημερομηνία άφιξης του στην τότε Δυτική Γερμανία(1980) ρώτησε αν ήταν πολιτικός πρόσφυγας. «Όχι ο λόγος που ήλθα στην Δυτική Γερμανία ήταν για να σκοτώσω τον Λουτζ Έιγκεντορφ. Ήταν ένας ποδοσφαιριστής που αγωνιζόταν στην αγαπημένη ομάδα του Έριχ Μίλκε(Υπουργός Ασφαλείας στην Ανατολική Γερμανία), την Δυναμό Βερολίνου, αλλά το έσκασε. Δέχτηκα να εκτελέσω το συμβόλαιο θανάτου αλλά δεν το εκπλήρωσα ποτέ» έλεγε με ψυχραιμία ο Φέλγκνερ στις 10 Φεβρουαρίου του 2010.

Το αγαπημένο παιδί του αρχηγού

Ο Λουτζ Έιγκεντορφ ήταν ένας εξαιρετικά ταλαντούχος μέσος ,  οποίος στα 13 του εντάχθηκε στην παραγωγική διαδικασία της Δυναμό Βερολίνου. Στα 22 του, το 1978, πραγματοποιούσε την παρθενική του εμφάνιση με την εθνική ομάδα και σκόραρε δύο γκολ απέναντι στην Βουλγαρία. Για το καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας ήταν ο ιδεότυπος του αφοσιωμένου και ταλαντούχου πολίτη. Για αυτό και όταν η Δυναμό Βερολίνου ταξίδεψε στην Δυτική Γερμανία τον Μάρτιο του 1979, για να δώσει ένα φιλικό εναντίον της Καϊζερσλάουτερν, ο Έιγκεντορφ δέχτηκε ελάχιστη κατήχηση για τα δεινά του δυτικού κόσμου από τους πράκτορες της Στάζι. Ήταν άλλωστε το αγαπημένο παιδί του παντοδύναμου υπουργού, Έριχ Μίλκε και κανείς δεν ήθελε να το δυσαρεστήσει. Το πρωινό της 21ης Μαρτίου, έπειτα από τη συντριβή της Δυναμό Βερολίνου με 4-1 από την Καϊζερσλάουτερν, οι υπεύθυνοι της ομάδας της Ανατολικής Γερμανίας ένιωθαν ανακουφισμένοι ενώ όλοι οι παίκτες επιβιβάζονταν στο λεωφορείο της επιστροφής. Σε μια εποχή που οι καταπιεσμένοι, από το απολυταρχικό καθεστώς, πολίτες της Ανατολικής Γερμανίας αναζητούσαν οδό διαφυγής από τον ασφυκτικό κορσέ των αρχών του, ο φόβος εμφώλευε σε κάθε κίνηση των παικτών. Η τελευταία στάση του λεωφορείου στη Δυτική Γερμανία έγινε στο Γκίσεν, προκειμένου οι παίκτες να ξεκουραστούν και να αλλάξουν το συνάλλαγμα τους. Ο Έιγκεντορφ μαζί με άλλους δυο συμπαίκτες του κατευθύνθηκαν προς την τουαλέτα. Μετά από λίγα λεπτά έμπαιναν με ταχύτητα σε ένα ταξί και εκλιπαρούσαν τον οδηγό να πατήσει γκάζι. Ο διεθνής ποδοσφαιριστής της Ανατολικής Γερμανίας, Λουτζ Έιγκεντορφ μέσα σε λίγα λεπτά μετατρεπόταν σε πολιτικό πρόσφυγα!

Η τιμωρία

Στο Ανατολικό Βερολίνο η Γκάμπριελ ένιωθε τα ρίγη της διάλυσης όταν οι πράκτορες της Στάζι την ενημέρωναν για την αυτομόληση του συζύγου της Λουτζ Έιγκεντορφ. Αγκάλιαζε τη δίχρονη κόρη τους και ορκιζόταν ότι δεν θα τον ξαναδεί. Η απαρασάλευτη επιμονή της οδήγησε τον 23χρονο ποδοσφαιριστή σε κατάθλιψη. Από τα μυτερά δόντια του «μαύρου σκύλου» ξέφυγε μονάχα όταν υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο στη νέα του ζωή με την Καϊζερσλάουτερν. Παρότι η ομάδα της Δυτικής Γερμανίας πρόσφερε κάποιες χιλιάδες μάρκα για να τον αποκτήσει από την Δυναμό Βερολίνου, η άρνηση του κλαμπ της «altera pars»(άλλης πλευράς)ήταν επίμονη. Ο Έιγκεντορφ παρέμεινε εκτός αγωνιστικής δράσης για περίπου έναν χρόνο. Επέστρεψε στα γήπεδα τον Σεπτέμβριο του 1980 και ενώ ήταν μόλις 24ων ετών. Δεν κατόρθωσε ποτέ να εκπληρώσει τις θεριευμένες προσδοκίες για την αξία του και το 1982 παραχωρήθηκε στον τελευταίο σταθμό της καριέρας του, την Άιντραχτ Μπράουνσβαϊγκ. Οι συνεχόμενοι τραυματισμοί τον κατέβαλλαν και ο Έιγκεντορφ ήλπιζε πλέον μόνο στη νέα του συμβία και τον παλιόφιλο του από τις ξέφρενες νύχτες στο Ανατολικό Βερολίνο… Καρλ Χάιντς Φέλγκνερ. Στα τέλη του 1980 ο πρώην πυγμάχος συνάντησε «τυχαία» τον Έιγκεντορφ και υποστήριξε πως είχε κηρυχθεί «persona non grata» στην Ανατολική Γερμανία. Η μόνη του διέξοδος ήταν η Δυτική πλευρά της χώρας, ισχυρίστηκε στον τότε ποδοσφαιριστή της Καϊζερσλάουτερν και άρχισαν να κάνουν στενή παρέα μέχρι και την 7η Μαρτίου του 1983 όταν ο Έιγκεντορφ κατέληξε, έπειτα από την πρόσκρουση της Άλφα Ρομέο του σε ένα δέντρο στον επαρχιακό δρόμο του Μπράουνσβαϊγκ.

Το σύνδρομο καταδίωξης

Η έκθεση της αστυνομίας δύσκολα μπορούσε να αμφισβητηθεί εκείνη την εποχή. Τα αυξημένα ποσοστά αλκοόλ στο αίμα του Λουτζ Έιγκεντορφ δεν άφηναν περιθώρια για δεύτερες σκέψεις ακόμη και σε ανθρώπους σαν τον πρώην συμπαίκτη του, Γιοργκ Μπέργκερ. «Θυμάμαι ότι είχα υποτιμήσει την Στάζι μέχρι την ημέρα που άκουσα για τον θάνατο του Λουτζ. Ένας δημοσιογράφος με ενημέρωσε και τότε είπα στην γυναίκα μου ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να προσέχω αρκετά, γιατί πλέον είναι ικανοί για τα πάντα». Πριν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την πρόσβαση στα αρχεία της Στάζι, όπου καταγραφόταν μέχρι και η τελευταία λεπτομέρεια για τις «ζωές των άλλων», ήταν δύσκολο για κάποιον να διανοηθεί το μέγεθος της παρακολούθησης. Για τον λόγο αυτό ο Μπέργκερ θεωρήθηκε ότι κατατρυχόταν από σύνδρομο καταδίωξης, ακόμη και όταν τρία χρόνια μετά νοσηλεύθηκε παραλυμένος σε νοσοκομείο του Βερολίνου, δηλητηριασμένος από την Στάζι. Αυτά τα μικρά, ασήμαντα γεγονότα αν τα παρακολουθούσε κανείς αυτοτελώς, έβαλαν σε σκέψεις τον δημοσιογράφο από την Κολωνία, Χέριμπερτ Σβαν. Μερικά χρόνια έπειτα από την πτώση του Τείχους ο Σβαν άρχισε να μελετά τον φάκελο που διατηρούσε η Στάζι για τον Έιγκεντορφ, στις σελίδες του οποίου, το μίσος του υπουργού Μίλκε για τον πρώην προστατευόμενο του, νόμιζες ότι είχε γραφτεί με πύρινα γράμματα. Για τον παντοδύναμο άνδρα των μυστικών υπηρεσιών και της ασφάλειας, ο Έιγκεντορφ ήταν ένας προδότης που έπρεπε να πεθάνει. Μόλις έμαθε την αυτομόληση του διέταξε  πράκτορες της Στάζι με τον κωδικό όνομα «Ρομέο» να γοητεύσουν την σύζυγο του ποδοσφαιριστή, προκειμένου να καταφέρει ένα συναισθηματικό χτύπημα. Ο πρώτος «Ρομέο» ήταν ο Φέλγκνερ. Η αποτυχία του στην αποστολή σαγήνης οδήγησε τον Μίλκε να τον στείλει στην Δυτική Γερμανία με σκοπό να σκοτώσει τον Έιγκεντορφ.

Οι 50 πράκτορες

Το μένος κατά του Έιγεκντορφ ήταν τέτοιο που ο υπουργός Ασφάλειας της Ανατολικής Γερμανίας, Έριχ Μίλκε είχε διατάξει 50(!)πράκτορες της Στάζι να παρακολουθούν τις κινήσεις, του όπως ανακάλυψε στον φάκελο του ο Χέριμπερτ Σβαν.  Το περίεργο με τα έγγραφα αυτά ήταν ότι ενώ κάλυπταν το μεγαλύτερο μέρος της πολυκύμαντης ζωής του Έιγκεντορφ, από το 1979 όταν και αυτομόλησε, υπήρχαν ελάχιστες αναφορές για τους μήνες πριν από τον θάνατο του. «Αυτοί οι φάκελοι καταστράφηκαν» εξηγεί ο Σβαν «αλλά υπάρχει ένα πολύ σημαντικό έγγραφο που αποδεικνύει ότι ο Έιγκεντορφ δηλητηριάστηκε και το οποίο αναφέρει την φράση «ακαριαία λάμψη». Με αυτόν τον χαρακτηρισμό στην Στάζι εννοούσαν ένα κρυμμένο αμάξι στο σκοτάδι που αιφνιδιαστικά άναβε τα φώτα του και τύφλωνε τον οδηγό του επερχόμενου αυτοκινήτου» λέει ο Σβαν, αναφερόμενος σε μια ιδιόχειρη έκθεση 32 σελίδων όπου αποκαλύπτεται ότι αφότου ο Έιγκεντορφ έφυγε από το μπαρ, εκείνη την μοιραία νύχτα, απήχθη από την Στάζι και υπό την απειλή όπλου κατανάλωσε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, ανακατεμένο με ένα σκεύασμα που προκαλούσε νευρική παράλυση.  Ο ποδοσφαιριστής τότε αφέθηκε ελεύθερος, αλλά από την επήρεια του σοκ, του φόβου, του αλκοόλ και του σκευάσματος οδήγησε όσο πιο γρήγορα γινόταν για να αποδράσει με αποτέλεσμα να πέσει πάνω στο δένδρο και να χάσει την ζωή του. Κανείς δεν θα μπορούσε να σκεφτεί ότι ο Έιγκεντορφ ήταν θύμα της Στάζι, τουλάχιστον μέχρι ο Χέριμπερτ Σβαν να εκδώσει το βιβλίο του «Tod dem Verräter» (Θάνατος στον Προδότη). Ο Γερμανός δημοσιογράφος είναι πεπεισμένος ότι ο Λουτζ Έιγκεντορφ είναι ένα από τα θύματα της Στάζι και για αυτό έχει ζητήσει επανειλημμένα την εκταφή του πτώματος, προκειμένου έπειτα από τις εξετάσεις να ανακαλυφθούν ίχνη του δηλητηρίου. Την άποψη του, πλέον, συμμερίζεται και ο διευθυντής του ιδρύματος «Μπερλίν Μεμόριαλ» , που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων της Στάζι, Ουμπέρτους Κνάμπε. «Θα πρέπει να διεξαχθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται» σχολίασε για μια γραφειοκρατική διαδικασία που συνήθως απαιτεί πολύ χρόνο στην Γερμανία. Ο Λουτζ Έιγκεντορφ αποδείχθηκε μαρτυρικά απροετοίμαστος για όσα συνέβησαν την 7η Μαρτίου του 1983. Σήμερα, ακριβώς 28 χρόνια μετά,  απομένει ένα φευγαλέο ίχνος στην ανθρώπινη μνήμη που μπορεί να λάβει τη σωστή θέση στην ιστορία μόνο αν επιτευχθεί η εκταφή του που θα οδηγήσει στην αλήθεια.

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Είδε Ελλάδα-Λιθουανία ο Λεκαβίτσιους! (pic)
Είδε Ελλάδα-Λιθουανία ο Λεκαβίτσιους! (pic)
Πλατανιάς: Ζητείται επειγόντως τερματοφύλακας!
Πλατανιάς: Ζητείται επειγόντως τερματοφύλακας!
Η βαθμολογία της Super League
Η βαθμολογία της Super League
Ξάνθη-Αστέρας Τρίπολης 0-0: Γκολ ούτε με αίτηση!
Ξάνθη-Αστέρας Τρίπολης 0-0: Γκολ ούτε με αίτηση!
Έχει σημασία να αποκτήσεις αναγνωρισμένο πτυχίο από το πρώτο Business School στην Ελλάδα
Έχει σημασία να αποκτήσεις αναγνωρισμένο πτυχίο από το πρώτο Business School στην Ελλάδα
Καιρός - Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Έρχονται βροχές και καταιγίδες
Καιρός - Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Έρχονται βροχές και καταιγίδες
Μοιραία πτήση: Ανασύρθηκαν νεκροί οι επιβάτες του αεροσκάφους στην Κομοτηνή
Μοιραία πτήση: Ανασύρθηκαν νεκροί οι επιβάτες του αεροσκάφους στην Κομοτηνή
Κόλαση φωτιάς στη Χαλκιδική - «Γλείφουν» τα σπίτια οι πύρινες «γλώσσες» (pics+vids)
Κόλαση φωτιάς στη Χαλκιδική - «Γλείφουν» τα σπίτια οι πύρινες «γλώσσες» (pics+vids)

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης